Showing posts with label Pakistan. Show all posts
Showing posts with label Pakistan. Show all posts

Friday, April 29, 2016

Hindu temples in Pakistan

#DharmaQuiz Session 361: 29-Apr-2016

#DharmaQuiz 2196: This Gorakhnath temple was reopened in 2011,after 6 decades of closure in Pakistan. In which city? Ans: Peshawar or previously known as Purushapura.

DQ 2196. Pic: blogspot
 #DharmaQuiz 2197: Old Raghunath temple, on the verge of collapse in Pakistan Occupied Kashmir. Near which city? Ans: Mirpur.

DQ: 2197. Pic: https://thekashmir.files.wordpress

#DharmaQuiz 2198: This is a famous Shiva temple in Pakistan's Sindh province. Akbar was born in this place. Name it. Ans: Umerkot

DQ 2198. Pic: http://constellationplus.com
 #DharmaQuiz 2199: This is one of the rare functioning Hindu temples in Pakistan. In which big city? Ans: Karachi.

DQ: 2199. Pic: panoramio.com
#DharmaQuiz 2200: Name this 1000+ year old temple in Pakistan, very close to India's Jammu. Ans: Shawala Teja Singh, in Sialkot, Pakistan Punjab.

DQ 2200. Pic: Wiki
Scores for session 361:
  1. @veena_ps : 5
  2. @jasshu7 : 5
  3. @mamtan14 : 5
  1. @sriksvenkat : 3
  2. @hamsadwani23 : 3
  1. @sidspin : 2
  2. @Myselfkp : 2
  3. @sriksvenkat : 2
  1. ‏@vipulIT : 1
  2. @VinayMysuru : 1
  3. @subashwarrier : 1
  4. @NoorRathore : 1
  5. @aatma_deep : 1
  6. @KaveriThiyagara : 1
  7. ‏@Shanbarani : 1
  8. @arunrush : 1
  9. @ShirazHassan : 1
  10. @chambalion18 : 1
  11. @Shivam__23 : 1
  12. @CausticIndian : 1

Have a good weekend.

Tuesday, March 8, 2016

Shakti Peethas

#DharmaQuiz Session 357: 8-Mar-2016

#DharmaQuiz 2176: This is the Jwalamukhi temple in Himachal Pradesh. One of 51 Shakti peethas. In which district? Ans: Kangda.

DQ 2176. Pic: hgsitebuilder.com
#DharmaQuiz 2177: Also called as Devi Talab, this complex has one of the 51 Shakti Peethas. In which city of Punjab? Ans: Jalandhar.

DQ 2177. Pic: religiousportal
#DharmaQuiz 2178: This is the famous Maa Vimla Shaktipeeth, also known as Virja temple. In which state? Ans: Odisha.

DQ 2178. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2179: Sunanda Devi, is a Shakti peetha located in Barishal district, Bangladesh. On which river's bank? Ans: Sugandha river.
DQ 2179. Pic: blogspot
#DharmaQuiz 2180: Maa Hinglaj is the westernmost Shakti peetha. Which province of Pakistan? Ans: Balochistan.

DQ 2180. Pic: staticflickr
Scores for Session 357:
  1. @RakeshChouhan : 5
  2. @tanvinarula6 : 5
  3. @sriksvenkat : 5
  1. @drarora_gaurav : 4
  1. @mathurarvinds : 2
  2. @rinku3009 : 2
  1. @Matirmama : 1
  2. @ykamath : 1
  3. @KSVSUBRAMANIAN : 1
  4. @anandicwa : 1
  5. @antidespondent : 1
  6. ‏@jivanmukt : 1
  7. @eternit96426605 : 1
  8. @rkpadhy72 : 1
  9. @arunrush : 1
  10. @AnupKPrusty : 1
  11. @niranjanprabhu : 1
  12. @DeepeshLakhera : 1
  13. @Hare_Govind : 1
  14. @politicsproper : 1
  15. @chinmays_83 : 1
  16. @amtpsingh : 1
  17. @paneendrabellur : 1
  18. @Raziel_646 : 1
  19. ‏@upma23 : 1
  20. @db_is_db : 1
  21. @anujkapoor83 : 1
  22. @magaxiom : 1
  23. @aavinay : 1
  24. @dabangghindu : 1
  25. @brandingbuddy : 1
  26. @gdevraj : 1

Jai Maa Durga!

Friday, January 3, 2014

DharmaQuiz Session 250: 3-Jan-2014

Theme: Places related to famous Indian saints.
  1. Where was Sant Tulasidas born? #DharmaQuiz 1636. Ans: Rajapur, Uttar Pradesh. (Some answered Chitrakut).
  2. Where is Ramana Maharshi's most famous ashrama? #DharmaQuiz 1637. Ans: Tiruvannamalai, Tamil Nadu.
  3. Where was Guru Nanak born? #DharmaQuiz 1638. Ans: Nanakana Sahib, Punjab, Pakistan.
  4. At which place did Tirthankara Mahavira attain moksha? #DharmaQuiz 1639. Ans: Pavapuri.
  5. At which place did Bhagawan Buddha attain Nirvana? #DharmaQuiz 1640. Ans: Kushinagar, UP. (Not Bodh Gaya, where he attained Bodhimandala or enlightenment or awakening of the most important chakra)
Answers to session 249:
  1. @man8shree : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. ‏@TheArvindDhar : 5
  1. @ajaypawardr : 4
  2. @sweetandu : 4
  3. @GirishSiddapura : 4
  1. @urs_sandeepan : 3
  1. @SnookyBangalore : 2

  1. @rghtviewsfrmhrt : 1
  2. @alokk1 : 1
  3. ‏@PardeepModgil : 1
  4. @Sunrisecandles1 : 1
  5. ‏@TripathiGaurav : 1
  6. @kksubbu2003 : 1
  7. @mahesh_j13 : 1
  8. @venkataa : 1
  9. @kalyan_sk3011 : 1
  10. @ranoproshad : 1
  11. ‏@srinivasanands : 1
  12. ‏@DharmeshPatadiy : 1
  13. @Simuntweets : 1
  14. @SodhaSatyen : 1
  15. @suyogg : 1
  16. @ABoni8 : 1
  17. @arisebharat : 1
  18. @swamilion : 1
  19. @PappuRobot : 1
  20. @Bharat_pro : 1
  21. @Proud_Hindu_ : 1
  22. ‏@rravi55 : 1
  23. @astrolife : 1
  24. @SK_JHAMB : 1
  25. @sushants_in  : 1
  26. @rkjain2903 : 1
  27. @_shomy : 1
  28. @heteshajain : 1
We have now completed 250 sessions of Dharma Quiz! Hurray :)

Friday, December 13, 2013

DharmaQuiz Session 247: 13-Nov-2013

DQ 1621: Source thelivingmoon.com
Theme: Discovery of ancient Hindu monuments

#DharmaQuiz 1621: This is a diver examining the submerged city built during Shri Krishna's era. Name the city. Ans: Dwaraka, off Gujarat's coast.


#DharmaQuiz 1622: A massive settlement happened in North West of India & Pakistan, along the banks of which river? Ans: Saraswati. (But Sindhu also considered, though the map clearly identifies Saraswati valley's ascent)

DQ 1622: Source telegraphindia
DQ 1623: Image - causes-prod.caudn.com

#DharmaQuiz 1623: This is an ancient bridge submerged now in Indian ocean. Where does it's Eastern end connect to? Ans: Talai Mannar in Sri Lanka.

#DharmaQuiz 1624: This satellite image shows 900 yr old Vishnu temple (world's biggest temple complex). Where is it?.  Ans: Angkor Wat, Cambodia.
DQ 1624: Image - dailymail.co.uk
DQ 1625: Source - weather-forecast
#DharmaQuiz 1625: Satellite image of Hindu pilgrimage place looking like Cow's ear. Name it.  Ans: Gokarna in Karnataka. (Go = cow, karna = ear).

Answers for session 247:

  1. @drarora_gaurav : 5
  2. @rajeshrajput1 : 5
  3. @gupta_n : 5
  4. @GirishLN : 5
  5. @KaushikRg : 5
  6. ‏@ramas_cal : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @mareekuree : 5
  9. @GayathriSrinath : 5

  1. @brahmavith : 4
  2. @sharathinindia : 4
  3. @sudhee26 : 4
  4. @rinku3009 : 4
  5. @kr_upadhyaya : 4
  6. @rravi55 : 4
  7. @manjunathbhg : 4
  8. @JagannathAjnabi : 4
  9. @AMoorthy : 4
  10. @sinhankur : 4

  1. @meenabg : 3
  2. @MKanthaliya : 3
  3. @saggirex : 3
  4. @sunilgujar : 3
  5. @pnthacker : 3
  6. @nareshdixit82 : 3
  7. @MorpariaRajesh : 3

  1. @ravlu : 2
  2. @sweetandu : 2
  3. @AmitIntruder : 2
  4. @mangalorecafe : 2
  5. @Sravan : 2
  6. @rajmohan_k : 2
  7. @BhaghatGuru : 2
  8. ‏@pooja_LuvIndia : 2
  9. @stormylook : 2
  10. @SaffronRahul : 2
  11. @Harshythsunkari : 2
  12. @pradeep_noida : 2
  13. @sidd1993 : 2
  14. ‏@sndpmysuru : 2
  15. @ksmsundaram1975 : 2
  16. @piyush1062 : 2

  1. @sid_dhupe : 1
  2. @praveenmla : 1
  3. @nimeshchandra : 1
  4. @gnswamy74 : 1
  5. @BRIJGOPALJOSHI: 1
  6. @kumarnandaj : 1
  7. @SrDPO : 1
  8. @chaitanyasoul : 1
  9. @rohitsamvada : 1
  10. ‏@padmakark : 1
  11. @venkataa : 1
  12. @InternetVHindu : 1
  13. @satishpatil24 : 1
  14. @srisriyash : 1
  15. @showadarsh : 1
  16. @iChiradeep : 1
  17. @gprasadadv : 1
  18. @praveena_kd : 1
  19. @RramachandranR : 1
  20. @Rudra_TheArcher : 1
  21. @geffbeck : 1
  22. @rationaldeep : 1
  23. @SarayuBaawan : 1
  24. @shekhu : 1
  25. @alokjain_ : 1
  26. @satishmohite : 1
  27. @gautam_purohit : 1
  28. @VBRajiv : 1
  29. @ShKa89 : 1
  30. ‏@imharshp : 1
  31. @zincmetal : 1
  32. @ashu_tryambak : 1
  33. ‏@RaRao23 : 1
  34. @bhartikaushal79 : 1
  35. @Sunrisecandles1 : 1
  36. ‏@vidhyaaradhya : 1
  37. @ilovedirestrait : 1
  38. @iHardikBhatt : 1
  39. @vishal1818 : 1
  40. @srikanthviru : 1
  41. @NirmaalyaDe : 1
  42. ‏@harshit13175873 : 1
  43. @kbharada : 1

See you next week. Hope you are exploring further on these ancient Hindu treasures!



Friday, November 8, 2013

DharmaQuiz Session 240: 8-Nov-2013

Theme: Sun worship among Hindus
  1. #DharmaQuiz 1586: Today is Chhath pooja mainly celebrated in Bihar. What do women give to Surya Bhagawan on this day?. Ans: They give Arghya to rising and setting sun. Along with water, wheat, sugarcane, bananas, milk and coconut too offered. Thanks to ‏@man8shree for details.
  2. #DharmaQuiz 1587: Worshiping Solar deities is an ancient Indian custom. Which Aditya or Sun is the great Gayatri mantra dedicated to?. Ans: Savitr (Tat Savitur varenyam). @cgmagia explains futher - "Savitr" one of aditya offspring of Vedic deity Aditi. His name in Vedic Sanskrit connotes impeller, rouser, vivifier.
  3. #DharmaQuiz 1588: The 7th day after Sun starts his northern ascent (Uttarayana), Hindus celebrate a festival dedicated to Sun. Name it. Ans: Ratha Saptami.
  4. #DharmaQuiz 1589: This is a temple dedicated to Surya or Sun God. Also a UNESCO World heritage site. Where is it? Ans: Konark, Puri, Odisha. @amitagra21 explains further that this is not a temple anymore, but is only the remnants of a grand temple destroyed by "Kalapahar".
    DQ 1589 ; From Wiki
  5. #DharmaQuiz 1590:  Name this community found in North India, Pakistan & Afghan, who were historically Sun-worshipers. Ans: Gujjars -> http://en.wikipedia.org/wiki/Gurjar - Answers with Suryavamshi or Suryavanshi also accepted.
Top scorers of session 240:
  1. @GuruCharan99 : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @man8shree : 5
Congrats to all the following: 
  1. @paivijay : 4   
  2. ‏@sharathinindia : 4
  3. @cgmagia : 4
  4. ‏@arunz : 4
  5. @n_dolli : 4
  1. @Simuntweets : 3
  2. @wakeupindia777 : 3
  3. @tradetoday99 : 3
  1. @MeSavitha : 2
  2. @AgentSaffron : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. ‏@nkgrock : 1
  2. @RaghuVamshee : 1
  3. @Mamdhata : 1
  4. ‏@_shomy : 1
  5. @dheepakg : 1
  6. @trolleswar : 1
  7. ‏@sillyslaphappy : 1
  8. @usrnamecntblnk : 1
  9. @sparkbird : 1
  10. @gugujyoti : 1
  11. @indiapremi : 1
  12. @kalika3107 : 1
  13. @lodyaashi : 1
  14. @DreameMerchant : 1
  15. ‏@ShatajitBasu : 1
  16. @rajeshrajput1 : 1
  17. @pappu_pedia : 1
  18. @chetankshet : 1
  19. @pramod_klr : 1
  20. @hthakur1990 : 1
  21. @pramoo : 1
  22. ‏@chaitanyasoul : 1
  23. @amitagra21 : 1
  24. @chaitanyasoul : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @errajalok : 1
  27. @Livenletlive33 : 1
  28. @shikha_shrivas : 1
  29. @BhartPutra : 1
See you next week.


Friday, June 14, 2013

DharmaQuiz Session 220: 14-Jun-2013

Theme: Buddhist heritage of India, Myanmar and Pakistan
  1. In which language did Emperor Ashoka get his edicts (mostly Buddhist) written in? #DharmaQuiz 1476. Ans: Many Prakrit languages like Pali and Magadhi. Brahmi script.
  2. What is the traditional name for Myanmar (Burma) Buddhist temples? #DharmaQuiz 1477. Ans: Pagoda
  3. Name the place where Buddha attained Nirvana. #DharmaQuiz 1478. Ans: Kushi Nagar.
  4. What is the common name for the three most sacred granthas (books) of Buddhism? #DharmaQuiz 1479. Ans: Tripeethaka.
  5. Name one university in today's Pakistan, where Buddhism flourished during ancient times. #DharmaQuiz 1480. Ans: Takshashila
Toppers for session 220:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @guunjanjha : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @Gyan_ : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congratulations to all those who scored here:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @reach_alak : 4
  3. @talmukund : 4
  4. @GuruCharan99 : 4
  5. @man8shree : 4
  6. @ShatajitBasu : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Tweelak : 3
  3. @iSaakshi : 3
  4. @Susri1210 : 3
  5. @lodyaashi : 3
  6. @TheArvindDhar : 3
  7. @Simuntweets : 3
  8. @GayathriSrinath : 3   
  1. @kmukundra : 2
  2. @GirishSiddapura : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @maathinamalla : 2
  6. @akmis11 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @ss_ingh : 1
  3. @akshri_250 : 1
  4. @utkaws :  1
  5. @sandeepkuppur : 1
  6. @psudo : 1
  7. @ajittyagi1805 : 1
  8. @brassi76 : 1
  9. @sagarmitkary : 1
  10. @Deluzzionist : 1
  11. @r_Hindu : 1
  12. @cubicle_warrier : 1
  13. @ShrimanYogee : 1
  14. @tradetoday99 : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @sudarshan_v1 : 1
  17. @sweetandu : 1
  18. @SarathRamakrish : 1
  19. @iA3Hi : 1
  20. @DrunkenPole : 1
  21. @manavdas : 1
  22. @Dinuraghubansi : 1
  23. @darshanbirur : 1
  24. @MKanthaliya : 1
  25. @sridharkswamy : 1
  26. @KamalPremi2 : 1
  27. @CLawyersagainst : 1
  28. @rucheesharma : 1
  29. @Dishantkalia : 1
  30. @iA3Hi : 1
  31. @DrunkenPole : 1
  32. @manavdas : 1
  33. @Dinuraghubansi : 1
  34. @darshanbirur : 1
  35. @24krishnakanth : 1
  36. @Naagesh_tweets : 1
  37. @asha_gm : 1
  38. @jarjunmpradhant : 1
  39. @MandarSawant184 : 1
  40. @siddtalks : 1
  41. @Punit_shandilya : 1
  42. @minorityof1ne : 1
See you next week!

DharmaQuiz Session 220: 7-Jun-2013

Theme: Famous mathematicians of ancient India.
  1. The great mathematician of India 850 years back, Bhaskaracharya, was also the head of astronomical observatory at Ujjain, MP. Which of today's states was he born in? #DharmaQuiz 1471. Ans: Karnataka
  2. Aryabhata, the great mathematician is said to have headed an astronomical observatory in Bihar 1500 yrs ago. Near which coast of India was he born in? #DharmaQuiz 1472. Ans: West
  3. Bhaskara 1, mathematician 1400 years ago, was probably the first human to write zero as a circle. Which Indian state was he born in? #DharmaQuiz 1473. Ans: Maharashtra
  4. Varahamihira, the great astronomer 1500 yrs ago, was the first to calculate shifting of equinox in seconds. Which Indian state was he born in? #DharmaQuiz 1474. Ans: Madhya Pradesh
  5. 2400 years ago, Pingala wrote Chandashastra, first known description of a binary numeral system. Which province of Pakistan was he born in? #DharmaQuiz 1475. Ans: Punjab (Pakistan)
Scores:
Sorry, could not collect all details, as I was traveling.

Friday, May 17, 2013

DharmaQuiz Session 215: 17-May-2013

Theme: Rivers from Adi Shankara's life history.
  1. Name the river that was closest to Adi Shankara's home, when he was a child. #DharmaQuiz 1441. Ans: Poorna, which is known as Periyar now.
  2. Name the river on whose bank Adi Shankara had the historic 15 day long philosophical debate with Ubhaya Bharati's husband. #DharmaQuiz 1442. Ans: Narmada river. Husaband was Mandana Mishra.
  3. Adi Shankara established a famous peetha, and made Sureshwaracharya as the peetha adhipati. On which river's bank?  #DharmaQuiz 1443. Ans: Tunga river. Established Sringeri's Sharada Peetha.
  4. Adi Shankara opened the southern door of Sarvajna peetha, which is under Pakistan's control today. On which river's bank? #DharmaQuiz 1444. Ans: Neelum or Kishenganga River.
  5. {Final,Open till 10PM} Which river is closest (10 KM) to the northernmost of the 4 mathas that Adi  Shankara established? #DharmaQuiz 1445. Ans: Dhauliganga most likely. But since it is a hilly terrain and distances are tough to measure, Alaknanda River or just Ganga is also considered. All are close enough answers.
Answers for Session 215:

Could not compile. The response was very good, but after a browser restart, now able to gather older answers. Will do it promptly next time.

Tuesday, May 7, 2013

DharmaQuiz Session 212: 7-May-2013

Theme: Famous Gurus of Ancient India
  1. Bhagavad Gita was narrated to Dhritarashtra by Sanjaya. Who was Sanjaya's guru in Mahabharata? #DharmaQuiz 1426. Ans: Veda Vyasa.
  2. Which Guru created the unique "middle heaven", named after King Trishanku? #DharmaQuiz 1427. Ans: Vishwamitra.
  3. In Kalidasa's "Abhijnana Shakuntala", which Guru was responsible for Dushyanta forgetting Shakuntala, via a curse? #DharmaQuiz 1428. Ans: Durvasa.
  4. In Mahabharata, the warring factions Pandavas and Kauravas both had the same Guru. Who was it? #DharmaQuiz 1429. Ans: Guru Dronacharya.
  5. One of best Gurus in Indian history was Chanakya. Which university did he study in, 2350 years ago? #DharmaQuiz 1430. Ans: Takshashila, in today's Pakistan.
Toppers of session 212:
  1. @DrShobha : 5
  2. @manya_rao : 5
  3. @shivsankar : 5
  4. @bhaviknz : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @Sharnarthee : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @VaniSattiraju : 5
  10. @AnuragKashyap_8 : 5
  11. @manohar_sram : 5
  12. @GayathriSrinath : 5
  13. @PrachinVaani : 5
  14. @philAmit : 5
  15. @CJ_Shekhar : 5
  16. @sweetandu : 5
  17. @Simuntweets : 5
  18. @smna17 : 5
  19. @ankushraj29 : 5
  20. @jitvg : 5
Congrats to:
  • @shreeramm : 4
  • @Santhosht_ : 4
  • @IntrepidTrooper : 4
  • @Bacchuji : 4
  • @PrateekBahl : 4
  • @anuradha0223 : 4
  • @DrPannagDesai : 4
  • @harishkrbansal : 3
  • @lodyaashi : 3
  • @SPKEF : 3
  • @sanjay1502 : 3
  • @Svishh : 3
  • @dhruvalp3 : 3
  • @dinesh_38 : 3
  • @ramana1729 : 3
  • @bkapilan : 3
  • @dhruva91 : 3
  • @mukunthaniyer : 2
  • @bajajsanjay : 2
  • @HarishS66284892 : 2
  • @AbhinavShankar1 : 2
  • @darshanbirur : 2
  • @NiranjanAcarya : 2
  • @Parixyt : 2
  • @Blstrngbrnacles : 2
  • @kartheeque : 2
  • @gangesh194 : 1
  • @Satya046 : 1
  • @nkp_81 : 1
  • @bipbhat : 1
  • @Bihar_ke_lala : 1
  • @sengar_nagendra : 1
  • @DemocraticApple : 1
  • @kapildevs7 : 1
  • @SpunamiR : 1
  • @2Rattandeep : 1
  • @ashishaima : 1
  • @_cowInspector : 1
  • @rangirangi : 1
  • @mrsnrao : 1
  • @siddarthpaim : 1
  • @iAshh : 1
  • @arunvipra : 1
  • @dolby_mehul : 1
  • @kaushkrahul : 1
  • @VikkChauhan06 : 1
  • @Taatya_Vinchu : 1
  • @OneindiaKannada : 1
  • @mandukulkarni : 3
  • @maulik_doshi : 1
  • @MayankBhambhu : 1
  • @sundeeppatkar : 1
  • @CalmAadmi : 1
  • @Ameysd : 1
  • @hiteshrangra : 1
  • @ishuaadi : 1
  • @Rashtravaadi2 : 1

Great response today! See you next time.

Friday, March 1, 2013

DharmaQuiz Session 199: 1-Mar-2013

Theme: Birth and Death places of famous Gurus of India.
  1. Name this 19th/20th century Indian Guru, whose birth and death places were different, but both started with 'Tiru'.  #DharmaQuiz 1356. Ans: Ramana Maharshi. Death - Tiruvannamalai and Birth - Tiruchuli.
  2. Name this famous Guru from 500 yrs ago, whose birth & death places are in Pakistan now. Death place 3KM from Indian border. #DharmaQuiz 1357. Ans: Guru Nanak.
  3. Name this Guru from 500 years ago, who was born in Bengal and died in Odisha. His teachings inspired ISKCON's creation.  #DharmaQuiz 1358. Ans: Chaitanya Mahaprabhu
  4. Name this Guru Maa who was born in today's Bangladesh area & died in today's Uttarakhand 31 yrs ago.(See the embedded picture) #DharmaQuiz 1359. Ans: Anandamayi Maa.
  5. {Final, Open till 10 PM} Name this Guru/ Swami from 400 years back, whose language was Kannada, born in TN & samadhi in AP. #DharmaQuiz 1360. Ans: Raghavendra Swamy. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Raghavendra_Swami
For Question 4
 
Top Scorers of session 199:
  1. @shawjipk : 5
  2. @hchaturv : 5   
  3. @rahulghildiyal : 5
  4. @Tasmayi : 5
  5. @biswajeetdash : 5
  6. @TheArvindDhar : 5
  7. @sharathinindia : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @S_Mandalia : 5
  10. @indianomad : 5
Congrats to all these scorers:
  1. @vschanna : 4
  2. @Mamdhata : 4
  3. @DrSatyaSaraswat : 4
  4. @geophyraj : 4
  5. @Rasraj : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Kar7x : 3
  1. @AdwaitanWay : 2
  2. @Susri1210 : 2
  3. @AAP_ka_BAAP : 2
  4. @vishal1818 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @DrSaisree : 1
  3. @rathivar : 1
  4. @robinrajsingh : 1
  5. @lalitadvani : 1
  6. @shreeramm : 1
  7. @gautamsinha1 : 1
  8. @sa_kiran : 1
  9. @Bgiridharr : 1
  10. @stormylook : 1
  11. @Bipul2047 : 1
  12. @emsreenu : 1
  13. @deborshihazra : 1
  14. @jdroy1 : 1
  15. @SudhirSubhartam : 1
  16. @Saffronista : 1
  17. @aackthu : 1
  18. @jugal_godara : 1
  19. @WarHawk313 : 1
  20. @sanjayleo : 1
  21. @Sreevathsaa : 1
The next one is the grand 200th one! Don't miss on Tuesday, the 5th. There will be a special prize too.


Friday, September 7, 2012

DharmaQuiz Session 161: 7-Sep-2012

Theme: Famous Hindu/Sikh temples outside India.
  1. Benzaiten is the Japanese name for a famous Hindu goddess. Who?  #DharmaQuiz 1161. Ans: Saraswati. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Benzaiten
  2. Combodia's Angkor Wat, largest Hindu temple complex in world, has influence from 2 Indian states. 1 is Odisha. The other? #DharmaQuiz 1162. Ans: Tamil Nadu, the Chola influence.
  3. In 2011, historic Gorakhnath temple reopened in Pakistan, thanks to a court verdict, after 60yrs of closure. In which city? #DharmaQuiz 1163. Ans: Peshawar, NWFP. Read more here - http://hindutemplespakistan.blogspot.in/
  4. Sri Sri Ravishankar addressed a huge crowd at Argentina y'day. Name the place where Argentina's biggest Gurudwara exists. #DharmaQuiz 1164. Ans: Rosario de la Frontera in Salta province.
  5. In 1975, Swami Ghanananda Saraswati, an African, setup a Hindu temple in West Africa. Which nation? #DharmaQuiz 1165. Ans: The hint is in his name, Ghana. Read more here - http://www.bbc.co.uk/news/10401741
Top scorers:
  • @smna17 : 5
  • @arunz : 5
  • @mareekuree : 5
  • @intodust_in : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @nisargsoni : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @anandt_05 : 5
  • @Manjunaath : 5
  • @cybercalci : 5
  • @abhipar7 : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @surnell : 4
  • @ramas_cal : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @sweetandu : 4
  • @hindu_tweeter : 4
  • @rahulghildiyal : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @jemin_p : 3
  • @Dhanushm : 3
  • @iSumitRk : 3
  • @surenc1974 : 3
  • @pkagrawala : 3
  • @srinivasa444 : 2
  • @SandeepShelke : 2
  • @wavehit : 2
  • @KPGanesh : 1
  • @zizou789 : 1
  • @man8shree : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @sandeepsmysore : 1
  • @RiddleBoza : 1
  • @RohitR_ : 1
  • @kannaniyyer : 1
This was a tougher one, but very glad that so many answered with or without searching on the net. It helps for Hindus to know famous Hindu shrines outside India.

See you next time.

Friday, April 20, 2012

DharmaQuiz Session 132: 18-Apr-2012

Theme: Hindu Population Across Countries

  1. This country has the largest percentage of Hindus as a part of its total population. Name it. #DharmaQuiz 1016. Ans: Nepal 86.5% (India 80.5% now)
  2. There are 3 nations in the world where Hindus form more than 50% of total population. Name this 3rd one off African coast. #DharmaQuiz 1017. Ans: Mauritius (54% Hindus)
  3. Name the South American nation with largest percentage of Hindus (28%). Also has Hindi as a recognized regional language. #DharmaQuiz 1018. Ans: Guyana
  4. This tiny nation in the middle of Pacific Ocean, has the world's fifth largest percentage of Hindu population. Name it. #DharmaQuiz 1019. Ans: Fiji.
  5. Which nation has the least % of Hindus in South Asia today?Had a Hindu majority few centuries back. #DharmaQuiz 1020. Ans: Pakistan (Considering Afghanistan and Maldives too)
Top Scorers:
  1. @mebrahmin : 5
  2. @iSaakshi : 5
  3. @hchaturv : 5
  4. @iSumitRk : 5
  5. @pvaidyaraj : 5
  6. @DevNakshi : 5
  7. @Amaresh80 : 5
  8. @AjitVGupta : 5
Also, congratulations to:
  • @clumsycoder : 4
  • @rahulghildiyal : 4
  • @Rakeshpundir15 : 4
  • @vipulgupta1976 : 4
  • @pinkelephanta : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @boltsman : 4
  • @grk001 : 3
  • @vinaybsub : 3
  • @Marut_ : 3
  • @vinodvyas220 : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @abhishek_2411 : 2
  • @malleshwara : 2
  • @patelmann : 2
  • @TheArvindDhar : 2
  • @adityaagnihotri : 2
  • @dr_bikram_rml : 2
  • @27on08 : 2
  • @sanmeshk : 2
  • @nvignesh93 : 2
  • @maverick_006 : 1
  • @FatAngryBird : 1
  • @EternalWhiner : 1
  • @sharathinindia : 1
  • @ashishgrover : 1
  • @Jaadoo_jupiter : 1
  • @Manjunaath : 1
  • @amodiahs : 1
  • @Dhanushm : 1
  • @ISB_Devil : 1
  • @oneandonlydilip : 1
  • @praveenmla : 1
  • @pramodthap : 1
  • @hemantbhatia : 1
  • @shyekra : 1
  • @aususa7 : 1
  • @ashutoshrawal : 1
  • @jkssel : 1
  • @rajgunda : 1
  • @Matsharma : 1
  • @dinnair123 : 1
  • @2thsculptor : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @ISB_Devil : 1
  • @jemin_p : 1
  • @_gauravrai : 1
Many thanks to all participants. Keep up your interest and write comments to suggest newer & interesting, yet relevant topics for Hindu society!