Showing posts with label Kashmir. Show all posts
Showing posts with label Kashmir. Show all posts

Friday, April 29, 2016

Hindu temples in Pakistan

#DharmaQuiz Session 361: 29-Apr-2016

#DharmaQuiz 2196: This Gorakhnath temple was reopened in 2011,after 6 decades of closure in Pakistan. In which city? Ans: Peshawar or previously known as Purushapura.

DQ 2196. Pic: blogspot
 #DharmaQuiz 2197: Old Raghunath temple, on the verge of collapse in Pakistan Occupied Kashmir. Near which city? Ans: Mirpur.

DQ: 2197. Pic: https://thekashmir.files.wordpress

#DharmaQuiz 2198: This is a famous Shiva temple in Pakistan's Sindh province. Akbar was born in this place. Name it. Ans: Umerkot

DQ 2198. Pic: http://constellationplus.com
 #DharmaQuiz 2199: This is one of the rare functioning Hindu temples in Pakistan. In which big city? Ans: Karachi.

DQ: 2199. Pic: panoramio.com
#DharmaQuiz 2200: Name this 1000+ year old temple in Pakistan, very close to India's Jammu. Ans: Shawala Teja Singh, in Sialkot, Pakistan Punjab.

DQ 2200. Pic: Wiki
Scores for session 361:
  1. @veena_ps : 5
  2. @jasshu7 : 5
  3. @mamtan14 : 5
  1. @sriksvenkat : 3
  2. @hamsadwani23 : 3
  1. @sidspin : 2
  2. @Myselfkp : 2
  3. @sriksvenkat : 2
  1. ‏@vipulIT : 1
  2. @VinayMysuru : 1
  3. @subashwarrier : 1
  4. @NoorRathore : 1
  5. @aatma_deep : 1
  6. @KaveriThiyagara : 1
  7. ‏@Shanbarani : 1
  8. @arunrush : 1
  9. @ShirazHassan : 1
  10. @chambalion18 : 1
  11. @Shivam__23 : 1
  12. @CausticIndian : 1

Have a good weekend.

Friday, April 5, 2013

DharmaQuiz Session 207: 5-Apr-2013

Theme: Dharmic Philosophy

  1. 7 centuries ago, Vedanta Deshika was a famous Guru in Tamil Nadu. Which branch of Hindu philosophy did he follow? #DharmaQuiz 1396. Ans: Vishistadvaita.
  2. Name any one acharya of the Shuddha Advaita school of Hindu philosophy.   #DharmaQuiz 1397. Ans: Vallabha Acharya.
  3. Vasugupta, who composed the famous Shiva Sutras 1100 years ago, was a native of which north Indian state? #DharmaQuiz 1398. Ans: Jammu and Kashmir.
  4. Name any one Brahman community in India today, that is following the Purva Mimamsa philosophy,  involving lots of Yajnas. #DharmaQuiz 1399. Ans: The Namboodaris of Kerala.
  5. Name any one state in India, where the most famous Hindu festival is that of Shakta Philosophy. #DharmaQuiz 1400. Ans: Poschim Bongo, the Kali Pujas.
Toppers:

  1. @nanditathhakur : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @dolby_mehul : 5
  8. @Santhosht_ : 5
Congrats to:
  • @man8shree : 4
  • @sndpmysuru : 4    
  • @ankushraj29 : 4
  • @Tasmayi : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @gboxam : 3
  • @Ravi__TG : 2
  • @bbkhilari : 1
  • @AntarikshG : 1
  • @AnupamkPandey : 1
  • @Sharnarthee : 1
  • @Rona36 : 1
  • @AshGudAshItGets :  1
  • @sridharkswamy : 1
  • @sri709 : 1
  • @indianhindu16 : 1

See you next week..

Tuesday, January 1, 2013

DharmaQuiz Session 185: 1-Jan-2013

Theme: Richest Temples in India
  1. Name this temple, among the 5 richest in India now, which probably did not exist 200 years back. #DharmaQuiz 1281. Ans: Shirdi Sai Baba temple in Maharashtra. But Siddhivinayak temple in Maharashtra may can also be the correct answer.
  2. Name this temple, which was officially not the richest temple in India just 2 years back, but is today. #DharmaQuiz 1282. Ans: Ananta Padmanabha temple, Kerala.
  3. Name this temple that has the world's largest free meal complex and also situated over world's 2nd oldest rock mountains. #DharmaQuiz 1283. Ans: Tirupati Venkateshwara temple, Andhra Pradesh.
  4. This temple is probably the 2nd most visited temple in India, and is at an altitude of 5300 feet above sea. Name it.  #DharmaQuiz 1284. Ans: Vaishno Devi temple, Jammu and Kashmir.
  5. This temple has history of destruction & recreations. Once recreated by Ravana in silver. Name it. #DharmaQuiz 1285. Ans: Somnath temple, Gujarat.
Top Scorers for Session 185:
  1. @SamitLive : 5
  2. @iDevNakshi : 5
  3. @vinodvyas220 : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @raopm9 : 5
  6. @ThejasMysore : 5
  7. @iSumitRk : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @anandt_05 : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12. @smna17 : 5
  13. @jojshilp : 5
  14. @vyasraj : 5
  15. @roshan_halwai : 5
Congratulations to:
  1. @philAmit : 4
  2. @amitscmishra : 4
  1. @rk_kulkarni : 3
  2. @hindu_tweeter : 3
  3. @svelaga : 3
  4. @pcrajendra : 3
  5. @rinku3009 : 3
  1. @indianomad : 2
  2. @ashutoshkulkar1 : 2
  3. @jenaanindya : 2
  4. @apoorav_5 : 2
  5. @jaya_888 : 2
  6. @ankushraj29 : 2
  7. @seshasivasailam : 2
  8. @smartrudra : 2
  9. @ihindutva : 2
  10. @sriram_here : 2
  1. @BalakrishnaKini : 1
  2. @indianhindu16 : 1
  3. @Sanjaypro : 1
  4. @aaindian : 1
  5. @swapnilparikh : 1
  6. @ashokhajeri : 1
  7. @pareshptl : 1
  8. @VinayCKBP : 1
  9. @gkamitabh : 1
  10. @bnnaren : 1
  11. @mysoremanjunath : 1
  12. @pandurangpai40 : 1
  13. @_Niranjan : 1
  14. @ananddetroja : 1
  15. @Dinuraghubansi : 1
  16. @AmiSri :  1
  17. @gunturmaverick : 1
  18. @DAmunRa : 1
  19. @inFernal_wRath_ : 1
  20. @AmitK2K : 1
  21. @kumarravish : 1
  22. @swapnilparikh : 1
  23. @surya_sarathi : 1
  24. @mittaltushar : 1
  25. @shurabh : 1
  26. @adityaagnihotri : 1
  27. @S_Mandalia : 1
  28. @Rohananandbajpe : 1
  29. @AnInternetHindu : 1
  30. @shreebhat : 1
  31. @ronakdesai88 :  1
  32. @mrsnrao : 1
  33. @LuteriCongress : 1
  34. @lalitadvani : 1
  35. @prashantwa : 1
Thanks for your participation. See you next Friday.

Dharma Quiz happens during most Tuesdays and Fridays around 6 PM India time, and open for 4 hours. The answers will be published after 10 PM, in this blog.

Friday, December 14, 2012

DharmaQuiz Session 182: 14-Dec-2012

Theme: Ruins of Hindu Temples and University

1) This is the ruin of a very wealthy capital of a Hindu empire in South India. Name this capital.#DharmaQuiz 1266. Ans: Hampi, capital of Vijayanagara kingdom.
For Question 1
For Question 2
Picture 1: An 1868 photograph of the ruins of the Vijayanagara Empire at Hampi, now a UNESCO World Heritage site

2) This was one of the grandest Hindu temples in Kashmir long ago. Who was the main deity of this temple? #DharmaQuiz 1267. Ans: Surya or Sun God.

Picture 2: Photograph of the Surya Temple, The most impressive and grandest ruins in Kashmir, at Marttand-Hardy Cole's Archaeological Survey of India Report 'Illustrations of Ancient Buildings in Kashmir.' (1869)



3) These are the ruins of a 900 year extremely grand temple complex in south east Asia. In which country? #DharmaQuiz 1268. Ans: Combodia.

For Question 3
 
4) This was the ruin of a temple before the Iron Man of India said,enough is enough, rebuild it. Name it. #DharmaQuiz 1269. Ans: Somnath temple in Gujarat.
For Question 4

5) Name this ruin,that was once a grand university of Hindu & Buddhist learning. #DharmaQuiz 1270. Ans: Nalanda in Bihar. 

For Question 5
More reading material:
  1. en.wikipedia.org/wiki/History_of_Hinduism 
  2. http://www.boloji.com/index.cfm?md=Content&sd=Articles&ArticleID=855
  3. http://www.environmentalgraffiti.com/featured/seven-lost-cities-of-india/9982
  4. http://yadavhistory.com/famous_contributions/architecture
Top Scorers for this session:
  1. @vinodvyas220 : 5
  2. @surnell : 5
  3. @pradeepkhs : 5
  4. @krishnakkmumbai : 5
  5. @ThejasMysore : 5
Congrats to:
  1. @sweetandu : 4
  2. @anandt_05 : 4
  3. @AvinashCKM : 4
  4. @pvaidyaraj : 4
  5. @dolby_mehul : 4
  6. @Marut_ : 4
  7. @jp_surat : 4
And..
  1. @iDevNakshi : 3
  2. @rinku3009 : 3
  3. @abhipar7 : 3
  4. @iSumitRk : 3
  5. @bvrsreddy : 3
  6. @stormylook : 3
  7. @MANOJ_KOUL : 3
And..
  1. @mpramodkumar : 2
  2. @pawandurani : 2
  3. @MKanthaliya : 2
  4. @girikesavan : 2
  5. @deepak_aj : 2
  6. @RatnaniHitesh : 2
  7. @GanapathyI : 2
  8. @vipulIT : 2
And..
  1. @obi3e : 1
  2. @cgmagia : 1
  3. @guruswamy_c : 1
  4. @RiddleBoza : 1
  5. @Phirmi_Bodo : 1
  6. @bharat_no_india : 1
  7. @arpitmraval : 1
  8. @NayakPradeep : 1
  9. @kathalkar24 : 1
  10. @bitter_truth2 : 1
  11. @CJ_Shekhar : 1
  12. @Manjunaath : 1
  13. @_ankitG : 1
  14. @rahulbagati : 1
  15. @natrajan : 1
  16. @imharshp : 1
  17. @REINSTALLINDIA : 1
  18. @ksrasish : 1
  19. @ChorSipahi : 1
  20. @Kaushikyegnan : 1
  21. @nemkals : 1
  22. @SathyaSher : 1
  23. @can414 : 1
Hope you got a good glimpse of the hardship Hindu Dharma has undergone with these illustrations.
 

Tuesday, November 20, 2012

DharmaQuiz Session 176: 20-Nov-2012

Theme: Panchatantra
  1. Panchatantra, composed at least 4000 years ago by Vishnu Sharma, is a part of which shastra? a) Dharma b) Niti c) Sankhya. #DharmaQuiz 1236 Ans: b) Niti Shastra or the treatise of the wise.
  2. Panchatantra shares many stories in common with Jataka tales of which religion? d) Sikhism. e) Jainism. f) Buddhism. #DharmaQuiz 1237. Ans: f) Buddhism.
  3. The oldest available Sanskrit recension of Panchatantra, the "Tantrakhyayika" was found where? g)Asom. h) Kashmir i) Bihar. #DharmaQuiz 1238. Ans: h) Kashmir.
  4. "Kalila wa Dimna", considered the first masterpiece of Arabic prose, was a translation of Pancha tantra. Who translated? #DharmaQuiz 1239. Ans: Ibn al-Muqaffa.
  5. Panchatantra's translation, Das Der Buch Beyspiele, was the earliest German print after Bible. When? #DharmaQuiz 1240. Ans: 1483 CE. One of the earliest ones after Bible to be printed in Germany.
Top scorers:
  1. @geophyraj : 5
  2. @intodust_in : 5
  3. @ChandanYogendra : 5
  4. @DevNakshi : 5
  5. @anandt_05 : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @surnell : 5
  8. @Ramgopaljgd : 5
  9. @iSumitRk : 5
  10. @dolby_mehul : 5
  11. @man8shree : 5
  12. @sharathinindia : 5
Congrats to:

@vinodvyas220 : 4

@cubicle_warrier : 3
@babu2034 : 3
@hd223 : 3
@sweathot : 3

@raopm9 : 2
@shivsankar : 2
@lshyam : 2
@Can2Ind : 2
@Satya046 : 2
@TheArvindDhar : 2
@Ganja_Baba : 2
@sharan_vj : 2

@Marut_ : 1
@ahmednkhan : 1
@lodyaashi : 1
@upretivineet : 1

It's nice to see so many attempt this particular quiz. Many did not make to this list, but my thanks to them. Pancha Tantra stories were the original Indian colonization of the then known world. Every major civilization got a translation over 1000s of years.

Tuesday, September 4, 2012

DharmaQuiz Session 160: 4-Sep-2012

Theme: Dharmic names of Indian cities.
  1. Name this city in South India that has a 1000 pillar temple nearby and had the name Eka Shila Nagar in olden days. #DharmaQuiz 1156. Ans: Warangal or Oru Gallu (One Rock) in Andhra Pradesh. Abode of Bhadrakali.
  2. This city on the banks of a famous Western Indian river had a name that started with "Karna" after a Solanki king. Name it. #DharmaQuiz 1157. Ans: Karnavati or Ahmedabad or Amdavad in Gujarat.
  3. Name this major city in North India, with over 30,00,000 population, that originally was named after Kanhaiya or Krishna.  #DharmaQuiz 1158. Ans: Kanpur, UP.
  4. Name this city (and district with same name) in the northernmost state of India, named after Vishnu's Varaha avatara. #DharmaQuiz 1159. Ans: Baramulla, Jammu and Kashmir. Originally, Varaha Mula (Boar's Origin)
  5. {Final,Open till 11PM} Name this city in Eastern India,whose name was Aastika Grama, before Jain Mahavira spent time there. #DharmaQuiz 1160. Ans: Bardhaman, Poschim Bongo.
Top Scorers of session 160:
  1. @sweetandu : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @intodust_in : 5
  4. @abhipar7 : 5
  5. @DevNakshi : 5
  6. @hindu_tweeter : 5
  7. @Amaresh80 : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @cybercalci : 5
  10. @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @nisargsoni : 4
  • @mareekuree : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @simplybhavesh : 4
  • @venkateshkm : 4
  • @RohitR_ : 3
  • @vbpulla : 3
  • @cpings4 : 3
  • @abhikayabhi : 2
  • @kalyan_sk3011 : 2
  • @SudheerS : 2
  • @VaaNara : 2
  • @satyamitra08 : 1
  • @mjrajput : 1
  • @niraj_dave : 1
  • @surenc1974 : 1
  • @gvenki9868 : 1
  • @raunakjhawar : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @ChandanYogendra : 1
  • @wupendram : 1
  • @numbbybirth : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @NayakPradeep : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @um_dubey : 1

Do feel free to suggest subjects for future DharmaQuiz. You can also conduct it by contacting me offline, if interested.