Showing posts with label Kubera. Show all posts
Showing posts with label Kubera. Show all posts

Tuesday, April 21, 2015

Akshaya Tritiya

#DharmaQuiz Session 329: 21-Apr-2015

#DharmaQuiz 2031: On #AkshayaTritiya, this benevolent Devi was said to be born. Name her. Ans: Devi Annapurna.
DQ 2031. Pic - aghori.it
#DharmaQuiz 2032: On #AkshayaTritiya, Jains give a ceremonial bath (Abhisheka) to Tirthankara Rishabhadeva. With which juice? Ans: Sugar cane juice.

#DharmaQuiz 2033: #AkshayaTritiya is when Ganga descended to earth. This is one of her origin points. Where is this? Ans: Gaumukh, Bhagirati's origin point. Bhagirati is one of Ganga's main starting tributaries.

DQ 2033. Pic - jyoti-kothari.hubpages.com
#DharmaQuiz 2034: He was made a custodian of wealth and property with Lakshmi on #AkshayaTritiya by Shiva. Who is he? Ans: Kubera.   

DQ 2034. Pic - blogspot.com
#DharmaQuiz 2035: On #AkshayaTritiya, Surya gifted a famous vessel to Yudhishtira. Name it. Ans: Akshaya Patra.

DQ 2035. Pic - Wiki
 Scores for session 329:
  1. @CJoshi28 : 5
  1. @yadavendraSS : 4
  2. @kmukundra : 4
  3. @stormylook : 4
  4. @karthikjana : 4
  1. @deshi_mangoman : 3
  1. @prasannarl1 : 2
  2. @vinodthakur3 : 2
  3. @GhostriderYahoo : 2
  4. @ChughShobu27 : 2
  5. @nandaakumar : 2
  6. @kpramodrai : 2
  7. @kirtweetz : 2
  8. @mpsharma56 : 2
  9. @rinku3009 : 2
  10. @bohrapankaj : 2
  11. @RAMESH4184 : 2
  12. @tweeteringuise : 2
  13. @gurudath29 :
  1. @developermv : 1
  2. @Harish8hs : 1
  3. @Vamsee9002 : 1
  4. @kharwar_banaras : 1
  5. @manoj_niketa : 1
  6. @BramhaKamal : 1
  7. @ashujoshi27 : 1
  8. @jain_hd : 1
  9. @Manjunaath : 1
  10. @SnghAP : 1
  11. @pareshmshah12 : 1
  12. @kkapilrai : 1
  13. @harishkrcr : 1
  14. @Rakesh_Hassan : 1
  15. @surimohnot : 1
  16. @abhilashbalu : 1
  17. @deepti_nainwal : 1
  18. @pinktoothjourno : 1
  19. @udayakandate : 1
  20. @Richanjgd : 1
  21. @Ay_Prashanth : 1
  22. @atul_doshi : 1
  23. @lalitadvani : 1
  24. @RaghuKandkur : 1
  25. @SonalShriv : 1
  26. @Chandra_bhs : 1
  27. @DharamaKshetra : 1
  28. @gorishankaryad1 : 1
  29. @anayaseth : 1
  30. @ispastwadi : 1
  31. @oojnas : 1
  32. @kartikanandan : 1
  33. @mithlm88 : 1

Hope you all had a great Akshaya Tritiya!

Friday, September 20, 2013

DharmaQuiz Session 235: 20-Sep-2013

Theme: Misc.
  1. What was the Guru of Asuras (Rakshasas), Shukracharya's daughter's name?  #DharmaQuiz 1551. Ans: Devayani.
  2. If Shukracharya was Rakshsas' guru, who was Devas' guru? #DharmaQuiz 1552. Ans: Brihaspati or Guru.
  3. Kubera is the Lord of Money in the Swarga Loka. Who was Kubera's daughter? #DharmaQuiz 1553. Ans: Meenakshi.
  4. Indra is the Lord of Swarga or heaven. Name his capital. #DharmaQuiz 1554. Ans: Amaravati. 
  5. Pushpaka Vimana was a very key component of Ramayana. It belonged to Kubera. Who gave it to Kubera? #DharmaQuiz 1555. Ans: Lord Shiva. But some say Brahma. So taking both answers.
Toppers for session 235:
  1. @gboxam : 5
  2. @ksmsundaram1975 : 5
  3. ‏@ankurjain200607 : 5
  4. @sundeeppatkar : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @nandini2611 : 5
  7. ‏@CJ_Shekhar : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. ‏@GuruCharan99 : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @anandt_05 : 5
  12. @Tasmayi : 5
  13. @iSaakshi : 5
  14. @yike19 : 5
  15. @Susri1210 : 5
Congrats to:
  1. @surenc1974 : 4
  1. @gbhat_ : 3
  2. ‏@Libreboy : 3
  1. @ganeshchillara : 2
  2. ‏@vaidhiy4v : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @theninjax : 2

  1. @NeenaRai : 1
  2. @jaideepb : 1
  3. ‏@mOdIfIeDpRiYaNK : 1
  4. @santoshsm : 1
  5. @Ignoramusme : 1
  6. @Phirmi_Bodo : 1
  7. @shaksingh : 1
  8. @vyshaka : 1
  9. @sudha073 : 1
  10. @ksharmapankaj : 1
  11. @ajittyagi1805 : 1
  12. @SatishTiwary3 : 1
  13. @bharatmodi_  : 1
  14. @nitindembla1978 : 1
  15. @trolleswar : 1
  16. @mechirubhat : 1
  17. @Adtygpta : 1
  18. @geffbeck : 1
  19. @smitabarooah : 1
  20. @ganguli : 1
  21. @aanchall : 1
  22. @satenderiiit : 1

Hope you had a good time answering these.

Tuesday, September 17, 2013

DharmaQuiz Session 234: 17-Sep-2013

Theme: Festivals of Bhadrapada Month.
  1. Onam is a big festival in Kerala during the harvest season. It marks the homecoming of which famous Puranic King? - #DharmaQuiz 1546. Ans: King Mahabali, grandson of Prahlada. Sent to one of the underworld Sutala, by Vamana, the fifth avatar of Vishnu.
  2. Today is the Jayanti or birthday of Vishwakarma, the Deva Shilpi/architect. In Ramayana he built a golden palace. For whom? #DharmaQuiz 1547. Ans: For Shiva in Lanka, which was given to Pulastya by Shiva, later to grandson Kubera by Pulastya and then snatched by Ravana, Kubera's half brother.
  3. Tomorrow is Ganesha visarjan day in many places. It is always the day before full moon. What's that special day called? #DharmaQuiz 1548. Ans: Ananta Chaturdashi.
  4. The full moon day of Bhadrapada month is a special festival day for Buddhists of Bangladesh. What's the festival's name? #DharmaQuiz 1549. Ans: Madhu Purnima.
  5. Sighting moon on 2nd day of Bhadrapada invites suspicion. Which story's reading removes that curse? #DharmaQuiz 1550. Ans: Actually, it is sighting moon on the 4th day, which is Ganesha Chaturthi :) Reading Syamantaka Upakhyana will take away that curse.
Toppers of Session 234:
  1. @man8shree : 5
  2. ‏@CJ_Shekhar : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:
  1. @vijirak : 4
  2. @cgmagia : 4
  3. @Right2bRight : 4
  4. @PriyaLakar : 4
  1. @gandabherunda : 3
  2. @SamitLive : 3
  3. @jitvg : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Simuntweets : 2
  4. @ssmalani : 2
  1. @iKiranBS : 1
  2. @TheArvindDhar : 1
  3. @bruhannale : 1
  4. @pravinrao6750 : 1
  5. @Ameysd : 1
  6. @shettyindian : 1   
  7. @sreedharag : 1
  8. @karbhat : 1
  9. @ajay_bharadwaj : 1
  10. @sumanthbharatha : 1
  11. @nikhilnair55 : 1
  12. @tradetoday99 : 1
  13. @grinandtalk : 1
  14. @Sujithjust4u : 1
  15. @SharathVS : 1
  16. @yike19 : 1
  17. @vivek_joshy : 1
  18. @shamsunderts : 1
  19. @adityanegi21 : 1
  20. @kirangowda0007 : 1
  21. @kdpgrahi : 1
  22. @nitwit_duh : 1
  23. @AgentSaffron : 1
  24. ‏@mayureshgaikwad : 1
  25. @dolby_mehul : 1
  26. @oneandonlydilip : 1
  27. @kirankonnects : 1
  28. @ankushraj29 : 1
  29. @sanjaybafna : 1
  30. @Madirakshi : 1
  31. ‏@MadhuRa_april : 1
  32. ‏@raam_anuj : 1
  33. @Tirchi_Nazar : 1
  34. @amitssingh83 : 1
  35. @T90_S : 1

Hope you all had a great Ganeshotsava season!

Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 181: 7-Dec-2012

Theme: Sri Lanka and Hindu Dharma
  1. Majority of the Hindus in Sri Lanka follow which branch? a) Shaiva Siddhanta. b) Vaishnava Siddhanta. c) Shakta Siddhanta. #DharmaQuiz 1261. Ans: a) Shaiva Siddhanta
  2. Bhagavata Purana describes how Sri Lanka was formed from Mount Meru's apex. Who persuaded Vayu to form Sri Lanka?  #DharmaQuiz 1262. Ans: Narada.
  3. Bharata or India was historically described as "aasetu himachala paryantham". What does it mean? #DharmaQuiz 1263. Ans: From the Rama setu connecting Sri Lanka to India, till Himalaya mountains, the land is called Bharata or India.
  4. Adi Shankara composed "Ashta Dasha Shakti Peetha Stotram". What's the name of Devi in the only Maha Shakti Peetha in Lanka? #DharmaQuiz 1264. Ans: Shankari at Trincomalee (Sri Lanka)
  5. Apart from Ravana, name any one other king of Lanka, mentioned in Ramayana. #DharmaQuiz 1265. Ans: Vibhishana (Ravana's younger brother), Kubera (Ravana's step brother), Sumali (grandfather of Ravana).
Top Scorers of session 181:
  1. @sharad_51 : 5
  2. @Ethirajans : 5
  3. @guruswamy_c : 5
  4. @pvaidyaraj : 5
Congrats to:

  1. @iDevNakshi : 4
  2. @ThejasMysore : 4
  3. @man8shree : 4
  4. @iSumitRk : 4
  5. @hchaturv : 4
  6. @philAmit : 4
  7. @sweetandu : 4
And
  1. @KPGanesh : 3
  2. @Manjunaath : 3
  3. @kbharada : 3
  4. @iRohitBhat : 3
  5. @cubicle_warrier : 3
  6. @abhipar7 : 3
And

  1. @TheArvindDhar : 2
  2. @Kaushikbaruah6 : 2
  3. @voxindica : 2
  4. @VijayShenli : 2
  5. @pramodgurav : 2
  6. @bkprajwal : 2
  7. @sharathinindia : 2
  8. @pp_chn : 2
And..
  1. @dheepakg : 1
  2. @Sreevathsaa : 1
  3. @Marut_ : 1
  4. @saggirex : 1
  5. @vikramuk : 1
  6. @krishna208 : 1
  7. @ChandaDebabrata : 1
  8. @somanathg : 1
  9. @lifeisgr8nc : 1
  10. @shyamsunderv : 1
  11. @ramjoukani : 1
  12. @FEEL4INDIA : 1
  13. @Hindustani12 : 1
  14. @dhruva91 : 1
  15. @indianomad : 1
  16. @Tasmayi : 1
  17. @icountu : 1
Keep up the participation. We all can learn together more about Dharma.

Friday, April 6, 2012

DharmaQuiz Session 129: 6-Apr-2012

Theme: Miscellaneous.
  1. When a child is born, which is the first samskara Hindus traditionally do? #DharmaQuiz 1001. Ans: Jatakarma
  2. Name the son of Shri Krishna, in Mahabharata. #DharmaQuiz 1002. Ans: Pradyumna
  3. Who are the Dwara Palakas of Vaikuntha, Lord Vishnu's abode? #DharmaQuiz 1003. Ans: Jaya
  4. and Vijaya
  5. Name one form of Hindu God/diety who has a human as his abode, hence called "Nara Vahana" -  #DharmaQuiz 1004. Ans: Kubera
  6. {Final, open till 11 PM} Who cursed that Lord Brahma will not have temples, puja or rathotsavas? #DharmaQuiz 1005. Ans: Lord Shiva or Maharishi Bhrigu or Savitri
Top Scorers:
  • @hchaturv : 5
  • @arunz : 5
  • @ramas_cal : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @narayananbadri8 : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @gupta_n : 5
  • @rahulghildiyal : 5
Congrats to:

  • @iSaakshi : 4
  • @TheArvindDhar : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @ChdryPk : 4
  • @voxindica : 3
  • @chikchirp : 3
  • @sheefal : 3
  • @matarishva : 3
  • @itsmesuresh : 2
  • @akhilm176 : 2
  • @Susri1210 : 2
  • @vschanna : 2
  • @vamshitweet : 2
  • @DevNakshi : 2
  • @UMS_III : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @paritosh2608 : 1
  • @shivaranjan : 1
  • @dharmakrit : 1
  • @Itara_Itara : 1
  • @ChdryPk : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @tnvlalitha : 1
  • @VishvambharV : 1
  • @SamaajSudharak : 1
Thanks to those participated and also good luck next time to those who couldn't get into the score card. See you next week!

Friday, March 9, 2012

DharmaQuiz Session 124: 9-Mar-2012

Theme: Combined.
  1. In ancient times, there was a kingdom in India called "Kama Rupa".  Name that state's current name. #DharmaQuiz 975. Ans: Asom.
  2. From whom did Ravana steal the famed Pushpaka Vimana? #DharmaQuiz 976. Ans: Kubera, his half brother
  3. Name the great educationalist who started the famed Banaras Hindu University? #DharmaQuiz 977. Ans: Madan Mohan Malaviya.
  4. What's the name of the 'vana' or big garden, where Ravana had kept Sita? #DharmaQuiz 978. Ans: Ashoka Vana or Ashoka Vatika.
  5. {Final,Open till 11PM} Ravana was a Rakshasa who fought Vishnu (Rama). Name another Rakshasa who was Vishnu's great devotee. #DharmaQuiz 979. Ans: Prahlada or Bali.(Vibheeshana considered)
Top Scorers - 24 of them this time!:
  1. @vijirak : 5
  2. @sheefal : 5
  3. @mayaadvaita : 5
  4. @kishor_narayan : 5
  5. @gupta_n : 5
  6. @rahulghildiyal : 5
  7. @rohitbhatta : 5
  8. @balakrshnanr : 5
  9. @hindu_tweeter : 5
  10. @Amaresh80 : 5
  11. @ChdryPk : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @anillucky31 : 5
  14. @shibu_kt : 5
  15. @sweetandu : 5
  16. @chikchirp : 5
  17. @DevNakshi : 5
  18. @KPGanesh : 5
  19. @manojdha : 5
  20. @iSaakshi : 5
  21. @surenc1974 : 5
  22. @humbleguy12 : 5
  23. @pirateadmiral : 5
  24. @rajputrahul19 : 5
Congratulations to: 
  • @surenc1974 : 4
  • @aughadnath : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @Gaandeeva : 4
  • @udgeetha : 4
  • @clumsycoder : 4
  • @Rakeshpundir15 : 3
  • @flip2win : 3
  • @jagdish : 3
  • @sumat_patel : 3
  • @Divyansh9196 : 3
  • @bhattvihang : 3
  • @Dhanushm : 3
  • @anilkohli54 : 3
  • @AjitVGupta : 3
  • @SantaSingh : 3
  • @santosh2304 : 3
  • @man0jsharma : 3
  • @rinku3009 : 3
  • @Susri1210 : 3
  • @biswajeetdash : 2
  • @rameshnswamy : 2
  • @mallipoorasigai : 2
  • @impankajmani : 2
  • @udayanojha : 2
  • @ramjoukani : 2
  • @rk_kulkarni : 2
  • @boribunder : 2
  • @manikandan_s_k : 2
  • @nemakal : 2
  • @rankannan : 2
  • @ujjwalpareek : 2
  • @StrugDT : 2
  • @kanika_22 : 2
  • @ShivaTN_66 : 2
  • @iRushikesh : 2
  • @chaitanyabdesai : 1
  • @lshyam : 1
  • @satyamitra08 : 1
  • @parag1626 : 1
  • @harshvb : 1
  • @psudo : 1
  • @Rakeshpundir15 : 1
  • @lifeisgr8nc : 1
  • @FatAngryBird : 1
  • @shuksrpcol : 1
  • @SHIVANNANT : 1
  • @VishvambharV : 1
  • @kalyan_sk3011 : 1
  • @eugene_lobo : 1
  • @Ravitejadanda : 1
  • @ChefEmBee : 1
  • @dkarthik : 1
  • @kamal_1986 : 1
  • @shivaranjan : 1
  • @doubtinggaurav : 1
  • @coollibran007 : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @subbureddy : 1
  • @maddyraj : 1
  • @smartrudra : 1
  • @san_dcool : 1
  • @UMS_III : 1
Many congratulations to a large number of participants this time. You guys motivate me to keep on searching for new themes!

Friday, February 24, 2012

DharmaQuiz Session 119: 17-Feb-2012

Theme: Capitals from Hindu PuraNas.
  1. In Hindu puranas, which city is depicted as the capital of Kubera? #DharmaQuiz 949. Ans: Alakavati, but will consider Lanka too.
  2. In Mahabharata, which grandly built city was Shri Krishna's capital? #DharmaQuiz 950 Ans: Dwaraka
  3. In Hindu puraNas, which city is depicted as Yama's capital? #DharmaQuiz 951 Ans: Samyamani Nagara.
  4. In Mahabharata, which city is termed as the capital of Gandhara kingdom, today's Afghanistan-Pakistan area? #DharmaQuiz 952. Ans: Will accept Pushkalavati and Purushapura (Peshawar now)
  5. {Final, open till 11 PM} Tough one: Name the capital of Lord of the winds, Vayu. #DharmaQuiz 953. Ans: Gandhavati Nagar
Top Scorers:
  • @sheefal : 5
  • @rahulghildiyal : 5
Congratulations to:
  • @pirateadmiral : 4
  • @sgdas2004 : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @vijirak : 3
  • @ChdryPk : 3
  • @surenc1974 : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @jsinh : 3
  • @Susri1210 : 2
  • @iSumitRk : 2 
  • @divyaT_ : 2
  • @SamitLive : 2
  • @Kar7x : 2
  • @idurgesh : 2
  • @sharathinindia : 2
  • @kumar_vv : 2
  • @DaigdigDalisay : 2
  • @philAmit : 2
  • @ashithakur : 2
  • @ShatrughanSingh : 2
  • @TheArvindDhar : 2
  • @iSaakshi : 2
  • @stormylook : 2
  • @balakrshnanr : 2
  • @neerajstpl : 2  
  • @vaswaniravi : 1
  • @ChefEmBee : 1
  • @udgeetha : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @SantaSingh : 1
  • @chikchirp : 1
  • @abhipar7 : 1
  • @Ravitejadanda : 1
  • @shamit11 : 1
  • @i_Balaji : 1
  • @mbhagawat : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @_ankitG : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @vikasF22 : 1
  • @voxindica : 1
  • @Noopur_m : 1
Thanks for your participation!