Showing posts with label Shri. Show all posts
Showing posts with label Shri. Show all posts

Friday, April 11, 2014

DharmaQuiz Session 267: 11-Apr-2014

Theme: Ramayana's Kandas

#DharmaQuiz 1721: In Ramayana, which Kanda has the details of Shri Rama meeting Bharadwaja and Valmiki both? Ans: Ayodhya Kanda.

#DharmaQuiz 1722: Which Kanda of Ramayana has details of Hanuman bringing Sanjeevani herbal medicine to save Lakshmana? Ans: Yuddha Kanda.

#DharmaQuiz 1723: In which Kanda of Ramayana, does the mention of Rakshasi Tataka's death come in? Ans: Bala Kanda.

#DharmaQuiz 1724: In Ramayana's which Kanda is Sugriva's coronation as a king is done by Shri Rama? Ans: Kishkinda Kanda.

{Final, Open till 10PM} #DharmaQuiz 1725: Which Kanda of Ramayana has the details of the adventures of Sita's sons, Lava and Kusha? Ans: Uttara Kanda.

Answers to session 267:
  1. @GayathriSrinath : 5
  1. @NilimaNilimas : 4
  2. ‏@sweetandu : 4
  3. @meenabg : 4
  1. @SwathiRagha : 3
  1. ‏@mjrajput : 2
  2. ‏@ddeb30 : 2
  1. @kmukundra : 1
  2. @D_Shadz : 1
  3. ‏@mrsnrao : 1
  4. @ganeshchillara : 1
  5. @ChampakRoy : 1
  6. ‏@octotus : 1
  7. @HDL_TN : 1
  8. @tmmenon : 1
  9. @sudhica84 : 1
  10. @Punit_shandilya : 1
  11. @kksubbu2003 : 1
  12. @drsriramvdongre : 1
  13. @poetrification : 1
  14. @vigneshenoyk : 1

Jai Shri Ram!

Friday, December 13, 2013

DharmaQuiz Session 247: 13-Nov-2013

DQ 1621: Source thelivingmoon.com
Theme: Discovery of ancient Hindu monuments

#DharmaQuiz 1621: This is a diver examining the submerged city built during Shri Krishna's era. Name the city. Ans: Dwaraka, off Gujarat's coast.


#DharmaQuiz 1622: A massive settlement happened in North West of India & Pakistan, along the banks of which river? Ans: Saraswati. (But Sindhu also considered, though the map clearly identifies Saraswati valley's ascent)

DQ 1622: Source telegraphindia
DQ 1623: Image - causes-prod.caudn.com

#DharmaQuiz 1623: This is an ancient bridge submerged now in Indian ocean. Where does it's Eastern end connect to? Ans: Talai Mannar in Sri Lanka.

#DharmaQuiz 1624: This satellite image shows 900 yr old Vishnu temple (world's biggest temple complex). Where is it?.  Ans: Angkor Wat, Cambodia.
DQ 1624: Image - dailymail.co.uk
DQ 1625: Source - weather-forecast
#DharmaQuiz 1625: Satellite image of Hindu pilgrimage place looking like Cow's ear. Name it.  Ans: Gokarna in Karnataka. (Go = cow, karna = ear).

Answers for session 247:

  1. @drarora_gaurav : 5
  2. @rajeshrajput1 : 5
  3. @gupta_n : 5
  4. @GirishLN : 5
  5. @KaushikRg : 5
  6. ‏@ramas_cal : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @mareekuree : 5
  9. @GayathriSrinath : 5

  1. @brahmavith : 4
  2. @sharathinindia : 4
  3. @sudhee26 : 4
  4. @rinku3009 : 4
  5. @kr_upadhyaya : 4
  6. @rravi55 : 4
  7. @manjunathbhg : 4
  8. @JagannathAjnabi : 4
  9. @AMoorthy : 4
  10. @sinhankur : 4

  1. @meenabg : 3
  2. @MKanthaliya : 3
  3. @saggirex : 3
  4. @sunilgujar : 3
  5. @pnthacker : 3
  6. @nareshdixit82 : 3
  7. @MorpariaRajesh : 3

  1. @ravlu : 2
  2. @sweetandu : 2
  3. @AmitIntruder : 2
  4. @mangalorecafe : 2
  5. @Sravan : 2
  6. @rajmohan_k : 2
  7. @BhaghatGuru : 2
  8. ‏@pooja_LuvIndia : 2
  9. @stormylook : 2
  10. @SaffronRahul : 2
  11. @Harshythsunkari : 2
  12. @pradeep_noida : 2
  13. @sidd1993 : 2
  14. ‏@sndpmysuru : 2
  15. @ksmsundaram1975 : 2
  16. @piyush1062 : 2

  1. @sid_dhupe : 1
  2. @praveenmla : 1
  3. @nimeshchandra : 1
  4. @gnswamy74 : 1
  5. @BRIJGOPALJOSHI: 1
  6. @kumarnandaj : 1
  7. @SrDPO : 1
  8. @chaitanyasoul : 1
  9. @rohitsamvada : 1
  10. ‏@padmakark : 1
  11. @venkataa : 1
  12. @InternetVHindu : 1
  13. @satishpatil24 : 1
  14. @srisriyash : 1
  15. @showadarsh : 1
  16. @iChiradeep : 1
  17. @gprasadadv : 1
  18. @praveena_kd : 1
  19. @RramachandranR : 1
  20. @Rudra_TheArcher : 1
  21. @geffbeck : 1
  22. @rationaldeep : 1
  23. @SarayuBaawan : 1
  24. @shekhu : 1
  25. @alokjain_ : 1
  26. @satishmohite : 1
  27. @gautam_purohit : 1
  28. @VBRajiv : 1
  29. @ShKa89 : 1
  30. ‏@imharshp : 1
  31. @zincmetal : 1
  32. @ashu_tryambak : 1
  33. ‏@RaRao23 : 1
  34. @bhartikaushal79 : 1
  35. @Sunrisecandles1 : 1
  36. ‏@vidhyaaradhya : 1
  37. @ilovedirestrait : 1
  38. @iHardikBhatt : 1
  39. @vishal1818 : 1
  40. @srikanthviru : 1
  41. @NirmaalyaDe : 1
  42. ‏@harshit13175873 : 1
  43. @kbharada : 1

See you next week. Hope you are exploring further on these ancient Hindu treasures!



Friday, October 11, 2013

DharmaQuiz Session 237: 11-Oct-2013

Theme: Devi Shakti's Navaratri Forms
  1. Name one form of Shakti (Devi) which is also a famous Indian raga (musical note).   #DharmaQuiz 1566. Ans. Bhairavi or Durga.
  2. One form of Devi Shakti is also the Goddess of the Hindu holy city Kashi or Varanasi. Name that. #DharmaQuiz 1567. Ans: Annapoorna. (Looking for this exact name)
  3. This form is probably the most famous form of Devi Shakti. Planet Mangala (Mars) is associated with it. Name that rupa. #DharmaQuiz 1568. Ans: Durga.
  4. This famous form of Devi Shakti has Virabhadra as her consort. Name her. #DharmaQuiz 1569. Ans: Bhadra Kali. 
  5. This form of Devi Shakti keeps her foot over a Shri Chakra. Name her.  #DharmaQuiz 1570. Ans: Lalita (Tripurasundari or Rajarajeshwari accepted too)
For DQ 1570. {Image: Wiki}
Toppers for Session 237.
  1. @KaushikRg : 5
  2. @iSaakshi : 4
  3. ‏@smna17 : 4
  4. @shanu1991 : 4
  5. @rahulghildiyal : 4
Congrats to:
  1. @meenabg18 : 3
  2. @AvinashCKM : 3
  3. @ankushraj29 : 3
  1. @agneepankh : 2
  2. @sheefal : 2
  1. @asha_gm : 1
  2. ‏@harishinamdar : 1
  3. @rao_deepak : 1
  4. @umesh511 : 1
  5. @shankarms237 : 1
  6. @shawjipk : 1
  7. ‏@rucheesharma : 1
  8. @maathinamalla : 1
  9. @trolleswar : 1
  10. @Gyan_ : 1
  11. @pooja_LuvIndia : 1
  12. @preethamsai : 1
  13. @MayankBhambhu : 1
  14. @jananisri77 : 1
  15. @ramprakashbagri : 1
  16. @PunyaPrakop : 1
  17. @cubicle_warrier : 1
  18. @lassi_da_glass : 1
  19. @MediaRebut : 1
  20. @geffbeck  : 1
  21. @saggirex : 1
  22. @stormylook : 1
  23. @suar4sure : 1
Happy Navaratri everyone!

Tuesday, August 27, 2013

DharmaQuiz Session 230: 27-Aug-2013

Theme: Bhagawan Shri Krishna.
  1. On whose side did Krishna's brother Balarama fight the Kurukshetra war in Mahabharata? #DharmaQuiz 1526. Ans: He sided with the Kauravas, but went away for yatra during the war to avoid taking any side.
  2. How many horses were there for Ajuna's ratha during Kurukshetra war, for which Shri Krishna was the charioteer? #DharmaQuiz 1527. Ans: 4 horses. Names provided in Bhagavatam -  Saibya, Sugriva, Meghapushpa and Balahaka.
  3. The chariot that Krishna maneuvered during Mahabharata was was gifted to Arjuna by a God. Who? #DharmaQuiz 1528. Ans: Agni. 
  4. This gorgeous temple is 1 of the world's largest Krishna temples. Opened 16 years ago. Where is it?  #DharmaQuiz 1529. Ans: Bengaluru, Karnataka.
  5. Bhagawan Krishna's birth day is celebrated in Shravana month, Krishna paksha. On which Nakshatra? #DharmaQuiz 1530. Ans: Rohini nakshatra. Most say 3rd out of the 4 padas within Rohini nakshatra.


For DQ 1529 {Source: Wiki}

Top scorers for Session 230:
  1. @dolby_mehul : 5
  2. @V_in_U : 5
  3. @sambidhan : 5
  4. @Phirmi_Bodo : 5
  5. @anandt_05 : 5
  6. @surnell : 5
  7. @gboxam : 5
  8. @jairajp : 5
  9. @GuruCharan99 : 5
  10. @Tasmayi : 5
  11. @rahulghildiyal : 5
  12. @rasita : 5
  13. @manya_rao : 5
  14. @cgmagia : 5
  15. @KaushikRg : 5
  16. @Joojhaaru : 5
  17. @surenc1974 : 5
Congrats to all the scorers!
  1. @cubicle_warrier : 4
  2. @iParamanand : 4
  3. @Libreboy : 4
  4. @bhaviknz : 4
  1. @kmukundra : 3
  2. @ajittyagi1805 : 3
  3. @CurrAffairs : 3
  4. @MehulTewar : 3
  5. @BillionIndian : 3
  1. @Matressee : 2
  2. @asha_gm : 2
  3. @jaideepb : 2
  4. @vivek_joshy : 2
  5. @rexrao52 : 2
  6. @vageee : 2
  7. @kesarirang : 2
  8. @RaghuVamshee : 2
  9. @drarora_gaurav : 2
  10. @sharnarthi90 : 2
  11. @dv_tvit : 2
  12. @ankurjain200607 : 2
  13. @Mamdhata : 2
  1. @ShyamSRao8 : 1
  2. @KrishnaDharma : 1
  3. @BalMahadev : 1
  4. @Kannadiga1956 : 1
  5. @Anilkurmadih : 1
  6. @rumskmurthy : 1
  7. @talismaan : 1
  8. @rovats : 1
  9. @mypanchang : 1
  10. @TheHinduPhantom : 1
  11. @AnonDesi : 1
  12. @niranjanprabhu : 1
  13. @shreeramm : 1
  14. @pratik02pv : 1
  15. @RashtravadiM : 1
  16. @santhoshbjp : 1
  17. @rinku3009 : 1
  18. @Aghorii2 : 1
  19. @KantakKantak : 1
  20. @octotus : 1
  21. @Ameysd : 1
  22. @malleshwara : 1
  23. @deepak_aj : 1
  24. @mjrajput : 1
  25. @rinku85 : 1
  26. @sgopa75 : 1
  27. @jemin_p : 1
  28. @bhs7rocks : 1
  29. @TractorSingh : 1
  30. @realjayesh : 1
  31. @sitar_strings : 1
  32. @theprudent : 1
  33. @sibhaskaran : 1
  34. @rvaidya2000 : 1
  35. @mittaltushar : 1
  36. @sankararaman : 1
  37. @moebile : 1
  38. @V_R_R_K : 1
  39. @Dinuraghubansi : 1
  40. @vinod_gowda : 1
  41. @GRKini : 1
  42. @iDeipakk : 1
  43. @vinaygoel15 : 1
  44. @PunyaPrakop : 1
  45. @GiridharSarai : 1
  46. @viveksagrawal : 1
Happy Krishna Janmashtami to all! 

85 people got on to the scoreboard today, with many more attempting. Thanks to all.

Friday, August 16, 2013

DharmaQuiz Session 228: 09-Aug-2013

Theme: Vishwa Roopa Darshana
  1. In which chapter of Bhagavad Gita Shri Krishna's Vishwa Roopa Darshana is described in detail?  #DharmaQuiz 1516. Ans: Chapter 11
  2. Did Sanjaya witness the glorious Vishwa Roopa Darshana of Lord Krishna, in Mahabharata? Yes/No.  #DharmaQuiz 1517. Ans: Yes - he had divya drishti.
  3. When dying on the bed of arrows, Bhishma pitamah was shown the Vishwa roopa darshan by Krishna. True or False?  #DharmaQuiz 1518. Ans: True.
  4. Among the various heads shown in Vishwa Roopa Darshana, there's a fire breathing Agni. True or False? #DharmaQuiz 1519. Ans: True.
  5. Identify one head from Vishwa Roopa Darshana here, that's from Ramayana. #DharmaQuiz 1520. Ans: Hanuman.
For Question 1520

Scores for session 228 not computed on time. Apologies.