Showing posts with label Takshashila. Show all posts
Showing posts with label Takshashila. Show all posts

Friday, September 5, 2014

King maker Gurus of Indian history

DharmaQuiz Session 295: 5-Sep-2014

#DharmaQuiz 1861: Vijayanagara empire was started by 2 shepherds Hakka & Bukka.
Their Guru was Vidyaranya. Which matha's Jagadguru was he? Ans: Sringeri Sharada Matha. Between 1380 and 1386 CE at his ripe old age. Vijayanagara was started in 1336.

#DharmaQuiz 1862: Chandragupta Maurya built empire till Persia.
Which University's Economics professor was his Guru? Ans: Takshashila university's Economics and
Politics professor, Vishnu Gupta, aka., Chanakya. Later Chankya established the Nalanda University.


#DharmaQuiz 1863: Samarth Ramdas, the great Guru of Chhatrapati Shivaji, was born on a famous Hindu festival. Which festival? Ans: Rama Navami, the birthday of Lord Rama. Ramdas was a great devotee of Rama and Hanuman.

#DharmaQuiz 1864: One of the greatest ancient buildings, Brihadeshwara temple,was by Raja Raja Chola. Who was his Guru?

  Ans: Karuvurar Siddhar.

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1865: The greatest Rashtrakuta emperor, Amoghavarsha (Nripatunga) ruled for 64 yrs. Who was his Guru? Ans: Jinasena.

Scores for session 295:
  1. @kishor_narayan : 5
  2. @surnell : 5
  3. ‏@pramod_klr : 5
  • @Gbhat_RW : 4
  • @ARSHURPALI : 4
  • @deshi_mangoman : 2
  • @stormylook : 2
  • @DrPannagDesai : 2
  • @pavithrabr : 1
  • @topblogger1 : 1
  • @douknowjohnny : 1
  • @ksinamdar : 1
  • ‏@champakChampion : 1
  • @tradetoday99 : 1
  • @imharshp : 1
  • @ArjunN92 : 1
  • @athreyaa : 1
  • @GururajPatil7 : 1
  • @Aravindshilpa : 1
  • @drswapnilm : 1
  • @AbhaySDube : 1
  • @Panchajanyaa : 1
  • @thirumalraja : 1
  • ‏@Suprith_rAo : 1

Don't you wish we learned about these great Gurus and their contribution to Bharat in much more detail, than today's school books? 

Good night!

Friday, June 14, 2013

DharmaQuiz Session 220: 14-Jun-2013

Theme: Buddhist heritage of India, Myanmar and Pakistan
  1. In which language did Emperor Ashoka get his edicts (mostly Buddhist) written in? #DharmaQuiz 1476. Ans: Many Prakrit languages like Pali and Magadhi. Brahmi script.
  2. What is the traditional name for Myanmar (Burma) Buddhist temples? #DharmaQuiz 1477. Ans: Pagoda
  3. Name the place where Buddha attained Nirvana. #DharmaQuiz 1478. Ans: Kushi Nagar.
  4. What is the common name for the three most sacred granthas (books) of Buddhism? #DharmaQuiz 1479. Ans: Tripeethaka.
  5. Name one university in today's Pakistan, where Buddhism flourished during ancient times. #DharmaQuiz 1480. Ans: Takshashila
Toppers for session 220:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @guunjanjha : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @Gyan_ : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congratulations to all those who scored here:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @reach_alak : 4
  3. @talmukund : 4
  4. @GuruCharan99 : 4
  5. @man8shree : 4
  6. @ShatajitBasu : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Tweelak : 3
  3. @iSaakshi : 3
  4. @Susri1210 : 3
  5. @lodyaashi : 3
  6. @TheArvindDhar : 3
  7. @Simuntweets : 3
  8. @GayathriSrinath : 3   
  1. @kmukundra : 2
  2. @GirishSiddapura : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @maathinamalla : 2
  6. @akmis11 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @ss_ingh : 1
  3. @akshri_250 : 1
  4. @utkaws :  1
  5. @sandeepkuppur : 1
  6. @psudo : 1
  7. @ajittyagi1805 : 1
  8. @brassi76 : 1
  9. @sagarmitkary : 1
  10. @Deluzzionist : 1
  11. @r_Hindu : 1
  12. @cubicle_warrier : 1
  13. @ShrimanYogee : 1
  14. @tradetoday99 : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @sudarshan_v1 : 1
  17. @sweetandu : 1
  18. @SarathRamakrish : 1
  19. @iA3Hi : 1
  20. @DrunkenPole : 1
  21. @manavdas : 1
  22. @Dinuraghubansi : 1
  23. @darshanbirur : 1
  24. @MKanthaliya : 1
  25. @sridharkswamy : 1
  26. @KamalPremi2 : 1
  27. @CLawyersagainst : 1
  28. @rucheesharma : 1
  29. @Dishantkalia : 1
  30. @iA3Hi : 1
  31. @DrunkenPole : 1
  32. @manavdas : 1
  33. @Dinuraghubansi : 1
  34. @darshanbirur : 1
  35. @24krishnakanth : 1
  36. @Naagesh_tweets : 1
  37. @asha_gm : 1
  38. @jarjunmpradhant : 1
  39. @MandarSawant184 : 1
  40. @siddtalks : 1
  41. @Punit_shandilya : 1
  42. @minorityof1ne : 1
See you next week!

Tuesday, May 7, 2013

DharmaQuiz Session 212: 7-May-2013

Theme: Famous Gurus of Ancient India
  1. Bhagavad Gita was narrated to Dhritarashtra by Sanjaya. Who was Sanjaya's guru in Mahabharata? #DharmaQuiz 1426. Ans: Veda Vyasa.
  2. Which Guru created the unique "middle heaven", named after King Trishanku? #DharmaQuiz 1427. Ans: Vishwamitra.
  3. In Kalidasa's "Abhijnana Shakuntala", which Guru was responsible for Dushyanta forgetting Shakuntala, via a curse? #DharmaQuiz 1428. Ans: Durvasa.
  4. In Mahabharata, the warring factions Pandavas and Kauravas both had the same Guru. Who was it? #DharmaQuiz 1429. Ans: Guru Dronacharya.
  5. One of best Gurus in Indian history was Chanakya. Which university did he study in, 2350 years ago? #DharmaQuiz 1430. Ans: Takshashila, in today's Pakistan.
Toppers of session 212:
  1. @DrShobha : 5
  2. @manya_rao : 5
  3. @shivsankar : 5
  4. @bhaviknz : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @Sharnarthee : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @VaniSattiraju : 5
  10. @AnuragKashyap_8 : 5
  11. @manohar_sram : 5
  12. @GayathriSrinath : 5
  13. @PrachinVaani : 5
  14. @philAmit : 5
  15. @CJ_Shekhar : 5
  16. @sweetandu : 5
  17. @Simuntweets : 5
  18. @smna17 : 5
  19. @ankushraj29 : 5
  20. @jitvg : 5
Congrats to:
  • @shreeramm : 4
  • @Santhosht_ : 4
  • @IntrepidTrooper : 4
  • @Bacchuji : 4
  • @PrateekBahl : 4
  • @anuradha0223 : 4
  • @DrPannagDesai : 4
  • @harishkrbansal : 3
  • @lodyaashi : 3
  • @SPKEF : 3
  • @sanjay1502 : 3
  • @Svishh : 3
  • @dhruvalp3 : 3
  • @dinesh_38 : 3
  • @ramana1729 : 3
  • @bkapilan : 3
  • @dhruva91 : 3
  • @mukunthaniyer : 2
  • @bajajsanjay : 2
  • @HarishS66284892 : 2
  • @AbhinavShankar1 : 2
  • @darshanbirur : 2
  • @NiranjanAcarya : 2
  • @Parixyt : 2
  • @Blstrngbrnacles : 2
  • @kartheeque : 2
  • @gangesh194 : 1
  • @Satya046 : 1
  • @nkp_81 : 1
  • @bipbhat : 1
  • @Bihar_ke_lala : 1
  • @sengar_nagendra : 1
  • @DemocraticApple : 1
  • @kapildevs7 : 1
  • @SpunamiR : 1
  • @2Rattandeep : 1
  • @ashishaima : 1
  • @_cowInspector : 1
  • @rangirangi : 1
  • @mrsnrao : 1
  • @siddarthpaim : 1
  • @iAshh : 1
  • @arunvipra : 1
  • @dolby_mehul : 1
  • @kaushkrahul : 1
  • @VikkChauhan06 : 1
  • @Taatya_Vinchu : 1
  • @OneindiaKannada : 1
  • @mandukulkarni : 3
  • @maulik_doshi : 1
  • @MayankBhambhu : 1
  • @sundeeppatkar : 1
  • @CalmAadmi : 1
  • @Ameysd : 1
  • @hiteshrangra : 1
  • @ishuaadi : 1
  • @Rashtravaadi2 : 1

Great response today! See you next time.

Friday, December 21, 2012

DharmaQuiz Session 183: 18-Dec-2012

Theme: Nagas or Serpents
  1. Name the poisonous Naga or serpent, upon whose head Shri Krishna danced at the Yamuna river, during Dwapara Yuga. #DharmaQuiz 1271. Ans: Kaaliya or Kaalinga Sarpa. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kaliya
  2. Name the Naga or Serpent that protected Gautama Buddha from heavy rains, when he was meditating below the Bodhi tree.  #DharmaQuiz 1272. Ans: Muchalinda. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Mucalinda
  3. Name this Naga or Serpent, a descendant of Rama, who lived in a city 32 KM from Pakistan's capital, built by Bharata's son. #DharmaQuiz 1273. Ans: Takshaka -> http://en.wikipedia.org/wiki/Takshaka
  4. Name this Naga or Serpent, used by Devas and Asuras during Samudra Manthan. He's also famous in China and Japan's epics. #DharmaQuiz 1274. Ans: Vasuki. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Vasuki
  5. {Final, Open till 10 PM} Name this Cosmic Naga who reincarnated many times on Earth, including twice as Vishnu's brother. #DharmaQuiz 1275. Ans: Sesha or Adi Shesha or Ananta Sesha. More here -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sesha
Top Scorers during session 183:
  1. @amitscmishra : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @anandt_05 : 5
  4. @gbhat_ : 5
  5. @cubicle_warrier : 5
  6. @vinodvyas220 : 5
  7. @khaishk : 5
  8. @dolby_mehul : 5
  9. @intodust_in : 5
  10. @Manjunaath : 5
Congrats to:

  1. @sharathinindia : 4
  2. @roshan_halwai : 4
  3. @philAmit : 4
  4. @ThejasMysore : 4
  5. @Susri1210 : 4
  6. @iDevNakshi : 4
  7. @iSumitRk : 4

And
  1. @iRohitBhat : 3
  2. @singhrakeshk : 3
  3. @shriram78 : 3
 And
  1. @mrsnrao : 2
  2. @RohitR_ : 2
  3. @shreeramm : 2
  4. @octotus : 2
  5. @Rajeev_RSS1925 : 2
  6. @Keefarqpaindha : 2
  7. @chaitanyadj : 2
  8. @JagannathAjnabi : 2
  And
  1. @psudo : 1
  2. @kalpesh0304 : 1
  3. @DaringDeepa : 1
  4. @harsha_bsh : 1
  5. @CJ_Shekhar : 1
  6. @man0jsharma : 1
  7. @spicy_words : 1
  8. @sandeepkram : 1
  9. @ksmsundaram1975 : 1
  10. @rameshnswamy : 1
  11. @vinod_gowda : 1
  12. @ABeautifulDawn : 1
  13. @raopm9 : 3
  14. @lalitadvani : 1
  15. @cgmagia : 1
  16. @maanasara : 1 
  17. @arora_chandan : 1
  18.  @srini091 : 1
  19. @mallikaarjuna24 : 1
  20. @BlueImpulse2517 : 1
  21. @hemantchoti : 1
  22. @idurgesh  : 1
  23. @KiranGowdaLAD : 1
  24. @jenaanindya : 1
  25. @malviyamit : 1
  26. @mpramodkumar : 1
  27. @DailyBreadIndia : 1
  28. @SandeepHBhat : 1


Many thanks to all participants!

Friday, February 10, 2012

DharmaQuiz Session 116: 7-Feb-2012

Theme: Advanced Maths/Science concepts from ancient India
  1. Words Navy and Navigation, are derived from the ancient Sanskrit words Nau and Nau-Gatih.What does "Nau" mean? #DharmaQuiz 934. Ans: Boat or Ship.
  2. Name the world's 1st major university, developed by Buddhists & Hindus, which taught 60 subjects to 1000s of world students. #DharmaQuiz 935. Ans: Takshashila or Taxila, in Pakistan today.
  3. Aryurveda, at least 3500 yrs old, is regarded as the world's oldest school of medicine. What does "Ayus' in  Ayus+Veda mean? #DharmaQuiz 936. Ans: Longivity or Long life.
  4. Who wrote Siddhanta Shiromani, 400 yrs before Newton, which gave Earth's diameter as 12648 km (Today's science, 12800 KM). #DharmaQuiz 937. Ans: Bhaskaracharya. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Bh%C4%81skara_II
  5. {Final, open till 11 PM} Chakravala Vidhi /Cyclic Algorithm from ancient India is attributed to Bhaskara & 1 more. Name him. #DharmaQuiz 938. Ans: Jayadeva (950-1000 CE). More: http://en.wikipedia.org/wiki/Chakravala_method
Top Scorers:
  • @pkagrawala : 5
  • @kishor_narayan : 5
  • @RohitRajpurohit : 5
  • @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @Susri1210 : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @VenkatKL : 4
  • @philAmit : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @mamtan14 : 4
  • @gabbar01 : 3
  • @rajputrahul19 : 3
  • @hindu_tweeter : 3
  • @TheArvindDhar : 3
  • @ChdryPk : 3
  • @Sammy_2912 : 3
  • @VishvambharV : 2
  • @karancspeaks : 2
  • @Jaadoo_jupiter : 2
  • @kapil_dev : 2
  • @BJPMember : 2
  • @dildhondtahai : 1
  • @vkspathak : 1
  • @stormylook : 1
  • @Manjunaath : 1
  • @rameshsethu : 1
  • @itsmesuresh : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @ashithakur : 1
  • @venshu : 1
  • @satishv278 : 1
  • @AAA2100 : 1
  • @mahfoozdr : 1
  • @plantneem4gud : 1
  • @SandipPawar : 1
Many thanks to everyone keenly following Dharma Quiz and participating. Feel free to leave a comment to improve this spiritual & Dharmic semi-weekly fun quiz.

- Kiran