Showing posts with label Buddha. Show all posts
Showing posts with label Buddha. Show all posts

Friday, September 2, 2016

Famous Sanskrit Quotes

#DharmaQuiz Session 366: 2-Sep-2016

#DharmaQuiz 2221: The famous Vedantic line "Brahma satyam, jagat mithya" is from Viveka Chudamani. Who wrote this 580 verse Sanskrit poem? 



Ans: Adi Shankara
Fastest 3 correct answers: @destinationsrik, @dhpavan and @sridhar_savitha

#DharmaQuiz 2222: The very famous promise of Shri Krishna, "Dharma samsthapanarthaya, sambhavami yuge yuge" - is from which chapter of Gita? 



Ans: "Jnana Karma Sanyasa Yoga". 
Fastest 3 correct answers: @AbleArcher7, @iAjKP and @_toxfire

#DharmaQuiz 2223: Bankim Chandra's "Sasya Shyamalam mataram, Vande Mataram" was first sung on a political stage (Congress) in 1896. By whom? 



Ans: Rabindra Nath Tagore.
Fastest 3 correct answers: @AbleArcher7, @dhpavan and @_toxfire

#DharmaQuiz 2224: The famous Suprabhata lines - "Kausalya Supraja Rama", was sung in Ramayana by which famous Guru, to young sleeping Rama? 



Ans: Vishwamitra.
Fastest 3 correct answers: @_toxfire, @iAjKP and @sridhar_savitha

{Final} #DharmaQuiz 2225: The Rig Vedic aphorism "Bahujana sukhaya bahujana hitaya cha" was suggested by a famous Guru 2500 years back. Who? 



Ans: Gautama Buddha.
Fastest 3 correct answers: @iAjKP, @_toxfire and @db_is_db

Tuesday, May 5, 2015

Jayanti festivals in Vaishakha/Jyestha months

#DharmaQuiz Session 331: 5-May-2015

#DharmaQuiz 2041: Today is Patrakar Diwas - a Jayanti for the most traveled ancient Indian name. He's in most puranic stories. Who? Ans: Sage Narada.

#DharmaQuiz 2042: On May 18th, Shani Jayanti is celebrated.
Which Hindu calendar month (Lunar) does it fall in? Ans: Vaishaka (Shaka), Jyeshtha (Vikram)
DQ 2042. Pic: jyotiskymart
#DharmaQuiz 2043: We just had Buddha Purnima yesterday - The birth, enlightenment and passing away of Buddha. Pali name for this day? Ans: Vesak or Vaishak   

#DharmaQuiz 2044: 2015 Nepal Earthquake happened 2 days before Sita Navami. This Navami is a month after which other famous Navami festival? Ans: Rama Navami.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 2045: Last week we had Narasimha Jayanti. Does it occur a day before or after Kurma Jayanti? #Vishnu: Answer: Before Kurma Jayanti.

Scores for session 331:
  1. @Simuntweets : 5
  2. @chaitanyasoul : 5
  1. ‏@keewlguy : 4
  2. @pramod_klr : 4
  1. ‏@shankar143pin : 3
  2. @tweeteringuise : 3
  3. ‏@ksmsundaram1975 : 3
  1. @netvisionindia : 2
  1. @thapateros : 1
  2. @DenseIdiot : 1
  3. @thapateros : 1
  4. @rinku3009 : 1
  5. @krishnajagirdar :1
  6. @mohan_doyizode : 1
  7. ‏@scd_nagraj : 1
  8. @RamraoKP_ : 1
  9. @deshi_mangoman : 1
  10. ‏@KishoreKeBol : 1
  11. @radhakras21 : 1

Enjoy the summer!

Friday, September 12, 2014

Buddha and Buddhism

DharmaQuiz Session 297: 12-Sep-2014

#DharmaQuiz 1871: Apart from Siddharta Gautama, give one other famous name of Buddha. Ans: Shakyamuni as he was from Shakya family. Also, Tathagata and Dipankara considered.

#DharmaQuiz 1872: When Buddhism went to China from India, China already had a well developed family oriented religion/ philosophy. Name that. Ans: Confucianism. But Taoism is also considered.

#DharmaQuiz 1873: What was the name for "Zen" in China, before that form of Buddhism reached Japan? Ans: Chan.

#DharmaQuiz 1874: Which is the oldest surviving branch of Buddhism? It translates to English as
"teaching of the elders". Ans: Theravada. In Sanskrit: स्थविरवाद and in Pali: थेरवाद.

#DharmaQuiz 1875: What was Buddha's only son's name? Ans: Rahula.

Scores for session 297:
  1. @Simuntweets : 5
  2. @meenabg : 5

  1. @ramitmkaul : 2
  2. @punam1punam : 2
  3. @PulivendulaK : 2
  4. @tradetoday99 : 2
  1. @R_Bhartiya : 1
  2. ‏@keshavaram : 1
  3. @ramesh_katte : 1
  4. @patnaikt : 1
  5. @deshi_mangoman : 1
  6. @IndianKashmiri : 1
  7. @eternit96426605 : 1
  8. @A31X64Vijay : 1
  9. @VedanshKanojia : 1
  10. ‏@sidsun2013 : 1
  11. @sonitarun1 : 1
  12. @ganeshmahnar : 1
  13. @nandaakumar : 1
  14. @AjithRamanath : 1
  15. @maulik_doshi : 1
  16. @peeyushmalhotra : 1
  17. @HerrBains : 1
  18. @a_gopinathan : 1
  19. @mamtakejriwal75 : 1
  20. ‏@Susri1210 : 1
  21. @shashipratap85 : 1
  22. @immanishgupta : 1
  23. @anamika_99 : 1
Have a good weekend.

Friday, January 3, 2014

DharmaQuiz Session 250: 3-Jan-2014

Theme: Places related to famous Indian saints.
  1. Where was Sant Tulasidas born? #DharmaQuiz 1636. Ans: Rajapur, Uttar Pradesh. (Some answered Chitrakut).
  2. Where is Ramana Maharshi's most famous ashrama? #DharmaQuiz 1637. Ans: Tiruvannamalai, Tamil Nadu.
  3. Where was Guru Nanak born? #DharmaQuiz 1638. Ans: Nanakana Sahib, Punjab, Pakistan.
  4. At which place did Tirthankara Mahavira attain moksha? #DharmaQuiz 1639. Ans: Pavapuri.
  5. At which place did Bhagawan Buddha attain Nirvana? #DharmaQuiz 1640. Ans: Kushinagar, UP. (Not Bodh Gaya, where he attained Bodhimandala or enlightenment or awakening of the most important chakra)
Answers to session 249:
  1. @man8shree : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. ‏@TheArvindDhar : 5
  1. @ajaypawardr : 4
  2. @sweetandu : 4
  3. @GirishSiddapura : 4
  1. @urs_sandeepan : 3
  1. @SnookyBangalore : 2

  1. @rghtviewsfrmhrt : 1
  2. @alokk1 : 1
  3. ‏@PardeepModgil : 1
  4. @Sunrisecandles1 : 1
  5. ‏@TripathiGaurav : 1
  6. @kksubbu2003 : 1
  7. @mahesh_j13 : 1
  8. @venkataa : 1
  9. @kalyan_sk3011 : 1
  10. @ranoproshad : 1
  11. ‏@srinivasanands : 1
  12. ‏@DharmeshPatadiy : 1
  13. @Simuntweets : 1
  14. @SodhaSatyen : 1
  15. @suyogg : 1
  16. @ABoni8 : 1
  17. @arisebharat : 1
  18. @swamilion : 1
  19. @PappuRobot : 1
  20. @Bharat_pro : 1
  21. @Proud_Hindu_ : 1
  22. ‏@rravi55 : 1
  23. @astrolife : 1
  24. @SK_JHAMB : 1
  25. @sushants_in  : 1
  26. @rkjain2903 : 1
  27. @_shomy : 1
  28. @heteshajain : 1
We have now completed 250 sessions of Dharma Quiz! Hurray :)

Friday, June 14, 2013

DharmaQuiz Session 220: 14-Jun-2013

Theme: Buddhist heritage of India, Myanmar and Pakistan
  1. In which language did Emperor Ashoka get his edicts (mostly Buddhist) written in? #DharmaQuiz 1476. Ans: Many Prakrit languages like Pali and Magadhi. Brahmi script.
  2. What is the traditional name for Myanmar (Burma) Buddhist temples? #DharmaQuiz 1477. Ans: Pagoda
  3. Name the place where Buddha attained Nirvana. #DharmaQuiz 1478. Ans: Kushi Nagar.
  4. What is the common name for the three most sacred granthas (books) of Buddhism? #DharmaQuiz 1479. Ans: Tripeethaka.
  5. Name one university in today's Pakistan, where Buddhism flourished during ancient times. #DharmaQuiz 1480. Ans: Takshashila
Toppers for session 220:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @guunjanjha : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @Gyan_ : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congratulations to all those who scored here:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @reach_alak : 4
  3. @talmukund : 4
  4. @GuruCharan99 : 4
  5. @man8shree : 4
  6. @ShatajitBasu : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Tweelak : 3
  3. @iSaakshi : 3
  4. @Susri1210 : 3
  5. @lodyaashi : 3
  6. @TheArvindDhar : 3
  7. @Simuntweets : 3
  8. @GayathriSrinath : 3   
  1. @kmukundra : 2
  2. @GirishSiddapura : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @maathinamalla : 2
  6. @akmis11 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @ss_ingh : 1
  3. @akshri_250 : 1
  4. @utkaws :  1
  5. @sandeepkuppur : 1
  6. @psudo : 1
  7. @ajittyagi1805 : 1
  8. @brassi76 : 1
  9. @sagarmitkary : 1
  10. @Deluzzionist : 1
  11. @r_Hindu : 1
  12. @cubicle_warrier : 1
  13. @ShrimanYogee : 1
  14. @tradetoday99 : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @sudarshan_v1 : 1
  17. @sweetandu : 1
  18. @SarathRamakrish : 1
  19. @iA3Hi : 1
  20. @DrunkenPole : 1
  21. @manavdas : 1
  22. @Dinuraghubansi : 1
  23. @darshanbirur : 1
  24. @MKanthaliya : 1
  25. @sridharkswamy : 1
  26. @KamalPremi2 : 1
  27. @CLawyersagainst : 1
  28. @rucheesharma : 1
  29. @Dishantkalia : 1
  30. @iA3Hi : 1
  31. @DrunkenPole : 1
  32. @manavdas : 1
  33. @Dinuraghubansi : 1
  34. @darshanbirur : 1
  35. @24krishnakanth : 1
  36. @Naagesh_tweets : 1
  37. @asha_gm : 1
  38. @jarjunmpradhant : 1
  39. @MandarSawant184 : 1
  40. @siddtalks : 1
  41. @Punit_shandilya : 1
  42. @minorityof1ne : 1
See you next week!

Friday, December 21, 2012

DharmaQuiz Session 183: 18-Dec-2012

Theme: Nagas or Serpents
  1. Name the poisonous Naga or serpent, upon whose head Shri Krishna danced at the Yamuna river, during Dwapara Yuga. #DharmaQuiz 1271. Ans: Kaaliya or Kaalinga Sarpa. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kaliya
  2. Name the Naga or Serpent that protected Gautama Buddha from heavy rains, when he was meditating below the Bodhi tree.  #DharmaQuiz 1272. Ans: Muchalinda. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Mucalinda
  3. Name this Naga or Serpent, a descendant of Rama, who lived in a city 32 KM from Pakistan's capital, built by Bharata's son. #DharmaQuiz 1273. Ans: Takshaka -> http://en.wikipedia.org/wiki/Takshaka
  4. Name this Naga or Serpent, used by Devas and Asuras during Samudra Manthan. He's also famous in China and Japan's epics. #DharmaQuiz 1274. Ans: Vasuki. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Vasuki
  5. {Final, Open till 10 PM} Name this Cosmic Naga who reincarnated many times on Earth, including twice as Vishnu's brother. #DharmaQuiz 1275. Ans: Sesha or Adi Shesha or Ananta Sesha. More here -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sesha
Top Scorers during session 183:
  1. @amitscmishra : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @anandt_05 : 5
  4. @gbhat_ : 5
  5. @cubicle_warrier : 5
  6. @vinodvyas220 : 5
  7. @khaishk : 5
  8. @dolby_mehul : 5
  9. @intodust_in : 5
  10. @Manjunaath : 5
Congrats to:

  1. @sharathinindia : 4
  2. @roshan_halwai : 4
  3. @philAmit : 4
  4. @ThejasMysore : 4
  5. @Susri1210 : 4
  6. @iDevNakshi : 4
  7. @iSumitRk : 4

And
  1. @iRohitBhat : 3
  2. @singhrakeshk : 3
  3. @shriram78 : 3
 And
  1. @mrsnrao : 2
  2. @RohitR_ : 2
  3. @shreeramm : 2
  4. @octotus : 2
  5. @Rajeev_RSS1925 : 2
  6. @Keefarqpaindha : 2
  7. @chaitanyadj : 2
  8. @JagannathAjnabi : 2
  And
  1. @psudo : 1
  2. @kalpesh0304 : 1
  3. @DaringDeepa : 1
  4. @harsha_bsh : 1
  5. @CJ_Shekhar : 1
  6. @man0jsharma : 1
  7. @spicy_words : 1
  8. @sandeepkram : 1
  9. @ksmsundaram1975 : 1
  10. @rameshnswamy : 1
  11. @vinod_gowda : 1
  12. @ABeautifulDawn : 1
  13. @raopm9 : 3
  14. @lalitadvani : 1
  15. @cgmagia : 1
  16. @maanasara : 1 
  17. @arora_chandan : 1
  18.  @srini091 : 1
  19. @mallikaarjuna24 : 1
  20. @BlueImpulse2517 : 1
  21. @hemantchoti : 1
  22. @idurgesh  : 1
  23. @KiranGowdaLAD : 1
  24. @jenaanindya : 1
  25. @malviyamit : 1
  26. @mpramodkumar : 1
  27. @DailyBreadIndia : 1
  28. @SandeepHBhat : 1


Many thanks to all participants!

Tuesday, March 27, 2012

DharmaQuiz Session 127: 27-Mar-2012

Theme: Indian Heritage
  1. Name the founder one of today's big religions, in which a separate male and female monk order was first formed.  #DharmaQuiz 991. Ans: Gautama Buddha. (Key word is Founder)
  2. Name a God worshiped even in 21st century, whose name is associated with a mesmerizing musical instrument. #DharmaQuiz 992. Ans: Lord Krishna. But Saraswati & Shiva also considered.
  3. A 1662 KM super fast train runs along East Coast of India, named after the dynasty that built Brihadeshwara temple. Name it. #DharmaQuiz 993. Ans: Coromandel Express - More at: http://en.wikipedia.org/wiki/Coromandel_Express and http://en.wikipedia.org/wiki/Brihadeeswarar_Temple
  4. A famous Sanskrit drama, set in holy city of Ujjain 1800 yrs back, was written by King Indrani Gupta. What was his pen name? #DharmaQuiz 994. Ans: Shudraka 
  5. Name a sacred Hindu book that has 18 Parvas, which also contains 18 Chapters of master philosophy. #DharmaQuiz 995. Ans: Mahabharata
Top Scorers:
  • @pinkelephanta : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @pvaidyaraj : 5
Congrats to: 
  • @narayananbadri8 : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @AjitVGupta : 3
  • @akhilm176 : 3
  • @iSumitRk : 3
  • @udgeetha : 2
  • @vinodvyas220 : 2
  • @Amaresh80 : 2
  • @shaileshsoni : 2
  • @Rasraj : 2
  • @vinodvyas220 : 2
  • @kavirajnair : 1
  • @dominodeck : 1
  • @stormylook : 1
  • @FatAngryBird : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @ChefEmBee : 1
  • @GirishLN : 1
  • @vamshitweet : 1
  • @vipulgupta1976 : 1
  • @shivaranjan : 1
  • @virendersj : 1
  • @ashutoshkulkar1 : 1
  • @hchaturv : 1
  • @mallipoorasigai : 1
  • @girikesavan : 1
  • @aravozhukkam : 1
  • @anjemchoudhary : 1
  • @sankararaman : 1
  • @Manjunaath : 1
  • @vinaybsub : 1
  • @gootypp : 1
  • @rajiv2131 : 1
Many Congrats to all. The next DharmaQuiz will see the grand 100th question commemorating Rama Navami hopefully.. Do come and join to support this Quiz on Friday :)
 

Friday, October 28, 2011

DharmaQuiz Session 95: 18-Oct-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 75 updates.

Session 95: October 18,  2011
Theme: Famous Disciples of Indian Dharma Gurus

  1. Name Buddha's principle disciple, who was referred as "Guardian of the Dharma". a)Nagarjuna b)Sariputta c)Ananda  #DharmaQuiz 827. Ans: c - Ananda
  2. Name Adi Shankara's famous disciple who became the 1st Shankaracharya of Dwaraka peetha. e)Nandi f)Hastamalaka g)Sureshwara  #DharmaQuiz 828. Ans: f - Hastamalaka
  3. Name the ultra famous disciple of Shri Ramakrishna, who composed "Khandana Bhava Bandhana" aarti for his guru. #DharmaQuiz 829. Ans: Vivekananda
  4. Name the disciple of Bhaktisiddhanta Sarasvati, who preached Krishna tradition to the west. g)Prabhupada h)Aurobindo i)Osho  #DharmaQuiz 830. Ans: g - Shrila Prabhupada
  5. Name 2 famous disciples of Vidyaranya, who were converted back from Islam by their Guru to form Vijayanagara kingdom #DharmaQuiz 831. Ans: Harihara (Hakka) Raya and Bukka Raya
List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @amitgupta_lnct : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @bhaviknz : 4
  • @saurabhvc : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @hindu_tweeter : 4 
  • @DevNakshi : 3
  • @clumsycoder : 3
  • @wavehit : 2
  • @man0jsharma : 2
  • @Susri1210 : 2
  • @mediacrooks : 2
  • @upendrverma : 2
  • @Sharma_spks : 2
  •  @melatturng : 1
  • @kishan_harathi : 1
  • @jaideepb : 1
  • @dimpsdawns : 1
  • @Dadlany : 1
  • @Dhruv_rathore : 1
  • @mayaadvaita : 1
  • @BKrtik : 1
  • @Dhruv_rathore : 1
  • @bhootnath : 1
  • @appu_sivamani : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @TrueNationalist : 1
  • @Equateall : 1
  • @sgdas2004 : 1

Congratulations to all those listed above! I wonder why no one scored cent percent in this quiz:)

Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

Tuesday, October 4, 2011

DharmaQuiz Session 91: 20-Sep-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 71 updates.

Session 91: September 20,  2011
Theme: Satya or Truth
  1. Among the four yugas mentioned in Hinduism, what position is Satya Yuga in? #DharmaQuiz 807. Ans: First
  2. The story of Yama granting Satyawan another chance of life was due to his very dedicated wife. Name her. #DharmaQuiz 808. Ans: Sati Savitri
  3. Satyam eva jayate or Truth Alone Truimphs, the national emblem of India, is from which upanishad? a)Mundaka b)Katha c) Kena #DharmaQuiz 809. Ans: Mundaka
  4. Buddha taught Arya Satyas during teaching of Dharma Chakras. How many Arya Satyas did he teach? a)2 b)8 c)4 - #DharmaQuiz 810. Ans: Four Arya Satyas
  5. Satya is a part of Mahavratas that Jain monks follow. How many mahavratas or vows totally are there? #DharmaQuiz 811. Ans: Five Mahavratas
List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @prashanthkpp : 5
  • @vipulgupta1976 : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @kishor_narayan : 5 
  • @rohitbhatta : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @divya1110 : 4
  • @kishan_harathi : 4
  • @itsmesuresh : 3
  • @man0jsharma : 3
  • @manohar_sram : 2
  • @matarishwan : 2
  • @bhootnath : 2
  • @Karmasura : 2
  • @rash_tipsntips : 2
  • @nationalizer : 2
  • @pchaturved : 1
  • @SAIRAMNATARAJA : 1
  • @brknanda : 1
  • @Scrap370 : 1
  • @miraclegirl9 : 1
  • @im_adi : 1
  • @laksarma : 1
  • @08sanjeev08 : 1
  • @eabhvee : 1
  • @sarfaroshhindu : 1
  • @odunghat : 1
  • @mukunthaniyer : 1
  • @krishnachethan : 1
  • @TorontoDreams : 1
  • @amit_sincy : 1
  • @Swabhimaan : 1
  • @psudo : 1
  • @Susri1210 : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.