Showing posts with label Gurudwara. Show all posts
Showing posts with label Gurudwara. Show all posts

Tuesday, May 13, 2014

DharmaQuiz Session 274: 13-May-2014

Theme: Famous temples of the world.

#DharmaQuiz 1756: Name one temple that is dedicated to the Lord of creation, Brahma. Ans: Jagatpita Brahma Mandir, Pushkar, Rajasthan. Also, Kumbhakonam's Lord Brahma temple.

#DharmaQuiz 1757: Tell one place and city outside of South India, where an Ayyappa temple exists. Ans: RK Puram, Dilli; Goregoan, Mumbai; Southern Avenue, Kolkata. Also, Jaipur, Jodhpur, Agra, Nagpur, Betul..

#DharmaQuiz 1758: In which city and country is the biggest Sikh Gurudwara outside Punjab, located? Ans: Havelock Road, Southall, London, UK.

#DharmaQuiz 1759: A fabulous golden temple for Lakshmi, in Shri Chakra shape (Star) is on 100 acre land. Where is it? Ans: Sripuram near Vellore, Tamil Nadu.




DQ 1759: Pic - blogspot
#DharmaQuiz 1760:Where is this standing Shiva statue? This is probably the world's tallest Shiva
statue. Ans: Bhaktapur, Nepal. 143 feet tall. 


DQ 1760: Pic - bossnepal
Answers for session 274:
  1. @mareekuree : 5
  2. @meenabg : 5
  1. @PrashanthSai369 : 4
  2. @gboxam : 4
  3. @pramod_klr : 4
  4. @man8shree : 4
  5. ‏@shivprasath : 4
  6. @SamitLive : 4
  1. @InduSarabhai : 3
  2. @MorbidMortal : 3
  3. @rinku3009 : 3
  1. @RakiTweets : 2
  2. @Ehashanali : 2
  3. @911ashish : 2
  4. ‏@guruswamy_c : 2
  1. ‏@_shomy : 1
  2. @Adv_P_G : 1
  3. @alok174 : 1
  4. ‏@amitsinghai16 : 1
  5. ‏@ankurjpr : 1
  6. ‏@ashokbarjasar : 1
  7. @ASHOKTHEKING : 1
  8. @athreyaa : 1
  9. @balamy : 1
  10. @BashamPb : 1
  11. ‏@carvk : 1
  12. ‏@chaitanyadj : 1
  13. @cheenisrini : 1
  14. @ChorSipahi : 1
  15. ‏@DelRastogi : 1
  16. @dhwaj23 : 1
  17. @Diler_Thakur : 1
  18. @ecophilo : 1
  19. @Jaihind100 : 1
  20. @kalia_perumal : 1
  21. @kbarthwal : 1
  22. @KesariDhwaj : 1
  23. @mahesh4shriya : 1
  24. @mamtan14 : 1
  25. @mayankmatador : 1
  26. @mylovenamo : 1
  27. @neohunk007 : 1
  28. ‏@pchidu420 : 1
  29. @pramoo : 1
  30. @pushkaranand11 : 1
  31. @raghumedicon : 1
  32. @ramprakash74 : 1
  33. ‏@ranjanbaisak : 1
  34. @raviprawat : 1
  35. @RramachandranR : 1
  36. @sensiblesuraj : 1
  37. @sharmaswati28 : 1
  38. @swarya55 : 1
  39. ‏@Tan_Tripathi : 1
  40. @TorontoDreams : 1
  41. @vasudevan_k : 1
  42. @vishalnext : 1

Thanks for participating. 

Friday, September 7, 2012

DharmaQuiz Session 161: 7-Sep-2012

Theme: Famous Hindu/Sikh temples outside India.
  1. Benzaiten is the Japanese name for a famous Hindu goddess. Who?  #DharmaQuiz 1161. Ans: Saraswati. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Benzaiten
  2. Combodia's Angkor Wat, largest Hindu temple complex in world, has influence from 2 Indian states. 1 is Odisha. The other? #DharmaQuiz 1162. Ans: Tamil Nadu, the Chola influence.
  3. In 2011, historic Gorakhnath temple reopened in Pakistan, thanks to a court verdict, after 60yrs of closure. In which city? #DharmaQuiz 1163. Ans: Peshawar, NWFP. Read more here - http://hindutemplespakistan.blogspot.in/
  4. Sri Sri Ravishankar addressed a huge crowd at Argentina y'day. Name the place where Argentina's biggest Gurudwara exists. #DharmaQuiz 1164. Ans: Rosario de la Frontera in Salta province.
  5. In 1975, Swami Ghanananda Saraswati, an African, setup a Hindu temple in West Africa. Which nation? #DharmaQuiz 1165. Ans: The hint is in his name, Ghana. Read more here - http://www.bbc.co.uk/news/10401741
Top scorers:
  • @smna17 : 5
  • @arunz : 5
  • @mareekuree : 5
  • @intodust_in : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @nisargsoni : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @anandt_05 : 5
  • @Manjunaath : 5
  • @cybercalci : 5
  • @abhipar7 : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @surnell : 4
  • @ramas_cal : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @sweetandu : 4
  • @hindu_tweeter : 4
  • @rahulghildiyal : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @jemin_p : 3
  • @Dhanushm : 3
  • @iSumitRk : 3
  • @surenc1974 : 3
  • @pkagrawala : 3
  • @srinivasa444 : 2
  • @SandeepShelke : 2
  • @wavehit : 2
  • @KPGanesh : 1
  • @zizou789 : 1
  • @man8shree : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @sandeepsmysore : 1
  • @RiddleBoza : 1
  • @RohitR_ : 1
  • @kannaniyyer : 1
This was a tougher one, but very glad that so many answered with or without searching on the net. It helps for Hindus to know famous Hindu shrines outside India.

See you next time.