Showing posts with label Ujjain. Show all posts
Showing posts with label Ujjain. Show all posts

Tuesday, August 25, 2015

Sapta Moksha Nagari

Sapta Moksha Puri. Pic - Wiki (sorry, PoK & CoK excluded)
#DharmaQuiz Session 343: 25-Aug-2015

#DharmaQuiz 2101: Out of the "Sapta Moksha Nagari" or 7 holiest of cities for Hindus, which is the only one on sea coast? Ans: Dwaraka, Gujarat.

#DharmaQuiz 2102: Out of the "Sapta Moksha Nagari" for Hindus, which one had a historic name called Avantika? Ans: Ujjain, MP.

#DharmaQuiz 2103: Out of the Sapta Moksha Nagari's for Hindus, which one has a huge temple for Devi Kamakshi? Ans: Kanchi, TN.

#DharmaQuiz 2104: Out of the Sapta Moksha Nagari's for Hindus, which one can be termed as both gateway to Shiva as well as Vishnu? Ans: Haridwar or Haradwar, in Uttarakhand.

#DharmaQuiz 2105: Out of the three Sapta Moksha Nagari's for Hindus in Uttar Pradesh, name the one not next to Yamuna or Ganga rivers. Ans: Ayodhya.



Scores for session 343:
Did not count, sorry.

Tuesday, March 18, 2014

DharmaQuiz Session 262: 18-Mar-2014

Theme: Sanskrit / Samskritam in today's age.

#DharmaQuiz 1696: Name the world's first Samskritam / Sanskrit movie. Ans: Adi Shankaracharya, by GV Iyer.

#DharmaQuiz 1697: Name one organization that has dedicated itself for the spread of Sanskrit language. Ans: Samskrita Bharati or Rashtriya Sanskrit Sansthan.

#DharmaQuiz 1698: Name one Sanskrit monthly magazine of the world. Ans: Sambhashana Sandeshah or Tatvaloka.

#DharmaQuiz 1699: Name one Sanskrit college that is named after a King of India. Ans: Sri Jayachamarajendra Sanskrit College or Kameshwar Singh Darbhanga Sanskrit University (KSDSU), Vikram University, Ujjain Shri Ranbir Research Institute

{Final, Open till 10PM} #DharmaQuiz 1700: The World Sanskrit day (Vishwa Samskritam Divasah) occurs on a Purnima. Of Which Hindu calendar month? Ans: Shravana

Answers for session 262:
  1. @sumanthbharatha : 5
  2. @iSaakshi : 5
  3. @man8shree : 5
  1. @GirishSiddapura : 4
  2. @gboxam : 4
  3. @ajaypawardr : 4
  1. @Telugutalli : 3
  1. @inattukaka : 1
  2. @dineshjk : 1
  3. ‏@sachinsvk : 1
  4. @NilimaNilimas : 1
  5. @vasant3d : 1
  6. @mithlm10sg8 : 1
  7. @Naive_rookie : 1

Keep loving Sanskrit :)

Friday, June 14, 2013

DharmaQuiz Session 220: 7-Jun-2013

Theme: Famous mathematicians of ancient India.
  1. The great mathematician of India 850 years back, Bhaskaracharya, was also the head of astronomical observatory at Ujjain, MP. Which of today's states was he born in? #DharmaQuiz 1471. Ans: Karnataka
  2. Aryabhata, the great mathematician is said to have headed an astronomical observatory in Bihar 1500 yrs ago. Near which coast of India was he born in? #DharmaQuiz 1472. Ans: West
  3. Bhaskara 1, mathematician 1400 years ago, was probably the first human to write zero as a circle. Which Indian state was he born in? #DharmaQuiz 1473. Ans: Maharashtra
  4. Varahamihira, the great astronomer 1500 yrs ago, was the first to calculate shifting of equinox in seconds. Which Indian state was he born in? #DharmaQuiz 1474. Ans: Madhya Pradesh
  5. 2400 years ago, Pingala wrote Chandashastra, first known description of a binary numeral system. Which province of Pakistan was he born in? #DharmaQuiz 1475. Ans: Punjab (Pakistan)
Scores:
Sorry, could not collect all details, as I was traveling.

Tuesday, January 15, 2013

DharmaQuiz Session 188: 15-Jan-2013

Theme: Kumbh Mela
  1. Out of the various types of Kumbh Melas, once in how many years that the current "MAHA Kumbha Mela" at Prayag, happens? #DharmaQuiz 1301. Ans: 144 years. Comes after 12 Purna Kumbh Melas that occur every 12 years.
  2. Kumbh Mela happens in 4 Indian states in sequence. UP, Maharashtra and MP are the first three. Name the fourth state. #DharmaQuiz 1302. Ans: Uttarakhand.
  3. Kumbh Mela in which holy city is usually termed as the "Simhastha Kumbh Mela"? #DharmaQuiz 1303. Ans: Ujjain, MP.  Rarely Nashik, if the location of Simha rashi is per specifications.
  4. Out of all the days of Maha Kumbh Mela, one particular day is considered as the MAIN bathing day and sees max crowd. Name it. #DharmaQuiz 1304. Ans: Mauni Amavasya day.
  5. {Final, Open till 10PM} Which is the only Kumbh Mela bathing river, that flows northwards? #DharmaQuiz 130. Ans: Kshipra or Shipra river.
Top Scorers in session 188:
  1. @ChdryPk : 5
  2. @gnanambalam : 5
  3. @surnell : 5
  4. @SamitLive : 5
  5. @shawjipk : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @indianomad : 5
  8. @S_Mandalia : 5
  9. @keewwllguy : 5
  10. @karuvaki : 5
  11. @sharathinindia : 5
  12. @abhipar7 : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Congrats to :
  1. @fas_gayi_garari : 4
  2. @man8shree : 4
  1. @sweetandu : 4
  2. @Dhanushm : 4
  3. @anandt_05 : 4
  1. @zombiespirits : 3
  2. @malviyamit : 3
  3. @Manjunaath : 3
  4. @iDevNakshi : 3
  5. @alok174 : 3
  6. @amitscmishra : 3
  1. @MukulAgarwal66 : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Lawan22 : 2
  4. @sanjayleo : 2
  1. @sreedharag : 1
  2. @Ankur_jpr : 1
  3. @Sanjaypro : 1
  4. @MKanthaliya : 1
  5. @antraal : 1
  6. @vsingh6067 : 1
  7. @sumat_patel : 1
  8. @ganeshh_k : 1
  9. @ihvinod : 1
  10. @Flyfiddlesticks : 1
  11. @vikram_sharma09 : 1
  12. @manishwebmaster : 1
  13. @KILLRapists : 1
  14. @radharaju18 : 1
  15. @ramkirangowda : 1

Have a great time at Kumbh Mela if you are attending.


Friday, February 24, 2012

DharmaQuiz Session 121: 24-Feb-2012

Theme: Madhya Pradesh Temples
  1. One 1500 year old major temple in Devgarh, Madhya Pradesh, survived the temple destruction period. Which is its main deity? #DharmaQuiz 959. Ans: Vishnu
  2. Ujjain's Mahakaleshwar temple, that houses one of the 12 holiest Jyotir Lingas, is situated on which lake's side? #DharmaQuiz 960. Ans: Rudra Sagar Lake.
  3. There is a unique Pashupatinath temple in Madhya Pradesh, where the Linga has 8 faces of Shiva on it. Which town is it in? #DharmaQuiz 961. Ans: Mandsaur.
  4. Name the famous Jyotir Linga which is found in Madhya Pradesh, on the banks of Narmada river. #DharmaQuiz 962. Ans: Omkareshwar.
  5. {Final, open till 11 PM} Name the World Heritage Site town in Madhya Pradesh, that is famous for eroticism in 25 Hindu & Jain temples. #DharmaQuiz 963. Ans: Khajuraho
Top Scorers:
  • @vijirak : 5
  • @rahulghildiyal : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @balakrshnanr : 5

Congrats to:
  • @hchaturv : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @mamtan14 : 4
  • @kk_ahm : 3
  • @nvignesh93 : 3
  • @Rasraj : 2
  • @indori_vj : 2
  • @mayaadvaita : 2
  • @sundar113 : 1
  • @gchellappan : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @virendersj : 1
  • @ambuj_patel : 1
  • @_Aniket : 1
  • @ramu_gandhi : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @mrkunalkedia : 1
Many thanks to all those who participated. Good luck with the next seession. Watch Twitter ( @kiranks ) every Tuesday and Friday afternoons.