Showing posts with label Madhya Pradesh. Show all posts
Showing posts with label Madhya Pradesh. Show all posts

Friday, November 18, 2016

Ancient and Medieval Indian Coins

#DharmaQuiz Session 369: 18-Nov-2016

#DharmaQuiz 2236: This was a gold coin from 14th century south India. King in the pose of Hanuman. Which empire? Ans: Vijayanagara Empire, Bukka Raya I, Gold pagoda, 1344-1377.
DQ 2236. Pic from coinindia.com

Fastest three answers: @viveksurat, Telugutalli and @Aks9009Pa



#DharmaQuiz 2237: This is a golden coin from 800+ years ago in North India. A foreign invader continued the Goddess Lakshmi coins. Who? Ans: The coin is an issue of Muhammad bin Sam, more generally known as Muhammad of Ghor.
DQ 2237. Pic from coinindia.com
Fastest three answers: @viveksurat,  ‏@simuntweets and @VedantIndia


#DharmaQuiz 2238: These are 1500 year old coins from a mighty empire that ruled most of Indian subcontinent then. Which dynasty?
Ans: Gupta dynasty.
DQ 2238. Pic from coin-competition.eu
Fastest three answers: @Telugutalli @viveksurat and @vermaaakash10


#DharmaQuiz 2239: Silver coin having "Jagadamba Prasanna" was minted to commemorate coronation of a great Indian King of 17th century. Who?
Ans: Chhatrapati Shivaji.
DQ 2239. Pic from www.thehindu.com
Fastest three answers: @ShefVaidya, @rohit24r and ‏@viveksurat.


#DharmaQuiz 2240: Hanuman image one paisa coin from central India. 1888 CE (1945 VS). Name that princely state of British India.
Ans: Ratlam
DQ 2240. Pic from blogspot.com

Fastest three answers: @viveksurat, @simuntweets and @ImpatientMonk 


Have a good weekend!

Friday, January 29, 2016

UNESCO Heritage Sites of India

#DharmaQuiz Session 354: 29-Jan-2016

#DharmaQuiz 2161: These 2000 year old Buddhist heritage monuments, are in which state of India?
Ans: Sanchi, Madhya Pradesh.
DQ 2161. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2162: This 700 year old temple for Surya (Arka), the sun god,  with 24 wheels, is in which Indian state? Ans: Konark, Odisha.

DQ 2162. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2163: This 1300 year old temple, fusion of Nagara (North) & Dravida (South) style, is in which state? Ans: Pattadakal, Karnataka

#DharmaQuiz 2164: A 1200+ year old temple took 200,000 tonnes of rock chipping to build, that too from top to bottom. In which state is it? Ans: Maharasthra. Ellora's Kailasa natha temple.

{Final, open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2165: Khajuraho is famous for erotic sculptures from 1000 years ago. Which dynasty built these temples? Ans: Chandela dynasty.

Scores for session 354:
  1. @Shree03 : 5
  2. @PrachinVaani : 5
  3. @iSaakshi : 5
  4. @nigh8bird : 5
  5. @karthikjana : 5
  6. @Appu_Chikku : 5
  1. @mamtan14 : 4
  2. @meenabg : 4
  3. @KumaraVaani : 4
  4. @RAMESH4184 : 4
  1. @dhpavan : 3
  1. @shivaparv : 2
  2. @ProtectIndia : 2
  3. @Songadiya : 2
  4. @megnyk : 2
  1. @surecussam : 1
  2. @Vishal_01 : 1
  3. @912ankita : 1
  4. @barbarindian : 1
  5. @Sridhar_Salem : 1
  6. @santaracounty : 1
  7. @ashvasant : 1
  8. @HarishSeetharam : 1
  9. @douknowjohnny : 1
  10. @maana2006 : 1
  11. @rightwingdesi : 1
  12. @paivijay : 1
  13. @aniltewatia : 1
  14. @BVShivaKumar : 1
  15. @manish_nadir : 1
  16. @patnaikt : 1
  17. @purnimchand : 1
  18. ‏@alsorun : 1
  19. @kumar_behuri : 1
  20. @anilkapur_ : 1
  21. @NandaSaby : 1
  22. @vermaaakash10 : 1
  23. @crazydiode : 1
  24. @Achiintya : 1
  25. @Anbesivam10 : 1
  26. @milindnigudkar : 1
  27. @AshBora : 1
  28. @kumarkm53 : 1
  29. @drdpknjf : 1
  30. @GSB_tweet : 1
  31. @Rasraj : 1
  32. @gurukataaksh1 : 1
  33. @user3352 : 1
  34. @UrObserver : 1
  35. @itsaadu : 1
  36. @shoksing : 1

Try visiting these great places!

Friday, June 14, 2013

DharmaQuiz Session 220: 7-Jun-2013

Theme: Famous mathematicians of ancient India.
  1. The great mathematician of India 850 years back, Bhaskaracharya, was also the head of astronomical observatory at Ujjain, MP. Which of today's states was he born in? #DharmaQuiz 1471. Ans: Karnataka
  2. Aryabhata, the great mathematician is said to have headed an astronomical observatory in Bihar 1500 yrs ago. Near which coast of India was he born in? #DharmaQuiz 1472. Ans: West
  3. Bhaskara 1, mathematician 1400 years ago, was probably the first human to write zero as a circle. Which Indian state was he born in? #DharmaQuiz 1473. Ans: Maharashtra
  4. Varahamihira, the great astronomer 1500 yrs ago, was the first to calculate shifting of equinox in seconds. Which Indian state was he born in? #DharmaQuiz 1474. Ans: Madhya Pradesh
  5. 2400 years ago, Pingala wrote Chandashastra, first known description of a binary numeral system. Which province of Pakistan was he born in? #DharmaQuiz 1475. Ans: Punjab (Pakistan)
Scores:
Sorry, could not collect all details, as I was traveling.

Tuesday, January 15, 2013

DharmaQuiz Session 188: 15-Jan-2013

Theme: Kumbh Mela
  1. Out of the various types of Kumbh Melas, once in how many years that the current "MAHA Kumbha Mela" at Prayag, happens? #DharmaQuiz 1301. Ans: 144 years. Comes after 12 Purna Kumbh Melas that occur every 12 years.
  2. Kumbh Mela happens in 4 Indian states in sequence. UP, Maharashtra and MP are the first three. Name the fourth state. #DharmaQuiz 1302. Ans: Uttarakhand.
  3. Kumbh Mela in which holy city is usually termed as the "Simhastha Kumbh Mela"? #DharmaQuiz 1303. Ans: Ujjain, MP.  Rarely Nashik, if the location of Simha rashi is per specifications.
  4. Out of all the days of Maha Kumbh Mela, one particular day is considered as the MAIN bathing day and sees max crowd. Name it. #DharmaQuiz 1304. Ans: Mauni Amavasya day.
  5. {Final, Open till 10PM} Which is the only Kumbh Mela bathing river, that flows northwards? #DharmaQuiz 130. Ans: Kshipra or Shipra river.
Top Scorers in session 188:
  1. @ChdryPk : 5
  2. @gnanambalam : 5
  3. @surnell : 5
  4. @SamitLive : 5
  5. @shawjipk : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @indianomad : 5
  8. @S_Mandalia : 5
  9. @keewwllguy : 5
  10. @karuvaki : 5
  11. @sharathinindia : 5
  12. @abhipar7 : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Congrats to :
  1. @fas_gayi_garari : 4
  2. @man8shree : 4
  1. @sweetandu : 4
  2. @Dhanushm : 4
  3. @anandt_05 : 4
  1. @zombiespirits : 3
  2. @malviyamit : 3
  3. @Manjunaath : 3
  4. @iDevNakshi : 3
  5. @alok174 : 3
  6. @amitscmishra : 3
  1. @MukulAgarwal66 : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Lawan22 : 2
  4. @sanjayleo : 2
  1. @sreedharag : 1
  2. @Ankur_jpr : 1
  3. @Sanjaypro : 1
  4. @MKanthaliya : 1
  5. @antraal : 1
  6. @vsingh6067 : 1
  7. @sumat_patel : 1
  8. @ganeshh_k : 1
  9. @ihvinod : 1
  10. @Flyfiddlesticks : 1
  11. @vikram_sharma09 : 1
  12. @manishwebmaster : 1
  13. @KILLRapists : 1
  14. @radharaju18 : 1
  15. @ramkirangowda : 1

Have a great time at Kumbh Mela if you are attending.


Friday, January 11, 2013

DharmaQuiz Session 187: 11-Jan-2013

Theme: Interesting Records of Recent Times
  1. In 2012, 70,00,000 people, mostly students of 1 Indian state, performed Surya Namaskar setting a world record. Which state? #DharmaQuiz 1296. Madhya Pradesh. More: http://www.dailypioneer.com/state-editions/bhopal/34812-mps-surya-namaskar-draws-70-lakh-sets-record.html
  2. In the biggest Gita propagation of 21st century, 40,00,000 children got free book & lessons in an Indian state. Which one? #DharmaQuiz 1297. Ans: Karnataka. Bhagavad Gita Abhiyana from 2007 till 2012. More: http://indiawires.com/6151/news/state-news/final-dedication-ceremony-of-bhagavadgeeta-abhiyana-on-january-8/ and http://www.pics4news.com/events/18571/State_Level_Bhagavad_Gita_Abhiyana_Mahasamarpana_Programme_at_Palace_Grounds.html
  3. 5,974 dancers performed together in Dec 2012, making it the world's largest Kuchipudi dance event. In which state of India? #DharmaQuiz 1298. Ans: Andhra Pradesh. More here: http://www.idlebrain.com/news/functions1/siliconandhra-kuchipudi.html
  4. In June 2010, a park in US city set the world record for the largest registered Yogis (13000+) in 1 Yoga class. Which city? #DharmaQuiz 1299. Ans: New York city. More: http://yogadork.com/news/yoga-at-the-great-lawn-rain-couldnt-stop-worlds-record-for-largest-shortest-yoga-class-awesome-photos/
  5. A temple's mid-day meal program reaches 13,68,283 kids of 9 Indian states,each DAY. Which temple's? #DharmaQuiz 1300. Ans: ISKCON (Krishna temple). More: http://www.akshayapatra.org/our-reach
Top Scorers of Session 187:
  1. @Tasmayi : 5
  2. @S_Mandalia : 5
  3. @iSaakshi : 5
  4. @arunz : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
  6. @iDevNakshi : 5
  7. @indianomad : 5
  8. @abhipar7 : 5
  9. @MatruBhakt : 5
Congrats to:
  • @sharathinindia : 4
  • @cubicle_warrier : 4
  • @ThejasMysore : 3
  • @rinku3009 : 2
  • @stormylook : 2
  • @man8shree : 1
  • @AvinashCKM : 1
  • @suresh97 : 1
  • @psudo : 1
  • @rk_kulkarni : 1
  • @philAmit : 1
  • @vikrantkumar : 1
  • @gboxam : 1
  • @barbarindian : 1
  • @shinepushpan : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @nomad_vogabond : 1
  • @BolshoyBooze : 1
  • @PradyumnaBharat : 1
  • @kpark_kunal : 1
  • @JagannathAjnabi : 1
  • @Vishal_01 : 1
  • @anjaninandan : 1
  • @vismayshah : 1
  • @Vitesh_Desai : 1
Have a great Swami Vivekananda 150th birth year celebration on Saturday!

Friday, May 4, 2012

DharmaQuiz Session 134: 4-May-2012

Theme: Narasimha Jayanti
  1. There's a massive 22 feet (now deformed) Narasimha statue in Hampi, capital of Vijayanagara. What type of Narasimha was it? #DharmaQuiz 1026. Ans: Ugra Narasimha. More here: http://hampionline.com/attractions/ugranarasimha.php
  2. There's a district in India named after Lord Narasimha, called Narsinghpur. Which state is it in? #DharmaQuiz 1027. Ans: Madhya Pradesh.
  3. The richest temple in world now, the Padmanabha Swamy temple, has a Narasimha idol. Which form of Narasimha is it? #DharmaQuiz 1028. Ans: Yoga Narasimha.
  4. Of course you should know this. Name the boy for whom Bhagawan Vishnu came to this earth in Narasimha avatara. #DharmaQuiz 1029. Ans: Bhakta Prahlada.
  5. {Final, Open till 11PM} Out of the 14 PMs India had till date, only one had (primary) name of Vishnu's avatara. Who? :) #DharmaQuiz 1030. Ans: Narasimha Rao. (Note on the highlight primary for Krishna, when thinking about Morarji or Manmohan).
Reference: Learn about the 74 forms of Bhagawan Narasimha.
http://in.answers.yahoo.com/question/index?qid=20070613071333AALGauP

Top Scorers:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @philAmit : 5
  3. @pirateadmiral : 5
  4. @hchaturv : 5
Congrats to:

  • @iCSM : 4
  • @surnell : 4
  • @arunz : 4
  • @geophyraj : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @rk_kulkarni : 4
  • @Gaandeeva : 4
  • @bips_98 : 3
  • @SudhirSubhartam : 3
  • @Mimaniya : 3
  • @vschanna : 3
  • @chandrabhushanj : 3
  • @balamy : 3
  • @rahulghildiyal : 3
  • @surenc1974 : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @Chalupurja : 2
  • @rinku3009 : 2
  • @Rakeshpundir15 : 2
  • @ishekhar_sk : 2
  • @adityaagnihotri : 2
  • @FatAngryBird : 2
  • @gootypp : 2
  • @Dhanushm : 2
  • @AshutoshNSingh : 2
  • @s007kunal : 2
  • @sbhagat10 : 2
  • @anandt_05 : 2
  • @KPGanesh : 2
  • @gvenki9868 : 2
  • @jagdish : 2
  • @kalyan_sk3011 : 1
  • @sharad_51 : 1
  • @roshan_halwai : 1
  • @Vnaasp : 1
  • @shivaprasad_124 : 1
  • @psudo : 1
  • @mohandoshi : 1
  • @abhipar7 : 1
  • @dominodeck : 1
  • @dominodeck : 1
  • @RajivSuresh : 1
  • @harshdgreat07 : 1
  • @stormylook : 1
  • @GappistanRadio : 1
  • @alok_in : 1
  • @_Innovision : 1
  • @rohitrockinn : 1
  • @Victory_women : 1
  • @steadyhunk : 1
  • @AKumar4u : 1
  • @siddtalks : 1
  • @Chalupurja : 1
  • @Chalupurja : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @itskkrish : 1
  • @Rajsan2012 : 1
  • @tnvlalitha : 1
  • @iTannu : 1
  • @servantofkrsna : 1
  • @tweeterjumbo : 1
  • @WOLFKID : 1
  • @vedantadharma : 1
  • @rsyashasvi : 1
  • @upendrverma : 1
  • @raghu_sal : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @prakashreddy461 : 1
  • @Swamy_Army : 1
  • @mohandoshi : 1
  • @akhilm176 : 1
  • @stormylook : 1
  • @Stupidintellect : 1
It was a bit surprising to see only 4 people get to the top category, from nearly 80 who managed to get to the scorecard. Maybe the link about Hampi would be a good read.

Thanks for participating. Good luck to those who tried, but couldn't get to the list above. 

Till next time..

Friday, February 24, 2012

DharmaQuiz Session 121: 24-Feb-2012

Theme: Madhya Pradesh Temples
  1. One 1500 year old major temple in Devgarh, Madhya Pradesh, survived the temple destruction period. Which is its main deity? #DharmaQuiz 959. Ans: Vishnu
  2. Ujjain's Mahakaleshwar temple, that houses one of the 12 holiest Jyotir Lingas, is situated on which lake's side? #DharmaQuiz 960. Ans: Rudra Sagar Lake.
  3. There is a unique Pashupatinath temple in Madhya Pradesh, where the Linga has 8 faces of Shiva on it. Which town is it in? #DharmaQuiz 961. Ans: Mandsaur.
  4. Name the famous Jyotir Linga which is found in Madhya Pradesh, on the banks of Narmada river. #DharmaQuiz 962. Ans: Omkareshwar.
  5. {Final, open till 11 PM} Name the World Heritage Site town in Madhya Pradesh, that is famous for eroticism in 25 Hindu & Jain temples. #DharmaQuiz 963. Ans: Khajuraho
Top Scorers:
  • @vijirak : 5
  • @rahulghildiyal : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @balakrshnanr : 5

Congrats to:
  • @hchaturv : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @mamtan14 : 4
  • @kk_ahm : 3
  • @nvignesh93 : 3
  • @Rasraj : 2
  • @indori_vj : 2
  • @mayaadvaita : 2
  • @sundar113 : 1
  • @gchellappan : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @virendersj : 1
  • @ambuj_patel : 1
  • @_Aniket : 1
  • @ramu_gandhi : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @mrkunalkedia : 1
Many thanks to all those who participated. Good luck with the next seession. Watch Twitter ( @kiranks ) every Tuesday and Friday afternoons.