Showing posts with label Nirvana. Show all posts
Showing posts with label Nirvana. Show all posts

Friday, January 3, 2014

DharmaQuiz Session 250: 3-Jan-2014

Theme: Places related to famous Indian saints.
  1. Where was Sant Tulasidas born? #DharmaQuiz 1636. Ans: Rajapur, Uttar Pradesh. (Some answered Chitrakut).
  2. Where is Ramana Maharshi's most famous ashrama? #DharmaQuiz 1637. Ans: Tiruvannamalai, Tamil Nadu.
  3. Where was Guru Nanak born? #DharmaQuiz 1638. Ans: Nanakana Sahib, Punjab, Pakistan.
  4. At which place did Tirthankara Mahavira attain moksha? #DharmaQuiz 1639. Ans: Pavapuri.
  5. At which place did Bhagawan Buddha attain Nirvana? #DharmaQuiz 1640. Ans: Kushinagar, UP. (Not Bodh Gaya, where he attained Bodhimandala or enlightenment or awakening of the most important chakra)
Answers to session 249:
  1. @man8shree : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. ‏@TheArvindDhar : 5
  1. @ajaypawardr : 4
  2. @sweetandu : 4
  3. @GirishSiddapura : 4
  1. @urs_sandeepan : 3
  1. @SnookyBangalore : 2

  1. @rghtviewsfrmhrt : 1
  2. @alokk1 : 1
  3. ‏@PardeepModgil : 1
  4. @Sunrisecandles1 : 1
  5. ‏@TripathiGaurav : 1
  6. @kksubbu2003 : 1
  7. @mahesh_j13 : 1
  8. @venkataa : 1
  9. @kalyan_sk3011 : 1
  10. @ranoproshad : 1
  11. ‏@srinivasanands : 1
  12. ‏@DharmeshPatadiy : 1
  13. @Simuntweets : 1
  14. @SodhaSatyen : 1
  15. @suyogg : 1
  16. @ABoni8 : 1
  17. @arisebharat : 1
  18. @swamilion : 1
  19. @PappuRobot : 1
  20. @Bharat_pro : 1
  21. @Proud_Hindu_ : 1
  22. ‏@rravi55 : 1
  23. @astrolife : 1
  24. @SK_JHAMB : 1
  25. @sushants_in  : 1
  26. @rkjain2903 : 1
  27. @_shomy : 1
  28. @heteshajain : 1
We have now completed 250 sessions of Dharma Quiz! Hurray :)

Friday, June 14, 2013

DharmaQuiz Session 220: 14-Jun-2013

Theme: Buddhist heritage of India, Myanmar and Pakistan
  1. In which language did Emperor Ashoka get his edicts (mostly Buddhist) written in? #DharmaQuiz 1476. Ans: Many Prakrit languages like Pali and Magadhi. Brahmi script.
  2. What is the traditional name for Myanmar (Burma) Buddhist temples? #DharmaQuiz 1477. Ans: Pagoda
  3. Name the place where Buddha attained Nirvana. #DharmaQuiz 1478. Ans: Kushi Nagar.
  4. What is the common name for the three most sacred granthas (books) of Buddhism? #DharmaQuiz 1479. Ans: Tripeethaka.
  5. Name one university in today's Pakistan, where Buddhism flourished during ancient times. #DharmaQuiz 1480. Ans: Takshashila
Toppers for session 220:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @guunjanjha : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @Gyan_ : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congratulations to all those who scored here:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @reach_alak : 4
  3. @talmukund : 4
  4. @GuruCharan99 : 4
  5. @man8shree : 4
  6. @ShatajitBasu : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Tweelak : 3
  3. @iSaakshi : 3
  4. @Susri1210 : 3
  5. @lodyaashi : 3
  6. @TheArvindDhar : 3
  7. @Simuntweets : 3
  8. @GayathriSrinath : 3   
  1. @kmukundra : 2
  2. @GirishSiddapura : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @maathinamalla : 2
  6. @akmis11 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @ss_ingh : 1
  3. @akshri_250 : 1
  4. @utkaws :  1
  5. @sandeepkuppur : 1
  6. @psudo : 1
  7. @ajittyagi1805 : 1
  8. @brassi76 : 1
  9. @sagarmitkary : 1
  10. @Deluzzionist : 1
  11. @r_Hindu : 1
  12. @cubicle_warrier : 1
  13. @ShrimanYogee : 1
  14. @tradetoday99 : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @sudarshan_v1 : 1
  17. @sweetandu : 1
  18. @SarathRamakrish : 1
  19. @iA3Hi : 1
  20. @DrunkenPole : 1
  21. @manavdas : 1
  22. @Dinuraghubansi : 1
  23. @darshanbirur : 1
  24. @MKanthaliya : 1
  25. @sridharkswamy : 1
  26. @KamalPremi2 : 1
  27. @CLawyersagainst : 1
  28. @rucheesharma : 1
  29. @Dishantkalia : 1
  30. @iA3Hi : 1
  31. @DrunkenPole : 1
  32. @manavdas : 1
  33. @Dinuraghubansi : 1
  34. @darshanbirur : 1
  35. @24krishnakanth : 1
  36. @Naagesh_tweets : 1
  37. @asha_gm : 1
  38. @jarjunmpradhant : 1
  39. @MandarSawant184 : 1
  40. @siddtalks : 1
  41. @Punit_shandilya : 1
  42. @minorityof1ne : 1
See you next week!

Tuesday, February 5, 2013

DharmaQuiz Session 194: 5-Feb-2013

Theme: Hindu Philosophy Concepts.
  1. If Ahimsa is the opposite of Himsa, what is the opposite of savishesha (with distinctive characteristics)? #DharmaQuiz 1331. Ans: Nirvishesha.
  2. Advaita and Dwaita are two famous forms of Indian philosophy. Name one other school of philosophy with the word 'Advaita'. #DharmaQuiz 1332. Ans: Vishistadvaita.
  3. Name the Buddhist equivalent for the Hindu concept of Moksha. #DharmaQuiz 1333. Ans: Nirvana.
  4. 7 kinds of rishis existed in India: Kandarshi, Srutarshi, Paramarshi, Devarshi, Rajarshi & Maharshi. Name the 7th type. #DharmaQuiz 1334. Ans: Brahmarshi, the most prominent ones.
  5. If form is Yantra, sound is Mantra, then technology of using form and sound together is called..? #DharmaQuiz 1335. Ans: Tantra.
Top scorers for session 194:
  1. @Sahyadri : 5
  2. @priyankish : 5
  3. @ramas_cal : 5
  4. @CJ_Shekhar : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @shawjipk : 5
  7. @karuvaki : 5
  8. @S_Mandalia : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @shylsmn : 5
  11. @Manjunaath : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @geophyraj : 5
  14. @abhipar7 : 5
  15. @indianomad : 5
  16. @cubicle_warrier : 5
  17. @man8shree :' 5
Congrats to these scorers:
  1. @shriram78 : 4
  2. @ShubhamBhuyaat : 4
  3. @vintejban : 4
  4. @pp_chn : 4
  5. @iDevNakshi : 4
  6. @shanthigrama : 4
  7. @vinodvyas220 : 4
  1. @Kiran_speaks : 3
  2. @Susri1210 : 2
  3. @raopm9 : 2
  4. @pradeepkhs : 2
  5. @MSLohia : 2
  6. @ChandanYogendra : 2
  7. @trivedianupam : 2
  8. @vishal1818 : 2
  1. @ISB_Devil : 1
  2. @vedaspeak : 1
  3. @SubedarSahab : 1
  4. @seeniram : 1
  5. @vasenvy : 1
  6. @InamdarVijay : 1
  7. @sriram20 : 1
  8. @Rahulhr24 : 1
  9. @maathinamalla : 1
  10. @ArunKrTiwari : 1
  11. @iambuddha119 : 1
  12. @DhanyaMadhavanN : 1
  13. @Marut_ : 1
  14. @vinod_gowda : 1
  15. @rishitwt : 1
  16. @TheArvindDhar : 1
  17. @saggirex : 1
  18. @tdadvait : 1
  19. @rinku3009 : 1
  20. @chinmaywadikar : 1
  21. @iyernbk : 1
  22. @rovenky : 1
Congrats to everyone who got to the scoreboard!