Showing posts with label Afghanistan. Show all posts
Showing posts with label Afghanistan. Show all posts

Friday, November 8, 2013

DharmaQuiz Session 240: 8-Nov-2013

Theme: Sun worship among Hindus
  1. #DharmaQuiz 1586: Today is Chhath pooja mainly celebrated in Bihar. What do women give to Surya Bhagawan on this day?. Ans: They give Arghya to rising and setting sun. Along with water, wheat, sugarcane, bananas, milk and coconut too offered. Thanks to ‏@man8shree for details.
  2. #DharmaQuiz 1587: Worshiping Solar deities is an ancient Indian custom. Which Aditya or Sun is the great Gayatri mantra dedicated to?. Ans: Savitr (Tat Savitur varenyam). @cgmagia explains futher - "Savitr" one of aditya offspring of Vedic deity Aditi. His name in Vedic Sanskrit connotes impeller, rouser, vivifier.
  3. #DharmaQuiz 1588: The 7th day after Sun starts his northern ascent (Uttarayana), Hindus celebrate a festival dedicated to Sun. Name it. Ans: Ratha Saptami.
  4. #DharmaQuiz 1589: This is a temple dedicated to Surya or Sun God. Also a UNESCO World heritage site. Where is it? Ans: Konark, Puri, Odisha. @amitagra21 explains further that this is not a temple anymore, but is only the remnants of a grand temple destroyed by "Kalapahar".
    DQ 1589 ; From Wiki
  5. #DharmaQuiz 1590:  Name this community found in North India, Pakistan & Afghan, who were historically Sun-worshipers. Ans: Gujjars -> http://en.wikipedia.org/wiki/Gurjar - Answers with Suryavamshi or Suryavanshi also accepted.
Top scorers of session 240:
  1. @GuruCharan99 : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @man8shree : 5
Congrats to all the following: 
  1. @paivijay : 4   
  2. ‏@sharathinindia : 4
  3. @cgmagia : 4
  4. ‏@arunz : 4
  5. @n_dolli : 4
  1. @Simuntweets : 3
  2. @wakeupindia777 : 3
  3. @tradetoday99 : 3
  1. @MeSavitha : 2
  2. @AgentSaffron : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. ‏@nkgrock : 1
  2. @RaghuVamshee : 1
  3. @Mamdhata : 1
  4. ‏@_shomy : 1
  5. @dheepakg : 1
  6. @trolleswar : 1
  7. ‏@sillyslaphappy : 1
  8. @usrnamecntblnk : 1
  9. @sparkbird : 1
  10. @gugujyoti : 1
  11. @indiapremi : 1
  12. @kalika3107 : 1
  13. @lodyaashi : 1
  14. @DreameMerchant : 1
  15. ‏@ShatajitBasu : 1
  16. @rajeshrajput1 : 1
  17. @pappu_pedia : 1
  18. @chetankshet : 1
  19. @pramod_klr : 1
  20. @hthakur1990 : 1
  21. @pramoo : 1
  22. ‏@chaitanyasoul : 1
  23. @amitagra21 : 1
  24. @chaitanyasoul : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @errajalok : 1
  27. @Livenletlive33 : 1
  28. @shikha_shrivas : 1
  29. @BhartPutra : 1
See you next week.


Friday, April 20, 2012

DharmaQuiz Session 132: 18-Apr-2012

Theme: Hindu Population Across Countries

  1. This country has the largest percentage of Hindus as a part of its total population. Name it. #DharmaQuiz 1016. Ans: Nepal 86.5% (India 80.5% now)
  2. There are 3 nations in the world where Hindus form more than 50% of total population. Name this 3rd one off African coast. #DharmaQuiz 1017. Ans: Mauritius (54% Hindus)
  3. Name the South American nation with largest percentage of Hindus (28%). Also has Hindi as a recognized regional language. #DharmaQuiz 1018. Ans: Guyana
  4. This tiny nation in the middle of Pacific Ocean, has the world's fifth largest percentage of Hindu population. Name it. #DharmaQuiz 1019. Ans: Fiji.
  5. Which nation has the least % of Hindus in South Asia today?Had a Hindu majority few centuries back. #DharmaQuiz 1020. Ans: Pakistan (Considering Afghanistan and Maldives too)
Top Scorers:
  1. @mebrahmin : 5
  2. @iSaakshi : 5
  3. @hchaturv : 5
  4. @iSumitRk : 5
  5. @pvaidyaraj : 5
  6. @DevNakshi : 5
  7. @Amaresh80 : 5
  8. @AjitVGupta : 5
Also, congratulations to:
  • @clumsycoder : 4
  • @rahulghildiyal : 4
  • @Rakeshpundir15 : 4
  • @vipulgupta1976 : 4
  • @pinkelephanta : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @boltsman : 4
  • @grk001 : 3
  • @vinaybsub : 3
  • @Marut_ : 3
  • @vinodvyas220 : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @abhishek_2411 : 2
  • @malleshwara : 2
  • @patelmann : 2
  • @TheArvindDhar : 2
  • @adityaagnihotri : 2
  • @dr_bikram_rml : 2
  • @27on08 : 2
  • @sanmeshk : 2
  • @nvignesh93 : 2
  • @maverick_006 : 1
  • @FatAngryBird : 1
  • @EternalWhiner : 1
  • @sharathinindia : 1
  • @ashishgrover : 1
  • @Jaadoo_jupiter : 1
  • @Manjunaath : 1
  • @amodiahs : 1
  • @Dhanushm : 1
  • @ISB_Devil : 1
  • @oneandonlydilip : 1
  • @praveenmla : 1
  • @pramodthap : 1
  • @hemantbhatia : 1
  • @shyekra : 1
  • @aususa7 : 1
  • @ashutoshrawal : 1
  • @jkssel : 1
  • @rajgunda : 1
  • @Matsharma : 1
  • @dinnair123 : 1
  • @2thsculptor : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @ISB_Devil : 1
  • @jemin_p : 1
  • @_gauravrai : 1
Many thanks to all participants. Keep up your interest and write comments to suggest newer & interesting, yet relevant topics for Hindu society!