Showing posts with label Gayatri. Show all posts
Showing posts with label Gayatri. Show all posts

Tuesday, October 27, 2015

Theme: Krishna in Bhagavad Gita's 10th Chapter

#DharmaQuiz Session 346: 27-Oct-2015

#DharmaQuiz 2116: In Gita, Krishna says that he's Gayatri among Chandas (meter).
Can you name any other Vedic Chandas that has 8 syllables? Ans: Anushtup is one example. 

#DharmaQuiz 2117: In Bhagavad Gita, Shri Krishna hints that among 4 Vedas, he's the most "melodious". Which one? Ans: Sama Veda.

#DharmaQuiz 2118: In Bhagavad Gita, Krishna Bhagawan says - I am ____ among 11 Rudras.
Fill the blank. Which Rudra? Ans: Shiva.
DQ 2118: pic: Blogspot
#DharmaQuiz 2119: In Bhagavad Gita, to which warrior-chief does Lord Krishna compare himself?
"Senaninam aham ______" Ans: Skanda or Subrahmanya.

#DharmaQuiz 2120: In Gita, Shri Krishna compares himself to which mighty mountain, among the world's mountains. Ans: Himalaya.

Scores for session 346 could not be complied on time. Next time!

Friday, November 8, 2013

DharmaQuiz Session 240: 8-Nov-2013

Theme: Sun worship among Hindus
  1. #DharmaQuiz 1586: Today is Chhath pooja mainly celebrated in Bihar. What do women give to Surya Bhagawan on this day?. Ans: They give Arghya to rising and setting sun. Along with water, wheat, sugarcane, bananas, milk and coconut too offered. Thanks to ‏@man8shree for details.
  2. #DharmaQuiz 1587: Worshiping Solar deities is an ancient Indian custom. Which Aditya or Sun is the great Gayatri mantra dedicated to?. Ans: Savitr (Tat Savitur varenyam). @cgmagia explains futher - "Savitr" one of aditya offspring of Vedic deity Aditi. His name in Vedic Sanskrit connotes impeller, rouser, vivifier.
  3. #DharmaQuiz 1588: The 7th day after Sun starts his northern ascent (Uttarayana), Hindus celebrate a festival dedicated to Sun. Name it. Ans: Ratha Saptami.
  4. #DharmaQuiz 1589: This is a temple dedicated to Surya or Sun God. Also a UNESCO World heritage site. Where is it? Ans: Konark, Puri, Odisha. @amitagra21 explains further that this is not a temple anymore, but is only the remnants of a grand temple destroyed by "Kalapahar".
    DQ 1589 ; From Wiki
  5. #DharmaQuiz 1590:  Name this community found in North India, Pakistan & Afghan, who were historically Sun-worshipers. Ans: Gujjars -> http://en.wikipedia.org/wiki/Gurjar - Answers with Suryavamshi or Suryavanshi also accepted.
Top scorers of session 240:
  1. @GuruCharan99 : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @man8shree : 5
Congrats to all the following: 
  1. @paivijay : 4   
  2. ‏@sharathinindia : 4
  3. @cgmagia : 4
  4. ‏@arunz : 4
  5. @n_dolli : 4
  1. @Simuntweets : 3
  2. @wakeupindia777 : 3
  3. @tradetoday99 : 3
  1. @MeSavitha : 2
  2. @AgentSaffron : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. ‏@nkgrock : 1
  2. @RaghuVamshee : 1
  3. @Mamdhata : 1
  4. ‏@_shomy : 1
  5. @dheepakg : 1
  6. @trolleswar : 1
  7. ‏@sillyslaphappy : 1
  8. @usrnamecntblnk : 1
  9. @sparkbird : 1
  10. @gugujyoti : 1
  11. @indiapremi : 1
  12. @kalika3107 : 1
  13. @lodyaashi : 1
  14. @DreameMerchant : 1
  15. ‏@ShatajitBasu : 1
  16. @rajeshrajput1 : 1
  17. @pappu_pedia : 1
  18. @chetankshet : 1
  19. @pramod_klr : 1
  20. @hthakur1990 : 1
  21. @pramoo : 1
  22. ‏@chaitanyasoul : 1
  23. @amitagra21 : 1
  24. @chaitanyasoul : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @errajalok : 1
  27. @Livenletlive33 : 1
  28. @shikha_shrivas : 1
  29. @BhartPutra : 1
See you next week.


Friday, April 19, 2013

DharmaQuiz Session 209: 19-Apr-2013

Theme: Narayana Suktam
  1. "Narayana Paro-jyotir-atmaa Narayanah parah" - In this Yajurveda mantra, what's being conveyed using the word 'Jyoti' here? #DharmaQuiz 1411. Ans: Narayana is the supreme light.
  2. "Yachcha kinchit jagat sarvam, drushyate shrooyate-pi-va". What's the meaning of this? #DharmaQuiz 1412. Ans: Whatever in this universe, seen or heard of (is Narayana).
  3. "Tasyaah shikhaya madhye paramatma vyavastitah". In this Vedic mantra what does "Shikha" mean? #DharmaQuiz 1413  #DharmaQuiz 1413. Ans: Shikha here means flame. But hair lock is also acceptd.   
  4. If Brahma is creator, Shiva is destroyer and Vishnu is protector, what's the one word to describe Indra? #DharmaQuiz 1414. Ans: Indra = The Ruler.
  5. {Final,Open till 10PM} Narayanaya vidmahe Vasudevaya dhimahi, Tanno Vishnuh prachodayat. What's this mantra's special name? #DharmaQuiz 1415. Ans: Vishnu Gayatri.
Toppers of session 209:
  1. @Bacchuji : 5
  2. @cgmagia : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Santhosht_ : 5
  6. @Mamdhata : 5
  7. @ramas_cal : 5
Congrats to:
  1. @sweetandu : 4
  2. @AshBora : 4
  3. @kincentric : 4
  4. @gboxam : 4
  5. @Tweelak : 4
  1. @shawjipk : 3
  2. @sharathinindia : 3
  1. @jitvg : 2
  2. @India4Liberty : 2
  3. @rakgupt : 2
  4. @FEEL4INDIA : 2
  1. @octotus : 1
  2. @pp_chn : 1
  3. @bezubaan : 1
  4. @gomawap : 1
  5. @ramprakashbagri : 1
  6. @AdwaitanWay : 1
  7. @ComedyDivine : 1
  8. @thakur83 : 1
  9. @ankushraj29 : 1
  10. @SivaChandan : 1
  11. @hindu_tweeter : 1
  12. @Marut_ : 1
  13. @pnthacker : 1
  14. @shalabhrocks : 1
  15. @SvenVish : 1
  16. @ssmalani : 1
  17. @ketan_thakkar : 1
  18. @bhuvarahans : 1
  19. @Smarty_in : 1
  20. @cheenisrini : 1
  21. @IntrepidTrooper : 1
  22. @Ganja_Baba : 1
  23. @Hanumanjaya : 1
  24. @Bharat_Hindu : 1

Jai Shri Ram!!

Tuesday, March 5, 2013

DharmaQuiz Session 200: 5-Mar-2013

Theme: Significance of numbers in Dharma

  1. The mystical symbol AUM (Om), also known as Pranava, is made up of parts from how many Sanskrit letters? #DharmaQuiz 1361. Ans: Three. Aa, Va, Ma.
  2. How many Aastika (Orthodox) schools of Philosophy are there in Hinduism?  #DharmaQuiz 1362. Ans: Six. They are Samkhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa, and Vedanta.
  3. Popularly, how many forms of Lakshmi (Goddess of Wealth), are worshiped together (like courage, knowledge, wealth etc.) ?  #DharmaQuiz 1363. Ans: Eight. Ashta Lakshmis. Adi, Dhana, Dhanya, Gaja, Santana, Veera, Vijya and Vidya.
  4. In Dharmic tradition, how many ashramas or stages of life are defined for a human? #DharmaQuiz 1364. Ans: Four. Brahmacharya, Grihastha, Vanaprastha and Sannyasa.
  5. How many worlds or planes or spheres of existence, are cited in the most revered Gayatri mantra?  #DharmaQuiz 1365. Ans: Three. Bhur (Physical or Earth), Bhuvah (Astral) and Suvah (Celestial).
Top Scorers in this milestone point of 200th episode!

@sndpmysuru - Fastest Winner! Gets 'Science in Samskrit" book as a gift :)

Other Top Scorers - 27 this time!
  1. @abhipar7 : 5
  2. @kritdeo : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @pllks30 : 5
  5. @ramas_cal : 5
  6. @avinashjanardan : 5
  7. @shawjipk : 5
  8. @surenc1974 : 5
  9. @suar4sure : 5
  10. @geophyraj : 5
  11. @rahulghildiyal : 5
  12. @Kiran_Speaks : 5
  13. @anandt_05 : 5
  14. @arunz : 5
  15. @ankushraj29 : 5
  16. @kishor_narayan : 5
  17. @DrSaisree : 5
  18. @bhaviknz : 5
  19. @hchaturv : 5
  20. @surnell : 5
  21. @ashutoshkulkar1 : 5
  22. @AdwaitanWay : 5
  23. @kritdeo : 5
  24. @hemanthaj : 5
  25. @S_Mandalia : 5
  26. @AntarikshG : 5
  27. @sharathinindia : 5
Congratulations to those who came close:
  1. @iDevNakshi : 4
  2. @sumanthbharatha : 4
  3. @keewwllguy : 4
  4. @sudhee26 : 4
  5. @gboxam : 4
  6. @Tweelak : 4
  7. @s_navroop : 4
  8. @Santhosht_ : 4
  9. @rsyashasvi : 4
  10. @man8shree : 4
  1. @vishal1818 : 3
  2. @verma_shefali : 3
  3. @manohar_sram : 3
  4. @siddalinga1 : 3
  5. @nanditathhakur : 3
  6. @deshrajeev : 3
  7. @dolby_mehul : 3
  8. @gunturmaverick : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @indianhindu16 : 2
  3. @krishnakkmumbai : 2
  4. @at_patel : 2
  5. @Lawan22 : 2
  6. @raopm9 : 2
  7. @Marut_ : 2
  1. @sreedharag : 1
  2. @mrsnrao : 1
  3. @hindu_r : 1
  4. @ajay5963 : 1
  5. @jp_surat : 1
  6. @AbhinavShankar1 : 1
  7. @Pul_verize : 1
  8. @RocketLaunche10 : 1
  9. @CAPMohan : 1
  10. @sahucar : 1
  11. @GrandIndusJurix :  1
  12. @Shahmihir4 : 1
  13. @ghoshashim : 1
  14. @subodh1945 : 1
  15. @Tailor_Durden : 1
  16. @sri709 : 1
  17. @AshGudAshItGets : 1
  18. @IgnitedBrain : 1
  19. @PTSwami : 1
  20. @AAP_ka_BAAP : 1
  21. @shivanikapoor01 : 1
  22. @philAmit : 1
  23. @Ameysd : 1

Thanks for participation and encouragement friends. It feels great to cross this 200th episode milestone!

Friday, February 24, 2012

DharmaQuiz Session 120: 21-Feb-2012

Theme: Meaning of key mantra words.
  1. You hear in all Gayatri mantras, the Sanskrit word "Prachodayaat". What does it mean? #DharmaQuiz 954. Ans: Guide (or Show the path, Enlighten us, stir/arouse/sharpen the intellect, May Inspire us)
  2. In important Devi prayers like "Sarva mangala mangalye", the Sanskrit word "sharaNye" is used. What does it mean? #DharmaQuiz 955. Ans: Protector (of those who surrender) or Provide refuge (to those who seek refuge)
  3. There's a single alphabet in Sanskrit which is heavily used in prayers. It means wealth or good fortune. Which alphabet? #DharmaQuiz 956. Ans: Shri 
  4. Fill in the blank with a name of a very popular Hindu God: "Sham Karoti iti ______". (Sham = Good, Karoti = does) #DharmaQuiz 957. Ans: Shankara (name of Lord Shiva, the doer of good to his devotees)
  5. Before calling for peace 3 times, Hindu prayers use a very famous syllable before them. Name it. #DharmaQuiz 958. Ans: Aum or Om.
Top Scorers:
  • @hindu_tweeter : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @Veedeeda : 5
  • @rahulghildiyal : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @Right2bRight : 5
  • @nvignesh93 : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @mamtan14 : 5
  • @AjitVGupta : 5
  • @iSumitRk : 5
  • @SandipPawar : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @udgeetha : 4
  • @philAmit : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @vikasF22 : 4
  • @gchellappan : 3
  • @kalyan_sk3011 : 3
  • @ChdryPk : 3
  • @DaringDeepa : 3
  • @vinodvyas220 : 3
  • @mayureshgaikwad : 2
  • @jagdish : 2
  • @jemin_p : 2
  • @gkamitabh : 2
  • @mallipoorasigai : 2
  • @SantaSingh : 2
  • @Marut_ : 2
  • @AGGBHIMSAIN : 1
  • @aaindian : 1
  • @BasantiMomified : 1
  • @indori_vj : 1
  • @andhroindian : 1
  • @cgmagia : 1
  • @srikrishnaus : 1
  • @psudo : 1
  • @pooja_LuvIndia : 1
  • @srikrishnaus : 1
  • @kishor_narayan : 1
  • @anilkvdc : 1
  • @RudraHindu : 1
  • @ranganaathan : 1
  • @kapil_dev : 1
  • @balakrshnanr : 1
  • @noprbs : 1
  • @dppoddar : 1
  • @voxindica : 1
  • @mjrajput : 1
  • @Satya046 : 1
  • @kamal_1986 : 1
  • @FatAngryBird : 1
  • @atulbadani : 1
Many congrats to all those who top scored, and also those who answered very well above. This was a tougher quiz version.

See you soon.