Showing posts with label Cambodia. Show all posts
Showing posts with label Cambodia. Show all posts

Friday, December 13, 2013

DharmaQuiz Session 247: 13-Nov-2013

DQ 1621: Source thelivingmoon.com
Theme: Discovery of ancient Hindu monuments

#DharmaQuiz 1621: This is a diver examining the submerged city built during Shri Krishna's era. Name the city. Ans: Dwaraka, off Gujarat's coast.


#DharmaQuiz 1622: A massive settlement happened in North West of India & Pakistan, along the banks of which river? Ans: Saraswati. (But Sindhu also considered, though the map clearly identifies Saraswati valley's ascent)

DQ 1622: Source telegraphindia
DQ 1623: Image - causes-prod.caudn.com

#DharmaQuiz 1623: This is an ancient bridge submerged now in Indian ocean. Where does it's Eastern end connect to? Ans: Talai Mannar in Sri Lanka.

#DharmaQuiz 1624: This satellite image shows 900 yr old Vishnu temple (world's biggest temple complex). Where is it?.  Ans: Angkor Wat, Cambodia.
DQ 1624: Image - dailymail.co.uk
DQ 1625: Source - weather-forecast
#DharmaQuiz 1625: Satellite image of Hindu pilgrimage place looking like Cow's ear. Name it.  Ans: Gokarna in Karnataka. (Go = cow, karna = ear).

Answers for session 247:

  1. @drarora_gaurav : 5
  2. @rajeshrajput1 : 5
  3. @gupta_n : 5
  4. @GirishLN : 5
  5. @KaushikRg : 5
  6. ‏@ramas_cal : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @mareekuree : 5
  9. @GayathriSrinath : 5

  1. @brahmavith : 4
  2. @sharathinindia : 4
  3. @sudhee26 : 4
  4. @rinku3009 : 4
  5. @kr_upadhyaya : 4
  6. @rravi55 : 4
  7. @manjunathbhg : 4
  8. @JagannathAjnabi : 4
  9. @AMoorthy : 4
  10. @sinhankur : 4

  1. @meenabg : 3
  2. @MKanthaliya : 3
  3. @saggirex : 3
  4. @sunilgujar : 3
  5. @pnthacker : 3
  6. @nareshdixit82 : 3
  7. @MorpariaRajesh : 3

  1. @ravlu : 2
  2. @sweetandu : 2
  3. @AmitIntruder : 2
  4. @mangalorecafe : 2
  5. @Sravan : 2
  6. @rajmohan_k : 2
  7. @BhaghatGuru : 2
  8. ‏@pooja_LuvIndia : 2
  9. @stormylook : 2
  10. @SaffronRahul : 2
  11. @Harshythsunkari : 2
  12. @pradeep_noida : 2
  13. @sidd1993 : 2
  14. ‏@sndpmysuru : 2
  15. @ksmsundaram1975 : 2
  16. @piyush1062 : 2

  1. @sid_dhupe : 1
  2. @praveenmla : 1
  3. @nimeshchandra : 1
  4. @gnswamy74 : 1
  5. @BRIJGOPALJOSHI: 1
  6. @kumarnandaj : 1
  7. @SrDPO : 1
  8. @chaitanyasoul : 1
  9. @rohitsamvada : 1
  10. ‏@padmakark : 1
  11. @venkataa : 1
  12. @InternetVHindu : 1
  13. @satishpatil24 : 1
  14. @srisriyash : 1
  15. @showadarsh : 1
  16. @iChiradeep : 1
  17. @gprasadadv : 1
  18. @praveena_kd : 1
  19. @RramachandranR : 1
  20. @Rudra_TheArcher : 1
  21. @geffbeck : 1
  22. @rationaldeep : 1
  23. @SarayuBaawan : 1
  24. @shekhu : 1
  25. @alokjain_ : 1
  26. @satishmohite : 1
  27. @gautam_purohit : 1
  28. @VBRajiv : 1
  29. @ShKa89 : 1
  30. ‏@imharshp : 1
  31. @zincmetal : 1
  32. @ashu_tryambak : 1
  33. ‏@RaRao23 : 1
  34. @bhartikaushal79 : 1
  35. @Sunrisecandles1 : 1
  36. ‏@vidhyaaradhya : 1
  37. @ilovedirestrait : 1
  38. @iHardikBhatt : 1
  39. @vishal1818 : 1
  40. @srikanthviru : 1
  41. @NirmaalyaDe : 1
  42. ‏@harshit13175873 : 1
  43. @kbharada : 1

See you next week. Hope you are exploring further on these ancient Hindu treasures!



Friday, March 15, 2013

DharmaQuiz Session 203: 15-Mar-2013

Theme: Sanskrit names for ancient nations & Hindu Kingdoms.
  1. What was the ancient Sanskrit name for Greece? #DharmaQuiz 1376. Ans: Yavana desha.
  2. What was the ancient Sanskrit name for Cambodia? #DharmaQuiz 1377. Ans: Kambhuja desha.
  3. There's an old agreement listing Indra, Mitra, Varuna and Nasatyas between Hittite and Mittannian Kings. In which country? #DharmaQuiz 1378. Ans: Turkey. A place called Bogazkoy. Read more here: http://tamilandvedas.wordpress.com/2012/03/16/ancient-sanskrit-inscriptions-in-strange-places/
  4. Indrapura, Amaravati, Vijaya, Kauthara & Panduranga were 5 territories of an ancient  Hindu nation. Today's which country? #DharmaQuiz 1379. Ans: Vietnam known in Sanskrit as Champa.
  5. Caspian sea, the world's largest inland sea, was called in Sanskrit as a "sagara" of a Rishi. Who? #DharmaQuiz 1380. Ans: Rishi Kashyapa. It was called Kashyapa Sagara and 'Caspi' tribe or sea is believed to be derived from 'Kashyapa'.
Top scorers of session 203:
  1. @bhaviknz : 5
  2. @abhipar7 : 5
  3. @S_Mandalia : 5
  4. @dolby_mehul : 5
  5. @manya_rao : 5
  6. @vinodvyas220 : 5
  7. @ramas_cal : 5
  8. @rahulghildiyal : 5
  9. @geophyraj : 5
  10. @pllks30 : 5
  11. @Santhosht_ : 5
  12. @keewwllguy : 5
  13. @ashutoshkulkar1 : 5
  14. @DrSaisree : 5
  15. @Tweelak : 5
  16. @deshrajeev : 5
Congrats to:
  1. @mamtan14 : 4
  2. @ankushraj29 : 4
  3. @cubicle_warrier : 4
  4. @ksmsundaram1975 : 4
  5. @surnell : 4
  6. @kishor_narayan : 4
  1. @anandt_05 : 3
  2. @manekshaws : 3
  3. @JagannathAjnabi : 3
  4. @Sahyadri : 3
  1. @Susri1210 : 2
  2. @akhilm176 : 2
  3. @GirishLN : 2
  1. @ranganaathan : 1
  2. @WatchingIndia : 1
  3. @MSLohia : 1
  4. @TerroristHindu : 1
  5. @raam_7 : 1
  6. @LoneRangerrr : 1
  7. @rathivar : 1
  8. @iyernbk : 1
  9. @LiGeWi : 1
  10. @KishoreTrivedi1 : 1
  11. @manohar_sram : 1
  12. @dattakg : 1
  13. @ssmalani : 1
  14. @AntarikshG : 1
  15. @AnInternetHindu : 1
  16. @pnthacker : 1
  17. @bhijeetD : 1
  18. @raopm9 : 1
  19. @rinku3009 : 1

Thanks for the topic suggestion in the last quiz. Leave comments if you want me to focus on your suggestions.

Friday, January 18, 2013

DharmaQuiz Session 189: 18-Jan-2013

Theme: South East Asian Temples - Pictorial Quiz

1) This is one of the 7 Hindu sea temples, close to each other, built 500 years ago. In which country? #DharmaQuiz 1306. Ans: Bali in Indonesia.
For Question 1

More here: http://ppc2010bali.com/tanah-lot-temple-the-temple-on-the-sea-with-amazing-sunset.html

2) This 1050yr old temple is close world's largest temple complex. Built NOT by a King. In which nation? #DharmaQuiz 1307. Ans: Banteay Srei temple near Angkor Wat in Cambodia.

More: http://kaminidandapani.typepad.com/my_weblog/2008/02/a-trip-to-ang-2.html
For Question 2

3) A 1150 yrs old Brahma, Vishnu & Shiva temple, is 17 KM from Yogyakarta in Indonesia. On which Island?  #DharmaQuiz 1308. Ans: Java Island.

More: http://travellinginindonesia.com/prambanan.html
For Question 3

For Question 4
4) Champa dynasty built magnificent Hindu temples between 800-1600 years ago. In which SE Asian nation? #DharmaQuiz 1309. Ans: Vietnam

More: http://www.southpacifictravel.com.vn/tours/vietnam_tour_detail/127/My_Son_Half_Day_Trip.html

5) A 900 year old Shiva temple on Cambodia-Thailand border,now demilitarized. Name it. #DharmaQuiz 1310. Ans: Preah Vihear.
For Question 5
More: http://worldhindunity.blogspot.in/2011/07/preah-vihear-hindu-temple-is-now-free.html

Top Scorers of session 189:
  1. @man8shree : 5
  2. @Dhanushm : 5
  3. @smna17 : 5
  4. @iSaakshi : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @sharathinindia : 5
  8. @surnell : 5
  9. @Ethirajans : 5
  10. @rahulghildiyal : 5
  11. @abhipar7 : 5
  12. @S_Mandalia : 5
  13. @shylsmn : 5
  14. @indianomad : 5
  15. @shibu_kt : 5
  16. @anandt_05 : 5
Congrats to the following for getting into the score card:
  1. @RatnaniHitesh : 4
  2. @Dhruv_rathore : 4
  3. @pradeepkhs : 4
  4. @keewwllguy : 4
  1. @iSumitRk : 3
  1. @robinrajsingh : 2
  2. @Bipul2047 : 2
  3. @vasenvy : 2
  1. @rinku3009 : 1
  2. @sa_kiran : 1
  3. @imukuvacha : 1
  4. @aackthu : 1
  5. @Durden1o1 : 1
  6. @Rohananandbajpe : 1
  7. @Equateall : 1
  8. @deepak_aj : 1
  9. @iDevV2 : 1
  10. @aghorii : 1
  11. @natrajan : 1
  12. @niraj_dave : 1

Do read and educate about the marvelous Hindu history of South East Asia. Not much is taught in schools :(