Showing posts with label Uttarayana. Show all posts
Showing posts with label Uttarayana. Show all posts

Friday, November 8, 2013

DharmaQuiz Session 240: 8-Nov-2013

Theme: Sun worship among Hindus
  1. #DharmaQuiz 1586: Today is Chhath pooja mainly celebrated in Bihar. What do women give to Surya Bhagawan on this day?. Ans: They give Arghya to rising and setting sun. Along with water, wheat, sugarcane, bananas, milk and coconut too offered. Thanks to ‏@man8shree for details.
  2. #DharmaQuiz 1587: Worshiping Solar deities is an ancient Indian custom. Which Aditya or Sun is the great Gayatri mantra dedicated to?. Ans: Savitr (Tat Savitur varenyam). @cgmagia explains futher - "Savitr" one of aditya offspring of Vedic deity Aditi. His name in Vedic Sanskrit connotes impeller, rouser, vivifier.
  3. #DharmaQuiz 1588: The 7th day after Sun starts his northern ascent (Uttarayana), Hindus celebrate a festival dedicated to Sun. Name it. Ans: Ratha Saptami.
  4. #DharmaQuiz 1589: This is a temple dedicated to Surya or Sun God. Also a UNESCO World heritage site. Where is it? Ans: Konark, Puri, Odisha. @amitagra21 explains further that this is not a temple anymore, but is only the remnants of a grand temple destroyed by "Kalapahar".
    DQ 1589 ; From Wiki
  5. #DharmaQuiz 1590:  Name this community found in North India, Pakistan & Afghan, who were historically Sun-worshipers. Ans: Gujjars -> http://en.wikipedia.org/wiki/Gurjar - Answers with Suryavamshi or Suryavanshi also accepted.
Top scorers of session 240:
  1. @GuruCharan99 : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @man8shree : 5
Congrats to all the following: 
  1. @paivijay : 4   
  2. ‏@sharathinindia : 4
  3. @cgmagia : 4
  4. ‏@arunz : 4
  5. @n_dolli : 4
  1. @Simuntweets : 3
  2. @wakeupindia777 : 3
  3. @tradetoday99 : 3
  1. @MeSavitha : 2
  2. @AgentSaffron : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. ‏@nkgrock : 1
  2. @RaghuVamshee : 1
  3. @Mamdhata : 1
  4. ‏@_shomy : 1
  5. @dheepakg : 1
  6. @trolleswar : 1
  7. ‏@sillyslaphappy : 1
  8. @usrnamecntblnk : 1
  9. @sparkbird : 1
  10. @gugujyoti : 1
  11. @indiapremi : 1
  12. @kalika3107 : 1
  13. @lodyaashi : 1
  14. @DreameMerchant : 1
  15. ‏@ShatajitBasu : 1
  16. @rajeshrajput1 : 1
  17. @pappu_pedia : 1
  18. @chetankshet : 1
  19. @pramod_klr : 1
  20. @hthakur1990 : 1
  21. @pramoo : 1
  22. ‏@chaitanyasoul : 1
  23. @amitagra21 : 1
  24. @chaitanyasoul : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @errajalok : 1
  27. @Livenletlive33 : 1
  28. @shikha_shrivas : 1
  29. @BhartPutra : 1
See you next week.


Tuesday, July 16, 2013

DharmaQuiz Session 223: 16-Jul-2013

Theme: Dakshinayana
  1. Today is Dakshinayana start date. For next 6 months, which way sun will move, when observed from the northern hemisphere? #DharmaQuiz 1491. Ans: Southwards.
  2. If Uttarayana is for enlightenment, then Dakshinayana is typically for what? a) Tarpanas. b) Purification. c) Both. #DharmaQuiz 1492. Ans: Both.
  3. Name 1 person from Mahabharata, who could die at will,so waited for Uttarayana Punyakala, instead of dying in Dakshinayana. #DharmaQuiz 1493. Ans: Bhishma
  4. One year of humans is one day for Devas. Is Dakshinayana the day for Devas or night?  #DharmaQuiz 1494. Ans: Night
  5. When Sun enters Makara rashi, Uttarayana begins. Which rashi does Sun enter to start Dakshinayana? #DharmaQuiz 1495. Ans: Karkataka.
Toppers for session 223:
  1. @surenc1974 : 5
  2. @man8shree : 5
  3. @Libreboy : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @sharathinindia : 5
Congratulations to:
  1. @Susri1210 : 4
  2. @intodust_in : 4
  3. ‏@manya_rao : 4
  4. @Tasmayi : 4
  5. @Tweelak : 4
  6. @cgmagia : 4
  1. @KaushikRg : 3
  2. @vachas9 : 3
  3. @cubicle_warrier : 3
  4. @PrachinVaani : 3
  1. @kirankonnects : 2
  2. @nitinsaini76 : 2
  3. @sushmitnath : 2
  4. ‏@sumat_patel : 2
  5. @SarathRamakrish : 2
  1. @venkataa : 1
  2. @ramana1729 : 1
  3. @geffbeck : 1
  4. @Swt_Sadhana : 1
  5. @kishoregubburi : 1
  6. ‏@madhuiyengar : 1
  7. @kbharada : 1
  8. @stormylook : 1
  9. @pushp_onenonly : 1
  10. @IamParinShah : 1
  11. @sunilmumbaikar : 1
  12. @vijaykk304 : 1
  13. @akshri_250 : 1
  14. @siyaramsharma : 1
  15. @mahakbhawani : 1
  16. @ranjandey007 : 1
  17. ‏@Rashtravaadi2 : 1
  18. @seeniram : 1
  19. ‏@Keefarqpaindha : 1
  20. @KARTHIKESHMOUDG : 1
  21. @theakarshan : 1
  22. @Bgiridharr : 1
  23. ‏@jemin_p : 1
  24. @DabanggHindu : 1
  25. @sreekannoth : 1
  26. ‏@voxindica : 1
  27. @kbarthwal : 1
  28. @ManishManke : 1
  29. @pvsswamy : 1
  30. @mishra_alpana : 1
  31. @Matressee : 1

Enjoy!