Showing posts with label Buddhism. Show all posts
Showing posts with label Buddhism. Show all posts

Friday, January 9, 2015

Theme: Sthula, Sukshma and Karana Sharira (Yogic Bodies)

DharmaQuiz Session 312: 9-Dec-2014

#DharmaQuiz 1946: Ancient Hindu Yoga talks about sthula, sukshma and karana shariras (bodies). Which one is the outermost? Ans: Sthula sharira or physical body.

#DharmaQuiz 1947: Apart from Hinduism, name one other faith or religion that believes in Punar-janma (rebirth of soul). Ans: Buddhism, Sikhism and Jainism. Maybe Yezidis too. Interestingly, early Christianity till 6th century AD, had some punar janma concept.

#DharmaQuiz 1948: What holds up a soul (atma) in sthula, sukshma or karana shariras (bodies)?
(Rather prevents atma's mukti from sharira) Ans: Karma and unfulfilled Desires.

#DharmaQuiz 1949: Manas (mind), Buddhi (intelligence), Ahankara (ego) and 16 other faculties are a part of which of the 3 shariras (bodies)? Ans: Sukshma Sharira.

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1950: Among the Hindu scriptures, name a book that talks extensively about different types of Yogas? Ans: Bhagavad Gita

Scores for session 312:
  1. @stormylook : 5

  1. ‏@rajeshrajput1 : 4
  2. ‏@SwathiRagha : 4
  3. @anandt_05 : 4

  1. @NilimaNilimas : 3
  2. @svinayak85 : 3
  3. @ProtectIndia : 3

  1. @amit_manwani : 2
  2. @iamsagarwal : 2
  3. @Mitaca9 : 2
  4. @anamika_99 : 2

  1. ‏@AamadmiGs : 1
  2. ‏@philAmit : 1
  3. ‏@subbaraovanama : 1
  4. ‏@rajeshrajput1 : 1
  5. @Mitaca9 : 1
  6. @BHANWARLALSUTH7 : 1
  7. @sushmahari : 1
  8. @c9p1b8 : 1
  9. @dnyanukull : 1
  10. @fy73r : 1
  11. @navaltiger : 1
  12. @ThSilentDevotee : 1
  13. @SnookyBangalore : 1
  14. @anilindia2020 : 1
  15. @MATRIBHUMISEVAK : 1
  16. ‏@TheArvindDhar : 1
  17. @Amaresh80 : 1
  18. @Sushuptii : 1
  19. ‏@ajitj1 : 1
  20. @arunrush : 1

Thanks for participating!

Friday, September 12, 2014

Buddha and Buddhism

DharmaQuiz Session 297: 12-Sep-2014

#DharmaQuiz 1871: Apart from Siddharta Gautama, give one other famous name of Buddha. Ans: Shakyamuni as he was from Shakya family. Also, Tathagata and Dipankara considered.

#DharmaQuiz 1872: When Buddhism went to China from India, China already had a well developed family oriented religion/ philosophy. Name that. Ans: Confucianism. But Taoism is also considered.

#DharmaQuiz 1873: What was the name for "Zen" in China, before that form of Buddhism reached Japan? Ans: Chan.

#DharmaQuiz 1874: Which is the oldest surviving branch of Buddhism? It translates to English as
"teaching of the elders". Ans: Theravada. In Sanskrit: स्थविरवाद and in Pali: थेरवाद.

#DharmaQuiz 1875: What was Buddha's only son's name? Ans: Rahula.

Scores for session 297:
  1. @Simuntweets : 5
  2. @meenabg : 5

  1. @ramitmkaul : 2
  2. @punam1punam : 2
  3. @PulivendulaK : 2
  4. @tradetoday99 : 2
  1. @R_Bhartiya : 1
  2. ‏@keshavaram : 1
  3. @ramesh_katte : 1
  4. @patnaikt : 1
  5. @deshi_mangoman : 1
  6. @IndianKashmiri : 1
  7. @eternit96426605 : 1
  8. @A31X64Vijay : 1
  9. @VedanshKanojia : 1
  10. ‏@sidsun2013 : 1
  11. @sonitarun1 : 1
  12. @ganeshmahnar : 1
  13. @nandaakumar : 1
  14. @AjithRamanath : 1
  15. @maulik_doshi : 1
  16. @peeyushmalhotra : 1
  17. @HerrBains : 1
  18. @a_gopinathan : 1
  19. @mamtakejriwal75 : 1
  20. ‏@Susri1210 : 1
  21. @shashipratap85 : 1
  22. @immanishgupta : 1
  23. @anamika_99 : 1
Have a good weekend.

Friday, June 14, 2013

DharmaQuiz Session 220: 14-Jun-2013

Theme: Buddhist heritage of India, Myanmar and Pakistan
  1. In which language did Emperor Ashoka get his edicts (mostly Buddhist) written in? #DharmaQuiz 1476. Ans: Many Prakrit languages like Pali and Magadhi. Brahmi script.
  2. What is the traditional name for Myanmar (Burma) Buddhist temples? #DharmaQuiz 1477. Ans: Pagoda
  3. Name the place where Buddha attained Nirvana. #DharmaQuiz 1478. Ans: Kushi Nagar.
  4. What is the common name for the three most sacred granthas (books) of Buddhism? #DharmaQuiz 1479. Ans: Tripeethaka.
  5. Name one university in today's Pakistan, where Buddhism flourished during ancient times. #DharmaQuiz 1480. Ans: Takshashila
Toppers for session 220:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @guunjanjha : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @Gyan_ : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congratulations to all those who scored here:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @reach_alak : 4
  3. @talmukund : 4
  4. @GuruCharan99 : 4
  5. @man8shree : 4
  6. @ShatajitBasu : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Tweelak : 3
  3. @iSaakshi : 3
  4. @Susri1210 : 3
  5. @lodyaashi : 3
  6. @TheArvindDhar : 3
  7. @Simuntweets : 3
  8. @GayathriSrinath : 3   
  1. @kmukundra : 2
  2. @GirishSiddapura : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @maathinamalla : 2
  6. @akmis11 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @ss_ingh : 1
  3. @akshri_250 : 1
  4. @utkaws :  1
  5. @sandeepkuppur : 1
  6. @psudo : 1
  7. @ajittyagi1805 : 1
  8. @brassi76 : 1
  9. @sagarmitkary : 1
  10. @Deluzzionist : 1
  11. @r_Hindu : 1
  12. @cubicle_warrier : 1
  13. @ShrimanYogee : 1
  14. @tradetoday99 : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @sudarshan_v1 : 1
  17. @sweetandu : 1
  18. @SarathRamakrish : 1
  19. @iA3Hi : 1
  20. @DrunkenPole : 1
  21. @manavdas : 1
  22. @Dinuraghubansi : 1
  23. @darshanbirur : 1
  24. @MKanthaliya : 1
  25. @sridharkswamy : 1
  26. @KamalPremi2 : 1
  27. @CLawyersagainst : 1
  28. @rucheesharma : 1
  29. @Dishantkalia : 1
  30. @iA3Hi : 1
  31. @DrunkenPole : 1
  32. @manavdas : 1
  33. @Dinuraghubansi : 1
  34. @darshanbirur : 1
  35. @24krishnakanth : 1
  36. @Naagesh_tweets : 1
  37. @asha_gm : 1
  38. @jarjunmpradhant : 1
  39. @MandarSawant184 : 1
  40. @siddtalks : 1
  41. @Punit_shandilya : 1
  42. @minorityof1ne : 1
See you next week!

Tuesday, January 8, 2013

DharmaQuiz Session 186: 8-Jan-2013

Theme: Brahma
  1. What is the Tamil name for Lord Brahma? #DharmaQuiz 1291. Ans: Piraman, but Brahma or Brahman is also considered.
  2. There is a famous Brahma temple in Gujarat, close to Rajasthan border. The town also has 'brahma' in its name. Which town? #DharmaQuiz 1292. Ans: Khedbrahma.
  3. Which 2000+ year old parampara (some say religion) has the details of Baka Brahma, Brahma Sanatkumara and Mahabrahma? #DharmaQuiz 1293. Ans: Buddhism.
  4. In which country, the Hindu God of creation Brahma is celebrated as the 4 faced Phra Phrom (Veera Brahma)? #DharmaQuiz 1294. Ans: Thailand.
  5. Name the weapon named after Brahma, termed in Itihasa (Mahabharata) and Puranas, as the deadliest. #DharmaQuiz 1295. Ans: Brahmastra.
Top Scorers during session 187:
  1. @pradeepkhs : 5
  2. @arunz : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @PrateekBahl : 5
  5. @iSaakshi : 5
  6. @Tasmayi : 5
  7. @abhipar7 : 5
  8. @rahulghildiyal : 5
  9. @Dhanushm : 5
  10. @khaishk : 5
  11. @SamitLive : 5
  12. @iDevNakshi : 5
  13. @dolby_mehul : 5
  14. @geophyraj : 5
  15. @Amaresh80 : 5
  16. @sweetandu : 5
Congrats to:
  1. @S_Mandalia : 4
  2. @sharathinindia : 4
  1. @swetamishraa : 2
  2. @cubicle_warrier : 2
  3. @anupam_t : 2
  4. @shylsmn : 2
  5. @indian_thoughts : 2
  6. @vis25 : 2
  1. @indianomad : 1
  2. @kgulechha : 1
  3. @ved_a : 1
  4. @yash1m : 1
  5. @mediacrooks : 1
  6. @vasenvy : 1
  7. @zombiespirits : 1
  8. @konchady : 1
  9. @Susri1210 : 1
  10. @CAPMohan : 1
  11. @iVivekHr : 1
  12. @RishiShenoy : 1
  13. @natrajan : 1
  14. @BipinBihari_ : 1
  15. @rksinghghodasar : 1
  16. @vachas9 : 1
  17. @Hareshshel : 1
  18. @raviyadav1 : 1
  19. @svelaga : 1
  20. @czuns : 1
  21. @jaideepb : 1
  22. @Dattakumar : 1
  23. @Lohana1983 : 1
  24. @vkspathak : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @indianhindu16 : 1
  27. @ChdryPk : 1
  28. @adityaagnihotri : 1
See you on Friday!

Tuesday, November 20, 2012

DharmaQuiz Session 176: 20-Nov-2012

Theme: Panchatantra
  1. Panchatantra, composed at least 4000 years ago by Vishnu Sharma, is a part of which shastra? a) Dharma b) Niti c) Sankhya. #DharmaQuiz 1236 Ans: b) Niti Shastra or the treatise of the wise.
  2. Panchatantra shares many stories in common with Jataka tales of which religion? d) Sikhism. e) Jainism. f) Buddhism. #DharmaQuiz 1237. Ans: f) Buddhism.
  3. The oldest available Sanskrit recension of Panchatantra, the "Tantrakhyayika" was found where? g)Asom. h) Kashmir i) Bihar. #DharmaQuiz 1238. Ans: h) Kashmir.
  4. "Kalila wa Dimna", considered the first masterpiece of Arabic prose, was a translation of Pancha tantra. Who translated? #DharmaQuiz 1239. Ans: Ibn al-Muqaffa.
  5. Panchatantra's translation, Das Der Buch Beyspiele, was the earliest German print after Bible. When? #DharmaQuiz 1240. Ans: 1483 CE. One of the earliest ones after Bible to be printed in Germany.
Top scorers:
  1. @geophyraj : 5
  2. @intodust_in : 5
  3. @ChandanYogendra : 5
  4. @DevNakshi : 5
  5. @anandt_05 : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @surnell : 5
  8. @Ramgopaljgd : 5
  9. @iSumitRk : 5
  10. @dolby_mehul : 5
  11. @man8shree : 5
  12. @sharathinindia : 5
Congrats to:

@vinodvyas220 : 4

@cubicle_warrier : 3
@babu2034 : 3
@hd223 : 3
@sweathot : 3

@raopm9 : 2
@shivsankar : 2
@lshyam : 2
@Can2Ind : 2
@Satya046 : 2
@TheArvindDhar : 2
@Ganja_Baba : 2
@sharan_vj : 2

@Marut_ : 1
@ahmednkhan : 1
@lodyaashi : 1
@upretivineet : 1

It's nice to see so many attempt this particular quiz. Many did not make to this list, but my thanks to them. Pancha Tantra stories were the original Indian colonization of the then known world. Every major civilization got a translation over 1000s of years.

Tuesday, May 15, 2012

DharmaQuiz Session 137: 15-May-2012

Theme: Importance of Himalaya for Hindus

  1. Name the 10th tallest mountain in the world, which is in Himalayas and named after Goddess Parvati, the food giver. #DharmaQuiz 1041. Ans: Annapurna I - More here:  http://en.wikipedia.org/wiki/Annapurna
  2. This Uttarakhand mountain is named "Bliss Giving Goddess". It's the highest mountain fully within Indian borders. Name it. #DharmaQuiz 1042. Ans: Nanda Devi. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Nanda_Devi
  3. Name this extremely sacred mountain for Hindus and Buddhists, in Tibet, which has never been climbed by a human till date! #DharmaQuiz 1043. Ans: Kailash Parbat or Mount Kailash. More here - http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Kailash
  4. Name this very popular Hindu pilgrimage place in Himalayas, where a naturally formed structure within a cave is worshiped. #DharmaQuiz 1044. Ans: Amarnath. 
  5. Only one (undisputed) among the 12 Jyotir Lingas, is in the Himalayan mountain range. Name it. #DharmaQuiz 1045. Ans: Kedarnath.
 Top Scorers:

  1. @praveenmla : 5
  2. @ranganaathan : 5
  3. @manojkagarwal : 5
  4. @Sonal_Aga : 5
  5. @clumsycoder : 5
  6. @iCSM : 5
  7. @surnell : 5
  8. @ChandanYogendra : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @hchaturv : 5
  11. @bhaviknz : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @iSaakshi : 5
  14. @rinku3009 : 5
  15. @TheArvindDhar : 5
  16. @prashanthkpp : 5
  17. @ad_k : 5
  18. @chandrabhushanj : 5
  19. @shanthigrama : 5
Congrats to:
  • @geophyraj : 4
  • @Rasraj : 4
  • @sweetandu : 4
  • @Dhanushm : 4
  • @GirishPodar : 4
  • @jemin_p : 4
  • @NikhilShembekar : 3
  • @KumarAshish : 3
  • @drvivekhada : 3
  • @_Aniket : 3
  • @RightwingIndian : 2
  • @atulbadani : 2
  • @virendersj : 2
  • @pandya_varun : 2
  • @ShekharGokhale : 2
  • @sanathandharma : 1
  • @mjrajput : 1
  • @pradeepkhs : 1
  • @rk_kulkarni : 1
  • @drvijayr1 : 1
  • @vaswaniravi : 1
  • @poopa10 : 1
  • @anilkohli54 : 1
  • @Harsh1011 : 1
  • @stormylook : 1
  • @adityaagnihotri : 1
  • @NikhilVadia : 1
  • @sweetandu : 1
  • @upretivineet : 1
  • @abhipar7 : 1
  • @mbhagawat : 1
  • @shanthikod : 1
  • @amithk108 : 1
  • @satyajitdas84 : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @Narainised : 1
  • @CricRaks : 1
  • @vismayshah :  1
Nice to see so many people getting onto this score board. Please do read more about the shrines, mountains, lakes and rivers of Dharmic importance in the Himalayas. It's an incredibly importance region of the world for Hindus and other Dharmic tradition people.

Share any other interesting things you know, in the comments.