Showing posts with label Bangladesh. Show all posts
Showing posts with label Bangladesh. Show all posts

Tuesday, March 8, 2016

Shakti Peethas

#DharmaQuiz Session 357: 8-Mar-2016

#DharmaQuiz 2176: This is the Jwalamukhi temple in Himachal Pradesh. One of 51 Shakti peethas. In which district? Ans: Kangda.

DQ 2176. Pic: hgsitebuilder.com
#DharmaQuiz 2177: Also called as Devi Talab, this complex has one of the 51 Shakti Peethas. In which city of Punjab? Ans: Jalandhar.

DQ 2177. Pic: religiousportal
#DharmaQuiz 2178: This is the famous Maa Vimla Shaktipeeth, also known as Virja temple. In which state? Ans: Odisha.

DQ 2178. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2179: Sunanda Devi, is a Shakti peetha located in Barishal district, Bangladesh. On which river's bank? Ans: Sugandha river.
DQ 2179. Pic: blogspot
#DharmaQuiz 2180: Maa Hinglaj is the westernmost Shakti peetha. Which province of Pakistan? Ans: Balochistan.

DQ 2180. Pic: staticflickr
Scores for Session 357:
  1. @RakeshChouhan : 5
  2. @tanvinarula6 : 5
  3. @sriksvenkat : 5
  1. @drarora_gaurav : 4
  1. @mathurarvinds : 2
  2. @rinku3009 : 2
  1. @Matirmama : 1
  2. @ykamath : 1
  3. @KSVSUBRAMANIAN : 1
  4. @anandicwa : 1
  5. @antidespondent : 1
  6. ‏@jivanmukt : 1
  7. @eternit96426605 : 1
  8. @rkpadhy72 : 1
  9. @arunrush : 1
  10. @AnupKPrusty : 1
  11. @niranjanprabhu : 1
  12. @DeepeshLakhera : 1
  13. @Hare_Govind : 1
  14. @politicsproper : 1
  15. @chinmays_83 : 1
  16. @amtpsingh : 1
  17. @paneendrabellur : 1
  18. @Raziel_646 : 1
  19. ‏@upma23 : 1
  20. @db_is_db : 1
  21. @anujkapoor83 : 1
  22. @magaxiom : 1
  23. @aavinay : 1
  24. @dabangghindu : 1
  25. @brandingbuddy : 1
  26. @gdevraj : 1

Jai Maa Durga!

Friday, May 3, 2013

DharmaQuiz Session 211: 3-May-2013

Theme: Mahabharata's eastern kingdoms, mapped to today's Indian states
  1. Arjuna went to war with a king of Pragjyotisha in Mahabharata. Which state in India was known then as Prag jyotisha?  #DharmaQuiz 1421. Ans: Asom.
  2. In Mahabharata, 5 kingdoms are linked to Sudeshna, wife of Asura king Vali. Anga, Vanga, Kalinga and Pundra are 4. Name 5th - #DharmaQuiz 1422. Ans: Suhma, in today's southern region of Poschim Bongo.
  3. Krishna kills a king named Vasudeva who ruled today's North Bihar and North Poschim Bongo areas. Ancient Kingdom's name? #DharmaQuiz 1423. Ans: Pundra.
  4. Vanga desha, from Mahabharata, is mostly in today's Bangladesh. Whom did they side with, during the war of Kurukshetra? #DharmaQuiz 1424. Ans: Kauravas.
  5. Which of these two Mahabharata kingdoms had boundary till Godavari river? Anga or Kalinga? #DharmaQuiz 1425. Ans: Kalinga.
Top Scorers of Session 211:
  1. @jitvg : 5
  2. @kshetragnya : 5
  3. @philAmit : 5
  4. @man8shree : 5
  5. @PrachinVaani : 5
  6. @Santhosht_ : 5
  7. @Manjunaath : 5
  8. @amitscmishra : 5
  9. @Bacchuji : 5
  10. @sudhee26 : 5
  11. @manya_rao : 5
  12. @FEEL4INDIA : 5
  13. @biswajeetdash : 5
  14. @sharathinindia : 5
  15. @cubicle_warrier : 5
Congrats to:
  • @Mamdhata : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @sweetandu : 4
  • @Sharnarthee : 4
  • @pvaidyaraj : 3
  • @S_Senshi : 3
  • @surnell : 3
  • @Kaushikrg : 3
  • @psxyz : 2
  • @vinodvyas220 : 2
  • @Simuntweets : 2

  • @geophyraj : 1
  • @nehaactivist : 1
  • @iamjhakaas : 1
  • @parthajha : 1
  • @Ethirajans : 1
  • @LoveAkkiKat4Eva : 1
  • @dg_dreamer : 1
  • @mukulkanitkar : 1   
  • @Tweet_TiNG : 1
  • @ravideli : 1
  • @usrnamecntblnk : 1
  • @bhs7rocks : 1
  • @Rakeshbhaati : 1
  • @psychiatrycal : 1
  • @drarora_gaurav : 1
  • @ssmalani : 1
  • @gautamsinha1 : 1
  • @Parixyt : 1
  • @Marut_ : 1
  • @sreedharag : 1
  • @Dinuraghubansi : 1
  • @KESHAV8691 : 1
  • @sengar_nagendra : 1
  • @rinku3009 : 1
See you next week!

Friday, March 1, 2013

DharmaQuiz Session 199: 1-Mar-2013

Theme: Birth and Death places of famous Gurus of India.
  1. Name this 19th/20th century Indian Guru, whose birth and death places were different, but both started with 'Tiru'.  #DharmaQuiz 1356. Ans: Ramana Maharshi. Death - Tiruvannamalai and Birth - Tiruchuli.
  2. Name this famous Guru from 500 yrs ago, whose birth & death places are in Pakistan now. Death place 3KM from Indian border. #DharmaQuiz 1357. Ans: Guru Nanak.
  3. Name this Guru from 500 years ago, who was born in Bengal and died in Odisha. His teachings inspired ISKCON's creation.  #DharmaQuiz 1358. Ans: Chaitanya Mahaprabhu
  4. Name this Guru Maa who was born in today's Bangladesh area & died in today's Uttarakhand 31 yrs ago.(See the embedded picture) #DharmaQuiz 1359. Ans: Anandamayi Maa.
  5. {Final, Open till 10 PM} Name this Guru/ Swami from 400 years back, whose language was Kannada, born in TN & samadhi in AP. #DharmaQuiz 1360. Ans: Raghavendra Swamy. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Raghavendra_Swami
For Question 4
 
Top Scorers of session 199:
  1. @shawjipk : 5
  2. @hchaturv : 5   
  3. @rahulghildiyal : 5
  4. @Tasmayi : 5
  5. @biswajeetdash : 5
  6. @TheArvindDhar : 5
  7. @sharathinindia : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @S_Mandalia : 5
  10. @indianomad : 5
Congrats to all these scorers:
  1. @vschanna : 4
  2. @Mamdhata : 4
  3. @DrSatyaSaraswat : 4
  4. @geophyraj : 4
  5. @Rasraj : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Kar7x : 3
  1. @AdwaitanWay : 2
  2. @Susri1210 : 2
  3. @AAP_ka_BAAP : 2
  4. @vishal1818 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @DrSaisree : 1
  3. @rathivar : 1
  4. @robinrajsingh : 1
  5. @lalitadvani : 1
  6. @shreeramm : 1
  7. @gautamsinha1 : 1
  8. @sa_kiran : 1
  9. @Bgiridharr : 1
  10. @stormylook : 1
  11. @Bipul2047 : 1
  12. @emsreenu : 1
  13. @deborshihazra : 1
  14. @jdroy1 : 1
  15. @SudhirSubhartam : 1
  16. @Saffronista : 1
  17. @aackthu : 1
  18. @jugal_godara : 1
  19. @WarHawk313 : 1
  20. @sanjayleo : 1
  21. @Sreevathsaa : 1
The next one is the grand 200th one! Don't miss on Tuesday, the 5th. There will be a special prize too.


Tuesday, October 4, 2011

DharmaQuiz Session 90: 16-Sep-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 70 updates.

Session 90: September 16,  2011
Theme: Hinduism outside India
  1. In terms of Hindu population, which is the world's third largest Hindu populated country? #DharmaQuiz 802 . Ans: Bangladesh, around 15 million Hindus in 2011.
  2. This capital city of a South Asian country draws its name from a Hindu temple for Ishwari or Goddess. Name it. #DharmaQuiz 803. Ans: Dhaka, from Dhakeshwari temple.
  3. This capital city of a South Asian country derives its name from Sanskrit, meaning "Wooden Covered Shelter". Name it. #DharmaQuiz 804. Ans: Kathmandu from Kaashtha (wooden) Mantapa (covered shelter)
  4. Which Shiva temple in Bangladesh holds the largest Linga in that country? a)Kantaji  b) Kal Bhairab c)Ramna Kali. #DharmaQuiz 805. Ans: Kal Bhairab 
  5. Nepal's official calendar is Bikram Sambat Hindu calendar. Is that a Solar or a Lunar calender? #DharmaQuiz 806. Ans: Solar
List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @vipulgupta1976 : 3
  • @sharathinindia : 3
  • @sumeetgarg : 3
  • @SantaSingh : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @jagdish : 3
  • @talmukund : 2
  • @hd223 : 1
  • @BKrtik : 1
  • @manu_bajaj : 1
  • @smartAleckTweet : 1
  • @itsmesuresh : 1
  • @RefugeeBlues: 1
  • @Dhruv_rathore : 1
  • @krbhavsar : 1
  • @sanatsan : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @SandeepMertia : 1
  • @Ricky_Kha : 1
  • @ChefSanketo : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.