Showing posts with label Ganesha. Show all posts
Showing posts with label Ganesha. Show all posts

Tuesday, September 6, 2016

Famous Ganesha Temples in India

#DharmaQuiz Session 367: 6-Sep-2016

#DharmaQuiz 2226: 18 feet high and 16 feet wide. ~460 years old majestic Ganesha in Bengaluru. Who got it carved?
DQ 2226. Pic: www.karnataka.com
Ans: Kempe Gowda.
Fastest 3 correct answers: @iamshreyakool, @ChaitanyaAdvait and @man8shree.


#DharmaQuiz 2227: Which year was the famous Shreemant Dagdusheth Halwai Ganapati temple in Pune completed?

DQ 2227: Pic: tripadvisor.com
Ans: Year 1893.
Fastest 3 correct answers:  ‏@man8shree, @ChaitanyaAdvait and @SuprithVantimar


#DharmaQuiz 2228: This 350+ year old Manakula Vinayagar temple survived both British and French destruction attempts. Where is it?


Ans: Puducherry
Fastest 3 correct answers: @RajaramMusings, @gnswamy74, @darshanbirur


#DharmaQuiz 2229: This famous Ganesh temple is at 6500 ft above sea, in the Himalayas. In which state?
DQ 2229. Pic: engrave.in

Ans: Sikkim.
Fastest 3 correct answers: @DonaldSingha, @psxyz and @ChaitanyaAdvait.


#DharmaQuiz 2230: This Trinetra Ganesh temple overlooks a National Park that is very famous for its tigers. Where?
DQ 2230. Pic from dnaindia
Ans: Ranthambore national park or Sawai Madhopur village, Rajasthan
Fastest 3 correct answers:  ‏@delhi_lawyer, @man8shree and @ChaitanyaAdvait 


Thanks for participating!
Happy Ganesha Chaturthi, 2016.

Friday, September 18, 2015

Ganesha Songs

#DharmaQuiz Session 344: 18-Sep-2015

#DharmaQuiz 2106: There's a famous Ganesha song - "Vatapi Ganapatim Bhajeham".


https://www.youtube.com/watch?v=BSq0islk3XY
Which kingdom's capital was Vatapi? Ans: Chalukya. Place also known as Badami in Karnataka.

#DharmaQuiz 2107: This is one of the all time hit Ganapati bhajan.
"Ekadantaya Vakratundaya"


https://www.youtube.com/watch?v=Mq00BSNbsI0
Who wrote this?  Ans: Shrirang Godbole is what I have heard.

#DharmaQuiz 2108: The most famous Ganapati praise in Marathi is "Ganapati bappa Morya".


https://www.youtube.com/watch?v=sdkkkE12zxA
Who or What is "Morya"?  Ans: Morya Gosavi.
Read more on Morya - https://www.quora.com/What-does-Morya-mean-when-they-say-Ganpati-bappa-Morya-during-Ganeshotsav

#DharmaQuiz 2109: Ganesha is known as Pillaiyaar in Tamil.



https://www.youtube.com/watch?v=nq3SM8uM9Y8
Can you name one historic temple for Pillaiyaar in TN? Ans: Karpaka Pillaiyaar temple.
https://en.wikipedia.org/wiki/Karpaka_Vinayakar_Temple

#DharmaQuiz 2110: The famous Ganesh Chalisa was composed in which language?


https://www.youtube.com/watch?v=uCW2oRJybgs 
Ans: Awadhi.

Scores for session 344: 
  1. @karthikjana : 4
  1. @SuprithVantimar : 3
  2. ‏@anasrini : 3
  1. @kumarkm53 : 1
  2. @nemkals : 1
  3. @anasrini : 1
  4. ‏@AnandRai001 : 1
  5. @jasshu7 : 1
  6. @Gopalee67 : 1
  7. @harishgksms : 1
  8. ‏@iyer8_iyer : 1
  9. @Ar26_27 : 1

Jai Swamy Ganapati!!

Friday, June 12, 2015

Ancient and Medieval Hindu Sants

#DharmaQuiz Session 334: 12-Jun-2015

#DharmaQuiz 2056: Alwars were the Vaishanava poet saints in Tamil Nadu during ancient times. Out of 12 Alwars, how many were female? Ans: One - Andal.

#DharmaQuiz 2057: Sant Eknath was a renowned Bhakti movement poet in Maharashtra. Did he live before or after Sant Tukaram? Ans: Before.

#DharmaQuiz 2058: Name this 19th century Hindu sant from central part of India. His name is another name for Ganesha. Ans: Gajanan Maharaj.

DQ 2058 - Pic - Wiki
#DharmaQuiz 2059: This Yogi from 1000 yrs ago is credited for Siddha Siddhanta Paddhati, a Hatha Yoga text. Name him. Ans: Gorakhnath or Gorakshanath.

DQ 2059. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2060: Key Nayanars who worshiped Shiva in TN here.
How many Nayanars were there? Ans: 63.

DQ 2060. Pic: Wiki
Scores for session 334:

@Telugutalli : 5
@GuruCharan99 : 5
@chaitanyasoul : 5
@karthikjana : 5

‏@sbangarp : 2
@Sai_swaroopa : 2
@RDWARAKANATH : 2
@mithlm88 : 2
‏@stormylook : 2

@IyerMira : 1
@shashiparakh : 1
@shaileshwelekar : 1
@ShubhaPatil9 : 1
‏@amalviya18 : 1
@ganex : 1
@ravi_bansal30 : 1
@srinivasanands : 1
@Sridhar_Salem : 1
@choubisa171 : 1
@KARUPPASAMY_L : 1
@sameeral_in : 1
@arunprasad72 : 1
@vs70 : 1
@Aryavarta_ : 1
@MrCoolkarni : 1
@cavrags : 1
@ksrikantiyer : 1
@conphucius : 1
@ashvasant : 1
@ksinamdar : 1
@shreeramm : 1
@Mamdhata : 1

Friday, June 13, 2014

DharmaQuiz Session 281: 13-Jun-2014

Theme: Source of the famous Hindu stotras or prayers

#DharmaQuiz 1791:
Famous Maha Mrityunjaya Mantra, त्र्यम्बकम् यजामहे / triambakam yajamahe, is from Rig Veda. What does Triambakam mean? Ans: The one with 3 eyes (Lord Shiva)

#DharmaQuiz 1792:
शान्ताकारम भुजगशयनम / Shantakaram Bhujagashayanam , a famous prayer for Lord Vishnu, is from which Hindu sacred text? Ans: Prayer before chanting Vishnu Sahasra Nama. If anyone knows the exact composer or the text, please leave a comment.

#DharmaQuiz 1793:
श्री राम राम रामेति / Shri Rama Rama Raameti - a popular Rama prayer is from which sacred source?
Ans: Rama Raksha Stotra, atribted to Rishi Budha kaushik. It's mentioned in Padma Purana about Ishwara telling this to Parvati.

Read fully here: http://www.vedicyagyacenter.com/articles/sriramaraksha-stotram.html

#DharmaQuiz 1794:
गणानां त्व गणपतीम् / Gananam Tva Ganapatim - The most sacred Ganesha strotra, is from which Veda? Ans: Rig Veda 2.23.1. And possibly in Atharva Veda too.

{Final, Open till 10.30 PM} #DharmaQuiz 1795:
सर्व मंगल मांगल्ये / Sarva Mangala Mangalye prayer to Devi is from which sacred Hindu text? Ans: Durga Saptashati or Devi Mahatmya. It is a part of Markandeya Purana.

You can download the 139 page Devi Mahatmya PDF from here. Very precious asset.
http://www.ambaa.org/pdf/devii_mahatmyam_1.pdf

Answers to Session 281:
  1. @SamitLive : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. @karthikjana : 5
  4. @abhishek_2411 : 5
  1. @meenabg : 4
  2. @ashujoshi27 : 4
  3. ‏@gboxam : 4
  1. @chandrasuren : 3
  2. @pramod_klr : 3
  1. @PrashanthSai369 : 2
  2. @deshi_mangoman : 2
  1. @rinku3009 : 1
  2. ‏@jemin_p : 1
  3. @HokageMihir : 1
  4. @sudhica84 : 1
  5. ‏@surnell : 1
  6. @mukunthaniyer : 1
  7. @kirtweetz : 1
  8. @upma23 : 1
  9. @ratanagarwal : 1
  10. ‏@pramod_klr : 1
  11. @sumashiv : 1
  12. @kbsnataraj : 1
  13. @AnirudhaLimaye : 1
  14. @nemkals : 1
  15. @shreevarapuncha : 1   
  16. @rucheesharma : 1
It's important for all of us to know the most basic and commonly used mantras/shlokas and their origin. It helps!

Tuesday, May 6, 2014

DharmaQuiz Session 273: 6-May-2014

Theme: Ganesha temples across the world

#DharmaQuiz 1751:  In which city and country is this magnificent Ganesha Murti? Ans: Nakhon Nayok, Thailand.

For DQ 1751 - From ooze-mytravelblog.blogspot






#DharmaQuiz 1752: In which North American mega city is this famous Ganesha temple? 1000s attend annual procession. Ans: Flushing, New York, USA.

DQ 1752: Pic: elegran

#DharmaQuiz 1753: Where is this majestic Ganesha temple that's almost a hill by itself? Ans: Mahemdabad, Gujarat.

DQ 1753: Pic: indiatimes

#DharmaQuiz 1754: You can find a newly built Panchamukhi (5 faces) Ganesha temple on a busy highway in India. Where? Ans: Bengaluru - Mysuru highway, Karnataka. 


DQ 1754: Pic - sursandeep



{Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1755:  Where is this ancient Ganesha temple? You can also find a big Linga on top. Ans: This Ganesh Guri is in Guwahati, Asom. 

DQ 1755: Pic: Wiki
Answers to session 273:
  1. @surnell : 5
  2. @Tasmayi : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @Iam_BigV : 5
  5. @Shree03 : 5
  6. @deshi_mangoman : 5
  7. @mareekuree : 5
  • @ArabuMasthaan : 4
  • @rinku3009 : 2
  • @JagannathAjnabi : 2
  • @ArjKadya : 2
  1. @AmalPar : 1
  2. @BalakrishnaKini : 1
  3. @Jagadeit : 1
  4. @NilimaNilimas : 1
  5. @RightWingVijay : 1
  6. @vijayrkshetty : 1
  7. @raghavendra_22j : 1
  8. @sunil_kumarpg : 1
  9. @raghumedicon : 1
  10. @Susri1210 : 1
  11. @meenabg : 1
  12. @sacsubr : 1
  13. @Sagarrk50 : 1
  14. @IgnitedBrain : 1
  15. @kvdinesh03 : 1
  16. @AmerPadma : 1
  17. @satyatalks : 1
  18. @agarwalrahul1 : 1
  19. @iamsubrata_g : 1
  20. @NkBlr : 1
  21. @SeemaBidda : 1
  22. @vivike41 : 1
Jai Swami Ganapati :)

Tuesday, September 17, 2013

DharmaQuiz Session 234: 17-Sep-2013

Theme: Festivals of Bhadrapada Month.
  1. Onam is a big festival in Kerala during the harvest season. It marks the homecoming of which famous Puranic King? - #DharmaQuiz 1546. Ans: King Mahabali, grandson of Prahlada. Sent to one of the underworld Sutala, by Vamana, the fifth avatar of Vishnu.
  2. Today is the Jayanti or birthday of Vishwakarma, the Deva Shilpi/architect. In Ramayana he built a golden palace. For whom? #DharmaQuiz 1547. Ans: For Shiva in Lanka, which was given to Pulastya by Shiva, later to grandson Kubera by Pulastya and then snatched by Ravana, Kubera's half brother.
  3. Tomorrow is Ganesha visarjan day in many places. It is always the day before full moon. What's that special day called? #DharmaQuiz 1548. Ans: Ananta Chaturdashi.
  4. The full moon day of Bhadrapada month is a special festival day for Buddhists of Bangladesh. What's the festival's name? #DharmaQuiz 1549. Ans: Madhu Purnima.
  5. Sighting moon on 2nd day of Bhadrapada invites suspicion. Which story's reading removes that curse? #DharmaQuiz 1550. Ans: Actually, it is sighting moon on the 4th day, which is Ganesha Chaturthi :) Reading Syamantaka Upakhyana will take away that curse.
Toppers of Session 234:
  1. @man8shree : 5
  2. ‏@CJ_Shekhar : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:
  1. @vijirak : 4
  2. @cgmagia : 4
  3. @Right2bRight : 4
  4. @PriyaLakar : 4
  1. @gandabherunda : 3
  2. @SamitLive : 3
  3. @jitvg : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Simuntweets : 2
  4. @ssmalani : 2
  1. @iKiranBS : 1
  2. @TheArvindDhar : 1
  3. @bruhannale : 1
  4. @pravinrao6750 : 1
  5. @Ameysd : 1
  6. @shettyindian : 1   
  7. @sreedharag : 1
  8. @karbhat : 1
  9. @ajay_bharadwaj : 1
  10. @sumanthbharatha : 1
  11. @nikhilnair55 : 1
  12. @tradetoday99 : 1
  13. @grinandtalk : 1
  14. @Sujithjust4u : 1
  15. @SharathVS : 1
  16. @yike19 : 1
  17. @vivek_joshy : 1
  18. @shamsunderts : 1
  19. @adityanegi21 : 1
  20. @kirangowda0007 : 1
  21. @kdpgrahi : 1
  22. @nitwit_duh : 1
  23. @AgentSaffron : 1
  24. ‏@mayureshgaikwad : 1
  25. @dolby_mehul : 1
  26. @oneandonlydilip : 1
  27. @kirankonnects : 1
  28. @ankushraj29 : 1
  29. @sanjaybafna : 1
  30. @Madirakshi : 1
  31. ‏@MadhuRa_april : 1
  32. ‏@raam_anuj : 1
  33. @Tirchi_Nazar : 1
  34. @amitssingh83 : 1
  35. @T90_S : 1

Hope you all had a great Ganeshotsava season!

DharmaQuiz Session 233: 10-Sep-2013

Theme: Ganesha.
  1. Who composed this Ganesha stotra in Sanskrit? - "Mudakaratha Modakam, Sada Vimukti Sadhakam" #DharmaQuiz 1541. Ans: Adi Shankaracharya, about 1200 years ago.
  2. Why is Bhagawan Ganesha called "Vishwambhara"? #DharmaQuiz 1542. Ans: Because he bears the entire universe in his stomach. Vishwa = Universe; bhara = inside.
  3. This may sound simple, but try.. Who is the elder brother? Ganesha or Subrahmanya (aka Murugan or Kartikeya)? #DharmaQuiz 1543. Ans: Ganesha.
  4. This 85ft tall Ganesha on Pune-Bengaluru highway is likely the world's tallest Ganesha. Where is it? #DharmaQuiz 1544. Ans: Chinmaya Ganadheesh, Chinmaya Sandeepani Ashram, Kolhapur, Maharashtra.
  5. Balagangadhar Tilak started the public Ganeshotsav practice 119 years back. Near with modern city? #DharmaQuiz 1545. Ans: Near Pune, Maharashtra.
For Dharmaquiz 1544; {walkthroughindia.com}



For Session 233 scoring was not done. Will do for the next session.

Jai Swami Ganapati!

Friday, September 6, 2013

DharmaQuiz Session 232: 6-Sep-2013

Theme: Parvati
  1. Devi Parvati is also known as Shailaja. What does the Samskrita name Shailaja mean? #DharmaQuiz 1536. Ans: Daughter of the mountains. Shaila = Mountain; Ja almost = Being Born
  2. Durga and Kali are two forms of Devi Parvati. Name any one other form. #DharmaQuiz 1537. Ans: Chandi, Annapurna and many more.
  3. Parvati's beloved son Ganesha is also known as Heramba. What does Heramba mean? #DharmaQuiz 1538. Ans: Mother's most beloved son (Ladla)
  4. Parvati is worshiped as Gauri (Gowri) in Bhadrapada month in Maharashtra and Karnataka. On which day of Shukla Paksha? #DharmaQuiz 1539. Ans: Bhadrapada Krisha Tritiya (3rd day)
  5. A 1200+ year old temple for Parvati, in the form of Mookambika. Where is it? #DharmaQuiz 1540. Ans: Kolluru, Karnataka.
Session 232 Toppers:
  1. @cubicle_warrier : 5
  2. @Bacchuji : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @V_in_U : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @GuruCharan99 : 5
  7. @Susri1210 : 5
  8. @sushmahari : 5
  9. @gboxam : 5
Congrats to:
  1. @sundeeppatkar : 4
  2. @The_5_Elements : 4
  3. @sweetandu : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  1. @Bengalur_Huduga : 3
  2. @KantakKantak : 3
  1. @vinirish : 2
  2. @vcd_87 : 2
  3. @Mamdhata : 2
  4. @ratnakarkulkarn : 2
  5. @akshri_250 : 2
  6. @pjha16 : 2
  7. @rajan_pundir : 2
  1. @roshanonline : 1
  2. @MediacrooksXpos : 1
  3. @pramodthap : 1
  4. @PappuRobot : 1
  5. @Ranjit_Varma : 1
  6. @sanjeevirao : 1
  7. @pranjal_punit : 1
  8. @aadugowda : 1
  9. @DrSatyaSaraswat : 1
  10. @Dhaval4192 : 1
  11. @deepak_aj : 1
  12. @Svishh : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @rucheesharma : 1
  15. @shamshanyogi : 1
  16. @ketan_thakkar : 1
  17. @ajitsinghtaimur : 1
  18. @avi31 : 1
  19. @mnithink : 1
  20. @tradetoday99 : 1
  21. @AmitIntruder : 1
  22. @vinaycs7 : 1
  23. @ganguli : 1
  24. @suhasn88 : 1
  25. @JeevanAzad : 1
  26. @rayapatiamruth : 1
Many thanks to all the participants. If you have suggestions for newer topics, leave a comment please.

Wednesday, March 13, 2013

DharmaQuiz Session 202: 12-Mar-2013

Theme: Five Virodhabasas or Contradictions associated with Lord Shiva
  1. If Shiva's neck has visha or poison, there's something over him that represents Amrita or immortal nectar. What's it?  #DharmaQuiz 1371. Ans: Moon or Soma, symbolic of Amrita. Yes, Ganga can also be life giving, but immortality was the key point here.
  2. Shiva's hair locks are holding the life giving Ganga. But there's something nearby which can destroy the world. What's it? #DharmaQuiz 1372. Ans: Shiva's third eye, which can send fire to destroy the creation, during a Pralaya.
  3. Shiva is feared as the Lord of destruction. But also praised as Lord helping to win over death. What's that Sanskrit term?  #DharmaQuiz 1373. Ans: Mrityunjaya or Amarnath.
  4. Something that Shiva keeps with him, can't live with what his wife Durga keeps with her, on our earth. What's that? #DharmaQuiz 1374. Ans: His vehicle Nandi or the Bull.
  5. {Final, Open till 10 PM} What's on Shiva's upper body, that in real world, can't live with something you see with Ganesha.  #DharmaQuiz 1375. Ans: Snake (Ganesh's vehicle is Mouse)
Top scorers of session 202:
  1. @ksmsundaram1975 : 5
  2. @pllks30 : 5
  3. @shawjipk : 5
  4. @DrSaisree : 5
  5. @sanity_insanity : 5
  6. @philAmit : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
Congratulations to all these:
  1. @_fallen7angel_ : 4
  2. @sharathinindia : 4
  3. @AntarikshG : 4
  4. @S_Mandalia : 4
  5. @dolby_mehul : 4
  6. @ComedyDivine : 4
  7. @verma_shefali : 4
  8. @rahulghildiyal : 4
  9. @anandt_05 : 4
  10. @Ankitaaa_  : 4
  11. @Santhosht_ : 4
  12. @Sai_swaroopa : 4
  13. @niraj_dave : 4
  14. @Tasmayi : 4
  15. @roshan_halwai : 4
  16. @vyasraj : 4
  17. @keewwllguy : 4
  18. @deshrajeev : 4
  19. @GayathriSrinath : 4
  20. @__aksa : 4
  21. @iDev007 : 4
  22. @kapilbodha : 4
  23. @Tweelak : 4
  1. @vishal1818 : 3
  2. @man8shree : 3
  3. @harishonbreak : 3
  4. @sridharkswamy : 3
  5. @ankushraj29 : 3
  6. @sndpmysuru : 3
  7. @shivsBHARAT : 3
  8. @amitscmishra : 3
  1. @rinku3009 : 2
  2. @numbbybirth : 2
  3. @pkaushal_99 : 2
  4. @kirankonnects : 2
  5. @Mamdhata : 2
  6. @PunyaPrakop : 2
  7. @j_daredevil : 2
  8. @s007kunal : 2
  1. @oneandonlydilip : 1
  2. @bajajsanjay : 1
  3. @Govind1603 : 1
  4. @rinku3009 : 1
  5. @5ajanya : 1
  6. @indianhindu16 : 1
  7. @Susri1210 : 1
  8. @ArunTatTvamAsi : 1
  9. @niravkbhagat : 1
  10. @AnInternetHindu : 1
  11. @manohar_sram : 1
  12. @bharathipura : 1
  13. @TyaunTyaun : 1
  14. @missionmodify : 1
  15. @Keefarqpaindha : 1
  16. @arora_chandan : 1
  17. @nikhilug : 1
  18. @piyush1062 : 1
  19. @Sreevathsaa : 1
  20. @emsreenu : 1
  21. @joshinav : 1
  22. @ASKL2013 : 1
  23. @Prach82 : 1
  24. @Mr_demented : 1
  25. @MeGirishBaliga : 1

If you have topic suggestions for future Dharma Quiz sessions, please leave a comment.
Thanks

Tuesday, January 29, 2013

DharmaQuiz Session 192: 29-Jan-2013

Theme: Animals and Birds associated with Hindu Bhagawans and Bhagawatis.
  1. Name the Hindu Bhagawan (God), who rides a vehicle that is symbolic of higher male sexual energy. #DharmaQuiz 1321. Ans: Shiva. His vehicle Nandi or Bull is symbolic of higher male sexual energy.
  2. Name the Bhagawan who adores a peacock feather over his head, for ornamental purpose. #DharmaQuiz 1322. Ans: Shri Krishna.
  3. Name a Hindu Devi, who has been worshiped as 'Mayura Vahini" or the Goddess who rides a peacock as vehicle. #DharmaQuiz 1323. Ans: Saraswati.She is also a Hamsa Vahini or rider of swans.
  4. Name all these three Bhagawans: a) He has Naga (serpent) around neck. b) Has around stomach. c) Sits over it.  #DharmaQuiz 1324. Ans: 1) Shiva 2) Ganesha 3) Vishnu.
  5. People mostly fear this deity or Deva, whose vehicle is a crow. Who is he? #DharmaQuiz 1325. Ans: Shani Deva.
Top Scorers for Session 192:
  1. @smna17 : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @shawjipk : 5
  4. @ashutoshkulkar1 : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @S_Mandalia : 5
  7. @ravighiyar : 5
  8. @rahulghildiyal : 5
  9. @indianomad : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @anandt_05 : 5
  12. @gupta_n : 5
  13. @rk_kulkarni : 5
Congrats to:
  1. @mrsnrao : 4
  2. @Tasmayi : 4
  3. @manohar_sram : 4
  4. @sharathinindia : 4
  5. @iDevNakshi : 4
  6. @Dhanushm : 4
  7. @Sahyadri : 4

  1. @kiran_en25 : 3
  2. @vigneshshanbhag : 3
  3. @ankushraj29 : 3
  4. @biswajeetdash : 3
  5. @iParamanand : 3
  1. @Ameysd : 2
  2. @geophyraj : 2
  3. @RameshRameshwar : 2
  4. @numbbybirth : 2
  1. @pcrajendra : 1
  2. @vasenvy : 1
  3. @mayureshgaikwad : 1
  4. @JagannathAjnabi : 1
  5. @rmdrao : 1
  6. @seshasivasailam : 1
  7. @ahmednkhan : 1
  8. @cgmagia : 1
  9. @achandwar : 1
  10. @hrnaidu : 1
  11. @vinsisthebest : 1
  12. @seeniram : 1
  13. @dattakg : 1
  14. @killol81 : 1
  15. @mbhagawat : 1
  16. @Kiran_speaks : 1
  17. @harikiranroyal : 1
  18. @pnthacker : 1
  19. @ranganathabhatt : 1
  20. @raviswams : 1
  21. @BeSharmaji : 1
  22. @suar4sure : 1
  23. @hindu_r : 1
  24. @TheWiredGoon : 1
  25. @CJ_Shekhar : 1
  26. @vsumanthkumar : 1
  27. @GypsyFeet_ : 1
  28. @Neo_Hindu : 1
  29. @pvsswamy : 1
  30. @vikasF22 : 1
  31. @ronakdesai88 : 1
  32. @wavehit : 1
Many congrats to all the participants. Thanks to those who tried, but could not get to the score board this time. Better luck next time!


Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 180: 4-Dec-2012

Theme: Hindu Renaissance leaders of 19th century.
  1. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century who founded a new Samaj devoid of untouchability. Family name was Tiwari. #DharmaQuiz 1256. Ans: Swami Dayananda Saraswati -> http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Dayananda
  2. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, whose writing on Vedas came the book "The Secret of the Veda".   #DharmaQuiz 1257. Ans: Sri Aurobindo -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Aurobindo
  3. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who used ancient Upanishads as a vision of rationalist 'modern' India. #DharmaQuiz 1258. Ans: Raja Ram Mohan Roy. More ->   http://en.wikipedia.org/wiki/Ram_Mohan_Roy
  4. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who immortalized the "Arise, Awake" message of Katha Upanishad.  #DharmaQuiz 1259. Ans: Swami Vivekananda. Kathopanishad says: “Uttishthata jagrata Prapyavarannibodhata, Kshurasydhara nishita”, meaning " Arise, awake, Empower yourself through knowledge, As sharp as the razor’s edge”. Vivekenanda used this splendidly in his speeches & slogans inspiring 100s of millions till date.
  5. Name this Hindu Renaissance leader of 19th century, who in 1894 started the public Ganesha poojas. #DharmaQuiz 1260. Ans: Bala Gangadhar Tilak --> http://en.wikipedia.org/wiki/Bal_Gangadhar_Tilak
Just for this session, I could not compile the full scores. So I will leave out that part. The response was very good and I had to browse through 100s of tweets. Sorry,  it got too late then.

Friday, November 16, 2012

DharmaQuiz Session 175: 16-Nov-2012

Theme: Basics of a Hindu Pooja or Worship.
  1. During poojas, the man doing pooja is asked to do "Achamana". What is Achamana? #DharmaQuiz 1231. Ans: Drinking spoon quantity of water three times, chanting Krishna's name. Purification of the body before worship. Essentially swallowing water 3 times from the base of the right thumb, while reciting different mantras in praise of the lord like Keshavaya Swaha, Narayanaya Swaha and Madhavaya Swaha. Names change based on local customs.
  2. Few Hindus worship Vishwaksena before the main deity. But whom do majority of Hindus worship as the first deity in a pooja? #DharmaQuiz 1232. Ans: Ganapati.
  3. When Hindus setup a Kalasha or pot for sacred water during pooja, symbolically how many rivers' water is invited in that?  #DharmaQuiz 1233. Ans: Seven rivers: Ganga, Yamuna, Godavari, Saraswati, Narmada, Sindhu and Kaveri.
  4. In any pooja, you symbolically wash the feet of Deva or Devi using "padya". Which is the very next step in most poojas? #DharmaQuiz 1234. Ans: Arghya or offering water to cleanse the hands. There are more meanings too: http://vedabase.net/a/arghya
  5. {Final, Open till 11PM} Usually poojas involve "Ashtottara" name chanting. Ashta = 8, Uttara =After. Eight after what? #DharmaQuiz 1235. Ans: Full name is Shata-Ashta-Uttara or 8 after 100. In short used as Ashtottara. There is also Sahasra-Ashta-Uttara or 1008.
Top scorers of session 175:
  1. @cubicle_warrier : 5
  2. @anandt_05 : 5
  3. @DevNakshi : 5
  4. @hindujanjagruti : 5
  5. @Right2bRight : 5
  6. @arunz : 5
  7. @Tasmayi : 5
  8. @man8shree : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @surnell : 5
  11. @vipulgupta1976 : 5
  12. @dolby_mehul : 5
  13. @sweetandu : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
  15. @sharathinindia : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @iSaakshi : 5
Congratulations to:
  • @Manojakrishna : 4
  • @raopm9 : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @philAmit : 3
  • @fas_gayi_garari : 3
  • @rainaamit : 3
  • @Rasraj : 2
  • @Keefarqpaindha : 2
  • @ishuaadi : 2
  • @khaishk : 2
  • @Manjunaath : 2
  • @dominodeck : 2
  • @rinku3009 : 2
  • @Darksider150 : 2
  • @psudo : 1
  • @PANDIT_SAURABH : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @AvinashCKM : 1
  • @aanchall : 1
  • @Vimzy_ : 1
  • @halovivek : 1
  • @yoginisd : 1
  • @antidespondent : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @saggirex : 1
  • @DAmunRa : 1
  • @rkjain2903 : 1
  • @DrShobha : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @Modi4India : 1
  • @SathyaSher : 1
  • @Anirvachan : 1
  • @im_adi : 1
See you next time. If you have topic ideas, please do drop in a comment. I will surely read and incororate it.

Friday, September 21, 2012

DharmaQuiz Session 164: 21-Sep-2012

Theme: Bhagawan Ganesha's Names in Different Languages
  1. Ganesha is called Pillayar in this language. Which one? #DharmaQuiz 1176. Ans: Tamil or Thamizh.
  2. Lord Ganesha is known as 'Shoten' in a country outside India. In which language? #DharmaQuiz 1177. Ans: Japanese
  3. In which language is Ganesha called as "Phra Pikanet"?. (Hint: 2004 Tsunami hit this nation) #DharmaQuiz 1178. Ans: Thai language.
  4. In which language is Ganapati called "Tsog gi dagpo, mar chen"? {Hint: Extremely cold nation}. #DharmaQuiz 1179. Ans: Tibetan (Chamdo, thanks to friend @Surnell )
  5. {Final, Open till 11 PM} From which is the most famous praise/slogan "Ganpati Bappa Morya" taken? #DharmaQuiz 1180. Ans: Marathi.
Top Scorers:
  1. @ManiKSK : 5
  2. @iSumitRk : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @abhipar7 : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
  6. @surenc1974 : 5
  7. @DevNakshi : 5
  8. @TheArvindDhar : 5
  9. @arunz : 5
  10. @pvaidyaraj : 5
  11. @surnell : 5
  12. @sharad_51  : 5
  13. @sweetandu : 5
  14. @Shree03 : 5
  15. @intodust_in : 5
  16. @bhaviknz : 5
  17. @deetham : 5
Congrats to:
  • @sharathinindia : 4
  • @jemin_p : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @alkeshtunara : 2
  • @ArunTatTvamAsi : 2
  • @VikranthKalva  : 2
  • @natrajan : 1
  • @nikysaji : 1
  • @SuryaTiranga : 1
  • @sweetsudha1 : 1
  • @Sreevathsaa : 1
  • @pvsswamy : 1
  • @murali_2ms : 1
  • @being_hassan : 1
  • @Dilipmys : 1
  • @nemkals : 1
  • @jai1900 : 1
  • @dhanu_lagna : 1
  • @bezubaan : 1
  • @siddarthpaim : 1
  • @shurabh : 1
  • @SukuNambi : 1
  • @oneandonlydilip : 1
  • @_Aniket : 1
  • @apthamitra : 1
  • @arun88twts : 1
  • @kharesm : 1
  • @sudsmobile : 1
  • @Twadda : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @ChandanYogendra : 1

Hope you all had a great Ganapati week. Keep sharing your comments here or on Twitter for improvement of DharmaQuiz. Thanks.

Friday, September 2, 2011

DharmaQuiz Session 86: 2-Sep-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 66 updates.

Session 86: September 2,  2011
Theme: Ganesha 
  1. When Tamil people refer to 'Pillaiyar', which famous Hindu deity are they referring to?  #DharmaQuiz 782. Ans: Ganesha
  2. Ekadanta is usually associated with Siddhi (spiritual power) and Riddhi (prosperity); Name the third associated quality. #DharmaQuiz 783. Ans: Buddhi (intellect)
  3. Cynodon dactylon is the botanical name of the grass that is a must when worshiping the Lambodara. What's its Sanskrit name? #DharmaQuiz 784. Ans: Durva
  4. Biggest immersion processions of Vakratunda on which day? a) Subramanya Shashti b) Ananta Chaturdashi c) Naraka Chaturdashi  #DharmaQuiz 785. Ans: b) Ananta Chaturdashi
  5. When Gajanana was the scribe to write Mahabharata, who narrated the epic to him? #DharmaQuiz 786. Ans: Veda Vyasa
List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @sharathinindia :  5
  • @ManiKSK : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @rohitbhatta : 5
  • @nevesaydie : 5
  • @mayureshgaikwad : 4
  • @kishan_harathi : 4
  • @sureshvar : 4
  • @koffeewitharsha : 3
  • @dharmakrit : 2
  • @SamitLive : 1
  • @TorontoDreams : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @jaideepb : 1
  • @ramjoukani : 1
  • @RaviGhiyar : 1
  • @Sshankara : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @shekhar7 : 1
  • @dineshamle : 1
  • @Saffron_Surfer : 1
  • @SajanShetty : 1
  • @jitndr : 1
  • @ASHISHTWITTED : 1 
  • @ksmsundaram1975 : 1
  • @FatAngryBird : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.