Showing posts with label gokarna. Show all posts
Showing posts with label gokarna. Show all posts

Friday, December 13, 2013

DharmaQuiz Session 247: 13-Nov-2013

DQ 1621: Source thelivingmoon.com
Theme: Discovery of ancient Hindu monuments

#DharmaQuiz 1621: This is a diver examining the submerged city built during Shri Krishna's era. Name the city. Ans: Dwaraka, off Gujarat's coast.


#DharmaQuiz 1622: A massive settlement happened in North West of India & Pakistan, along the banks of which river? Ans: Saraswati. (But Sindhu also considered, though the map clearly identifies Saraswati valley's ascent)

DQ 1622: Source telegraphindia
DQ 1623: Image - causes-prod.caudn.com

#DharmaQuiz 1623: This is an ancient bridge submerged now in Indian ocean. Where does it's Eastern end connect to? Ans: Talai Mannar in Sri Lanka.

#DharmaQuiz 1624: This satellite image shows 900 yr old Vishnu temple (world's biggest temple complex). Where is it?.  Ans: Angkor Wat, Cambodia.
DQ 1624: Image - dailymail.co.uk
DQ 1625: Source - weather-forecast
#DharmaQuiz 1625: Satellite image of Hindu pilgrimage place looking like Cow's ear. Name it.  Ans: Gokarna in Karnataka. (Go = cow, karna = ear).

Answers for session 247:

  1. @drarora_gaurav : 5
  2. @rajeshrajput1 : 5
  3. @gupta_n : 5
  4. @GirishLN : 5
  5. @KaushikRg : 5
  6. ‏@ramas_cal : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @mareekuree : 5
  9. @GayathriSrinath : 5

  1. @brahmavith : 4
  2. @sharathinindia : 4
  3. @sudhee26 : 4
  4. @rinku3009 : 4
  5. @kr_upadhyaya : 4
  6. @rravi55 : 4
  7. @manjunathbhg : 4
  8. @JagannathAjnabi : 4
  9. @AMoorthy : 4
  10. @sinhankur : 4

  1. @meenabg : 3
  2. @MKanthaliya : 3
  3. @saggirex : 3
  4. @sunilgujar : 3
  5. @pnthacker : 3
  6. @nareshdixit82 : 3
  7. @MorpariaRajesh : 3

  1. @ravlu : 2
  2. @sweetandu : 2
  3. @AmitIntruder : 2
  4. @mangalorecafe : 2
  5. @Sravan : 2
  6. @rajmohan_k : 2
  7. @BhaghatGuru : 2
  8. ‏@pooja_LuvIndia : 2
  9. @stormylook : 2
  10. @SaffronRahul : 2
  11. @Harshythsunkari : 2
  12. @pradeep_noida : 2
  13. @sidd1993 : 2
  14. ‏@sndpmysuru : 2
  15. @ksmsundaram1975 : 2
  16. @piyush1062 : 2

  1. @sid_dhupe : 1
  2. @praveenmla : 1
  3. @nimeshchandra : 1
  4. @gnswamy74 : 1
  5. @BRIJGOPALJOSHI: 1
  6. @kumarnandaj : 1
  7. @SrDPO : 1
  8. @chaitanyasoul : 1
  9. @rohitsamvada : 1
  10. ‏@padmakark : 1
  11. @venkataa : 1
  12. @InternetVHindu : 1
  13. @satishpatil24 : 1
  14. @srisriyash : 1
  15. @showadarsh : 1
  16. @iChiradeep : 1
  17. @gprasadadv : 1
  18. @praveena_kd : 1
  19. @RramachandranR : 1
  20. @Rudra_TheArcher : 1
  21. @geffbeck : 1
  22. @rationaldeep : 1
  23. @SarayuBaawan : 1
  24. @shekhu : 1
  25. @alokjain_ : 1
  26. @satishmohite : 1
  27. @gautam_purohit : 1
  28. @VBRajiv : 1
  29. @ShKa89 : 1
  30. ‏@imharshp : 1
  31. @zincmetal : 1
  32. @ashu_tryambak : 1
  33. ‏@RaRao23 : 1
  34. @bhartikaushal79 : 1
  35. @Sunrisecandles1 : 1
  36. ‏@vidhyaaradhya : 1
  37. @ilovedirestrait : 1
  38. @iHardikBhatt : 1
  39. @vishal1818 : 1
  40. @srikanthviru : 1
  41. @NirmaalyaDe : 1
  42. ‏@harshit13175873 : 1
  43. @kbharada : 1

See you next week. Hope you are exploring further on these ancient Hindu treasures!



Friday, September 28, 2012

DharmaQuiz Session 166: 28-Sep-2012

For Question 3's reference. {Source: Jpgmag}
Theme: Special place for Cow in Hindu Heritage.
  1. Name a Vishnu avatara that is very closely linked to loving & protecting the cow. #DharmaQuiz 1186. Ans: Krishna the Gopala. Go (cow) Pala  (protector)
  2. During churning of milky ocean, 5 Kamadhenus (wish cows) came out. Name the 5th 1 after Nanda, Subhadra, Surabhi & Sushila. #DharmaQuiz 1187. Ans: Bahula. (Sumana also considered per Hare Krishna preachings)
  3. Name the famous pilgrimage place in coastal Karnataka, which is shaped as the ear of a Cow when viewed from satellite. #DharmaQuiz 1188. Ans: Gokarna (Go = cow, Karna = ear). Amazing how Hindus named it Go-Karna millenia back! See Google map for shape -> http://maps.google.com/maps?q=gokarna&hl=en&ll=14.546367,74.317017&spn=0.195403,0.308647&sll=37.0625,-95.677068&sspn=40.817312,79.013672hnear=Gokarna,+Uttara+Kannada,+Karnataka,+India&t=m&z=12 . Compare with the picture shown.
  4. Ayurveda talks of 4 Cow products for human use & disinfection. Godugdha, Goghruta, Gomutra and Gomaya. Which 1 is Ghee here? #DharmaQuiz 1189. Ans: Goghruta. 
  5. This town, "Land of Cow" in Sanskrit, became infamous for violence 10yrs ago in West India. Name it. #DharmaQuiz 1190.  Ans: Godhra (Go = cow, Dhara = Land) 
For more info on the special place for cows in Hindu nation, please read this article by Subramanian Swamy -> http://janamejayan.wordpress.com/2012/06/29/the-importance-of-the-cow-in-vedic-culture-by-dr-subramanian-swamy/

Top Scorers:
  1. @keewwllguy : 5
  2. @smna17 : 5
  3. @sharad_51 : 5
  4. @arunz : 5
  5. @stormylook : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @surnell : 5
  8. @shawjipk : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
  10. @amit8195 : 5
  11. @alkeshtunara : 5
  12. @Sahyadri : 5
  13. @sharathinindia : 5
  14. @dolby_mehul : 5
  15. @abhipar7 : 5
  16. @bhaviknz : 5
  17. @man8shree : 5
  18. @DevNakshi  : 5
  19. @Shree03 : 5
Also, congrats to:
  • @Susri1210 : 4
  • @Manojakrishna : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @kbharada : 4
  • @bhijeetD : 4
  • @balmaa : 3
  • @RishiShenoy :  3
  • @rinku3009 : 2
  • @cubicle_warrier : 2
  • @AvinashCKM : 2
  • @PankajBagla : 2
  • @praveenudupa : 2
  • @shra1kulkarni : 2
  • @ManishManke : 2
  • @rk_kulkarni : 2
  • @MsKattarHindu : 1
  • @videonova : 1
  • @bkapilyadav : 1
  • @kishubhat : 1
  • @santoshsm : 1
  • @bickybadhera : 1
  • @Deshabhakta : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @SSJ2010 : 1
  • @umanathtrip : 1
  • @veenaazz : 1
  • @emsreenu : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @TedhiLakeer : 1
  • @CJ_Shekhar : 1
  • @djankit7 : 1
  • @arvind_joshi : 1
  • @spandan8 : 1
  • @techblueprints : 1
  • @mane_arvind05 : 1
  • @Alex_Pandian : 1
  • @dankchikidang : 1
  • @hemant_smile : 1
  • @aamadmo : 1
  • @sandeeptvenkat : 1
  • @bhattvihang : 1
  • @DAmunRa : 1
It was wonderful to see 62 people get on the scoreboard. Also thanks to many more who attempted, but didn't get to this list.

Keep up your participation. Also, feel free to use the meticulously compiled info in Dharma Quiz blog into your blogs, writeups, emails and anywhere else as necessary!

Tuesday, November 15, 2011

DharmaQuiz Session 97: 1-Nov-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 77 updates.

Session 97: November 1,  2011
Theme: Karnataka
  1. Which river's banks is the Ramayana famed Rushya Muka hill is on? a)Tunga Bhadra. b)Yamuna c)Mahanadi. #DharmaQuiz 837. Ans: a- Tunga Bhadra
  2. Name the Atma Linga temple in coastal Karnataka that is said to have been deified by Ravana. d)Sirsi e)Gokarna f)Nanjangud. #DharmaQuiz 838. Ans: e - Gokarna
  3. In 2007 Gomateshwara statue in Karnataka was voted as 1 of the Seven wonders of India. Who was Bahubali's (Gomata) brother?  #DharmaQuiz 839. Ans: Bharata.
  4. Name the 1st Muslim poet to write in Kannada (19th century), whose Tatva padas (moral poems) are still popular among Hindus. #DharmaQuiz 840. Ans: Santa Shishunala Sharif
  5. There is a beach in Karnataka,near Gokarna, which is in the shape of the most auspicious symbol for Hindus. Name it. #DharmaQuiz 841. Ans: Om Beach

Just for this quiz, I will skip the list of tweeple who answered rightly. Too late to compile them now.

Congratulations to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.