Showing posts with label Mantra. Show all posts
Showing posts with label Mantra. Show all posts

Tuesday, May 3, 2016

Vedas

#DharmaQuiz Session 362: 3-May-2016

#DharmaQuiz 2201: Which Veda has the maximum content about medicine of ancient India? Ans: Atharva Veda from which Ayurveda is derived. The origins of Ayurveda are also found in Atharvaveda, which contains 114 hymns and incantations described as cures for diseases.

#DharmaQuiz 2202: Which is the longest among the 4 Vedas, consisting of 10,600 verses or mantras? Ans: Rig Veda. Has 10 mandalas or chapters, 85 Anuvakas, 1028 suktas or hymns and 10600 mantras or verses.

#DharmaQuiz 2203: Which Veda is more than 95% repetition of another Veda, but has different purpose? Ans: Sama Veda. Currently has 1549 remaining unique mantras, out of which only 75 are not in Rig Veda. Rest are all from Rig Veda.

#DharmaQuiz 2204: Which Veda has two groups - Black and White? Ans: Yajur Veda. Contains Shukla (white) Yajur Veda and Krishna (black) Yajur Veda divisions.

{Final,open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2205: Vedas are the oldest sacred texts of human history. What's the very first word of the oldest Veda? Ans: Om AgnimeeLe.

Scores for session 362:
  1. @mamtan14 : 5
  2. @veena_ps: 5
  1. @r_Hindu : 4
  2. @MangoAdmi : 4
  3. @dmpaero : 4
  1. @myths72 : 3
  2. @vmg2016 : 3
  1. @athreyaa : 2
  2. @vmg2016 : 2
  3. @desi_brat : 2
  4. @ResidentNikhil : 2
  5. @Rasraj : 2
  1. @_Gbhat : 1
  2. @Anoopsri : 1
  3. @VivaShastri : 1
  4. ‏@emsreenu : 1
  5. @vijayamaa : 1
  6. @SunilTapashetti : 1
  7. @svmurthy : 1
  8. ‏@vishnupks : 1
  9. @SabyasachiBasu_ : 1
  10. @pandey909 : 1
  11. @raghave007 : 1
  12. @_ap85 : 1
  13. @nitinjoshi20 : 1
  14. @mighty_krishna : 1
  15. @arunrush : 1
  16. @Ram_Krishna15 : 1

Thanks for participating and learning more on India's most ancient relic.. The Vedas.

Friday, June 13, 2014

DharmaQuiz Session 281: 13-Jun-2014

Theme: Source of the famous Hindu stotras or prayers

#DharmaQuiz 1791:
Famous Maha Mrityunjaya Mantra, त्र्यम्बकम् यजामहे / triambakam yajamahe, is from Rig Veda. What does Triambakam mean? Ans: The one with 3 eyes (Lord Shiva)

#DharmaQuiz 1792:
शान्ताकारम भुजगशयनम / Shantakaram Bhujagashayanam , a famous prayer for Lord Vishnu, is from which Hindu sacred text? Ans: Prayer before chanting Vishnu Sahasra Nama. If anyone knows the exact composer or the text, please leave a comment.

#DharmaQuiz 1793:
श्री राम राम रामेति / Shri Rama Rama Raameti - a popular Rama prayer is from which sacred source?
Ans: Rama Raksha Stotra, atribted to Rishi Budha kaushik. It's mentioned in Padma Purana about Ishwara telling this to Parvati.

Read fully here: http://www.vedicyagyacenter.com/articles/sriramaraksha-stotram.html

#DharmaQuiz 1794:
गणानां त्व गणपतीम् / Gananam Tva Ganapatim - The most sacred Ganesha strotra, is from which Veda? Ans: Rig Veda 2.23.1. And possibly in Atharva Veda too.

{Final, Open till 10.30 PM} #DharmaQuiz 1795:
सर्व मंगल मांगल्ये / Sarva Mangala Mangalye prayer to Devi is from which sacred Hindu text? Ans: Durga Saptashati or Devi Mahatmya. It is a part of Markandeya Purana.

You can download the 139 page Devi Mahatmya PDF from here. Very precious asset.
http://www.ambaa.org/pdf/devii_mahatmyam_1.pdf

Answers to Session 281:
  1. @SamitLive : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. @karthikjana : 5
  4. @abhishek_2411 : 5
  1. @meenabg : 4
  2. @ashujoshi27 : 4
  3. ‏@gboxam : 4
  1. @chandrasuren : 3
  2. @pramod_klr : 3
  1. @PrashanthSai369 : 2
  2. @deshi_mangoman : 2
  1. @rinku3009 : 1
  2. ‏@jemin_p : 1
  3. @HokageMihir : 1
  4. @sudhica84 : 1
  5. ‏@surnell : 1
  6. @mukunthaniyer : 1
  7. @kirtweetz : 1
  8. @upma23 : 1
  9. @ratanagarwal : 1
  10. ‏@pramod_klr : 1
  11. @sumashiv : 1
  12. @kbsnataraj : 1
  13. @AnirudhaLimaye : 1
  14. @nemkals : 1
  15. @shreevarapuncha : 1   
  16. @rucheesharma : 1
It's important for all of us to know the most basic and commonly used mantras/shlokas and their origin. It helps!

Friday, November 8, 2013

DharmaQuiz Session 240: 8-Nov-2013

Theme: Sun worship among Hindus
  1. #DharmaQuiz 1586: Today is Chhath pooja mainly celebrated in Bihar. What do women give to Surya Bhagawan on this day?. Ans: They give Arghya to rising and setting sun. Along with water, wheat, sugarcane, bananas, milk and coconut too offered. Thanks to ‏@man8shree for details.
  2. #DharmaQuiz 1587: Worshiping Solar deities is an ancient Indian custom. Which Aditya or Sun is the great Gayatri mantra dedicated to?. Ans: Savitr (Tat Savitur varenyam). @cgmagia explains futher - "Savitr" one of aditya offspring of Vedic deity Aditi. His name in Vedic Sanskrit connotes impeller, rouser, vivifier.
  3. #DharmaQuiz 1588: The 7th day after Sun starts his northern ascent (Uttarayana), Hindus celebrate a festival dedicated to Sun. Name it. Ans: Ratha Saptami.
  4. #DharmaQuiz 1589: This is a temple dedicated to Surya or Sun God. Also a UNESCO World heritage site. Where is it? Ans: Konark, Puri, Odisha. @amitagra21 explains further that this is not a temple anymore, but is only the remnants of a grand temple destroyed by "Kalapahar".
    DQ 1589 ; From Wiki
  5. #DharmaQuiz 1590:  Name this community found in North India, Pakistan & Afghan, who were historically Sun-worshipers. Ans: Gujjars -> http://en.wikipedia.org/wiki/Gurjar - Answers with Suryavamshi or Suryavanshi also accepted.
Top scorers of session 240:
  1. @GuruCharan99 : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @man8shree : 5
Congrats to all the following: 
  1. @paivijay : 4   
  2. ‏@sharathinindia : 4
  3. @cgmagia : 4
  4. ‏@arunz : 4
  5. @n_dolli : 4
  1. @Simuntweets : 3
  2. @wakeupindia777 : 3
  3. @tradetoday99 : 3
  1. @MeSavitha : 2
  2. @AgentSaffron : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. ‏@nkgrock : 1
  2. @RaghuVamshee : 1
  3. @Mamdhata : 1
  4. ‏@_shomy : 1
  5. @dheepakg : 1
  6. @trolleswar : 1
  7. ‏@sillyslaphappy : 1
  8. @usrnamecntblnk : 1
  9. @sparkbird : 1
  10. @gugujyoti : 1
  11. @indiapremi : 1
  12. @kalika3107 : 1
  13. @lodyaashi : 1
  14. @DreameMerchant : 1
  15. ‏@ShatajitBasu : 1
  16. @rajeshrajput1 : 1
  17. @pappu_pedia : 1
  18. @chetankshet : 1
  19. @pramod_klr : 1
  20. @hthakur1990 : 1
  21. @pramoo : 1
  22. ‏@chaitanyasoul : 1
  23. @amitagra21 : 1
  24. @chaitanyasoul : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @errajalok : 1
  27. @Livenletlive33 : 1
  28. @shikha_shrivas : 1
  29. @BhartPutra : 1
See you next week.


Tuesday, October 15, 2013

DharmaQuiz Session 237: 15-Oct-2013

Theme: Save Cow mantras from Vedas
  1. A cow is called "aghnya" in Rig and other Vedas. What does Aghnya mean? #DharmaQuiz 1571. Ans: The one that ought not to be killed.
  2. Rig Veda terms the cow as "the one that ought not to be cut into pieces". What's the exact Samskritam word for that?  #DharmaQuiz 1572. Ans: Aditi.
  3. A Veda declares: "Aare gohaa nrhaa vadho vo astu", meaning cow slaughter = human murder. Which Veda is this from?  #DharmaQuiz 1573. Ans: Rig Veda 7.56.17.
  4. A Hindu Veda strictly warns: "Antakaaya goghaatam" meaning Destroy those who kill cows. Which Veda warns so?  #DharmaQuiz 1574. Ans: Yajurveda 30.18
  5. {Final, Open till 10PM} Aghnya and Ahi are two words used in Vedas for cow. Give any one other word used to describe cow. #DharmaQuiz 1575 Ans: Aditi, Kamadhenu, Gau, Rohini, Dhatiri
Read this for more information on cow in Vedas: http://agniveer.com/no-beef-in-vedas/

Scores:

@man8shree : 5
‏@bhaviknz : 4
@jananisri77 : 3
@PrachinVaani : 2

@chetankshet : 1
@satishrewliya : 1
@BKottadamane : 1
@seshasivasailam : 1
@BengaLuruHaida : 1
@geffbeck : 1
@mayaniranjan : 1
‏@sudarshan_v1 : 1
@drarora_gaurav : 1
@astrolife : 1
@DebasishaMishra : 1
@aadugowda : 1
@BhartiyaAgnosti : 1
‏@arunk3707 : 1
@singhdevyani : 1

It is important for every Hindu to know what Vedas really teach about cows.

Friday, April 19, 2013

DharmaQuiz Session 209: 19-Apr-2013

Theme: Narayana Suktam
  1. "Narayana Paro-jyotir-atmaa Narayanah parah" - In this Yajurveda mantra, what's being conveyed using the word 'Jyoti' here? #DharmaQuiz 1411. Ans: Narayana is the supreme light.
  2. "Yachcha kinchit jagat sarvam, drushyate shrooyate-pi-va". What's the meaning of this? #DharmaQuiz 1412. Ans: Whatever in this universe, seen or heard of (is Narayana).
  3. "Tasyaah shikhaya madhye paramatma vyavastitah". In this Vedic mantra what does "Shikha" mean? #DharmaQuiz 1413  #DharmaQuiz 1413. Ans: Shikha here means flame. But hair lock is also acceptd.   
  4. If Brahma is creator, Shiva is destroyer and Vishnu is protector, what's the one word to describe Indra? #DharmaQuiz 1414. Ans: Indra = The Ruler.
  5. {Final,Open till 10PM} Narayanaya vidmahe Vasudevaya dhimahi, Tanno Vishnuh prachodayat. What's this mantra's special name? #DharmaQuiz 1415. Ans: Vishnu Gayatri.
Toppers of session 209:
  1. @Bacchuji : 5
  2. @cgmagia : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Santhosht_ : 5
  6. @Mamdhata : 5
  7. @ramas_cal : 5
Congrats to:
  1. @sweetandu : 4
  2. @AshBora : 4
  3. @kincentric : 4
  4. @gboxam : 4
  5. @Tweelak : 4
  1. @shawjipk : 3
  2. @sharathinindia : 3
  1. @jitvg : 2
  2. @India4Liberty : 2
  3. @rakgupt : 2
  4. @FEEL4INDIA : 2
  1. @octotus : 1
  2. @pp_chn : 1
  3. @bezubaan : 1
  4. @gomawap : 1
  5. @ramprakashbagri : 1
  6. @AdwaitanWay : 1
  7. @ComedyDivine : 1
  8. @thakur83 : 1
  9. @ankushraj29 : 1
  10. @SivaChandan : 1
  11. @hindu_tweeter : 1
  12. @Marut_ : 1
  13. @pnthacker : 1
  14. @shalabhrocks : 1
  15. @SvenVish : 1
  16. @ssmalani : 1
  17. @ketan_thakkar : 1
  18. @bhuvarahans : 1
  19. @Smarty_in : 1
  20. @cheenisrini : 1
  21. @IntrepidTrooper : 1
  22. @Ganja_Baba : 1
  23. @Hanumanjaya : 1
  24. @Bharat_Hindu : 1

Jai Shri Ram!!

Tuesday, April 9, 2013

DharmaQuiz Session 208: 9-Apr-2013


Theme: Famous quotes from Vedas.
  1. Which Veda has the remarkable saying "Ekam Sat, Viprah Bahuda Vadanti" (Truth is one, Experts call it with various names). #DharmaQuiz 1401. Ans: Rig Veda.
  2. From which Veda is this Maha Vakya "Ayam Atma Brahma" (This Self/Atman is Brahman), from?  #DharmaQuiz 1402. Ans: Mandukya Upanishad of Atharva Veda.
  3. Profound philosophical pondering line from ancient India, "Tat Tvam Asi" (Thou art That) is found in which of the 4 Vedas? #DharmaQuiz 1403. Ans: Chandogya Upanishad of Sama Veda.
  4. The famous Shanti Mantra (Bliss) "ॐ शं नो मित्रः शं वरुणः" (Om Sham No Mitrah Sham Varunah) is found in which Veda?  #DharmaQuiz 1404. Ans: Taittiriya Upanishad of Yajur Veda.
  5. Infinite but Complete Universe - Purnamadah purnamidam, purnat purnamudachyate, is from which Veda? #DharmaQuiz 1405. Ans: Yajur Veda.
Scores for session 208:
  1. @jitvg : 5
  2. @dimpsdawns : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @S_Mandalia : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @manya_rao : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @sweetandu : 5
  10. @sharathinindia : 5
  11. @surenc1974 : 5
  12. @Santhosht_ : 5
Also, congrats to:
  1. @srijai : 2
  2. @ssmalani : 2
  3. @cubicle_warrier : 2
  1. @shawjipk : 1
  2. @pious_Hindu : 1
  3. @TheArvindDhar : 1
  4. @MangoAdmi : 1
  5. @Prudent_Niks : 1
  6. @Tweelak : 1
  7. @Anirvachan : 1
Only the final Veda answer considered and hence many did not get into the scores as they limited the answer to the underlying upanishads.

This was not an easy one as many had to search around. But hope that you all found more info about the blissful and powerful sayings from the vedas.

Tuesday, March 5, 2013

DharmaQuiz Session 200: 5-Mar-2013

Theme: Significance of numbers in Dharma

  1. The mystical symbol AUM (Om), also known as Pranava, is made up of parts from how many Sanskrit letters? #DharmaQuiz 1361. Ans: Three. Aa, Va, Ma.
  2. How many Aastika (Orthodox) schools of Philosophy are there in Hinduism?  #DharmaQuiz 1362. Ans: Six. They are Samkhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa, and Vedanta.
  3. Popularly, how many forms of Lakshmi (Goddess of Wealth), are worshiped together (like courage, knowledge, wealth etc.) ?  #DharmaQuiz 1363. Ans: Eight. Ashta Lakshmis. Adi, Dhana, Dhanya, Gaja, Santana, Veera, Vijya and Vidya.
  4. In Dharmic tradition, how many ashramas or stages of life are defined for a human? #DharmaQuiz 1364. Ans: Four. Brahmacharya, Grihastha, Vanaprastha and Sannyasa.
  5. How many worlds or planes or spheres of existence, are cited in the most revered Gayatri mantra?  #DharmaQuiz 1365. Ans: Three. Bhur (Physical or Earth), Bhuvah (Astral) and Suvah (Celestial).
Top Scorers in this milestone point of 200th episode!

@sndpmysuru - Fastest Winner! Gets 'Science in Samskrit" book as a gift :)

Other Top Scorers - 27 this time!
  1. @abhipar7 : 5
  2. @kritdeo : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @pllks30 : 5
  5. @ramas_cal : 5
  6. @avinashjanardan : 5
  7. @shawjipk : 5
  8. @surenc1974 : 5
  9. @suar4sure : 5
  10. @geophyraj : 5
  11. @rahulghildiyal : 5
  12. @Kiran_Speaks : 5
  13. @anandt_05 : 5
  14. @arunz : 5
  15. @ankushraj29 : 5
  16. @kishor_narayan : 5
  17. @DrSaisree : 5
  18. @bhaviknz : 5
  19. @hchaturv : 5
  20. @surnell : 5
  21. @ashutoshkulkar1 : 5
  22. @AdwaitanWay : 5
  23. @kritdeo : 5
  24. @hemanthaj : 5
  25. @S_Mandalia : 5
  26. @AntarikshG : 5
  27. @sharathinindia : 5
Congratulations to those who came close:
  1. @iDevNakshi : 4
  2. @sumanthbharatha : 4
  3. @keewwllguy : 4
  4. @sudhee26 : 4
  5. @gboxam : 4
  6. @Tweelak : 4
  7. @s_navroop : 4
  8. @Santhosht_ : 4
  9. @rsyashasvi : 4
  10. @man8shree : 4
  1. @vishal1818 : 3
  2. @verma_shefali : 3
  3. @manohar_sram : 3
  4. @siddalinga1 : 3
  5. @nanditathhakur : 3
  6. @deshrajeev : 3
  7. @dolby_mehul : 3
  8. @gunturmaverick : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @indianhindu16 : 2
  3. @krishnakkmumbai : 2
  4. @at_patel : 2
  5. @Lawan22 : 2
  6. @raopm9 : 2
  7. @Marut_ : 2
  1. @sreedharag : 1
  2. @mrsnrao : 1
  3. @hindu_r : 1
  4. @ajay5963 : 1
  5. @jp_surat : 1
  6. @AbhinavShankar1 : 1
  7. @Pul_verize : 1
  8. @RocketLaunche10 : 1
  9. @CAPMohan : 1
  10. @sahucar : 1
  11. @GrandIndusJurix :  1
  12. @Shahmihir4 : 1
  13. @ghoshashim : 1
  14. @subodh1945 : 1
  15. @Tailor_Durden : 1
  16. @sri709 : 1
  17. @AshGudAshItGets : 1
  18. @IgnitedBrain : 1
  19. @PTSwami : 1
  20. @AAP_ka_BAAP : 1
  21. @shivanikapoor01 : 1
  22. @philAmit : 1
  23. @Ameysd : 1

Thanks for participation and encouragement friends. It feels great to cross this 200th episode milestone!

Tuesday, February 5, 2013

DharmaQuiz Session 194: 5-Feb-2013

Theme: Hindu Philosophy Concepts.
  1. If Ahimsa is the opposite of Himsa, what is the opposite of savishesha (with distinctive characteristics)? #DharmaQuiz 1331. Ans: Nirvishesha.
  2. Advaita and Dwaita are two famous forms of Indian philosophy. Name one other school of philosophy with the word 'Advaita'. #DharmaQuiz 1332. Ans: Vishistadvaita.
  3. Name the Buddhist equivalent for the Hindu concept of Moksha. #DharmaQuiz 1333. Ans: Nirvana.
  4. 7 kinds of rishis existed in India: Kandarshi, Srutarshi, Paramarshi, Devarshi, Rajarshi & Maharshi. Name the 7th type. #DharmaQuiz 1334. Ans: Brahmarshi, the most prominent ones.
  5. If form is Yantra, sound is Mantra, then technology of using form and sound together is called..? #DharmaQuiz 1335. Ans: Tantra.
Top scorers for session 194:
  1. @Sahyadri : 5
  2. @priyankish : 5
  3. @ramas_cal : 5
  4. @CJ_Shekhar : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @shawjipk : 5
  7. @karuvaki : 5
  8. @S_Mandalia : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @shylsmn : 5
  11. @Manjunaath : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @geophyraj : 5
  14. @abhipar7 : 5
  15. @indianomad : 5
  16. @cubicle_warrier : 5
  17. @man8shree :' 5
Congrats to these scorers:
  1. @shriram78 : 4
  2. @ShubhamBhuyaat : 4
  3. @vintejban : 4
  4. @pp_chn : 4
  5. @iDevNakshi : 4
  6. @shanthigrama : 4
  7. @vinodvyas220 : 4
  1. @Kiran_speaks : 3
  2. @Susri1210 : 2
  3. @raopm9 : 2
  4. @pradeepkhs : 2
  5. @MSLohia : 2
  6. @ChandanYogendra : 2
  7. @trivedianupam : 2
  8. @vishal1818 : 2
  1. @ISB_Devil : 1
  2. @vedaspeak : 1
  3. @SubedarSahab : 1
  4. @seeniram : 1
  5. @vasenvy : 1
  6. @InamdarVijay : 1
  7. @sriram20 : 1
  8. @Rahulhr24 : 1
  9. @maathinamalla : 1
  10. @ArunKrTiwari : 1
  11. @iambuddha119 : 1
  12. @DhanyaMadhavanN : 1
  13. @Marut_ : 1
  14. @vinod_gowda : 1
  15. @rishitwt : 1
  16. @TheArvindDhar : 1
  17. @saggirex : 1
  18. @tdadvait : 1
  19. @rinku3009 : 1
  20. @chinmaywadikar : 1
  21. @iyernbk : 1
  22. @rovenky : 1
Congrats to everyone who got to the scoreboard!

Friday, March 9, 2012

DharmaQuiz Session 123: 2-Mar-2012

Theme: Mottos from Hindu scriptures in Indian Educational Institutes
  1. IIM-Bangalore and Andhra University have "Tejasvi Naavadheetamastu" as motto. Which Upanishad is it from? #DharmaQuiz 969. Ans: Taittariya Upanishad, but also found in Katha upanishad.
  2. Central Board of Secondary Education of India (CBSE) has asato maa sadgamaya as its motto. What does "Asat" mean? #DharmaQuiz 970. Ans: Untruth
  3. Indian Institute of Technology- Kharagpur, has 'Yogah karmasu kaushalam' from Gita as its motto. What does 'Kaushalam' mean? #DharmaQuiz 971. Ans: Kaushalam = Skill.
  4. Indian Institute of Technology Roorkee's motto is shramam vinaa, na kimapi saadhyam. What's 'vina' conveying here? #DharmaQuiz 972. Ans: Vinaa = Without
  5. A famous university in Hyderabad, has its motto as "tamaso maa jyotirgamaya" from Upanishad Shanti mantras. Name the Univ. #DharmaQuiz 973. Ans: Osmania University
  6. {Final, Open till 11PM} St. Xavier's school of a Steel City in Jharkhand has a motto rupantari karaneeyam. Name the city. #DharmaQuiz 974. Ans: Bokaro.
Top Scorers:
  • @pvaidyaraj : 6
  • @mamtan14 : 6
  • @iSaakshi : 6
  • @kishor_narayan : 6
  • @philAmit : 6
  • @nvignesh93 : 6
  • @rahulghildiyal : 6
  • @neerajstpl : 6
Congrats to:
  • @balakrshnanr : 5
  • @iSumitRk : 5
  • @sheefal : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @hindu_tweeter : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @rajputrahul19 : 4
  • @surenc1974 : 3
  • @chikchirp : 3
  • @shivsBHARAT : 3
  • @manojkagarwal : 3
  • @Mimaniya : 3
  • @gnanambalam : 2
  • @VishvambharV : 2
  • @RobbieSingh2 : 2
  • @TheRajarshi : 2
  • @kalyan_sk3011 : 1
  • @jarjunmpradhant : 1
  • @suar4sure : 1
  • @ramavenu : 1
  • @rahul10_02 : 1
  • @DevsChat : 1
  • @gnanambalam : 1
  • @luckyfresh : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @BeeerBal : 1
  • @dwellerinme : 1
  • @Flyfiddlesticks : 1
  • @sujeetpillai : 1
  • @Manju1102 : 1
  • @sharma_67 : 1
  • @kumar_vv : 1
Do leave your comments if you have suggestions. Thanks.

Friday, February 24, 2012

DharmaQuiz Session 120: 21-Feb-2012

Theme: Meaning of key mantra words.
  1. You hear in all Gayatri mantras, the Sanskrit word "Prachodayaat". What does it mean? #DharmaQuiz 954. Ans: Guide (or Show the path, Enlighten us, stir/arouse/sharpen the intellect, May Inspire us)
  2. In important Devi prayers like "Sarva mangala mangalye", the Sanskrit word "sharaNye" is used. What does it mean? #DharmaQuiz 955. Ans: Protector (of those who surrender) or Provide refuge (to those who seek refuge)
  3. There's a single alphabet in Sanskrit which is heavily used in prayers. It means wealth or good fortune. Which alphabet? #DharmaQuiz 956. Ans: Shri 
  4. Fill in the blank with a name of a very popular Hindu God: "Sham Karoti iti ______". (Sham = Good, Karoti = does) #DharmaQuiz 957. Ans: Shankara (name of Lord Shiva, the doer of good to his devotees)
  5. Before calling for peace 3 times, Hindu prayers use a very famous syllable before them. Name it. #DharmaQuiz 958. Ans: Aum or Om.
Top Scorers:
  • @hindu_tweeter : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @Veedeeda : 5
  • @rahulghildiyal : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @Right2bRight : 5
  • @nvignesh93 : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @mamtan14 : 5
  • @AjitVGupta : 5
  • @iSumitRk : 5
  • @SandipPawar : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @udgeetha : 4
  • @philAmit : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @vikasF22 : 4
  • @gchellappan : 3
  • @kalyan_sk3011 : 3
  • @ChdryPk : 3
  • @DaringDeepa : 3
  • @vinodvyas220 : 3
  • @mayureshgaikwad : 2
  • @jagdish : 2
  • @jemin_p : 2
  • @gkamitabh : 2
  • @mallipoorasigai : 2
  • @SantaSingh : 2
  • @Marut_ : 2
  • @AGGBHIMSAIN : 1
  • @aaindian : 1
  • @BasantiMomified : 1
  • @indori_vj : 1
  • @andhroindian : 1
  • @cgmagia : 1
  • @srikrishnaus : 1
  • @psudo : 1
  • @pooja_LuvIndia : 1
  • @srikrishnaus : 1
  • @kishor_narayan : 1
  • @anilkvdc : 1
  • @RudraHindu : 1
  • @ranganaathan : 1
  • @kapil_dev : 1
  • @balakrshnanr : 1
  • @noprbs : 1
  • @dppoddar : 1
  • @voxindica : 1
  • @mjrajput : 1
  • @Satya046 : 1
  • @kamal_1986 : 1
  • @FatAngryBird : 1
  • @atulbadani : 1
Many congrats to all those who top scored, and also those who answered very well above. This was a tougher quiz version.

See you soon.