Showing posts with label Chhath Puja. Show all posts
Showing posts with label Chhath Puja. Show all posts

Tuesday, November 17, 2015

Colourful Festivals of India

#DharmaQuiz Session 347: 17-Nov-2015

#DharmaQuiz 2121: This is a famous festival from Rajasthan. Name it.
DQ 2121
DQ 2121. Pics from rajasthan-travel-tour-india.com
Ans: Saawan Teej or Gangaur.
Read more here: http://www.rajasthan-travel-tour-india.com/teej-festival-of-rajasthan.html

#DharmaQuiz 2122: Name one other country besides India, that celebrates #ChhathPuja in big numbers.
DQ 2122. Pic from Wiki
Ans: Nepal mainly. But other countries with North Indian immigrants like Mauritius, Fiji are 
considered.

#DharmaQuiz 2123: Tough question.. Can you tell which temple is this Diwali decoration from?
DQ 2123. Pic: Blogspot
Ans: Swami Narayan Mandir, London, UK.

#DharmaQuiz 2124: Name this harvest festival from North East India, where the thanks is given to Surya or Sun God.
DQ 2124. Pic: Wiki
 Ans: Wangala festival from Meghalaya

{Final, Open till 8 PM} #DharmaQuiz 2125: During Kartika month, a colourful fair happens in Rajasthan. Name it.

DQ 2125: Pic: rajasthantourismbuzz.files.wordpress.com
DQ 2125
Ans: Chandrabhaga Fair in Jhalawar. But Pushkar is also considered as it happens similarly on Kartika month with animal fairs.

Scores for session 347:
  1. @man8shree : 5
  2. @karthikjana : 5
  3. @ChaitanyaAdvait : 5
  1. @iSaakshi : 4
  2. @jasshu7 : 4
  3. @Mimaniya : 4
  1. @PriyaLakar : 3
  2. @anamika_99 : 3
  1. @RAMESH4184 : 2
  2. @UKKishor : 2
  1. @IyerMira : 1
  2. @SunilTapashetti : 1
  3. @RaghuKandkur : 1
  4. @supadhaya : 1
  5. @AparnaAbhimanyu : 1
  6. @AiyooGoobe : 1
  7. @oarhtanirs : 1
  8. @jp_surat : 1
  9. @Rupradeeprathi : 1
  10. @puneethsamani : 1
  11. @BhartiKanu : 1
  12. @rajiv19651608 : 1
  13. @AnupamkPandey : 1
  14. @pkpk181982 : 1
  15. @guptajn1001 : 1
  16. @vml_nair : 1
  17. @manojojha13 : 1
  18. @6thSenseHindu : 1
  19. @AnilPsoni : 1
  20. @shoksing : 1
  21. @chaitanyadj : 1
  22. @Amit_Joshi07 : 1
  23. @Kalyan_Chakraa : 1
  24. @harigunwant : 1
  25. @Chanakya_74 : 1
  26. @Gyan_ : 1
  27. @RishiShenoy : 1
  28. @niravkbhagat : 1
  29. @NitinShanbhag : 1
  30. @rvaidya2000 : 1
  31. @UDB_Jaipur : 1
  32. @sankarbe : 1
  33. @PromilaSuri : 1
  34. @swami000 : 1
  35. @BluntyCorner : 1
  36. @Rabid_Troll : 1
  37. @Praveen_1singh : 1
  38. @Rakeshbhaati : 1
  39. @iAjKP : 1
  40. @RomeshNadir : 1
  41. @raghav2518 : 1

Hope all you had a great Deepawali!

Friday, October 10, 2014

Hindu festivals in October 2014

DQ 1888. Pic from spiritualbangalore.com
DharmaQuiz Session 300: 10-Oct-2014

#DharmaQuiz 1886: This week we had the jayanti of Ramayana's writer.
Also, a famous Rajput princess famous for Rama/Krishna bhajans. Who? Ans: Meera

#DharmaQuiz 1887: Tomorrow is Karva Chauth.
According to Vikram Samvat calendar, which month's Krishna's paksha's 4th day is this festival? Ans: Kartik.

#DharmaQuiz 1888: Last Saturday was Jayanti of this philosopher from 13 century.
Considered Vayu's 3rd avatara.
Who? Ans: Madhwacharya


#DharmaQuiz 1889: A few days after Diwali, a famous sun worship puja happens in North India.
Name it. Ans: Chhath puja. @SaugataChaterje informs that it was started by Karna.

DQ 1889. Pic from Wiki

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1890: 12 days from now is Naraka Chaturdashi. Krishna slayed a demon on this day. Name that asura. Ans: Narakasura.

Answers for session 300:
  1. @ajaypawardr : 5
  2. @karthikjana : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @kishor_narayan : 5
  5. @HarishankarSY : 5
  1. @pramod_klr : 4
  2. @stormylook : 4
  3. ‏@mdbiyani : 4
  4. @rajeshrajput1 : 4
  1. @Mamdhata : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @DrShobha : 3
  4. @supportnmforpm : 3
  5. @drarora_gaurav : 3
  6. @drswapnilm : 3
  7. @meenabg : 3
  1. @sarvankarthik6 : 2
  2. @SnookyBangalore : 2
  3. @JpackJack : 2
  1. @BharatKandpal2 : 1
  2. @skdeshpande : 1
  3. @jgdanjesh : 1
  1. @kiranGowda0007 : 1
  2. @harishinamdar : 1
  3. @trivedianupam : 1
  4. @DeepeshLakhera : 1
  5. @ARSHURPALI : 1
  6. ‏@deshi_mangoman : 1
  7. @pankaj165 : 1
  8. @NeenaSinha : 1
  9. ‏@Deipakk : 1
  10. @ushamirra : 1
  11. @VishnuDhanuka : 1
  12. ‏@Ashishkr101 : 1
  13. @sandeepgandotra : 1
  14. @pchaturved : 1
  15. @SaugataChaterje : 1
  16. ‏@vschanna : 1
  17. @aachedeen : 1
  18. @basuhan9 : 1
  19. @gppatil2281 : 1
  20. @Prach82 : 1
  21. @Suri_Sing : 1
  22. @raghavendra3190 : 1
  23. @TheArvindDhar : 1
  24. @vasenvy : 1
  25. @nikhil__13 : 1
  26. @piyushkaul : 1
  27. ‏@peeyushmalhotra : 1
  28. @sreekannoth : 1
  29. @PoonamV_ : 1
  30. ‏@enlightend_mind : 1
  31. @Earthlingum : 1

300 sessions of Dharmaquiz over 4 years!! 

Congratulations to all the loyal participants. Thank you.

Friday, November 8, 2013

DharmaQuiz Session 240: 8-Nov-2013

Theme: Sun worship among Hindus
  1. #DharmaQuiz 1586: Today is Chhath pooja mainly celebrated in Bihar. What do women give to Surya Bhagawan on this day?. Ans: They give Arghya to rising and setting sun. Along with water, wheat, sugarcane, bananas, milk and coconut too offered. Thanks to ‏@man8shree for details.
  2. #DharmaQuiz 1587: Worshiping Solar deities is an ancient Indian custom. Which Aditya or Sun is the great Gayatri mantra dedicated to?. Ans: Savitr (Tat Savitur varenyam). @cgmagia explains futher - "Savitr" one of aditya offspring of Vedic deity Aditi. His name in Vedic Sanskrit connotes impeller, rouser, vivifier.
  3. #DharmaQuiz 1588: The 7th day after Sun starts his northern ascent (Uttarayana), Hindus celebrate a festival dedicated to Sun. Name it. Ans: Ratha Saptami.
  4. #DharmaQuiz 1589: This is a temple dedicated to Surya or Sun God. Also a UNESCO World heritage site. Where is it? Ans: Konark, Puri, Odisha. @amitagra21 explains further that this is not a temple anymore, but is only the remnants of a grand temple destroyed by "Kalapahar".
    DQ 1589 ; From Wiki
  5. #DharmaQuiz 1590:  Name this community found in North India, Pakistan & Afghan, who were historically Sun-worshipers. Ans: Gujjars -> http://en.wikipedia.org/wiki/Gurjar - Answers with Suryavamshi or Suryavanshi also accepted.
Top scorers of session 240:
  1. @GuruCharan99 : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @man8shree : 5
Congrats to all the following: 
  1. @paivijay : 4   
  2. ‏@sharathinindia : 4
  3. @cgmagia : 4
  4. ‏@arunz : 4
  5. @n_dolli : 4
  1. @Simuntweets : 3
  2. @wakeupindia777 : 3
  3. @tradetoday99 : 3
  1. @MeSavitha : 2
  2. @AgentSaffron : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. ‏@nkgrock : 1
  2. @RaghuVamshee : 1
  3. @Mamdhata : 1
  4. ‏@_shomy : 1
  5. @dheepakg : 1
  6. @trolleswar : 1
  7. ‏@sillyslaphappy : 1
  8. @usrnamecntblnk : 1
  9. @sparkbird : 1
  10. @gugujyoti : 1
  11. @indiapremi : 1
  12. @kalika3107 : 1
  13. @lodyaashi : 1
  14. @DreameMerchant : 1
  15. ‏@ShatajitBasu : 1
  16. @rajeshrajput1 : 1
  17. @pappu_pedia : 1
  18. @chetankshet : 1
  19. @pramod_klr : 1
  20. @hthakur1990 : 1
  21. @pramoo : 1
  22. ‏@chaitanyasoul : 1
  23. @amitagra21 : 1
  24. @chaitanyasoul : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @errajalok : 1
  27. @Livenletlive33 : 1
  28. @shikha_shrivas : 1
  29. @BhartPutra : 1
See you next week.


Friday, November 30, 2012

DharmaQuiz Session 179: 30-Nov-2012

Theme: Festivals of Kartika month (Mostly November in 2012)
  1. Name this festival that occurred in Novmbr this year,where Maithili & Bhojpuri speaking women give arghya to thank Sun god. #DharmaQuiz 1251. Ans: Chhath Puja.
  2. During which Hindu calendar month, does the marriage of the most famous medicinal plant Tulasi, is symbolically celebrated? #DharmaQuiz 1252. Ans: Kartika month, Krishna Paksha, Dwadashi day.
  3. 2 days after Diwali, sisters remember the chiranjeevis like Bali & Hanuman, and wish brothers longevity. Name the festival. #DharmaQuiz 1253. Ans: Bhai Dooj.
  4. Day after Diwali is celebrated in South India as Bali Padyami. What's it celebrated in North, symbolizing nature worship? #DharmaQuiz 1254. Ans: Goverdhan pooja.
  5. A festival was celebrated 3 nights back by Telugu & Tamil Hindus,lighting lamps for Murugan. Name it. #DharmaQuiz 1255. Ans: Karthikai Deepam or Kartika Deepotsavam. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Karthikai_Deepam
Top scorers of session 179:
  1. @idurgesh : 5
  2. @ramas_cal : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @anandt_05 : 5
  5. @abhipar7 : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @sharathinindia : 5
  8. @fas_gayi_garari : 5
  9. @intodust_in : 5
  10. @philAmit : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @pradeepkhs : 5
  13. @DevNakshi : 5
  14. @ThejasMysore : 5
  15. @dolby_mehul : 5
Congrats to:

@servantofkrsna : 4
@SamitLive : 4
@iSumitRk : 4
@numbbybirth : 4

@tandonb : 3
@dominodeck : 3
@raopm9 : 3
@amitsinha19 : 3

@nitinjoshi20 : 2
@manohar_sram : 2
@emsreenu : 2
@mist_27 : 2
@shrutidharp : 2

@bezubaan : 1
@drvijayr1 : 1
@TheArvindDhar : 1
@RRMMZZ : 1
@LifeIsChels : 1
@Prach82 : 1
@bezubaan : 1
@iCSM : 1
@SthitaprajnaD : 1
@DAmunRa : 1
@sandeepmadhukar : 1
@alkeshtunara : 1
@navneet2frn : 1
@kanhaiyajaiswal : 1
@mbhagawat : 1
@vikasbsingh : 1

See you next time. Have a great Kartika month.

Friday, July 13, 2012

DharmaQuiz Session 148: 13-Jul-2012

Theme: Surya Bhagawan or Sun God
  1. What's the name of Surya Bhagawan's (Sun God) mother? #DharmaQuiz 1096. Ans: Aditi.
  2. Name any one of Surya Bhagawan's sons. #DharmaQuiz 1097. Ans. Yama, Shani or Karna.
  3. Name any one Dharmic festival, that is primarily dedicated to Surya Bhagawan's worship. #DharmaQuiz 1098. Ans: Chhath Puja, Ratha Sapthami or Makara Sankranti. Kumbh Mela considered too.
  4. Which animal is shown as Surya Bhagawan's vehicle in Puranas, and how many of them together? #DharmaQuiz 1099. Ans: (Chariot with) seven White Horses. One answer conveyed that it is one horse for each day of the week. Another answer says, it is one for each major colour composition of white light (VIBGYOR).
  5. {Final, Open till 11 PM} When water is offered with both palms to Surya Bhagawan, what is it ritually called? #DharmaQuiz 1100. Ans: Arghya Pradanam or offering Arghya.
Top Scorers in Session 148:
  1. @DevNakshi : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @rvaidya2000 : 5
  4. @MetalDew : 5
  5. @surenc1974 : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @ranganathabhatt : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @pirateadmiral : 5
  10. @iSumitRk : 5
  11. @sweetandu : 5
  12. @vschanna : 5
  13. @a_adarsh : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
Congratulations to the rest of the scorers:
  • @NectarSrc : 4
  • @talismaan : 4
  • @bhattvihang : 4
  • @Fuehrer_India : 4
  • @Dhanushm : 4
  • @FatAngryBird : 4
  • @Tasmayi : 3
  • @jaya_888 : 2
  • @hethal09 : 2
  • @pvaidyaraj : 2
  • @jai1900 : 2
  • @abhipar7 : 2
  • @nation1st : 1
  • @jemin_p : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @ganeshmahnar : 1
  • @hindu_rashtra : 1
  • @_cowInspector : 1
  • @lchavan : 1
  • @NR_Tatvamasi : 1
  • @__Alka : 1
  • @hpadhur : 1
  • @dildhondtahai : 1
  • @seshasivasailam :
  • @Rasraj : 1
  • @Govind1603 : 1
  • @OjhaSumit : 1
  • @roshan_halwai : 1
  • @tyrantasorus : 1
  • @ultrasecular : 1
  • @TusharG : 1
  • @numbbybirth : 1
  • @aparajiths : 1
  • @udayanojha : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @idurgesh : 1
  • @PrincePetrovic : 1
  • @bharat_no_india : 1
  • @kaushkrahul : 1
  • @navneet178 : 1
  • @prakashbhutoria : 1
  • @mallikaarjuna24 : 1
  • @hgsutras : 1
Looking forward to the next edition soon. Suggest topics if you have any.

Tuesday, March 27, 2012

DharmaQuiz Session 126: 20-Mar-2012

Theme: Female Centric Hindu Festivals
  1. Name the spiritual movement in meditation, involving lakhs of women, which calls itself daughters of the Creator - #DharmaQuiz 986. Ans: Brahma Kumaris. More here: http://www.bkwsu.org/whoweare/history.htm/
  2. Name the Hindu cultural festival in Kerala,which has set the Guinness record for the largest gathering of women at 1 place!  #DharmaQuiz 987 Ans: Pongala. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Pongala
  3. 92 KM from a metro city in India, women of all backgrounds can worship Adi Parashakti at sanctum sanctorum. Name the metro. #DharmaQuiz 988. Ans: Chennai. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Adhiparasakthi_Siddhar_Peetam
  4. Like Sabarimala, there's a mostly women pilgrimage with mala & "irumudi" for women. It's call Om "____". Fill the blanks. #DharmaQuiz 989. Ans: Om Shaki pilgrimage. More here: http://www.sakthiolhi.org/irumudi.htm and http://www.omsakthi.org/news/2001/011211.html
  5. Name a famous festival in & around Bihar,where the chief worshiper is a woman & titled "Parvaitin". #DharmaQuiz 990. Ans: Chhath Puja. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Chhath
Top Scorers:
  • @sheefal : 5
  • @iSumitRk : 5
  • @kishor_narayan : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @bhaviknz : 5
  • @vijayasenthilk : 5
  • @Amaresh80 : 5
  • @rohitbhatta : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @ramprakash74 : 5

Congrats to:
  • @DevNakshi : 4
  • @pvaidyaraj : 4
  • @chikchirp : 3
  • @TheArvindDhar : 3
  • @_Nithingowda : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @surnell : 3
  • @vaidhiy4v : 3
  • @mayaadvaita : 2

  • @Dhanushm : 1
  • @arvind_nadig : 1
  • @mallipoorasigai : 1
  • @KittuKrithika : 1
  • @kushargarakesh : 1
  • @jineesh_blr : 1
  • @SuryahSG : 1
  • @skt_1 : 1
  • @aususa7 : 1
  • @Marut_ : 1
  • @Satya046 : 1
  • @vipulgupta1976 : 1
  • @RhivasSeagull : 1
  • @TheDhananjayKr : 1
  • @maddyraj : 1
  • @idurgesh : 1
  • @asraghunath : 1
  • @krish_unni : 1
  • @Mimaniya : 1
  • @NikhilVadia : 1
  • @arora_chandan : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @bharadwajmn : 1
  • @bhaveshshah : 1
  • @MystiqueMusings : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @SantaSingh : 1
  • @voxindica : 1
I was told this was a tougher quiz, but was glad to see so many make it to the list above. There were more who attempted. Thanks to your interest!