Showing posts with label Guru Nanak. Show all posts
Showing posts with label Guru Nanak. Show all posts

Tuesday, May 10, 2016

Famous Gurus in South India

#DharmaQuiz Session 363: 10-May-2016

#DharmaQuiz 2206: "Punarapi jananam punarapi maranam, Punarapi janani jatare sayanam" - This great summary of rebirth is from which song? Ans: Bhaja Govindam of Adi Shankara.

#DharmaQuiz 2207: This temple complex at the sangama of Krishna and Malaprabha rivers, holds the samadhi of a great Guru. Who? Ans: Basaveshwara.

DQ 2207. Pic: Wiki

#DharmaQuiz 2208: This Narasimha temple overlooks a famous temple town made famous by Ramanujacharya. Name the town. Ans: Melukote.
DQ 2208. Pic: holidayiq.com
#DharmaQuiz 2209: This is a special Shiva temple in Thrissur, Keralam, consecrated by a very famous Guru. Name him. Ans: Narayana Guru. 

DQ 2209. Pic: sreenarayanaguru.in
{Final,open till 10 PM}: #DharmaQuiz 2210: This is Nanak Jhira, linked with Guru Nanak in South India. Which city? Ans: Bidar, Karnataka.
DQ 2210. Pic: historicalgurudwaras.com

Scores for session 363:
  1. @DrShobha : 5
  2. @TheArvindDhar : 5
  3. @man8shree : 5
  1. @veena_ps : 4
  2. @jasshu7 : 4
  3. @Subbu_kalkuni : 4
  1. @rnviva : 3
  2. @VinayMysuru : 3
  3. @sambharadwaja : 3
  4. @charuandguru : 3
  1. @malllige : 2
  2. @mrsnrao : 2
  1. @shettysuhasa : 1
  2. ‏@karthyke : 1
  3. @Vnand01 : 1
  4. @thebomanirani : 1
  5. ‏@snithin123 : 1
  6. @veenabv : 1
  7. ‏@Lalitalaxmibhat : 1
  8. @Vijaya76002908 : 1
  9. @Susri1210 : 1
  10. @Srianuragh : 1
  11. @nvshandilya : 1
  12. @shreyasms : 1
  13. ‏@tejoprakash : 1
  14. @PawanG4u : 1
  15. ‏@anand_rva : 1
  16. @kapilwajapey : 1
  17. @bhovegora : 1
  18. @agneepankh : 1
  19. @sonigroup : 1
  20. @rmanii : 1
  21. @ramesh_katte : 1
  22. @tarasundar : 1
  23. @pai_rajesh : 1
  24. @Sreenikethan_JS : 1
  25. @girishalva : 1
  26. ‏@chander1 : 1
  27. @tweetRada : 1
  28. @usheelvant : 1
  29. @San_Kustagi : 1
  30. @SManjeshwar : 1
  31. @Shivayogi_ms : 1
Om Shri Gurubhyo namah!

Friday, January 3, 2014

DharmaQuiz Session 250: 3-Jan-2014

Theme: Places related to famous Indian saints.
  1. Where was Sant Tulasidas born? #DharmaQuiz 1636. Ans: Rajapur, Uttar Pradesh. (Some answered Chitrakut).
  2. Where is Ramana Maharshi's most famous ashrama? #DharmaQuiz 1637. Ans: Tiruvannamalai, Tamil Nadu.
  3. Where was Guru Nanak born? #DharmaQuiz 1638. Ans: Nanakana Sahib, Punjab, Pakistan.
  4. At which place did Tirthankara Mahavira attain moksha? #DharmaQuiz 1639. Ans: Pavapuri.
  5. At which place did Bhagawan Buddha attain Nirvana? #DharmaQuiz 1640. Ans: Kushinagar, UP. (Not Bodh Gaya, where he attained Bodhimandala or enlightenment or awakening of the most important chakra)
Answers to session 249:
  1. @man8shree : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. ‏@TheArvindDhar : 5
  1. @ajaypawardr : 4
  2. @sweetandu : 4
  3. @GirishSiddapura : 4
  1. @urs_sandeepan : 3
  1. @SnookyBangalore : 2

  1. @rghtviewsfrmhrt : 1
  2. @alokk1 : 1
  3. ‏@PardeepModgil : 1
  4. @Sunrisecandles1 : 1
  5. ‏@TripathiGaurav : 1
  6. @kksubbu2003 : 1
  7. @mahesh_j13 : 1
  8. @venkataa : 1
  9. @kalyan_sk3011 : 1
  10. @ranoproshad : 1
  11. ‏@srinivasanands : 1
  12. ‏@DharmeshPatadiy : 1
  13. @Simuntweets : 1
  14. @SodhaSatyen : 1
  15. @suyogg : 1
  16. @ABoni8 : 1
  17. @arisebharat : 1
  18. @swamilion : 1
  19. @PappuRobot : 1
  20. @Bharat_pro : 1
  21. @Proud_Hindu_ : 1
  22. ‏@rravi55 : 1
  23. @astrolife : 1
  24. @SK_JHAMB : 1
  25. @sushants_in  : 1
  26. @rkjain2903 : 1
  27. @_shomy : 1
  28. @heteshajain : 1
We have now completed 250 sessions of Dharma Quiz! Hurray :)

Friday, March 1, 2013

DharmaQuiz Session 199: 1-Mar-2013

Theme: Birth and Death places of famous Gurus of India.
  1. Name this 19th/20th century Indian Guru, whose birth and death places were different, but both started with 'Tiru'.  #DharmaQuiz 1356. Ans: Ramana Maharshi. Death - Tiruvannamalai and Birth - Tiruchuli.
  2. Name this famous Guru from 500 yrs ago, whose birth & death places are in Pakistan now. Death place 3KM from Indian border. #DharmaQuiz 1357. Ans: Guru Nanak.
  3. Name this Guru from 500 years ago, who was born in Bengal and died in Odisha. His teachings inspired ISKCON's creation.  #DharmaQuiz 1358. Ans: Chaitanya Mahaprabhu
  4. Name this Guru Maa who was born in today's Bangladesh area & died in today's Uttarakhand 31 yrs ago.(See the embedded picture) #DharmaQuiz 1359. Ans: Anandamayi Maa.
  5. {Final, Open till 10 PM} Name this Guru/ Swami from 400 years back, whose language was Kannada, born in TN & samadhi in AP. #DharmaQuiz 1360. Ans: Raghavendra Swamy. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Raghavendra_Swami
For Question 4
 
Top Scorers of session 199:
  1. @shawjipk : 5
  2. @hchaturv : 5   
  3. @rahulghildiyal : 5
  4. @Tasmayi : 5
  5. @biswajeetdash : 5
  6. @TheArvindDhar : 5
  7. @sharathinindia : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @S_Mandalia : 5
  10. @indianomad : 5
Congrats to all these scorers:
  1. @vschanna : 4
  2. @Mamdhata : 4
  3. @DrSatyaSaraswat : 4
  4. @geophyraj : 4
  5. @Rasraj : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Kar7x : 3
  1. @AdwaitanWay : 2
  2. @Susri1210 : 2
  3. @AAP_ka_BAAP : 2
  4. @vishal1818 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @DrSaisree : 1
  3. @rathivar : 1
  4. @robinrajsingh : 1
  5. @lalitadvani : 1
  6. @shreeramm : 1
  7. @gautamsinha1 : 1
  8. @sa_kiran : 1
  9. @Bgiridharr : 1
  10. @stormylook : 1
  11. @Bipul2047 : 1
  12. @emsreenu : 1
  13. @deborshihazra : 1
  14. @jdroy1 : 1
  15. @SudhirSubhartam : 1
  16. @Saffronista : 1
  17. @aackthu : 1
  18. @jugal_godara : 1
  19. @WarHawk313 : 1
  20. @sanjayleo : 1
  21. @Sreevathsaa : 1
The next one is the grand 200th one! Don't miss on Tuesday, the 5th. There will be a special prize too.