Showing posts with label Puri. Show all posts
Showing posts with label Puri. Show all posts

Tuesday, December 2, 2014

Rebuilding of destroyed ancient Hindu temples.

DharmaQuiz Session 308: 02-Dec-2014

#DharmaQuiz 1926: Name this Dalit Hindu was laid the 1st foundation stone of Ram Janmabhumi temple on Nov 10, 1989. Ans: Kameshwar Choupal


DQ 1926
#DharmaQuiz 1927: Which Prez said this? "Somnath temple signifies that power of reconstruction is always greater than power of destruction". Ans: Babu Rajendra Prasad.

#DharmaQuiz 1928: Kashi Vishwanath temple was rebuilt (after destruction by Aurangzeb) in 1780 CE, by a Maratha queen. Name the brave lady. Ans: Ahalya bai Holkar, Queen of Indore.

#DharmaQuiz 1929: Krishna Janmasthan / Kesava Deo Temple rebuilt in 1965 long after Aurangzeb's destruction. Which industrialist rebuilt it? Ans: Jugal Kishore Birla of Birla group decided to take the leading role to fulfill the wishes of Malviyaji and formed a private trust in 1951 to which the rights of land were later transferred. Jaidayal Dalmia of Dalmia Group was another leading personality, who took untiring efforts and the temple was finally constructed over the site.

More info: http://en.wikipedia.org/wiki/Kesava_Deo_Temple#Present_Temple

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1930: Name Sikh King who donated Kohinoor diamond to a Hindu temple that was plundered 18 times before. Ans: Maharajah Ranjit Singh to Odisha's Puri Jagannath temple. But the Kohinoor never made it to the temple for other reasons, and later British stole it.

Scores for session 308:
  1. ‏@vipulgupta1976 : 5
  1. ‏@Simuntweets : 4
  2. @stormylook : 4
  3. ‏@rajeshrajput1 : 4
  1. @Telugutalli : 3
  1. @kirtweetz : 2
  2. @AbhinavAhinav : 2
  3. @girish_joshig : 2
  4. @ankushraj29 : 2
  5. @ksjha_ngp : 2
  1. @ravideli : 1
  2. @ravisonkusare : 1
  3. ‏@nirbhaavuka : 1
  4. @debakanta87 : 1
  5. @drarora_gaurav : 1
  6. @AjitsinhJagirda : 1
  7. ‏@JpackJack : 1
  8. @sanjayagrawal : 1
  9. @psxyz : 1
  10. ‏@naonome : 1
  11. ‏@arunrush : 1
  12. ‏@mithlm88 : 1
  13. @ashujoshi27 : 1
  14. ‏@sailezz : 1
  15. @ambuj_patel : 1
  16. @tresfool : 1
  17. @vkdwivedi21 : 1
  18. @mrsnrao : 1
  19. @DeepeshLakhera : 1
Respect for the brave souls who have helped reclaim some of the damaged temples.

Friday, November 8, 2013

DharmaQuiz Session 240: 8-Nov-2013

Theme: Sun worship among Hindus
  1. #DharmaQuiz 1586: Today is Chhath pooja mainly celebrated in Bihar. What do women give to Surya Bhagawan on this day?. Ans: They give Arghya to rising and setting sun. Along with water, wheat, sugarcane, bananas, milk and coconut too offered. Thanks to ‏@man8shree for details.
  2. #DharmaQuiz 1587: Worshiping Solar deities is an ancient Indian custom. Which Aditya or Sun is the great Gayatri mantra dedicated to?. Ans: Savitr (Tat Savitur varenyam). @cgmagia explains futher - "Savitr" one of aditya offspring of Vedic deity Aditi. His name in Vedic Sanskrit connotes impeller, rouser, vivifier.
  3. #DharmaQuiz 1588: The 7th day after Sun starts his northern ascent (Uttarayana), Hindus celebrate a festival dedicated to Sun. Name it. Ans: Ratha Saptami.
  4. #DharmaQuiz 1589: This is a temple dedicated to Surya or Sun God. Also a UNESCO World heritage site. Where is it? Ans: Konark, Puri, Odisha. @amitagra21 explains further that this is not a temple anymore, but is only the remnants of a grand temple destroyed by "Kalapahar".
    DQ 1589 ; From Wiki
  5. #DharmaQuiz 1590:  Name this community found in North India, Pakistan & Afghan, who were historically Sun-worshipers. Ans: Gujjars -> http://en.wikipedia.org/wiki/Gurjar - Answers with Suryavamshi or Suryavanshi also accepted.
Top scorers of session 240:
  1. @GuruCharan99 : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @man8shree : 5
Congrats to all the following: 
  1. @paivijay : 4   
  2. ‏@sharathinindia : 4
  3. @cgmagia : 4
  4. ‏@arunz : 4
  5. @n_dolli : 4
  1. @Simuntweets : 3
  2. @wakeupindia777 : 3
  3. @tradetoday99 : 3
  1. @MeSavitha : 2
  2. @AgentSaffron : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. ‏@nkgrock : 1
  2. @RaghuVamshee : 1
  3. @Mamdhata : 1
  4. ‏@_shomy : 1
  5. @dheepakg : 1
  6. @trolleswar : 1
  7. ‏@sillyslaphappy : 1
  8. @usrnamecntblnk : 1
  9. @sparkbird : 1
  10. @gugujyoti : 1
  11. @indiapremi : 1
  12. @kalika3107 : 1
  13. @lodyaashi : 1
  14. @DreameMerchant : 1
  15. ‏@ShatajitBasu : 1
  16. @rajeshrajput1 : 1
  17. @pappu_pedia : 1
  18. @chetankshet : 1
  19. @pramod_klr : 1
  20. @hthakur1990 : 1
  21. @pramoo : 1
  22. ‏@chaitanyasoul : 1
  23. @amitagra21 : 1
  24. @chaitanyasoul : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @errajalok : 1
  27. @Livenletlive33 : 1
  28. @shikha_shrivas : 1
  29. @BhartPutra : 1
See you next week.


Friday, June 22, 2012

DharmaQuiz Session 145: 22-Jun-2012

Theme: Pilgrimage towns of India.
  1. Name this pilgrimage town that has both Manjunatha (Shiva) and Bahubali temples. a) Shirdi b) Dharmasthala c) Guruvayur. #DharmaQuiz 1081. Ans: b) Dharma Sthala, Karnataka.
  2. Name this temple town where Balabhadra and Subhadra deities feature in Ratha Yatra. d) Tirupati. e) Kedarnath f) Puri.   #DharmaQuiz 1082. Ans: f) Puri, along with Lord Jagannath deity.
  3. There's a 1300yr old Sangameshwara temple at this UNESCO heritage site. Name the site. g) Ajanta. h) Pattadakal. i) Hampi.  #DharmaQuiz 1083. Ans: h) Pattada Kallu.  
  4. At 11483 ft above sea level, there's a Parashuram Konda temple in NE India. Where? j) Arunachal Pr. k) Assam l) Tripura. #DharmaQuiz 1084. Ans: j) Arunachal Pradesh. More here: http://www.tirupatidarshanguide.com/east-india-temples/parashuram-kund-india.html
  5. {Final, Open till 11PM} There's a 354 yr old Lalji temple in Poschim Bongo. Where? m) Darjeeling. n) Haldia. o) Kolkata. #DharmaQuiz 1085. Ans: Haldia, Midnapore district.
Answers not computed for this one session due to lack of time on my side. Apologies.


See you in July!

Friday, April 27, 2012

DharmaQuiz Session 133: 27-Apr-2012

Theme: Acharya Trayas or Three Acharyas who revived Hinduism.
  1. Which place in the East did Adi Shankara establish one of his four Sanatana Dharma peethas? (Govardhana Peetha here)  #DharmaQuiz 1021. Ans: Puri, Odisha.
  2. What was the birth name of the Shri Ramanuja Acharya? He was born 995 years ago in Sriperumbudur, Tamil Nadu, on this day! #DharmaQuiz 1022. Ans: Ilaya Perumal (also Lakshmana)
  3. NV Isaeva termed this Hindu in a book, as "the most brilliant personality in history of Indian thought". Name the acharya.  #DharmaQuiz 1023. Adi Shankara
  4. Ramanujacharya's philosophy is called Vishishtadvaita because it combines Advaita with what? #DharmaQuiz 1024. Ans: Vishesha or Attributes
  5. {Final, Open till 11PM} With Shankara & Ramanuja, who is added to form the "Acharya Traya", three who revived Hindu Dharma? #DharmaQuiz 1025. Ans: Madhwa Acharya.
Top Scorers:
  1. @sheefal : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @cpdarshi : 5
  4. @pvaidyaraj : 5
  5. @keerthinarayan8 : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @pirateadmiral : 5
  8. @rahulghildiyal : 5
Congratulations to:
  • @sweetandu : 4
  • @boltsman : 4
  • @FEEL4INDIA : 4
  • @neerajstpl : 4
  • @vinodvyas220 : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @ongibongi : 3
  • @hindu_tweeter : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @aravozhukkam : 2
  • @gupta_n : 2
  • @jp_surat : 2
  • @iSumitRk : 1
  • @vschanna : 1
  • @ravi_saraogi : 1
  • @imukuvacha : 1
  • @vicci0606 : 1
  • @mabhik : 1
  • @jemin_p : 1
  • @BhrashtaDutt : 1
  • @MukulKMishra : 1
  • @RohitRajpurohit : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @akhilm176 : 1
  • @BhatJayaram : 1
  • @Susri1210 : 1
Good luck next time to those who attempted, but didn't make to the list today.