Showing posts with label Veda. Show all posts
Showing posts with label Veda. Show all posts

Tuesday, May 3, 2016

Vedas

#DharmaQuiz Session 362: 3-May-2016

#DharmaQuiz 2201: Which Veda has the maximum content about medicine of ancient India? Ans: Atharva Veda from which Ayurveda is derived. The origins of Ayurveda are also found in Atharvaveda, which contains 114 hymns and incantations described as cures for diseases.

#DharmaQuiz 2202: Which is the longest among the 4 Vedas, consisting of 10,600 verses or mantras? Ans: Rig Veda. Has 10 mandalas or chapters, 85 Anuvakas, 1028 suktas or hymns and 10600 mantras or verses.

#DharmaQuiz 2203: Which Veda is more than 95% repetition of another Veda, but has different purpose? Ans: Sama Veda. Currently has 1549 remaining unique mantras, out of which only 75 are not in Rig Veda. Rest are all from Rig Veda.

#DharmaQuiz 2204: Which Veda has two groups - Black and White? Ans: Yajur Veda. Contains Shukla (white) Yajur Veda and Krishna (black) Yajur Veda divisions.

{Final,open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2205: Vedas are the oldest sacred texts of human history. What's the very first word of the oldest Veda? Ans: Om AgnimeeLe.

Scores for session 362:
  1. @mamtan14 : 5
  2. @veena_ps: 5
  1. @r_Hindu : 4
  2. @MangoAdmi : 4
  3. @dmpaero : 4
  1. @myths72 : 3
  2. @vmg2016 : 3
  1. @athreyaa : 2
  2. @vmg2016 : 2
  3. @desi_brat : 2
  4. @ResidentNikhil : 2
  5. @Rasraj : 2
  1. @_Gbhat : 1
  2. @Anoopsri : 1
  3. @VivaShastri : 1
  4. ‏@emsreenu : 1
  5. @vijayamaa : 1
  6. @SunilTapashetti : 1
  7. @svmurthy : 1
  8. ‏@vishnupks : 1
  9. @SabyasachiBasu_ : 1
  10. @pandey909 : 1
  11. @raghave007 : 1
  12. @_ap85 : 1
  13. @nitinjoshi20 : 1
  14. @mighty_krishna : 1
  15. @arunrush : 1
  16. @Ram_Krishna15 : 1

Thanks for participating and learning more on India's most ancient relic.. The Vedas.

Tuesday, August 4, 2015

Non Hindu Sanskrit scholars

#DharmaQuiz Session 341: 5-Aug-2015

#DharmaQuiz 2091: Which Mughal prince completed the translation of 50 Hindu Upanishads from their original Sanskrit into Persian in 1657? Ans: Dara Shikoh.

#DharmaQuiz 2092: Which German born 19th century Sanskrit scholar wrote "Sacred Books of the East", a 50 volume set of English translations? Ans: Max Muller.

#DharmaQuiz 2093: Which 19 century England born Sanskrit scholar is best known for Rig Veda translation to English? He studied Sayanacharya. Ans: Ralph TH Griffith

#DharmaQuiz 2094: 2300 years ago this Greek Ambassador to India wrote "Indica". Probably the 1st westerner to document India for west. Who? Ans: Megasthanes.

#DharmaQuiz 2095: A Persian scholar studied science in Sanskrit and wrote Kitab tarikh al-Hind 1000 years ago. Who? Ans: Ahmad al-Biruni.

Scores for session 340:
  1. @IndiafirstVM : 5
  1. @PrachinVaani : 4
  2. @Rickshaw_wala : 4
  1. @aham1857 : 3
  2. @SnookyBangalore : 3
  3. ‏@dhpavan : 3
  4. @deshi_mangoman : 3
  1. @prashu46 : 2
  2. @KumaraVaani : 2
  3. @psudo : 2
  1. ‏@madimpex1973 : 1
  2. @vasenvy : 1
  3. @vmguruprasath : 1
  4. ‏@shivaparv : 1
  5. @sourabhtaletiya : 1
  6. @lathaksjgd : 1
  7. @venksaiyan : 1
  8. @manish_nadir : 1
  9. ‏@AjaxNgp : 1
  10. @DivmeterPsycho : 1
  11. @vamshi_in : 1
  12. @raghavsapient : 1
  13. @ShubhaPatil9 : 1
  14. @ImInAntariksh : 1

Good to see interest in Indology scholar quiz.

Tuesday, June 3, 2014

DharmaQuiz Session 278: 3-Jun-2014

Theme: Shakhas (branches or recension) of Vedas.

#DharmaQuiz 1776: Sama Veda was supposedly having 1000 shakhas or branches. Now only 2 or 3 remain. Name any one remaining shakha. Ans: Jaiminiya/Talavakara, Ranayaniya and Kauthuma

#DharmaQuiz 1777: Out of 50 Shakhas of Atharva Veda only a couple remain today. Shaunkiya is one. Is this found north of Narmada or south? Ans: Mostly North.

#DharmaQuiz 1778: The Taittiriya shakha is one of the remaining from 109 original shakhas.
Of which Veda? Ans: Yajur Veda

#DharmaQuiz 1779: Out of 21 shakhas of Rig Veda originally, only one particular recension or shakha is well preserved (1028 hymns). Name it. Ans: Shakalya mostly. Some say Bashkala also.

{Final,Open till 10.30PM} #DharmaQuiz 1780: Out of the original 1,00,000+ verses of four Vedas, approximately how many are existing today? Ans: 20,023 (some say 20,379)

Answers to session 288:
  • @meenabg : 5
  • @PrateekBahl : 4
  • @durgaramdas : 4
  • @chandrasuren : 3
  • @JagannathAjnabi : 2
  • @SriAiyerRS : 1
  • @praddie : 1
  • @AmerPadma : 1
See you on Friday.

Friday, March 21, 2014

DharmaQuiz Session 263: 21-Mar-2014

Theme: Kalpa or Vedic Sutras

#DharmaQuiz 1701: In Vedas, Dharma Sutras deal with specifically what? Ans: Ethical and Moral code.

#DharmaQuiz 1702: In Vedas, what do Shrauta Sutras deal with? Ans: Rituals involved with Yajnas.

#DharmaQuiz 1703: Which Sutra in Vedas deal with Vedic duties that are to be performed by a householder? Ans: Grihya sutras.

#DharmaQuiz 1704: Shulba sutras deal with algebraic calculations in construction of a Yajna altar. What does Shulba mean in Sanskrit? Ans: Measuring cord or rope.

#DharmaQuiz 1705: The four groups of Vedic sutras like Shrauta, Dharma, are commonly called by which one term?. Ans: Kalpa.

Answers for session 263:
Didn't collect. Next time will do that.

Tuesday, June 18, 2013

DharmaQuiz Session 221: 18-Jun-2013

Theme: 19th and 20th century Hindu Veda/Yoga Scholars.
  1. A great Swami of 19th century Gujarat, propounded the motto "Go back to Vedas". What was his birth name given by family? #DharmaQuiz 1481. Ans: Mul Shankar Tiwari later became Dayananda Saraswati.
  2. Name this Pandit born in 19th century Bihar, whose scientific interpretation of Vedas earned him a  title "2nd Veda Vyasa ". #DharmaQuiz 1482. Ans: Pandit Madhusudan Ojha - More: http://www.vedicpeeth.org/Madhusudan-Ojha.html
  3. This nationalist, Yogi and Guru, was born in 19th century Kolkata in a Ghosh family. Authored at least 4 Yoga books. Who? #DharmaQuiz 1483. Ans: Sri Aurobindo.
  4. This nationalist born in 19th century Maharashtra, authored "Shrimad Bhagavad Geeta Rahasya" at a Myanmar jail. Name him. #DharmaQuiz 1484. Ans: Bal Gangadhar Tilak
  5. Name this Hindu spiritual master of 20th century, born a Ghose, who was Hindu of the Year in 1997. #DharmaQuiz 1485. Ans: Sri Chinmoy.
Toppers for session 221:
  1. @rahulghildiyal : 5
  2. @manya_rao : 5
  3. @sharathinindia : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @natb786 : 5
  7. @vipulgupta1976 : 5
  8. @philAmit : 5
  9. @KaushikRg : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @iParamanand : 5
  12. @vijastha : 5
  13. @geophyraj : 5
Congrats to all these:
  1. @man8shree : 4
  2. @Parixyt : 4
  3. @Tasmayi : 4
  4. @GayathriSrinath : 4
  5. @brahmavith : 4
  1. @roshan_halwai : 3
  2. @dolby_mehul : 3
  3. @ComedyDivine : 3
  4. @MaheshwarBhatP : 3
  5. @sanjayleo : 3
  1. @ajittyagi1805 : 2
  2. @kaushkrahul : 2
  3. @punter_me : 2
  4. @S_Senshi : 2
  1. @iRushikesh : 1
  2. @shailendram1 : 1
  3. @bsr3012 : 1
  4. @mukunthaniyer : 1
  5. @DhanushKool : 1
  6. @Right__Click : 1
  7. @SujnanNayak : 1
  8. @MadhuRa_april : 1
  9. @Rasraj : 1
  10. @psychiatrycal : 1
  11. @IntrepidTrooper : 1
  12. @bajajsanjay : 1
  13. @bhrigupathi : 1
  14. @aveeksen : 1
  15. @SUBHRANSHUDASH1 : 1
  16. @kmukundra : 1
  17. @CalmAadmi : 1
  18. @geffbeck : 1
  19. @narayan_reddy : 1
  20. @suar4sure : 1
  21. @rishitwt : 1
  22. @prassingh : 1
  23. @udhbava : 1
  24. @harishinamdar : 1
  25. @SharmaJC : 1
  26. @TheArvindDhar : 1
  27. @dasaradhmanji : 1
  28. @Susri1210 : 1
  29. @kalyan_sk3011 : 1
  30. @mandukulkarni : 1
  31. @Daddajidheele : 1
  32. @cubicle_warrier : 1
  33. @trivedianupam : 1
  34. @psudo : 1

Glad that so many tried to answer and learned some things about these great luminaries of Hindu world. 
See you next Friday!

Tuesday, June 4, 2013

DharmaQuiz Session 220: 4-Jun-2013

Theme: Women in Vedas
  1. A mantra in the Rig Veda is attributed to this highly educated, philosopher wife of Rishi Agastya. Who?  #DharmaQuiz 1466. Ans: Lopamudra.
  2. Wife of Rishi Yajnavalkya was a Brahmavadini or an expounder of the Veda. 10 Rig Veda mantras accredited to her. Who's she? #DharmaQuiz 1467. Ans: Maitreyi.
  3. This Vedic age philosopher challenged Rishi Yajnavalkya. Daughter of Vachaknu & Brihadaranyaka Upanishad mentions her. Who? #DharmaQuiz 1468. Ans: Gargi Vachaknavi.
  4. This celestial mother of Surya, is mentioned nearly 80 times in the Rigveda, the oldest religious text today. Who's she? #DharmaQuiz 1469. Ans: Aditi
  5. This female cited in Rig Veda's 10th mandala, is also associated with a river, Krishna & Yama. Who? #DharmaQuiz 1470. Ans: Yami. But Yamuna or Kalindi also considered.
You can refer to this for more information on Women in Vedas:

Women Rishikas in Vedas: http://www.hindupedia.com/en/Women_as_Rishikas_in_the_Vedas
Ancient India's Women Seers: http://historyindianized.blogspot.in/2013/01/women-seers-of-ancient-india-rishika.html?spref=tw

Toppers of session 220:
  1. @Bacchuji : 5
  2. @dolby_mehul : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @iSaakshi : 5
  5. @VellaDev : 5
  6. @Susri1210 : 5
  7. @ankushraj29 : 5
  8. @Sai_swaroopa : 5
  9. @MaheshwarBhatP : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @GayathriSrinath : 5
  12. @man8shree : 5
  13. @cgmagia : 5
  14. @philAmit : 5
  15. @PrachinVaani : 5
  16. @smna17 : 5
  17. @pangalanrao : 5
  18. @geophyraj : 5

Congrats to:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @R_Bhartiya : 4
  3. @ssmalani : 4
  4. @sharathinindia : 4
  5. @biswajeetdash : 4
  1. @iKumbhakarna : 3
  1. @Nalamara : 2
  2. @pundeerjitendra : 2
  3. @natb786 : 2
  1. @Kaushikrg : 1
  2. @angry_mumbaikar : 1
  3. @balamy : 1
  4. @drmenz : 1
  5. @manohar_sram : 1
  6. @sudarshan_v1 : 1
This session was to talk about the much maligned gender equality and gender importance roles among Hindus. This shows that Hindus of ancient India accorded the topmost space in the society for women, who showed the aptitude and ability to excel in philosophy. I don't know of any other major religious text in today's world, that has mantras (verses) revealed or attributed to women!

Tuesday, May 7, 2013

DharmaQuiz Session 212: 7-May-2013

Theme: Famous Gurus of Ancient India
  1. Bhagavad Gita was narrated to Dhritarashtra by Sanjaya. Who was Sanjaya's guru in Mahabharata? #DharmaQuiz 1426. Ans: Veda Vyasa.
  2. Which Guru created the unique "middle heaven", named after King Trishanku? #DharmaQuiz 1427. Ans: Vishwamitra.
  3. In Kalidasa's "Abhijnana Shakuntala", which Guru was responsible for Dushyanta forgetting Shakuntala, via a curse? #DharmaQuiz 1428. Ans: Durvasa.
  4. In Mahabharata, the warring factions Pandavas and Kauravas both had the same Guru. Who was it? #DharmaQuiz 1429. Ans: Guru Dronacharya.
  5. One of best Gurus in Indian history was Chanakya. Which university did he study in, 2350 years ago? #DharmaQuiz 1430. Ans: Takshashila, in today's Pakistan.
Toppers of session 212:
  1. @DrShobha : 5
  2. @manya_rao : 5
  3. @shivsankar : 5
  4. @bhaviknz : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @Sharnarthee : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @VaniSattiraju : 5
  10. @AnuragKashyap_8 : 5
  11. @manohar_sram : 5
  12. @GayathriSrinath : 5
  13. @PrachinVaani : 5
  14. @philAmit : 5
  15. @CJ_Shekhar : 5
  16. @sweetandu : 5
  17. @Simuntweets : 5
  18. @smna17 : 5
  19. @ankushraj29 : 5
  20. @jitvg : 5
Congrats to:
  • @shreeramm : 4
  • @Santhosht_ : 4
  • @IntrepidTrooper : 4
  • @Bacchuji : 4
  • @PrateekBahl : 4
  • @anuradha0223 : 4
  • @DrPannagDesai : 4
  • @harishkrbansal : 3
  • @lodyaashi : 3
  • @SPKEF : 3
  • @sanjay1502 : 3
  • @Svishh : 3
  • @dhruvalp3 : 3
  • @dinesh_38 : 3
  • @ramana1729 : 3
  • @bkapilan : 3
  • @dhruva91 : 3
  • @mukunthaniyer : 2
  • @bajajsanjay : 2
  • @HarishS66284892 : 2
  • @AbhinavShankar1 : 2
  • @darshanbirur : 2
  • @NiranjanAcarya : 2
  • @Parixyt : 2
  • @Blstrngbrnacles : 2
  • @kartheeque : 2
  • @gangesh194 : 1
  • @Satya046 : 1
  • @nkp_81 : 1
  • @bipbhat : 1
  • @Bihar_ke_lala : 1
  • @sengar_nagendra : 1
  • @DemocraticApple : 1
  • @kapildevs7 : 1
  • @SpunamiR : 1
  • @2Rattandeep : 1
  • @ashishaima : 1
  • @_cowInspector : 1
  • @rangirangi : 1
  • @mrsnrao : 1
  • @siddarthpaim : 1
  • @iAshh : 1
  • @arunvipra : 1
  • @dolby_mehul : 1
  • @kaushkrahul : 1
  • @VikkChauhan06 : 1
  • @Taatya_Vinchu : 1
  • @OneindiaKannada : 1
  • @mandukulkarni : 3
  • @maulik_doshi : 1
  • @MayankBhambhu : 1
  • @sundeeppatkar : 1
  • @CalmAadmi : 1
  • @Ameysd : 1
  • @hiteshrangra : 1
  • @ishuaadi : 1
  • @Rashtravaadi2 : 1

Great response today! See you next time.

Friday, April 19, 2013

DharmaQuiz Session 209: 19-Apr-2013

Theme: Narayana Suktam
  1. "Narayana Paro-jyotir-atmaa Narayanah parah" - In this Yajurveda mantra, what's being conveyed using the word 'Jyoti' here? #DharmaQuiz 1411. Ans: Narayana is the supreme light.
  2. "Yachcha kinchit jagat sarvam, drushyate shrooyate-pi-va". What's the meaning of this? #DharmaQuiz 1412. Ans: Whatever in this universe, seen or heard of (is Narayana).
  3. "Tasyaah shikhaya madhye paramatma vyavastitah". In this Vedic mantra what does "Shikha" mean? #DharmaQuiz 1413  #DharmaQuiz 1413. Ans: Shikha here means flame. But hair lock is also acceptd.   
  4. If Brahma is creator, Shiva is destroyer and Vishnu is protector, what's the one word to describe Indra? #DharmaQuiz 1414. Ans: Indra = The Ruler.
  5. {Final,Open till 10PM} Narayanaya vidmahe Vasudevaya dhimahi, Tanno Vishnuh prachodayat. What's this mantra's special name? #DharmaQuiz 1415. Ans: Vishnu Gayatri.
Toppers of session 209:
  1. @Bacchuji : 5
  2. @cgmagia : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Santhosht_ : 5
  6. @Mamdhata : 5
  7. @ramas_cal : 5
Congrats to:
  1. @sweetandu : 4
  2. @AshBora : 4
  3. @kincentric : 4
  4. @gboxam : 4
  5. @Tweelak : 4
  1. @shawjipk : 3
  2. @sharathinindia : 3
  1. @jitvg : 2
  2. @India4Liberty : 2
  3. @rakgupt : 2
  4. @FEEL4INDIA : 2
  1. @octotus : 1
  2. @pp_chn : 1
  3. @bezubaan : 1
  4. @gomawap : 1
  5. @ramprakashbagri : 1
  6. @AdwaitanWay : 1
  7. @ComedyDivine : 1
  8. @thakur83 : 1
  9. @ankushraj29 : 1
  10. @SivaChandan : 1
  11. @hindu_tweeter : 1
  12. @Marut_ : 1
  13. @pnthacker : 1
  14. @shalabhrocks : 1
  15. @SvenVish : 1
  16. @ssmalani : 1
  17. @ketan_thakkar : 1
  18. @bhuvarahans : 1
  19. @Smarty_in : 1
  20. @cheenisrini : 1
  21. @IntrepidTrooper : 1
  22. @Ganja_Baba : 1
  23. @Hanumanjaya : 1
  24. @Bharat_Hindu : 1

Jai Shri Ram!!

Tuesday, April 9, 2013

DharmaQuiz Session 208: 9-Apr-2013


Theme: Famous quotes from Vedas.
  1. Which Veda has the remarkable saying "Ekam Sat, Viprah Bahuda Vadanti" (Truth is one, Experts call it with various names). #DharmaQuiz 1401. Ans: Rig Veda.
  2. From which Veda is this Maha Vakya "Ayam Atma Brahma" (This Self/Atman is Brahman), from?  #DharmaQuiz 1402. Ans: Mandukya Upanishad of Atharva Veda.
  3. Profound philosophical pondering line from ancient India, "Tat Tvam Asi" (Thou art That) is found in which of the 4 Vedas? #DharmaQuiz 1403. Ans: Chandogya Upanishad of Sama Veda.
  4. The famous Shanti Mantra (Bliss) "ॐ शं नो मित्रः शं वरुणः" (Om Sham No Mitrah Sham Varunah) is found in which Veda?  #DharmaQuiz 1404. Ans: Taittiriya Upanishad of Yajur Veda.
  5. Infinite but Complete Universe - Purnamadah purnamidam, purnat purnamudachyate, is from which Veda? #DharmaQuiz 1405. Ans: Yajur Veda.
Scores for session 208:
  1. @jitvg : 5
  2. @dimpsdawns : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @S_Mandalia : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @manya_rao : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @sweetandu : 5
  10. @sharathinindia : 5
  11. @surenc1974 : 5
  12. @Santhosht_ : 5
Also, congrats to:
  1. @srijai : 2
  2. @ssmalani : 2
  3. @cubicle_warrier : 2
  1. @shawjipk : 1
  2. @pious_Hindu : 1
  3. @TheArvindDhar : 1
  4. @MangoAdmi : 1
  5. @Prudent_Niks : 1
  6. @Tweelak : 1
  7. @Anirvachan : 1
Only the final Veda answer considered and hence many did not get into the scores as they limited the answer to the underlying upanishads.

This was not an easy one as many had to search around. But hope that you all found more info about the blissful and powerful sayings from the vedas.

Tuesday, January 1, 2013

DharmaQuiz Session 184: 21-Dec-2012

Theme: Hindu Nakshatras or Stars.
Details about Punarvasu - Source Wiki
  1. Which famous avatara of Vishnu was born in the Rohini nakshatra or star? #DharmaQuiz 1276. Ans: Shri Krishna.
  2. This bright nakshatra or star, 6th among the 27, is considered as an abode of Lord Shiva. Name it. #DharmaQuiz 1277. Ans: Ardra
  3. Rama was born in this nakshatra, a combination of 2 brightest stars in Gemini constellation. Name it. #DharmaQuiz 1278. Ans: Punarvasu.
  4. Krishna's elder brother had a wife, whose name is that of the last nakshatra among the 27. Name her (or it). #DharmaQuiz 1279. Ans: Revati.
  5. {Final, Open till 10 PM} The Vedic Hindus named the Pole star on a strong devotee of Vishnu. Name that devotee.  #DharmaQuiz 1280. Ans: Dhruva.
Here are the 27 Nakshatras in Sanskrit, Tamil, Telugu, Kannada, Malayalam, and Mongolian (why?)http://en.wikipedia.org/wiki/Nakshatra#Names_in_modern_languages

Top Scorers during session 184:

  1. @smna17 : 5
  2. @gbhat_ : 5
  3. @fas_gayi_garari : 5
  4. @vasenvy : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @Dhanushm : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
  8. @rasita : 5
  9. @anandt_05 : 5
  10. @shawjipk : 5
  11. @iCSM : 5
  12. @srkvanjari : 5
  13. @vijirak : 5
  14. @sharathinindia : 5
  15. @man8shree : 5
  16. @khaishk : 5
  17. @abhipar7 : 5
  18. @kr_upadhyaya : 5
  19. @philAmit : 5
  20. @ranganathabhatt : 5
  21. @krish43 : 5
  22. @ramas_cal : 5
  23. @Manjunaath : 5
  24. @dolby_mehul : 5
  25. @pradeepkhs : 5
Congratulations to:
  1. @indianhindu16 : 4
  2. @vinodvyas220 : 4
  3. @NeonQuark : 4
  1. @VijayShenli : 3
  2. @ThejasMysore : 3
  1. @Rajeev_RSS1925 : 2
  2. @ajith_shetty : 2
  3. @Supreeth_Ckm : 2
  4. @rk_kulkarni : 2
  5. @dnaveenvarma : 2
  6. @iirajii : 2
  7. @hd223 : 2
  8. @svelaga : 2
  9. @stormylook : 2
  1. @MKanthaliya : 1
  2. @mrsnrao : 1
  3. @shakkuiyer : 1
  4. @ekanthpathik : 1
  5. @_shomy : 1
  6. @Geminiseventh : 1
  7. @amolhi : 1
  8. @ankushraj29 : 1
  9. @pvsswamy : 1
  10. @zombiespirits : 1
  11. @AmiSri : 1
  12. @anityakr : 1
  13. @mpramodkumar : 1
  14. @jojshilp : 1
  15. @avinashkarn : 1
  16. @MaheshwarBhatP : 1
  17. @GanapathyI : 1
  18. @spicy_words : 1
  19. @iyernbk : 1
  20. @Hindu_Betrayed : 1
  21. @roshan_halwai : 1
  22. @iDevNakshi : 1
  23. @lalitadvani : 1
This was the last quiz of 2012. We have now covered 184 sessions. Check out the archives or tags on the side for 1280 questions and answers till date. Share with friends, or use for your quiz/tweets/research/FB posts etc.

Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 180: 4-Dec-2012

Theme: Hindu Renaissance leaders of 19th century.
  1. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century who founded a new Samaj devoid of untouchability. Family name was Tiwari. #DharmaQuiz 1256. Ans: Swami Dayananda Saraswati -> http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Dayananda
  2. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, whose writing on Vedas came the book "The Secret of the Veda".   #DharmaQuiz 1257. Ans: Sri Aurobindo -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Aurobindo
  3. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who used ancient Upanishads as a vision of rationalist 'modern' India. #DharmaQuiz 1258. Ans: Raja Ram Mohan Roy. More ->   http://en.wikipedia.org/wiki/Ram_Mohan_Roy
  4. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who immortalized the "Arise, Awake" message of Katha Upanishad.  #DharmaQuiz 1259. Ans: Swami Vivekananda. Kathopanishad says: “Uttishthata jagrata Prapyavarannibodhata, Kshurasydhara nishita”, meaning " Arise, awake, Empower yourself through knowledge, As sharp as the razor’s edge”. Vivekenanda used this splendidly in his speeches & slogans inspiring 100s of millions till date.
  5. Name this Hindu Renaissance leader of 19th century, who in 1894 started the public Ganesha poojas. #DharmaQuiz 1260. Ans: Bala Gangadhar Tilak --> http://en.wikipedia.org/wiki/Bal_Gangadhar_Tilak
Just for this session, I could not compile the full scores. So I will leave out that part. The response was very good and I had to browse through 100s of tweets. Sorry,  it got too late then.

Tuesday, June 12, 2012

DharmaQuiz Session 143: 12-Jun-2012

Theme: Phrases describing God in Hindu or Sanatana Dharma.

  1. In Hindu Dharma, God is termed as Paramatma. What does Parama+atma mean? #DharmaQuiz 1071. Ans: Parama = Supreme ; Atma = Soul ; Supreme Soul.
  2. In Indian Dharma, God is existence absolute,knowledge absolute & bliss absolute. What's the Sanskrit combined term for all? #DharmaQuiz 1072. Ans: Sat-Chit-Ananda or Satchidaananda.
  3. Sages of ancient India described the God as "Swayambhu" in Samskritam. What does it mean? #DharmaQuiz 1073. Ans: Swayam = Self; Bhu = Existed or created. Self-Existent or does not depend upon others for existence.
  4. God in Hinduism is described as "SarvaVid". Here "vid" is the same root word as that of "Veda". What does vid mean? #DharmaQuiz 1074. Ans: vid = "to know". God is "Sarva vid" which means "all knowing".
  5. {Final, Open till 11PM} Dharma teaches us that God is "antaryaami". Translate Antar-Yaami into English. #DharmaQuiz 1075. Ans: Antar = Inside ; Yaami = Residing. Overall it means the supreme soul within - http://vedabase.net/a/antaryami
All questions today were formed after reading this beautiful essay by Swami Sivananda.
http://hinduism.about.com/od/basics/a/whoisgod.htm?nl=1
Top Scorers today:
  1. @shawjipk : 5
  2. @hchaturv : 5
  3. @JagannathAjnabi : 5
  4. @vschanna : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @rahulghildiyal : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @TheArvindDhar : 5
  9. @sharathinindia : 5
  10. @pvaidyaraj : 5
  11. @NikhilShembekar : 5
  12. @DevNakshi : 5
  13. @vinodvyas220 : 5
  14. @Dhanushm : 5
  15. @Gurush_ : 5

Congrats to:
  • @bhaviknz : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @sanathandharma : 4
  • @mayaadvaita : 4
  • @siddarthpaim : 4
  • @bhijeetD : 4
  • @sharad_51 : 3
  • @suar4sure : 3
  • @sandeepsmysore : 2
  • @s007kunal : 2
  • @TheRajarshi : 2
  • @PravishShetty : 2
  • @hiteshrangra : 2
  • @Right2bRight : 1
  • @jai1900 : 1
  • @basubash : 1
  • @Manjunaath : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @rajiv2131 : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @karthik_sy : 1
  • @hindu_rashtra : 1
  • @voxindica : 1
  • @LalooKant : 1
  • @VijayShenli : 1
  • @mukunthaniyer : 1
  • @ShivaKap : 1
  • @RajivSuresh : 1
  • @sjkgill : 1
  • @ProudHindu3 : 1
Nice to see a very good response today. Please go through the links given and leave comments if you have more to share on this fascinating Paramatma topic.

Tuesday, October 4, 2011

DharmaQuiz Session 89: 13-Sep-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 69 updates.

Session 89: September 13,  2011
Theme: Sacred Sayings 
  1. When Rig Veda says "ekam sat vipra bahudha vadanti", who are Vipras? a)Kings b)Sages c)Soldiers #DharmaQuiz 797 Ans: b - Sages
  2. When Rig Veda proclaims "Prajnanam Brahma" what is prajnanam? a)Consciousness b)Validity c)Bravery  #DharmaQuiz 798  Ans: b - Consciousness
  3. When Yajur Veda announces "aham brahmaasmi", who is 'brahman' in the context? a)Teacher b)Priest c)God   #DharmaQuiz 799. Ans: c- God
  4. When Yajur Veda prays, "Sham no mitrah, sham varunah" kind to gods, what is 'sham' conveying? a)Bliss b)Grace c)Arrival  #DharmaQuiz 800. Ans: a - Bliss
  5. {Final, 9 PM closing} Atharva Veda says "Bhadram Karnebhih shrunuyama devah" what's 'bhadram'? a)Auspicious b)First c)Eager #DharmaQuiz 801. Ans: a - Auspicious
 List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @ManiKSK : 5
  • @krish53 : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @AvinashCKM : 4
  • @itsmesuresh : 4
  • @Mimaniya : 4
  • @man0jsharma : 4
  • @amitgupta_lnct : 4
  • @manohar_sram : 3
  • @internet__hindu : 3
  • @krbhavsar : 3
  • @mukuvacha : 3
  • @surabhi18 : 3
  • @SathyMJ : 2
  • @matarishva : 2
  • @SantaSingh : 2
  • @prashanthkpp : 2
  • @rainaamit : 1
  • @stormylook : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @manga_man : 1
  • @doubtinggaurav : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @KittuKrithika : 1
  • @straighthindu : 1
  • @ninaada : 1
  • @ChanakyPandit : 1
  • @itz_deva : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

Friday, June 17, 2011

DharmaQuiz Session 70: 17-June-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 50 updates.

Session 70: June 17,  2011
Theme: Vedic Varna Systems

1. Rig Veda 5.59.6 announces absolute equality of all human beings at birth. What does 'Sujata' mean? #DharmaQuiz 680. Ans: Being born to a good lineage/family, noble birth.

Te Ajyeshtha akanishthasa udbhido,
amadhyamaso mahasaa vivavridhuh |
Sujataso janusha prishnimatarao,
divomaryaa ano acchajigatana || Rig Veda 5.59.6

Among humans, no one is superior, no one is inferior. No one is in-between. Everyone grows from lower level to higher level using their own strength. All the children of Bhumi (mother earth) are from good lineage. Everyone is divine. Let all humans live together with love.

2. Rig Veda 10.94.11 praises the Shudra Varna as brave, respectable, hard working etc. What does 'Ajara' in Sanskrit mean? #DharmaQuiz 681. Ans: The one not getting old (ever lasting)

Tridila atrudilaaso adrayo,
shramaNa ashruthitaa amrutyavah |
anaaturaa ajaraa sthama vishnavah
supeevaso atrushitaa atrushnajah || Rig Veda 10.94.11

Never letting heart break irrespective of difficulties, extremely respectable, those who can tolerate fatigue, not cheap, not afraid of death, disease-free, every day enthusiasts, balanced paced, strong, greed-less and not overly desire-ful.. that kind of service people are Shudras.
3. Atharva Veda 4.6.1 gives the quality of a Brahmana varna. What does 'Dasha Sheersha' in that mean? #DharmaQuiz 682. Ans: Ten faces.

BrahmaNo jaghne prathamo dasha sheersho dashaasyah |
sa somam prathamah papau sachakaaraarasam visham || Atharva Veda 4.6.1

The one who grasps knowledge from 10 directions, the one who can preach to all 10 directions, is the reason a Brahman is respectable. That respectable person consumes shanti/peace and makes dwesha/grudge potent-less.

4. Atharva Veda 3.15.1 describes a Vaishya varna as an ethical wealth multiplier. What does 'Mahyam' mean from that verse? #DharmaQuiz 683. Ans: For me

Indramaham vaNijam chodayaami sa na etu pura etaa no astu |
nudannataatim patipanthinam mrigam sa eeshano dhanadaa astu mahyam || Atharva Veda 3.15.1

"I" will make a wealthy & businessman vaishya more spontaneous. Let him be one among us. Let him lead us forward. Keeping aside selfish small mindedness, thwarting the thief mentality on the way, that wealthy person earn wealth for divinity's sake.

5. Rig Veda 9.112.1 accepts the diversity among human beings, in a positive way. What does the term 'dhiyo' mean from that? #DharmaQuiz 684. Ans: Buddhi Shakti or intellect.

Naanaanam Vaa u no dhiyo vivrataani janaanaam | Rig Veda 9.112.1

Our intellects, work abilities are of different levels. Determination levels also vary.
(Essentially a society's diverse abilities are recognized and a call to build the society using diverse abilities is stressed)


6. Rig Veda 10.66.8 describes Kshatriya varna as Maha tejasvis & God loving people. What does the term 'DhriDa vritaa' mean? #DharmaQuiz 685. Ans: Strong Willed.

DhriDa vrataah kshatriyaa yajna nishkruto, brihaddivo adhva raaNaambhi shriyah |
agni hotaara ritasaapo adruhopo asrujannanu vratratooryee || Rig Veda 10.66.8

Strong willed, loyal to yajnas (fire sacrifice), extremely brilliant, icons of ahimsa (non violence), God loving, keepers of words/assurances, never backstabbing anyone and those who are always busy getting rid of the dushtas (wicked) - such people are Kshatriyas.

7. Rig 7.103.8 describes a Brahmana varna as pure knowledge seekers. What does the word 'Guhyaa' mean? #DharmaQuiz 686. Ans. Secretive.

BrahmaNaasah somino vaachamakrita brahma kruNwatah parivatsareeNam |
adhvaryavo gharmiNah sishvidaanaa avirbhavanti guhyaa na kechit || Rig 7.103.8

Extremely peaceful nature, fully non-violent, great ascetics, shower love on every living being, they are Brahmans. They will spread pure knowledge across the universe. Open minded for everyone and never hide anything.

List of people who got answers right:
  • @pangalanrao : 7
  • @mrshilpa1987 : 6
  • @IndianWeera : 6
  • @I_am_Rajarshi : 5
  • @ArunManjunath : 5
  • @matarishva : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @AvinashCKM : 2
  • @Amaresh80 : 2
  • @avinashbhat01 : 2
  • @ranganaathan  : 2
  • @DevNakshi : 2
  • @amitgupta_lnct : 1
  • @aaindian : 1
  • @shailmail23 : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.