Showing posts with label Ashrama. Show all posts
Showing posts with label Ashrama. Show all posts

Tuesday, March 31, 2015

Bhagavad Gita and Sanskrit.

#DharmaQuiz Session 326: 31-Mar-2015

#DharmaQuiz 2016: Who translated Bhagavad Gita into English first? Ans: Sir Charles Wilkin.

#DharmaQuiz 2017: In whose ashrama did Dushyanta meet Shakuntala? Ans: Kanva maharshi.

#DharmaQuiz 2018: What was Satya Harishchandra's wife's name? Ans: Chandramati.

#DharmaQuiz 2019: Mahabharata is the "the longest poem ever written" with 18,00,000 words. How many shlokas or verses approximately? Ans: Approximately 1,00,000.

#DharmaQuiz 2020: If you read Hindu Puranas, Maharshi Suta's name comes often. In which ashrama did he live in? Ans: Naimisharanya

Scores for session 326:
Did not score. Sorry. Next time will do that.

Tuesday, April 15, 2014

DharmaQuiz Session 268: 15-Apr-2014

Theme: Hinduism basics, in numbers

#DharmaQuiz 1726: Sanyasa is one of the four __________  in Hinduism. Fill in the blank. Ans: Ashramas.

#DharmaQuiz 1727: Upanayana is one of the 16 _________ in Hinduism. Ans: Samskaras.

#DharmaQuiz 1728: Mahabharata is one of the two _______ in Hinduism. Fill in the blank. Ans: Itihasas.

#DharmaQuiz 1729: Bhagavata is one of the six Vaishnava _________ in Hinduism. Fill in the blank. Ans: Puranas.

{Final, Open till 10PM} #DharmaQuiz 1730: Naivedya is one of the sixteen _________ in Hinduism. Fill in the blank. Ans: Upacharas.

Answers to session 268:
  1. @R_Bhartiya : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @Susri1210 : 5
  4. @GirishSiddapura : 5
  5. @AMoorthy : 5
  6. @meenabg : 5
  7. @NilimaNilimas : 5
  1. @Maveric_1128 : 4
  2. @VictoryForNamo : 4
  3. @rohitsamvada : 4
  4. @Nachiketa_Vriti : 4
  5. @SamitLive : 4
  6. @ParambathP : 4
  7. @SwathiRagha : 4
  1. @SAKottadamane : 3
  2. @LaxmanBinani : 3
  1. @AnithaNadsal : 2
  2. @krishnpria : 2
  3. @rinku3009 : 2
  4. @rajeshrajput1 : 2
  5. @prabhakaryes : 2
  6. @ramana1729 : 2
  7. @bhaskar1918 : 2
  8. @vishchan : 2
  9. @SriAiyerRS : 2
  10. @rahulmithra : 2
  1. @VijayShenli : 1
  2. @digirak : 1
  3. @Modi4India : 1
  4. @tweettatai : 1
  5. @omprakashcaims : 1
  6. ‏@mrsnrao : 1
  7. @patriotprashant : 1
  8. @Samirkagalkar : 1
  9. @ultapulatnikhil : 1
  10. @enlightend_mind : 1
  11. @Vamsee9002 : 1
  12. @rahulbisaralli : 1
  13. @GuruprasadRgp : 1
  14. @ksjha_ngp : 1
  15. @drrajeevujjwal : 1
  16. @zhagdoo : 1
  17. @sandeepkuppur : 1
Congrats to all!

Friday, January 3, 2014

DharmaQuiz Session 250: 3-Jan-2014

Theme: Places related to famous Indian saints.
  1. Where was Sant Tulasidas born? #DharmaQuiz 1636. Ans: Rajapur, Uttar Pradesh. (Some answered Chitrakut).
  2. Where is Ramana Maharshi's most famous ashrama? #DharmaQuiz 1637. Ans: Tiruvannamalai, Tamil Nadu.
  3. Where was Guru Nanak born? #DharmaQuiz 1638. Ans: Nanakana Sahib, Punjab, Pakistan.
  4. At which place did Tirthankara Mahavira attain moksha? #DharmaQuiz 1639. Ans: Pavapuri.
  5. At which place did Bhagawan Buddha attain Nirvana? #DharmaQuiz 1640. Ans: Kushinagar, UP. (Not Bodh Gaya, where he attained Bodhimandala or enlightenment or awakening of the most important chakra)
Answers to session 249:
  1. @man8shree : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. ‏@TheArvindDhar : 5
  1. @ajaypawardr : 4
  2. @sweetandu : 4
  3. @GirishSiddapura : 4
  1. @urs_sandeepan : 3
  1. @SnookyBangalore : 2

  1. @rghtviewsfrmhrt : 1
  2. @alokk1 : 1
  3. ‏@PardeepModgil : 1
  4. @Sunrisecandles1 : 1
  5. ‏@TripathiGaurav : 1
  6. @kksubbu2003 : 1
  7. @mahesh_j13 : 1
  8. @venkataa : 1
  9. @kalyan_sk3011 : 1
  10. @ranoproshad : 1
  11. ‏@srinivasanands : 1
  12. ‏@DharmeshPatadiy : 1
  13. @Simuntweets : 1
  14. @SodhaSatyen : 1
  15. @suyogg : 1
  16. @ABoni8 : 1
  17. @arisebharat : 1
  18. @swamilion : 1
  19. @PappuRobot : 1
  20. @Bharat_pro : 1
  21. @Proud_Hindu_ : 1
  22. ‏@rravi55 : 1
  23. @astrolife : 1
  24. @SK_JHAMB : 1
  25. @sushants_in  : 1
  26. @rkjain2903 : 1
  27. @_shomy : 1
  28. @heteshajain : 1
We have now completed 250 sessions of Dharma Quiz! Hurray :)

Tuesday, March 5, 2013

DharmaQuiz Session 200: 5-Mar-2013

Theme: Significance of numbers in Dharma

  1. The mystical symbol AUM (Om), also known as Pranava, is made up of parts from how many Sanskrit letters? #DharmaQuiz 1361. Ans: Three. Aa, Va, Ma.
  2. How many Aastika (Orthodox) schools of Philosophy are there in Hinduism?  #DharmaQuiz 1362. Ans: Six. They are Samkhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa, and Vedanta.
  3. Popularly, how many forms of Lakshmi (Goddess of Wealth), are worshiped together (like courage, knowledge, wealth etc.) ?  #DharmaQuiz 1363. Ans: Eight. Ashta Lakshmis. Adi, Dhana, Dhanya, Gaja, Santana, Veera, Vijya and Vidya.
  4. In Dharmic tradition, how many ashramas or stages of life are defined for a human? #DharmaQuiz 1364. Ans: Four. Brahmacharya, Grihastha, Vanaprastha and Sannyasa.
  5. How many worlds or planes or spheres of existence, are cited in the most revered Gayatri mantra?  #DharmaQuiz 1365. Ans: Three. Bhur (Physical or Earth), Bhuvah (Astral) and Suvah (Celestial).
Top Scorers in this milestone point of 200th episode!

@sndpmysuru - Fastest Winner! Gets 'Science in Samskrit" book as a gift :)

Other Top Scorers - 27 this time!
  1. @abhipar7 : 5
  2. @kritdeo : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @pllks30 : 5
  5. @ramas_cal : 5
  6. @avinashjanardan : 5
  7. @shawjipk : 5
  8. @surenc1974 : 5
  9. @suar4sure : 5
  10. @geophyraj : 5
  11. @rahulghildiyal : 5
  12. @Kiran_Speaks : 5
  13. @anandt_05 : 5
  14. @arunz : 5
  15. @ankushraj29 : 5
  16. @kishor_narayan : 5
  17. @DrSaisree : 5
  18. @bhaviknz : 5
  19. @hchaturv : 5
  20. @surnell : 5
  21. @ashutoshkulkar1 : 5
  22. @AdwaitanWay : 5
  23. @kritdeo : 5
  24. @hemanthaj : 5
  25. @S_Mandalia : 5
  26. @AntarikshG : 5
  27. @sharathinindia : 5
Congratulations to those who came close:
  1. @iDevNakshi : 4
  2. @sumanthbharatha : 4
  3. @keewwllguy : 4
  4. @sudhee26 : 4
  5. @gboxam : 4
  6. @Tweelak : 4
  7. @s_navroop : 4
  8. @Santhosht_ : 4
  9. @rsyashasvi : 4
  10. @man8shree : 4
  1. @vishal1818 : 3
  2. @verma_shefali : 3
  3. @manohar_sram : 3
  4. @siddalinga1 : 3
  5. @nanditathhakur : 3
  6. @deshrajeev : 3
  7. @dolby_mehul : 3
  8. @gunturmaverick : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @indianhindu16 : 2
  3. @krishnakkmumbai : 2
  4. @at_patel : 2
  5. @Lawan22 : 2
  6. @raopm9 : 2
  7. @Marut_ : 2
  1. @sreedharag : 1
  2. @mrsnrao : 1
  3. @hindu_r : 1
  4. @ajay5963 : 1
  5. @jp_surat : 1
  6. @AbhinavShankar1 : 1
  7. @Pul_verize : 1
  8. @RocketLaunche10 : 1
  9. @CAPMohan : 1
  10. @sahucar : 1
  11. @GrandIndusJurix :  1
  12. @Shahmihir4 : 1
  13. @ghoshashim : 1
  14. @subodh1945 : 1
  15. @Tailor_Durden : 1
  16. @sri709 : 1
  17. @AshGudAshItGets : 1
  18. @IgnitedBrain : 1
  19. @PTSwami : 1
  20. @AAP_ka_BAAP : 1
  21. @shivanikapoor01 : 1
  22. @philAmit : 1
  23. @Ameysd : 1

Thanks for participation and encouragement friends. It feels great to cross this 200th episode milestone!

Friday, November 18, 2011

DharmaQuiz Session 99: 15-Nov-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 79 updates.

Session 99: November 15,  2011
Theme: Hindu Samskaras
  1. Name the Hindu Samskara or rites of passage, wherein a newborn is given a name(s).  #DharmaQuiz 847. Ans: Namakarana
  2. Name the Hindu Samskara, in which the child is fed cereal for the first time. a)Seemanta. b)Anna prashana. c)Deeksha. #DharmaQuiz 848. Ans: b - Anna Prashana
  3. Karna Vedha is a Hindu Samskara or rite, performed on a child. Which organ does it involve? #DharmaQuiz 849. Ans: Ear. It's about piercing the ear.
  4. Vivaha is very important Hindu Samskara. Which of the 4 Ashramas do the couple enter after marriage?  #DharmaQuiz 850. Ans: Grihasta Ashrama
  5. {Final, open till 9PM} What's the Sanskrit name for Hindu funeral rites? d) Jatkarma. e)Nishkarma. f) Antyeshti. #DharmaQuiz 851. Ans: f - Antyeshti
For more subtle but effective description of all 16 Hindu Samskaras, please refer to:
http://hinduism.about.com/od/basics/a/Hindu-Samskaras.htm

List of people who got one or more answers answers right, with their scores:

Top Scorers!
  • @TheArvindDhar : 5
  •  @itsmesuresh : 5
  • @saurabhvc : 5
  • @sureshvar : 5
  • @vijirak : 5
  • @mayureshgaikwad : 5
  • @sgdas2004 : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @arunz : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @pkagrawala : 5
  • @shaileshsoni : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @AbhiUwach : 5
Others :
  • @jaideepb : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @urs_sandeepan : 4
  • @amitgupta_lnct : 4
  • @twitrkshukla : 4
  • @bhaviknz : 4
  • @gkundra : 4
  • @Sammy_2912 : 4
  • @chikchirp : 4
  • @imukuvacha : 4
  • @pchaturved : 4
  • @manohar_sram : 3
  • @patilso : 3
  • @vcd_87 : 3
  • @__alka : 2
  • @subtlechat : 2
  • @subhashpakhare : 2
  • @nvignesh93 : 2
  • @zincoshine : 2
  • @idurgesh : 2
  • @gchellappan : 2
  • @colnrkurup : 2
  • @i_m_prathamesh : 2
  • @sharmarohitraj : 2
  • @adrajiv : 1
  • @hchaturv : 1
  • @anivyas : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @vismayshah : 1
  • @ashwi26 : 1
  • @bickybadhera : 1
  • @da_enlightened1 : 1
  • @schandrask : 1
  • @bhootnath : 1
  • @arjundubey21 : 1
  • @Rona36 : 1
  • @manu_bhaarat : 1
  • @Aps4466 : 1
  • @miumesh : 1
  • @BelajarHindu : 1
  • @2thsculptor : 1
  • @schandrask : 1
  • @KumarSinha : 1
  • @AmiSri : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @upendrverma : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  100th edition!! . Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 5 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.