Showing posts with label sacred. Show all posts
Showing posts with label sacred. Show all posts

Friday, June 14, 2013

DharmaQuiz Session 220: 14-Jun-2013

Theme: Buddhist heritage of India, Myanmar and Pakistan
  1. In which language did Emperor Ashoka get his edicts (mostly Buddhist) written in? #DharmaQuiz 1476. Ans: Many Prakrit languages like Pali and Magadhi. Brahmi script.
  2. What is the traditional name for Myanmar (Burma) Buddhist temples? #DharmaQuiz 1477. Ans: Pagoda
  3. Name the place where Buddha attained Nirvana. #DharmaQuiz 1478. Ans: Kushi Nagar.
  4. What is the common name for the three most sacred granthas (books) of Buddhism? #DharmaQuiz 1479. Ans: Tripeethaka.
  5. Name one university in today's Pakistan, where Buddhism flourished during ancient times. #DharmaQuiz 1480. Ans: Takshashila
Toppers for session 220:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @guunjanjha : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @Gyan_ : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congratulations to all those who scored here:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @reach_alak : 4
  3. @talmukund : 4
  4. @GuruCharan99 : 4
  5. @man8shree : 4
  6. @ShatajitBasu : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Tweelak : 3
  3. @iSaakshi : 3
  4. @Susri1210 : 3
  5. @lodyaashi : 3
  6. @TheArvindDhar : 3
  7. @Simuntweets : 3
  8. @GayathriSrinath : 3   
  1. @kmukundra : 2
  2. @GirishSiddapura : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @maathinamalla : 2
  6. @akmis11 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @ss_ingh : 1
  3. @akshri_250 : 1
  4. @utkaws :  1
  5. @sandeepkuppur : 1
  6. @psudo : 1
  7. @ajittyagi1805 : 1
  8. @brassi76 : 1
  9. @sagarmitkary : 1
  10. @Deluzzionist : 1
  11. @r_Hindu : 1
  12. @cubicle_warrier : 1
  13. @ShrimanYogee : 1
  14. @tradetoday99 : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @sudarshan_v1 : 1
  17. @sweetandu : 1
  18. @SarathRamakrish : 1
  19. @iA3Hi : 1
  20. @DrunkenPole : 1
  21. @manavdas : 1
  22. @Dinuraghubansi : 1
  23. @darshanbirur : 1
  24. @MKanthaliya : 1
  25. @sridharkswamy : 1
  26. @KamalPremi2 : 1
  27. @CLawyersagainst : 1
  28. @rucheesharma : 1
  29. @Dishantkalia : 1
  30. @iA3Hi : 1
  31. @DrunkenPole : 1
  32. @manavdas : 1
  33. @Dinuraghubansi : 1
  34. @darshanbirur : 1
  35. @24krishnakanth : 1
  36. @Naagesh_tweets : 1
  37. @asha_gm : 1
  38. @jarjunmpradhant : 1
  39. @MandarSawant184 : 1
  40. @siddtalks : 1
  41. @Punit_shandilya : 1
  42. @minorityof1ne : 1
See you next week!

Tuesday, May 14, 2013

DharmaQuiz Session 214: 14-May-2013

Theme: Sacred Cow - Go Mata
  1. What is the Sanskrit name that literally gets translated as "The child who protects the cows"? #DharmaQuiz 1436. Ans: Bala Gopala, which is the name for Shri Krishna when he was younger.
  2. Give one reason why Jains respect cows and bulls as sacred? #DharmaQuiz 1437. Ans: Their first Tirthanka was named Vrishabh (or the Bull). Also, they believe that all lives are sacred.
  3. Name one country on this planet today, where Cow is the national animal. #DharmaQuiz 1438. Ans: Nepal. Also Netherlands (maybe for other reasons)
  4. Name the pre-Islamic Egypt's Goddess of Cows (see pic). Because of her, cows were not sacrificed -> #DharmaQuiz 1439. Ans: Hathor. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Hathor
  5. Which religion calls Cow's Urine as "Nirang" and uses it for purifying the home after a death?  #DharmaQuiz 1440. Ans: Zoroastrian or Parsees. Read more here: http://www.avesta.org/ritual/funeral.htm - Friend @GuruCharan99 says it is bull's urine. @sudhee26 says that Gayomaj is cow's urine. Nirang is bull's urine.
For DQ 1439 - Source Wiki

Top Scorers for session 214:
  1. @surnell : 5
  2. @Tweelak : 5
  3. @siddarthpaim : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @FEEL4INDIA : 5
  7. @MV_BN : 5
  8. @manya_rao : 5
  9. @GayathriSrinath : 5
  10. @sudhee26 : 5
Congrats to:
  • @rahulghildiyal : 4
  • @man8shree : 4
  • @LoveAkkiKat4Eva : 4
  • @GuruCharan99 : 4
  • @CJ_Shekhar : 4
  • @cubicle_warrier : 4
  • @pramodthap : 3
  • @Kgk8985 : 3
  • @Kaushikrg : 3
  • @jai_bharat123 : 3
  • @cgmagia : 3
  • @dolby_mehul : 3
  • @drarora_gaurav : 2
  • @MangoAdmi : 2
  • @Indigoez : 2
  • @ssmalani : 2
  • @vinayhebbur : 1
  • @snehdeeppandya : 1
  • @sethiapavan : 1
  • @hr5485 : 1
  • @deepakmr27 : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @rahulgrover88 : 1
  • @rishitwt : 1
  • @manavjivan : 1
  • @dg_dreamer : 1
  • @sriakg : 1
  • @GRKini : 1
  • @madhu_greenleaf : 1
  • @KeyaSMamma : 1
  • @kirankonnects : 1
  • @hm_eVOTS : 1
  • @Kar7x : 1
  • @iagaj : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @philAmit : 1
  • @BalakrishnaKini : 1
  • @Uppinakayi : 1
Go Mata Ki Jai!

Tuesday, May 15, 2012

DharmaQuiz Session 137: 15-May-2012

Theme: Importance of Himalaya for Hindus

  1. Name the 10th tallest mountain in the world, which is in Himalayas and named after Goddess Parvati, the food giver. #DharmaQuiz 1041. Ans: Annapurna I - More here:  http://en.wikipedia.org/wiki/Annapurna
  2. This Uttarakhand mountain is named "Bliss Giving Goddess". It's the highest mountain fully within Indian borders. Name it. #DharmaQuiz 1042. Ans: Nanda Devi. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Nanda_Devi
  3. Name this extremely sacred mountain for Hindus and Buddhists, in Tibet, which has never been climbed by a human till date! #DharmaQuiz 1043. Ans: Kailash Parbat or Mount Kailash. More here - http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Kailash
  4. Name this very popular Hindu pilgrimage place in Himalayas, where a naturally formed structure within a cave is worshiped. #DharmaQuiz 1044. Ans: Amarnath. 
  5. Only one (undisputed) among the 12 Jyotir Lingas, is in the Himalayan mountain range. Name it. #DharmaQuiz 1045. Ans: Kedarnath.
 Top Scorers:

  1. @praveenmla : 5
  2. @ranganaathan : 5
  3. @manojkagarwal : 5
  4. @Sonal_Aga : 5
  5. @clumsycoder : 5
  6. @iCSM : 5
  7. @surnell : 5
  8. @ChandanYogendra : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @hchaturv : 5
  11. @bhaviknz : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @iSaakshi : 5
  14. @rinku3009 : 5
  15. @TheArvindDhar : 5
  16. @prashanthkpp : 5
  17. @ad_k : 5
  18. @chandrabhushanj : 5
  19. @shanthigrama : 5
Congrats to:
  • @geophyraj : 4
  • @Rasraj : 4
  • @sweetandu : 4
  • @Dhanushm : 4
  • @GirishPodar : 4
  • @jemin_p : 4
  • @NikhilShembekar : 3
  • @KumarAshish : 3
  • @drvivekhada : 3
  • @_Aniket : 3
  • @RightwingIndian : 2
  • @atulbadani : 2
  • @virendersj : 2
  • @pandya_varun : 2
  • @ShekharGokhale : 2
  • @sanathandharma : 1
  • @mjrajput : 1
  • @pradeepkhs : 1
  • @rk_kulkarni : 1
  • @drvijayr1 : 1
  • @vaswaniravi : 1
  • @poopa10 : 1
  • @anilkohli54 : 1
  • @Harsh1011 : 1
  • @stormylook : 1
  • @adityaagnihotri : 1
  • @NikhilVadia : 1
  • @sweetandu : 1
  • @upretivineet : 1
  • @abhipar7 : 1
  • @mbhagawat : 1
  • @shanthikod : 1
  • @amithk108 : 1
  • @satyajitdas84 : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @Narainised : 1
  • @CricRaks : 1
  • @vismayshah :  1
Nice to see so many people getting onto this score board. Please do read more about the shrines, mountains, lakes and rivers of Dharmic importance in the Himalayas. It's an incredibly importance region of the world for Hindus and other Dharmic tradition people.

Share any other interesting things you know, in the comments.

Tuesday, October 4, 2011

DharmaQuiz Session 89: 13-Sep-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 69 updates.

Session 89: September 13,  2011
Theme: Sacred Sayings 
  1. When Rig Veda says "ekam sat vipra bahudha vadanti", who are Vipras? a)Kings b)Sages c)Soldiers #DharmaQuiz 797 Ans: b - Sages
  2. When Rig Veda proclaims "Prajnanam Brahma" what is prajnanam? a)Consciousness b)Validity c)Bravery  #DharmaQuiz 798  Ans: b - Consciousness
  3. When Yajur Veda announces "aham brahmaasmi", who is 'brahman' in the context? a)Teacher b)Priest c)God   #DharmaQuiz 799. Ans: c- God
  4. When Yajur Veda prays, "Sham no mitrah, sham varunah" kind to gods, what is 'sham' conveying? a)Bliss b)Grace c)Arrival  #DharmaQuiz 800. Ans: a - Bliss
  5. {Final, 9 PM closing} Atharva Veda says "Bhadram Karnebhih shrunuyama devah" what's 'bhadram'? a)Auspicious b)First c)Eager #DharmaQuiz 801. Ans: a - Auspicious
 List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @ManiKSK : 5
  • @krish53 : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @AvinashCKM : 4
  • @itsmesuresh : 4
  • @Mimaniya : 4
  • @man0jsharma : 4
  • @amitgupta_lnct : 4
  • @manohar_sram : 3
  • @internet__hindu : 3
  • @krbhavsar : 3
  • @mukuvacha : 3
  • @surabhi18 : 3
  • @SathyMJ : 2
  • @matarishva : 2
  • @SantaSingh : 2
  • @prashanthkpp : 2
  • @rainaamit : 1
  • @stormylook : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @manga_man : 1
  • @doubtinggaurav : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @KittuKrithika : 1
  • @straighthindu : 1
  • @ninaada : 1
  • @ChanakyPandit : 1
  • @itz_deva : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.