Showing posts with label Chanakya. Show all posts
Showing posts with label Chanakya. Show all posts

Friday, August 14, 2015

Ancient Indian mathematicians, dramatists, doctors, gurus and kings.

#DharmaQuiz Session 342: 14-Aug-2015

#DharmaQuiz 2096: Apart from Sushruta, name one other famous Doctor from ancient India. Ans: Vagbhata, Bharadwaja, Nagarjuna, Shalya, Charaka, Patanjali, Sharangadhara

#DharmaQuiz 2097: Apart form Arya Bhata, name one other famous mathematician from ancient India, who specialized in Sanskrit. Ans: Bhaskara 1 and 2, Varahamihira, Leelavati.

#DharmaQuiz 2098: Apart from Bhasa, name one other famous Sanskrit dramatist from ancient or medieval India. Ans: Kalidasa, Bhavabhuti, Banabhatta, Kalhana, Bharavi.

#DharmaQuiz 2099: Apart from Chanakya, name one other brilliant strategist who helped build an empire in India, and went back to ascetic life. Ans: Vidyaranya, who established Vijayanagara kingdom from scratch.

#DharmaQuiz 2100: Apart from Ashoka, name one other Indian king who sent teams abroad to spread Dharmic ideology. Ans: Rajendra Chola, Kanishka and Harshavardhan.

Scores for session 342:

‏@ChaitanyaAdvait : 5

@KumaraVaani : 4
@VG100000 : 4

@deepti_nainwal : 3

@deshi_mangoman : 2
@ThinkersPad : 2
@rahul_rverma969 : 2

@Right_Indian : 1
@SANTOSHGOUDAPPA : 1
@NarayanNed : 1
@saviteshmishra : 1
@yenkak : 1
@db_is_db : 1
@Venky1971 : 1
@cgxhvvvd : 1
@ashvasant : 1
@psxyz : 1
@crazydiode : 1
@kakdwip : 1
@girishkudva : 1
@Yossarian_007 : 1
‏@drarora_gaurav : 1
@sona2905 : 1
@meenakshidevihk : 1
‏@sudhirapai : 1
@amtgpt2008 : 1
@lolsalaam : 1
@kakdwip : 1
‏@prasca : 1
@ashutosh83_ : 1
@arunstiwari : 1
@sridhar_savitha : 1
@vishalsme : 1
@Deshraga : 1
@kanchan_prakhar : 1
‏@painolis : 1
@Moskvaa : 1
@JpackJack : 1
@rinku3009 : 1
@Sanjeevp02 : 1
@spread_khushi : 1

Friday, September 5, 2014

King maker Gurus of Indian history

DharmaQuiz Session 295: 5-Sep-2014

#DharmaQuiz 1861: Vijayanagara empire was started by 2 shepherds Hakka & Bukka.
Their Guru was Vidyaranya. Which matha's Jagadguru was he? Ans: Sringeri Sharada Matha. Between 1380 and 1386 CE at his ripe old age. Vijayanagara was started in 1336.

#DharmaQuiz 1862: Chandragupta Maurya built empire till Persia.
Which University's Economics professor was his Guru? Ans: Takshashila university's Economics and
Politics professor, Vishnu Gupta, aka., Chanakya. Later Chankya established the Nalanda University.


#DharmaQuiz 1863: Samarth Ramdas, the great Guru of Chhatrapati Shivaji, was born on a famous Hindu festival. Which festival? Ans: Rama Navami, the birthday of Lord Rama. Ramdas was a great devotee of Rama and Hanuman.

#DharmaQuiz 1864: One of the greatest ancient buildings, Brihadeshwara temple,was by Raja Raja Chola. Who was his Guru?

  Ans: Karuvurar Siddhar.

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1865: The greatest Rashtrakuta emperor, Amoghavarsha (Nripatunga) ruled for 64 yrs. Who was his Guru? Ans: Jinasena.

Scores for session 295:
  1. @kishor_narayan : 5
  2. @surnell : 5
  3. ‏@pramod_klr : 5
  • @Gbhat_RW : 4
  • @ARSHURPALI : 4
  • @deshi_mangoman : 2
  • @stormylook : 2
  • @DrPannagDesai : 2
  • @pavithrabr : 1
  • @topblogger1 : 1
  • @douknowjohnny : 1
  • @ksinamdar : 1
  • ‏@champakChampion : 1
  • @tradetoday99 : 1
  • @imharshp : 1
  • @ArjunN92 : 1
  • @athreyaa : 1
  • @GururajPatil7 : 1
  • @Aravindshilpa : 1
  • @drswapnilm : 1
  • @AbhaySDube : 1
  • @Panchajanyaa : 1
  • @thirumalraja : 1
  • ‏@Suprith_rAo : 1

Don't you wish we learned about these great Gurus and their contribution to Bharat in much more detail, than today's school books? 

Good night!

Tuesday, May 7, 2013

DharmaQuiz Session 212: 7-May-2013

Theme: Famous Gurus of Ancient India
  1. Bhagavad Gita was narrated to Dhritarashtra by Sanjaya. Who was Sanjaya's guru in Mahabharata? #DharmaQuiz 1426. Ans: Veda Vyasa.
  2. Which Guru created the unique "middle heaven", named after King Trishanku? #DharmaQuiz 1427. Ans: Vishwamitra.
  3. In Kalidasa's "Abhijnana Shakuntala", which Guru was responsible for Dushyanta forgetting Shakuntala, via a curse? #DharmaQuiz 1428. Ans: Durvasa.
  4. In Mahabharata, the warring factions Pandavas and Kauravas both had the same Guru. Who was it? #DharmaQuiz 1429. Ans: Guru Dronacharya.
  5. One of best Gurus in Indian history was Chanakya. Which university did he study in, 2350 years ago? #DharmaQuiz 1430. Ans: Takshashila, in today's Pakistan.
Toppers of session 212:
  1. @DrShobha : 5
  2. @manya_rao : 5
  3. @shivsankar : 5
  4. @bhaviknz : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @Sharnarthee : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @VaniSattiraju : 5
  10. @AnuragKashyap_8 : 5
  11. @manohar_sram : 5
  12. @GayathriSrinath : 5
  13. @PrachinVaani : 5
  14. @philAmit : 5
  15. @CJ_Shekhar : 5
  16. @sweetandu : 5
  17. @Simuntweets : 5
  18. @smna17 : 5
  19. @ankushraj29 : 5
  20. @jitvg : 5
Congrats to:
  • @shreeramm : 4
  • @Santhosht_ : 4
  • @IntrepidTrooper : 4
  • @Bacchuji : 4
  • @PrateekBahl : 4
  • @anuradha0223 : 4
  • @DrPannagDesai : 4
  • @harishkrbansal : 3
  • @lodyaashi : 3
  • @SPKEF : 3
  • @sanjay1502 : 3
  • @Svishh : 3
  • @dhruvalp3 : 3
  • @dinesh_38 : 3
  • @ramana1729 : 3
  • @bkapilan : 3
  • @dhruva91 : 3
  • @mukunthaniyer : 2
  • @bajajsanjay : 2
  • @HarishS66284892 : 2
  • @AbhinavShankar1 : 2
  • @darshanbirur : 2
  • @NiranjanAcarya : 2
  • @Parixyt : 2
  • @Blstrngbrnacles : 2
  • @kartheeque : 2
  • @gangesh194 : 1
  • @Satya046 : 1
  • @nkp_81 : 1
  • @bipbhat : 1
  • @Bihar_ke_lala : 1
  • @sengar_nagendra : 1
  • @DemocraticApple : 1
  • @kapildevs7 : 1
  • @SpunamiR : 1
  • @2Rattandeep : 1
  • @ashishaima : 1
  • @_cowInspector : 1
  • @rangirangi : 1
  • @mrsnrao : 1
  • @siddarthpaim : 1
  • @iAshh : 1
  • @arunvipra : 1
  • @dolby_mehul : 1
  • @kaushkrahul : 1
  • @VikkChauhan06 : 1
  • @Taatya_Vinchu : 1
  • @OneindiaKannada : 1
  • @mandukulkarni : 3
  • @maulik_doshi : 1
  • @MayankBhambhu : 1
  • @sundeeppatkar : 1
  • @CalmAadmi : 1
  • @Ameysd : 1
  • @hiteshrangra : 1
  • @ishuaadi : 1
  • @Rashtravaadi2 : 1

Great response today! See you next time.

Friday, September 21, 2012

DharmaQuiz Session 163: 14-Sep-2012

Theme: Acharya Chanakya's Arthashatra
  1. Chanakya taught 7 tricks to Chandragupta. Sanmana, Daana, Danda, Bheda, Maya, Upeksha & Indrajala. What does Upeksha mean? #DharmaQuiz 1171. Ans: Ignoring strategically.
  2. How many books are there in Acharya Chanakya's mega treatise collection, Arthashastra? #DharmaQuiz 1172. Ans: 15 books.
  3. Chanakya in depth describes the qualities of a Rajarshi, a wise & virtuous king. Name any 1 Rajarshi from Ramayana. #DharmaQuiz 1173. Ans: Vishwamitra or Janaka.
  4. Which of these 3 does Chanakya term as the most harmful vice? a) Hunting. b) Lust for women. c) Addiction to drinks.   #DharmaQuiz 1174. Ans: c) Addition to drinks.
  5. Arthashastra terms the science of law enforcement as? d) Sutra Niti. e) Danda Niti. f) Praja Niti. #DharmaQuiz 1175. Ans: Danda Niti.
Top scorers:
  1. @intodust_in : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @smna17 : 5
  4. @Shree03 : 5
  5. @cybercalci : 5
  6. @abhipar7 : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @arunz : 5
  9. @surnell : 5
  10. @shanthigrama : 5
  11. @asraghunath : 5
  12. @TheArvindDhar : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @sweetandu : 4
  • @shylsmn : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @ChandanYogendra : 4

  • @Mimaniya : 3
  • @R_Bhartiya : 3

  • @SamitLive : 2
  • @CJ_Shekhar : 2
  • @raopm9 : 1
  • @lldhr : 1
  • @SandeepShelke : 1
  • @alkeshtunara : 1
  • @psudo : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @aaryesdeeblore : 1
  • @servantofkrsna : 1
  • @zizou789 : 1
  • @Taures_RF : 1
  • @ashutoshkulkar1 : 1
  • @kapildsharma : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @veenaazz : 1
  • @hethal09 : 1
  • @seeniram : 1
  • @ashokhajeri : 1

Thanks for participation!

Friday, February 10, 2012

DharmaQuiz Session 115: 27-Jan-2012

Theme: Science and Technology in Ancient India


  1. Pipilika is the form of a precious metal mentioned in Mahabharata's Rajasuya Yajna. Which precious metal is it? #DharmaQuiz 929. Ans: Gold. Mahabharata 2.52.54 has a mention.
  2. Weight loss due to heating of previous metals is described by Vajnyavalkya.What type of Hindu text did Yajnyavalkya compose? #DharmaQuiz 930. Ans: Smriti.
  3. Which Hindu text has a mention of Pushpaka Vimana (plane) in it? #DharmaQuiz 931. Ans: Ramayana
  4. In Shanti Parva, oil getting fragrances due to flower mix is mentioned. Which famous Hindu text is Shanti Parva a part of? #DharmaQuiz 932. Ans: Mahabharata
  5. 6 types of soil- Arid,Marshy,Stony,Plain,Coastal & Foothills,described by Artha Shastra. Who wrote it? #DharmaQuiz 933. Ans: Koutilya or Chanakya
Top Scorers:
  • @Amaresh80 : 5
  • @nvignesh93 : 5
  • @sudhen03 : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @kpark_kunal : 5
  • @kishor_narayan : 5
  • @ramas_cal : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @DevNakshi : 5

Congratulations:

  • @Sammy_2912 : 4
  • @Rasraj : 4
  • @hindu_tweeter : 4
  • @kalyan_sk3011 : 4
  • @mallipoorasigai : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @BeingJai : 3
  • @spicy_words : 3
  • @GrandIndusJurix : 3
  • @gabbar01 : 3
  • @imukuvacha : 3
  • @neerajstpl : 3
  • @vcd_87 : 3
  • @talismaan : 2
  • @hchaturv : 2
  • @FEEL4INDIA : 2
  • @puneethot : 1
  • @SathyaShingade : 1
  • @pchaturved : 1
  • @SantoshBachuwar : 1
  • @biswajeetdash : 1
  • @adiscover : 1
  • @2thsculptor : 1
  • @ramjoukani : 1
  • @anillucky31 : 1
  • @RoVatK : 1
  • @um_dubey : 1
  • @shivsinghDESH : 1
  • @_Innovision : 1
  • @csrinathin : 1
Good luck next time to all those who attempted and didn't make to the list above. Check out @kiranks tweets every Tuesday and Friday, around 5 PM India time, for the next round of Dharma Quiz.

Friday, August 12, 2011

DharmaQuiz Session 81: 29-Jul-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 59 updates.

Session 81: July 29,  2011
Theme: Itihasa
  1. Name the Hindu sage and philosopher, who lived over 2200 years back, termed as the 1st atomic scientist in the history. #DharmaQuiz 750. Ans: Kanada - More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kanada
  2. Patanjali, compiler of Yoga Suras, an important collection of aphorisms on Yoga practice, lived under which king's reign? #DharmaQuiz 751. Ans: Pusyamitra Sunga
  3. 2200 yrs back a famous Buddhist philosopher lived in India, known as 2nd Buddha. He was? a) Nagarjuna. b) Veera. c) Kapila. #DharmaQuiz 752. Ans: Nagarjuna
  4. Name the very brilliant strategist Indian, who predated Machiavelli by 1,800 years. a) Nandi. b) Chanakya. c) Kalidasa. #DharmaQuiz 753. Ans: Chanakya
  5. Greek Megasthenes Indica referred to a famous Indian king as 'Sandrocottus'. He was: 1) Ashoka 2) Bindusara 3) Chandragupta  #DharmaQuiz 754. Ans: Chandragupta
  6. The king of Kapilavastu, in Nepal, whose son became 1 of India's greatest known names: a) Kapila b) Shuddhodana. c) Balaka. #DharmaQuiz 755. Ans: Shuddhodana
  7. Ghatotkacha, a Mahabharata name, was that of Chandragupta's father. Maurya or Gupta dynasty's?  #DharmaQuiz 756. Ans: Gupta dynasty.
List of people who got answers right:
  • @DevNakshi : 6
  • @sharathinindia : 5
  • @TheArvindDhar : 5
  • @talmukund : 5
  • @TwtbyKoushik : 4
  • @man0jsharma : 4
  • @bhatpraveen : 3
  • @vprajus : 3
  • @KBhat144 : 3
  • @umeshparab n: 2
  • @doubtinggaurav : 2
  • @amit79in : 2
  • @itsmesuresh : 2
  • @ranganaathan : 2
  • @DEVenDrapai : 1
  • @jaya_1234 : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @AmiSri : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @im_adi : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.