Showing posts with label Deva. Show all posts
Showing posts with label Deva. Show all posts

Tuesday, December 8, 2015

Dhanvantari

#DharmaQuiz Session 350: 8-Dec-2015

#DharmaQuiz 2141: Name any state, where there are multiple temples for #Dhanvantari, the physician of the gods (devas) and Lord of Ayurveda. Ans: Kerala or Tamil Nadu.

#DharmaQuiz 2142: Dhanvantari's students were famous for dissection of human bodies for the study of surgery. On the banks of which river? Ans: Ganga. Kashi city.

#DharmaQuiz 2143: Dhanvantari is said to have emerged from the Ocean of Milk or Ksheera Sagara.
Which Purana says so? Ans: Bhagavata Purana.

#DharmaQuiz 2144: Dhanvantari Trayodashi is said to be Dhanvantari's birthday. It happens during which famous Hindu festival? Ans: Diwali.

{Final, open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2145: This is one of the big Dhanvantari temples remaining in India. Which state? Ans: Kanakkoor in Keralam state.

DQ 2145: Pic - dhanwantharitemplekanakkoor.com

Scores for Session 351:
Did not score. Sorry.

Friday, September 20, 2013

DharmaQuiz Session 235: 20-Sep-2013

Theme: Misc.
  1. What was the Guru of Asuras (Rakshasas), Shukracharya's daughter's name?  #DharmaQuiz 1551. Ans: Devayani.
  2. If Shukracharya was Rakshsas' guru, who was Devas' guru? #DharmaQuiz 1552. Ans: Brihaspati or Guru.
  3. Kubera is the Lord of Money in the Swarga Loka. Who was Kubera's daughter? #DharmaQuiz 1553. Ans: Meenakshi.
  4. Indra is the Lord of Swarga or heaven. Name his capital. #DharmaQuiz 1554. Ans: Amaravati. 
  5. Pushpaka Vimana was a very key component of Ramayana. It belonged to Kubera. Who gave it to Kubera? #DharmaQuiz 1555. Ans: Lord Shiva. But some say Brahma. So taking both answers.
Toppers for session 235:
  1. @gboxam : 5
  2. @ksmsundaram1975 : 5
  3. ‏@ankurjain200607 : 5
  4. @sundeeppatkar : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @nandini2611 : 5
  7. ‏@CJ_Shekhar : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. ‏@GuruCharan99 : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @anandt_05 : 5
  12. @Tasmayi : 5
  13. @iSaakshi : 5
  14. @yike19 : 5
  15. @Susri1210 : 5
Congrats to:
  1. @surenc1974 : 4
  1. @gbhat_ : 3
  2. ‏@Libreboy : 3
  1. @ganeshchillara : 2
  2. ‏@vaidhiy4v : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @theninjax : 2

  1. @NeenaRai : 1
  2. @jaideepb : 1
  3. ‏@mOdIfIeDpRiYaNK : 1
  4. @santoshsm : 1
  5. @Ignoramusme : 1
  6. @Phirmi_Bodo : 1
  7. @shaksingh : 1
  8. @vyshaka : 1
  9. @sudha073 : 1
  10. @ksharmapankaj : 1
  11. @ajittyagi1805 : 1
  12. @SatishTiwary3 : 1
  13. @bharatmodi_  : 1
  14. @nitindembla1978 : 1
  15. @trolleswar : 1
  16. @mechirubhat : 1
  17. @Adtygpta : 1
  18. @geffbeck : 1
  19. @smitabarooah : 1
  20. @ganguli : 1
  21. @aanchall : 1
  22. @satenderiiit : 1

Hope you had a good time answering these.

Tuesday, July 16, 2013

DharmaQuiz Session 223: 16-Jul-2013

Theme: Dakshinayana
  1. Today is Dakshinayana start date. For next 6 months, which way sun will move, when observed from the northern hemisphere? #DharmaQuiz 1491. Ans: Southwards.
  2. If Uttarayana is for enlightenment, then Dakshinayana is typically for what? a) Tarpanas. b) Purification. c) Both. #DharmaQuiz 1492. Ans: Both.
  3. Name 1 person from Mahabharata, who could die at will,so waited for Uttarayana Punyakala, instead of dying in Dakshinayana. #DharmaQuiz 1493. Ans: Bhishma
  4. One year of humans is one day for Devas. Is Dakshinayana the day for Devas or night?  #DharmaQuiz 1494. Ans: Night
  5. When Sun enters Makara rashi, Uttarayana begins. Which rashi does Sun enter to start Dakshinayana? #DharmaQuiz 1495. Ans: Karkataka.
Toppers for session 223:
  1. @surenc1974 : 5
  2. @man8shree : 5
  3. @Libreboy : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @sharathinindia : 5
Congratulations to:
  1. @Susri1210 : 4
  2. @intodust_in : 4
  3. ‏@manya_rao : 4
  4. @Tasmayi : 4
  5. @Tweelak : 4
  6. @cgmagia : 4
  1. @KaushikRg : 3
  2. @vachas9 : 3
  3. @cubicle_warrier : 3
  4. @PrachinVaani : 3
  1. @kirankonnects : 2
  2. @nitinsaini76 : 2
  3. @sushmitnath : 2
  4. ‏@sumat_patel : 2
  5. @SarathRamakrish : 2
  1. @venkataa : 1
  2. @ramana1729 : 1
  3. @geffbeck : 1
  4. @Swt_Sadhana : 1
  5. @kishoregubburi : 1
  6. ‏@madhuiyengar : 1
  7. @kbharada : 1
  8. @stormylook : 1
  9. @pushp_onenonly : 1
  10. @IamParinShah : 1
  11. @sunilmumbaikar : 1
  12. @vijaykk304 : 1
  13. @akshri_250 : 1
  14. @siyaramsharma : 1
  15. @mahakbhawani : 1
  16. @ranjandey007 : 1
  17. ‏@Rashtravaadi2 : 1
  18. @seeniram : 1
  19. ‏@Keefarqpaindha : 1
  20. @KARTHIKESHMOUDG : 1
  21. @theakarshan : 1
  22. @Bgiridharr : 1
  23. ‏@jemin_p : 1
  24. @DabanggHindu : 1
  25. @sreekannoth : 1
  26. ‏@voxindica : 1
  27. @kbarthwal : 1
  28. @ManishManke : 1
  29. @pvsswamy : 1
  30. @mishra_alpana : 1
  31. @Matressee : 1

Enjoy!

Tuesday, January 29, 2013

DharmaQuiz Session 192: 29-Jan-2013

Theme: Animals and Birds associated with Hindu Bhagawans and Bhagawatis.
  1. Name the Hindu Bhagawan (God), who rides a vehicle that is symbolic of higher male sexual energy. #DharmaQuiz 1321. Ans: Shiva. His vehicle Nandi or Bull is symbolic of higher male sexual energy.
  2. Name the Bhagawan who adores a peacock feather over his head, for ornamental purpose. #DharmaQuiz 1322. Ans: Shri Krishna.
  3. Name a Hindu Devi, who has been worshiped as 'Mayura Vahini" or the Goddess who rides a peacock as vehicle. #DharmaQuiz 1323. Ans: Saraswati.She is also a Hamsa Vahini or rider of swans.
  4. Name all these three Bhagawans: a) He has Naga (serpent) around neck. b) Has around stomach. c) Sits over it.  #DharmaQuiz 1324. Ans: 1) Shiva 2) Ganesha 3) Vishnu.
  5. People mostly fear this deity or Deva, whose vehicle is a crow. Who is he? #DharmaQuiz 1325. Ans: Shani Deva.
Top Scorers for Session 192:
  1. @smna17 : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @shawjipk : 5
  4. @ashutoshkulkar1 : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @S_Mandalia : 5
  7. @ravighiyar : 5
  8. @rahulghildiyal : 5
  9. @indianomad : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @anandt_05 : 5
  12. @gupta_n : 5
  13. @rk_kulkarni : 5
Congrats to:
  1. @mrsnrao : 4
  2. @Tasmayi : 4
  3. @manohar_sram : 4
  4. @sharathinindia : 4
  5. @iDevNakshi : 4
  6. @Dhanushm : 4
  7. @Sahyadri : 4

  1. @kiran_en25 : 3
  2. @vigneshshanbhag : 3
  3. @ankushraj29 : 3
  4. @biswajeetdash : 3
  5. @iParamanand : 3
  1. @Ameysd : 2
  2. @geophyraj : 2
  3. @RameshRameshwar : 2
  4. @numbbybirth : 2
  1. @pcrajendra : 1
  2. @vasenvy : 1
  3. @mayureshgaikwad : 1
  4. @JagannathAjnabi : 1
  5. @rmdrao : 1
  6. @seshasivasailam : 1
  7. @ahmednkhan : 1
  8. @cgmagia : 1
  9. @achandwar : 1
  10. @hrnaidu : 1
  11. @vinsisthebest : 1
  12. @seeniram : 1
  13. @dattakg : 1
  14. @killol81 : 1
  15. @mbhagawat : 1
  16. @Kiran_speaks : 1
  17. @harikiranroyal : 1
  18. @pnthacker : 1
  19. @ranganathabhatt : 1
  20. @raviswams : 1
  21. @BeSharmaji : 1
  22. @suar4sure : 1
  23. @hindu_r : 1
  24. @TheWiredGoon : 1
  25. @CJ_Shekhar : 1
  26. @vsumanthkumar : 1
  27. @GypsyFeet_ : 1
  28. @Neo_Hindu : 1
  29. @pvsswamy : 1
  30. @vikasF22 : 1
  31. @ronakdesai88 : 1
  32. @wavehit : 1
Many congrats to all the participants. Thanks to those who tried, but could not get to the score board this time. Better luck next time!