Showing posts with label Sikh. Show all posts
Showing posts with label Sikh. Show all posts

Tuesday, December 2, 2014

Rebuilding of destroyed ancient Hindu temples.

DharmaQuiz Session 308: 02-Dec-2014

#DharmaQuiz 1926: Name this Dalit Hindu was laid the 1st foundation stone of Ram Janmabhumi temple on Nov 10, 1989. Ans: Kameshwar Choupal


DQ 1926
#DharmaQuiz 1927: Which Prez said this? "Somnath temple signifies that power of reconstruction is always greater than power of destruction". Ans: Babu Rajendra Prasad.

#DharmaQuiz 1928: Kashi Vishwanath temple was rebuilt (after destruction by Aurangzeb) in 1780 CE, by a Maratha queen. Name the brave lady. Ans: Ahalya bai Holkar, Queen of Indore.

#DharmaQuiz 1929: Krishna Janmasthan / Kesava Deo Temple rebuilt in 1965 long after Aurangzeb's destruction. Which industrialist rebuilt it? Ans: Jugal Kishore Birla of Birla group decided to take the leading role to fulfill the wishes of Malviyaji and formed a private trust in 1951 to which the rights of land were later transferred. Jaidayal Dalmia of Dalmia Group was another leading personality, who took untiring efforts and the temple was finally constructed over the site.

More info: http://en.wikipedia.org/wiki/Kesava_Deo_Temple#Present_Temple

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1930: Name Sikh King who donated Kohinoor diamond to a Hindu temple that was plundered 18 times before. Ans: Maharajah Ranjit Singh to Odisha's Puri Jagannath temple. But the Kohinoor never made it to the temple for other reasons, and later British stole it.

Scores for session 308:
  1. ‏@vipulgupta1976 : 5
  1. ‏@Simuntweets : 4
  2. @stormylook : 4
  3. ‏@rajeshrajput1 : 4
  1. @Telugutalli : 3
  1. @kirtweetz : 2
  2. @AbhinavAhinav : 2
  3. @girish_joshig : 2
  4. @ankushraj29 : 2
  5. @ksjha_ngp : 2
  1. @ravideli : 1
  2. @ravisonkusare : 1
  3. ‏@nirbhaavuka : 1
  4. @debakanta87 : 1
  5. @drarora_gaurav : 1
  6. @AjitsinhJagirda : 1
  7. ‏@JpackJack : 1
  8. @sanjayagrawal : 1
  9. @psxyz : 1
  10. ‏@naonome : 1
  11. ‏@arunrush : 1
  12. ‏@mithlm88 : 1
  13. @ashujoshi27 : 1
  14. ‏@sailezz : 1
  15. @ambuj_patel : 1
  16. @tresfool : 1
  17. @vkdwivedi21 : 1
  18. @mrsnrao : 1
  19. @DeepeshLakhera : 1
Respect for the brave souls who have helped reclaim some of the damaged temples.

Friday, February 1, 2013

DharmaQuiz Session 193: 1-Feb-2013

Theme: When a Hindu Dies...

Source: Realpagan
  1. If a Hindu infant dies, is it usually cremated or buried? #DharmaQuiz 1326. Ans: Buried. Most likely because the babies are considered pure of all sins and the soul is still unattached to the physical body. Burning the body is needed to liberate the soul from the attachment of the physical body.
  2. After cremation of a Hindu, ash is collected & immersed in a river. Along with ash, what else is a part of this immersion? #DharmaQuiz 1327. Ans: Bone remains.
  3. Yearly, during memorial or Shraddha of a dead Hindu, rice balls are offered to spirit of dead person. What r they called?  #DharmaQuiz 1328. Ans: Rice balls are called Pinda
  4. When it comes to after death ritual, what is common between Romans & Vikings of Europe, and Hindus & Sikhs of India? #DharmaQuiz 1329. Ans: Funeral Pyre. Hindus and Sikhs burn on the ground. Vikings used to burn the dead bodies on specially created boats.
  5. {Final, Open till 10 PM} When a Hindu Sanyasi or Ascetic dies, is the body cremated or buried?
  6. {Optional: Do you know why?} #DharmaQuiz 1330. Ans: Buried in sitting position, with a Samadhi constructed around the place. Symbolically, a Sanyasi casts his physical body into fire by wearing SAFFRON robes when entering this phase, signifying purification of body through fire, thus freeing the soul WHILE the body is still alive. Hence, sannyasis are not cremated after death as most Hindus are, but may instead be buried. Rarely, Jala samadhi or water burial. See below for additional explanations by Dharma Quiz patrons.
Top scorers for session 193:
  1. @shawjipk : 5
  2. @iDevNakshi : 5
  3. @nanditathhakur : 5
  4. @shylsmn : 5
  5. @Sahyadri : 5
  6. @indianomad : 5
  7. @S_Mandalia : 5
  8. @Kiran_speaks : 5
  9. @arunz : 5
  10. @anandt_05 : 5
  11. @keewwllguy : 5
  12. @luckyfresh : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
  14. @man8shree : 5
  15. @PrateekBahl : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @shibu_kt  : 5
  18. @sweetandu : 5
  19. @gbhat_ : 5
Congrats for these to get to scoreboard:
  1. @Dhanushm : 4
  2. @tapo_c : 4
  3. @cubicle_warrier : 4
  4. @karuvaki : 4
  5. @vinodvyas220 : 4
  6. @MediaRebut : 4
  7. @cgmagia : 4
  1. @s_navroop : 3
  2. @rinku3009 : 3
  3. @kalyan_sk3011 : 3
  4. @TheArvindDhar : 3
  5. @Phirmi_Bodo : 3
  6. @geophyraj : 3
  7. @_shomy : 3
  8. @Susri1210 : 3
  9. @prashantwa : 3
  1. @Biki56881596 : 2
  2. @Mehul_Vaidya : 2
  3. @ankushraj29 : 2
  4. @PankajBagla : 2
  5. @Marut_ : 2
  6. @anilkohli54 : 2
  7. @udayanojha : 2
  8. @coat32 : 2
  1. @AmiSri : 1
  2. @kumarravish : 1
  3. @ibadni : 1
  4. @bobbyfaith : 1
  5. @wavehit : 1
  6. @_AimA_ : 1
  7. @hs2031 : 1
  8. @pankajkr06 : 1
  9. @DivineSingh : 1
  10. @NeenaRai : 1
  11. @sridharkswamy : 1
  12. @DonAmit : 1
  13. @Infernal_Wrath_ : 1
  14. @GirishPodar : 1
  15. @pp_chn : 1
  16. @vinodvyas220 : 1
  17. @hindu_r : 1
  18. @Lohana1983 : 1
  19. @arjjun_kodoth : 1
  20. @Confuje : 1
  21. @lchavan : 1
  22. @melatturng : 1
  23. @ranganaathan : 1
  24. @Prebasha : 1
  25. @Dinuraghubansi : 1
  26. @AvinashCKM : 1
  27. @iyernbk : 1
  28. @adityaagnihotri : 1
  29. @bihariprincess : 1
  30. @rajivgaxdhi : 1
  31. @Idea_maniac : 1
  32. @OnlySumedha : 1
  33. @pepsi_ipl : 1
  34. @hethal09 : 1
  35. @foreversky : 1
  36. @Shradha_ekm : 1
  37. @ajayjmun : 1
Why Sanyasis are buried? Some viewpoints by participants:
  • Sharmistha Nandy: Buried in Padmasana. Padmasana is a yoga posture. Cos they believe in reincarnation.
  • Manjusha: Buried because Sadhus and Sanyasis are detached from the world and they have no attachment to their body. .
  • Guruprasad Bhat:  The reason is when they take Sanyasa, they perform their own (n parents') Shraddha and their "Shikha" is cut off. As they are treated as dead once, they either take Jal-Samadhi or are Buried (sometime, even ALIVE)!
  • Tiwari Anand Dr.: Buried as coz of Tapa all gunas are already burnt
  • GP: Buried..with the Brahma Randra opened (actually it is not prescribed in the shastras to do this...but their heads ar smashed)
  • Himanshu Sharma: Buried.coz it is blvd that the soul(atma) of sanyasi has no longing or affection for the body (sarir).
  • Prateek Bahl: Buried. Because they wear saffron which symbolizes fire hence can't be cremated <-- Heard it somewhere.
  • Andal : Sanyasi wears saffron robes which means he is purified by agni. So he is buried.
  • Rahul Ghildiyal : Why?-Spiritual knowledge already purified them & they have already completed these rites prior to their death.
  • Santhosh T :  I stumbled across another answer. Sanyasis are detached from the world and they have no attachment to their body. Self realization attained by them makes the body irrelevant to them when alive. Cremation is thus unnecessary. 
  • Divine Illumination : He is Burried in a Sitting Yoga Position as he is considered an illuminated being.
  • T Chaudhuri : An ascetic is buried as his body is pure & the spiritual aura in his body will have beneficial effect on ppl coming to the samadhi.
  • Rajesh gupta : Sanyasi is buried because sanyasi's atma don't have attachment to body, so their is no risk for his or her soul to wander.i suppose
  • Addicted : Buried, symbolically gross impurities already burnt,so burial/samadhis built as spiritual energy is still there!
  • Pp Chn : Buried bcoz by being a Sanyasi they've gained liberation from birth/death cycle
  • Vinodvyas :  Buried because their soul is already detached and therefore no need to burn body to detach soul
Thanks for this wonderful session and knowledge while answering questions!

Friday, September 7, 2012

DharmaQuiz Session 161: 7-Sep-2012

Theme: Famous Hindu/Sikh temples outside India.
  1. Benzaiten is the Japanese name for a famous Hindu goddess. Who?  #DharmaQuiz 1161. Ans: Saraswati. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Benzaiten
  2. Combodia's Angkor Wat, largest Hindu temple complex in world, has influence from 2 Indian states. 1 is Odisha. The other? #DharmaQuiz 1162. Ans: Tamil Nadu, the Chola influence.
  3. In 2011, historic Gorakhnath temple reopened in Pakistan, thanks to a court verdict, after 60yrs of closure. In which city? #DharmaQuiz 1163. Ans: Peshawar, NWFP. Read more here - http://hindutemplespakistan.blogspot.in/
  4. Sri Sri Ravishankar addressed a huge crowd at Argentina y'day. Name the place where Argentina's biggest Gurudwara exists. #DharmaQuiz 1164. Ans: Rosario de la Frontera in Salta province.
  5. In 1975, Swami Ghanananda Saraswati, an African, setup a Hindu temple in West Africa. Which nation? #DharmaQuiz 1165. Ans: The hint is in his name, Ghana. Read more here - http://www.bbc.co.uk/news/10401741
Top scorers:
  • @smna17 : 5
  • @arunz : 5
  • @mareekuree : 5
  • @intodust_in : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @nisargsoni : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @anandt_05 : 5
  • @Manjunaath : 5
  • @cybercalci : 5
  • @abhipar7 : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @surnell : 4
  • @ramas_cal : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @sweetandu : 4
  • @hindu_tweeter : 4
  • @rahulghildiyal : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @jemin_p : 3
  • @Dhanushm : 3
  • @iSumitRk : 3
  • @surenc1974 : 3
  • @pkagrawala : 3
  • @srinivasa444 : 2
  • @SandeepShelke : 2
  • @wavehit : 2
  • @KPGanesh : 1
  • @zizou789 : 1
  • @man8shree : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @sandeepsmysore : 1
  • @RiddleBoza : 1
  • @RohitR_ : 1
  • @kannaniyyer : 1
This was a tougher one, but very glad that so many answered with or without searching on the net. It helps for Hindus to know famous Hindu shrines outside India.

See you next time.