Showing posts with label Mahavira. Show all posts
Showing posts with label Mahavira. Show all posts

Friday, June 27, 2014

DharmaQuiz Session 284: 27-June-2014

Theme: Tirthankaras of Jainism and their symbols.

#DharmaQuiz 1806: Swastika is a symbol of which of the 24 Shvetambara Jain Tirthankaras?
Ans: Suparshwanatha.

#DharmaQuiz 1807: Which of the 24 Tirthankaras of Jainism had Mahisha or Buffalo as the lanchana (symbol)? Ans: Vasupujya

#DharmaQuiz 1808: What was the symbol of Chandra Natha Jina Tirthankara? Ans: Crescent or Ardha Chandra.
 
DQ 1808: Pic: jainworld.com
#DharmaQuiz 1809: Who was the first Tirthankara of Jain tradition of 24 Tirthankaras?
Ans: Rishabha. 

{Final,Open till 10.30PM} #DharmaQuiz 1810: Which of the 24 Tirthankaras of Jain tradition (icon of ahimsa) has lion or Simha as a symbol? Ans: Mahavira.

Read more on this topic: http://pachpadra.com/Tirthankar.php

Scores for session 282:
  1. @vndsr14 : 5
  2. @lodyaashi : 1
  3. @pramod_klr : 5
  1. @mamtan14 : 4
  2. @SnookyBangalore : 4
  1. @kunalkothary : 3
  2. @Monika_jain17 : 3

  1. @amitsinghai16 : 1
  2. ‏@RamnathAnanth : 1
  3. @chutiya_paa : 1
  4. @drarora_gaurav : 1
  5. @rishirajlahiri : 1
  6. @bhandarihant31 : 1
  7. @RakeshChouhan : 1
  8. @acharya2 : 1
  9. @rajeshkupadhyay : 1
  10. @ashwanijain05 : 1
  11. @_shomy : 1
  12. @deshi_mangoman : 1
  13. @YutikaBharadwaj : 1
  14. ‏@Saaamrii : 1
  15. ‏@aajnachakra : 1
  16. @LuharSen : 1
  17. @AnirudhaLimaye : 1

See you next week!

Friday, January 3, 2014

DharmaQuiz Session 250: 3-Jan-2014

Theme: Places related to famous Indian saints.
  1. Where was Sant Tulasidas born? #DharmaQuiz 1636. Ans: Rajapur, Uttar Pradesh. (Some answered Chitrakut).
  2. Where is Ramana Maharshi's most famous ashrama? #DharmaQuiz 1637. Ans: Tiruvannamalai, Tamil Nadu.
  3. Where was Guru Nanak born? #DharmaQuiz 1638. Ans: Nanakana Sahib, Punjab, Pakistan.
  4. At which place did Tirthankara Mahavira attain moksha? #DharmaQuiz 1639. Ans: Pavapuri.
  5. At which place did Bhagawan Buddha attain Nirvana? #DharmaQuiz 1640. Ans: Kushinagar, UP. (Not Bodh Gaya, where he attained Bodhimandala or enlightenment or awakening of the most important chakra)
Answers to session 249:
  1. @man8shree : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. ‏@TheArvindDhar : 5
  1. @ajaypawardr : 4
  2. @sweetandu : 4
  3. @GirishSiddapura : 4
  1. @urs_sandeepan : 3
  1. @SnookyBangalore : 2

  1. @rghtviewsfrmhrt : 1
  2. @alokk1 : 1
  3. ‏@PardeepModgil : 1
  4. @Sunrisecandles1 : 1
  5. ‏@TripathiGaurav : 1
  6. @kksubbu2003 : 1
  7. @mahesh_j13 : 1
  8. @venkataa : 1
  9. @kalyan_sk3011 : 1
  10. @ranoproshad : 1
  11. ‏@srinivasanands : 1
  12. ‏@DharmeshPatadiy : 1
  13. @Simuntweets : 1
  14. @SodhaSatyen : 1
  15. @suyogg : 1
  16. @ABoni8 : 1
  17. @arisebharat : 1
  18. @swamilion : 1
  19. @PappuRobot : 1
  20. @Bharat_pro : 1
  21. @Proud_Hindu_ : 1
  22. ‏@rravi55 : 1
  23. @astrolife : 1
  24. @SK_JHAMB : 1
  25. @sushants_in  : 1
  26. @rkjain2903 : 1
  27. @_shomy : 1
  28. @heteshajain : 1
We have now completed 250 sessions of Dharma Quiz! Hurray :)

Friday, January 4, 2013

DharmaQuiz Session 185: 4-Jan-2013

Theme: Miscellaneous
  1. Which Jain Tirthankara was called the Omniscient Lord or "Arhanta"? #DharmaQuiz 1286. Ans: Mahavira. All Tirthankaras have this title, but the most used is for Mahavira.
  2. Who composed the very famous philosophical poem, "Bhaja Govindam" (Praise Govinda)?  #DharmaQuiz 1287. Ans: Adi Shankara.
  3. If Rudra Tandava is a violent form of dance of Shiva, the Lord of dance, which is the Tandava where he enjoys the dance? #DharmaQuiz 1288. Ans: Ananda Tandava.
  4. If Ellora caves have mostly Hindu and Jain art, which religion's 2300 year old art is found in Ajanta caves of Maharashtra? #DharmaQuiz 1289. Ans: Buddhist.
  5. {Final, Open till 10 PM} Out of the Nava Grahas (planets), which one is termed as Bhumi Putra or
  6. the son of planet Earth? #DharmaQuiz 1290. Ans: Angaraka or Mangala or Mars.
Top Scorers of session 186:
  1. @iDevNakshi : 5
  2. @gupta_n : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @geophyraj : 5
  5. @pradeepkhs : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @anandt_05 : 5
  8. @surnell : 5
  9. @iSaakshi : 5
  10. @abhipar7 : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12.  @cubicle_warrier : 5
Congrats to:
  1. @raopm9 : 4
  2. @Manku_Thimma : 4
  3. @anupam_t : 4
  4. @SamitLive : 4
  5. @nanditathhakur : 4
  6. @ankushraj29 : 4
  1. @ThejasMysore : 3
  2. @sriram_here : 3
  3. @stormylook : 3
  4. @karuvaki : 3
  1. @Rahulhr24 : 2
  2. @kshetragnya : 2
  3. @jemin_p ; 2
  4. @seshasivasailam : 2
  5. @BalachandarS : 2
  1. @mrsnrao : 1
  2. @pcrajendra : 1
  3. @Rajeev_RSS1925 : 1
  4. @ashishverma1994 : 1
  5. @_Innovision : 1
  6. @saikirankannan : 1
  7. @gboxam : 1
  8. @_shomy : 1
  9. @BalachandarS : 1
  10. @krish43 : 1
  11. @indianhindu16 : 1
  12. @_Innovision : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @achandwar : 1
  15. @bnnaren : 1
  16. @pradeepgoud11 : 1
  17. @lalitadvani : 1
  18. @harshvb : 1
Thanks for participating today!

Tuesday, September 4, 2012

DharmaQuiz Session 160: 4-Sep-2012

Theme: Dharmic names of Indian cities.
  1. Name this city in South India that has a 1000 pillar temple nearby and had the name Eka Shila Nagar in olden days. #DharmaQuiz 1156. Ans: Warangal or Oru Gallu (One Rock) in Andhra Pradesh. Abode of Bhadrakali.
  2. This city on the banks of a famous Western Indian river had a name that started with "Karna" after a Solanki king. Name it. #DharmaQuiz 1157. Ans: Karnavati or Ahmedabad or Amdavad in Gujarat.
  3. Name this major city in North India, with over 30,00,000 population, that originally was named after Kanhaiya or Krishna.  #DharmaQuiz 1158. Ans: Kanpur, UP.
  4. Name this city (and district with same name) in the northernmost state of India, named after Vishnu's Varaha avatara. #DharmaQuiz 1159. Ans: Baramulla, Jammu and Kashmir. Originally, Varaha Mula (Boar's Origin)
  5. {Final,Open till 11PM} Name this city in Eastern India,whose name was Aastika Grama, before Jain Mahavira spent time there. #DharmaQuiz 1160. Ans: Bardhaman, Poschim Bongo.
Top Scorers of session 160:
  1. @sweetandu : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @intodust_in : 5
  4. @abhipar7 : 5
  5. @DevNakshi : 5
  6. @hindu_tweeter : 5
  7. @Amaresh80 : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @cybercalci : 5
  10. @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @nisargsoni : 4
  • @mareekuree : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @simplybhavesh : 4
  • @venkateshkm : 4
  • @RohitR_ : 3
  • @vbpulla : 3
  • @cpings4 : 3
  • @abhikayabhi : 2
  • @kalyan_sk3011 : 2
  • @SudheerS : 2
  • @VaaNara : 2
  • @satyamitra08 : 1
  • @mjrajput : 1
  • @niraj_dave : 1
  • @surenc1974 : 1
  • @gvenki9868 : 1
  • @raunakjhawar : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @ChandanYogendra : 1
  • @wupendram : 1
  • @numbbybirth : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @NayakPradeep : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @um_dubey : 1

Do feel free to suggest subjects for future DharmaQuiz. You can also conduct it by contacting me offline, if interested.