Showing posts with label Sindhu. Show all posts
Showing posts with label Sindhu. Show all posts

Friday, December 13, 2013

DharmaQuiz Session 247: 13-Nov-2013

DQ 1621: Source thelivingmoon.com
Theme: Discovery of ancient Hindu monuments

#DharmaQuiz 1621: This is a diver examining the submerged city built during Shri Krishna's era. Name the city. Ans: Dwaraka, off Gujarat's coast.


#DharmaQuiz 1622: A massive settlement happened in North West of India & Pakistan, along the banks of which river? Ans: Saraswati. (But Sindhu also considered, though the map clearly identifies Saraswati valley's ascent)

DQ 1622: Source telegraphindia
DQ 1623: Image - causes-prod.caudn.com

#DharmaQuiz 1623: This is an ancient bridge submerged now in Indian ocean. Where does it's Eastern end connect to? Ans: Talai Mannar in Sri Lanka.

#DharmaQuiz 1624: This satellite image shows 900 yr old Vishnu temple (world's biggest temple complex). Where is it?.  Ans: Angkor Wat, Cambodia.
DQ 1624: Image - dailymail.co.uk
DQ 1625: Source - weather-forecast
#DharmaQuiz 1625: Satellite image of Hindu pilgrimage place looking like Cow's ear. Name it.  Ans: Gokarna in Karnataka. (Go = cow, karna = ear).

Answers for session 247:

  1. @drarora_gaurav : 5
  2. @rajeshrajput1 : 5
  3. @gupta_n : 5
  4. @GirishLN : 5
  5. @KaushikRg : 5
  6. ‏@ramas_cal : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @mareekuree : 5
  9. @GayathriSrinath : 5

  1. @brahmavith : 4
  2. @sharathinindia : 4
  3. @sudhee26 : 4
  4. @rinku3009 : 4
  5. @kr_upadhyaya : 4
  6. @rravi55 : 4
  7. @manjunathbhg : 4
  8. @JagannathAjnabi : 4
  9. @AMoorthy : 4
  10. @sinhankur : 4

  1. @meenabg : 3
  2. @MKanthaliya : 3
  3. @saggirex : 3
  4. @sunilgujar : 3
  5. @pnthacker : 3
  6. @nareshdixit82 : 3
  7. @MorpariaRajesh : 3

  1. @ravlu : 2
  2. @sweetandu : 2
  3. @AmitIntruder : 2
  4. @mangalorecafe : 2
  5. @Sravan : 2
  6. @rajmohan_k : 2
  7. @BhaghatGuru : 2
  8. ‏@pooja_LuvIndia : 2
  9. @stormylook : 2
  10. @SaffronRahul : 2
  11. @Harshythsunkari : 2
  12. @pradeep_noida : 2
  13. @sidd1993 : 2
  14. ‏@sndpmysuru : 2
  15. @ksmsundaram1975 : 2
  16. @piyush1062 : 2

  1. @sid_dhupe : 1
  2. @praveenmla : 1
  3. @nimeshchandra : 1
  4. @gnswamy74 : 1
  5. @BRIJGOPALJOSHI: 1
  6. @kumarnandaj : 1
  7. @SrDPO : 1
  8. @chaitanyasoul : 1
  9. @rohitsamvada : 1
  10. ‏@padmakark : 1
  11. @venkataa : 1
  12. @InternetVHindu : 1
  13. @satishpatil24 : 1
  14. @srisriyash : 1
  15. @showadarsh : 1
  16. @iChiradeep : 1
  17. @gprasadadv : 1
  18. @praveena_kd : 1
  19. @RramachandranR : 1
  20. @Rudra_TheArcher : 1
  21. @geffbeck : 1
  22. @rationaldeep : 1
  23. @SarayuBaawan : 1
  24. @shekhu : 1
  25. @alokjain_ : 1
  26. @satishmohite : 1
  27. @gautam_purohit : 1
  28. @VBRajiv : 1
  29. @ShKa89 : 1
  30. ‏@imharshp : 1
  31. @zincmetal : 1
  32. @ashu_tryambak : 1
  33. ‏@RaRao23 : 1
  34. @bhartikaushal79 : 1
  35. @Sunrisecandles1 : 1
  36. ‏@vidhyaaradhya : 1
  37. @ilovedirestrait : 1
  38. @iHardikBhatt : 1
  39. @vishal1818 : 1
  40. @srikanthviru : 1
  41. @NirmaalyaDe : 1
  42. ‏@harshit13175873 : 1
  43. @kbharada : 1

See you next week. Hope you are exploring further on these ancient Hindu treasures!



Friday, July 19, 2013

DharmaQuiz Session 224: 19-Jul-2013

Theme: Maha Janapadas or ancient Great Kingdoms of India.
  1. 2500 years ago, how many Maha Janapadas (Great Kingdoms) were there in India? #DharmaQuiz 1496 Ans: 16.
  2. Name the two Maha Janapadas or Great Kingdoms of India 2500 years ago, that were there to the west of river Sindhu (Indus). #DharmaQuiz 1497. Ans: Kamboja and Gandhara.
  3. Name the Mahajanapada or Great Kingdom 2600 years ago, that existed between Godavari and Krishna rivers in South India. #DharmaQuiz 1498. Ans: Assaka or Ashmaka.
  4. Kashi was a Mahajanapada 2500 years ago. True or False? #DharmaQuiz 1499. Ans: True.
  5. Name the Mahajanapada 2500 years ago in today's UP, from where Draupadi came during Mahabharata. #DharmaQuiz 1500. Ans: Panchala
Refer to this map from wiki for these regions:

Toppers during session 224:
  1. ‏@PrachinVaani : 5
  2. @kshetragnya : 5   
  3. @vijirak : 5
  4. ‏@sharathinindia : 5
  5. @surenc1974 : 5
  6. @manya_rao : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @ManiKSK : 5
  9. ‏@gupta_n : 5
  10. @KaushikRg : 5
  11. @sweetandu : 5
  12. @cubicle_warrier : 5
Also, congrats to:
  1. @cgmagia : 4
  2. @Simuntweets : 4
  1. @kmukundra : 3
  2. @Susri1210 : 3
  1. @ds54956 : 2
  2. @Rasraj : 2
  3. @CONgressMukt_IN : 2
  4. @manishkmishra : 2
  5. @pnthacker : 2
  6. ‏@JagannathAjnabi : 2
  1. @Rasraj : 1
  2. @drarora_gaurav : 1
  3. ‏@bsr3012 : 1
  4. @Keefarqpaindha : 1
We have now reached 1500 questions in Dharmaquiz series. Browse this site for all those questions and answers.


Friday, November 16, 2012

DharmaQuiz Session 175: 16-Nov-2012

Theme: Basics of a Hindu Pooja or Worship.
  1. During poojas, the man doing pooja is asked to do "Achamana". What is Achamana? #DharmaQuiz 1231. Ans: Drinking spoon quantity of water three times, chanting Krishna's name. Purification of the body before worship. Essentially swallowing water 3 times from the base of the right thumb, while reciting different mantras in praise of the lord like Keshavaya Swaha, Narayanaya Swaha and Madhavaya Swaha. Names change based on local customs.
  2. Few Hindus worship Vishwaksena before the main deity. But whom do majority of Hindus worship as the first deity in a pooja? #DharmaQuiz 1232. Ans: Ganapati.
  3. When Hindus setup a Kalasha or pot for sacred water during pooja, symbolically how many rivers' water is invited in that?  #DharmaQuiz 1233. Ans: Seven rivers: Ganga, Yamuna, Godavari, Saraswati, Narmada, Sindhu and Kaveri.
  4. In any pooja, you symbolically wash the feet of Deva or Devi using "padya". Which is the very next step in most poojas? #DharmaQuiz 1234. Ans: Arghya or offering water to cleanse the hands. There are more meanings too: http://vedabase.net/a/arghya
  5. {Final, Open till 11PM} Usually poojas involve "Ashtottara" name chanting. Ashta = 8, Uttara =After. Eight after what? #DharmaQuiz 1235. Ans: Full name is Shata-Ashta-Uttara or 8 after 100. In short used as Ashtottara. There is also Sahasra-Ashta-Uttara or 1008.
Top scorers of session 175:
  1. @cubicle_warrier : 5
  2. @anandt_05 : 5
  3. @DevNakshi : 5
  4. @hindujanjagruti : 5
  5. @Right2bRight : 5
  6. @arunz : 5
  7. @Tasmayi : 5
  8. @man8shree : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @surnell : 5
  11. @vipulgupta1976 : 5
  12. @dolby_mehul : 5
  13. @sweetandu : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
  15. @sharathinindia : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @iSaakshi : 5
Congratulations to:
  • @Manojakrishna : 4
  • @raopm9 : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @philAmit : 3
  • @fas_gayi_garari : 3
  • @rainaamit : 3
  • @Rasraj : 2
  • @Keefarqpaindha : 2
  • @ishuaadi : 2
  • @khaishk : 2
  • @Manjunaath : 2
  • @dominodeck : 2
  • @rinku3009 : 2
  • @Darksider150 : 2
  • @psudo : 1
  • @PANDIT_SAURABH : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @AvinashCKM : 1
  • @aanchall : 1
  • @Vimzy_ : 1
  • @halovivek : 1
  • @yoginisd : 1
  • @antidespondent : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @saggirex : 1
  • @DAmunRa : 1
  • @rkjain2903 : 1
  • @DrShobha : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @Modi4India : 1
  • @SathyaSher : 1
  • @Anirvachan : 1
  • @im_adi : 1
See you next time. If you have topic ideas, please do drop in a comment. I will surely read and incororate it.

Friday, July 6, 2012

DharmaQuiz Session 147: 6-Jul-2012

Theme: The 7 Sacred Rivers for Hindus
  1. Kapila or Kabini a river originating in Kerala, joins one of the 7 most sacred rivers for Hindus. Name the sacred river. #DharmaQuiz 1091. Ans: Kaveri.
  2. This sacred river of India is termed in Hindu scriptures as the daughter of Saranyu (wife of Surya). Name the river. #DharmaQuiz 1092. Ans: Yamuna (or Yami)
  3. This river, among the 7 most sacred rivers for Hindus, touches the northernmost part of (Greater) Jammu & Kashmir. Name it. #DharmaQuiz 1093. Ans: Sindhu.
  4. This river, among the 7 most sacred for Hindus, is the second longest within Indian borders, after Ganga. Name it. #DharmaQuiz 1094. Ans: Godavari. 1465 KM long.
  5. {Final, Open till 11 PM} This river, among the 7 most sacred rivers for Hindus, was traditionally a boundary between North and South India. Name it. #DharmaQuiz 1095. Ans: Narmada.
Top Scorers:
  1. @MV_BN : 5
  2. @pvaidyaraj : 5
  3. @surnell : 5
  4. @sharad_51 : 5
  5. @surenc1974 : 5
Congratulations to:
  • @danjurious : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @neerajstpl : 4
  • @iCSM : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @lagudapandi : 3
  • @TheArvindDhar : 2
  • @amit8195 : 1
  • @Singh_ummm : 1
  • @proudHindu123 : 1
  • @Malligere : 1
  • @BKS_5 : 1
  • @chaitanyadj : 1
  • @chandrabhushanj : 1
  • @AnkurTri : 1
  • @Marut_ : 1
  • @anandt_05 : 1
  • @NectarSrc : 1
  • @hrishisays : 1
  • @pathak_rajiv : 1
See you next week, with a new edition of DharmaQuiz.
You can subscribe to @kiranks/dharmaquiz list for answers right into your Twitter inbox.