Showing posts with label Vamana. Show all posts
Showing posts with label Vamana. Show all posts

Friday, November 1, 2013

DharmaQuiz Session 239: 1-Nov-2013

Theme: The five days of Diwali or Deepavali
  1. #DharmaQuiz 1581: Today is Dhanteras, auspicious day of buying precious metals. Does this happen on Trayodashi of Krishna or Shukla paksha?. Ans: Krishna Paksha (waning moon).
  2. #DharmaQuiz 1582: Tomorrow is Naraka Chaturdashi or Chhoti Diwali. In which of today's Indian states did Narakasura live during Mahabharata?. Ans: Asom, in those days it was called Pragjyotisha as it was called then. @bhs7rocks on Twitter explains that Tezpur is named so because lot of blood [Tex] was shed in the battle between him and Krishna.
  3. #DharmaQuiz 1583: Sunday is Lakshmi Puja, the third day of Diwali. It happens on the Amavasya of which Hindu calendar month?. Ans: Ashwin or Ashvayuja. But Kartika Maasa according to Vikrama Shaka and Ashvin Maasa according to Shaalivahana Shaka. Thanks @GuruCharan99. Also, @sweetandu explains that the month is called in Tamil Ipasi.
  4. #DharmaQuiz 1584: If the 2nd day of Deepavali is about Krishna avatara of Vishnu,which avatara is linked to the 4th day, the Bali Pratipada?. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1585: The fifth and final day of Deepavali is a sister-brother day. What's the Konkani name for this day?. Ans: Bhau Beej
Top Scorers in Session 239:

  1. @iSaakshi : 5
  2. @Simuntweets : 5
  3. @GuruCharan99 : 5
  4. @man8shree : 5
  5. @Parixyt : 5
  6. @mamtan14 : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @bhaviknz : 5
  9. @KaushikRg : 5
  10. @shanthigrama : 5
  11. @smna17 : 5
Congrats to:
  1. ‏@goyalprtk : 4
  2. @JagannathAjnabi : 4
  1. @jananisri77 : 3
  2. @AnirudhaLimaye : 3
  1. @gautamchopra : 2
  2. @sachinjohri : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. @akshri_250 : 1
  2. @kalika3107 : 1
  3. @zombiespirits : 1
  4. @FatAngryBird : 1
  5. @NanOratoR : 1
  6. @SATISHSHARMAJMU : 1
  7. ‏@akhilm176 : 1
  8. ‏@bhs7rocks : 1
  9. @Narainised : 1
  10. @shamsunderts : 1
  11. @astrolife : 1
  12. @jodhra63 : 1
  13. @piyush1062 : 1
  14. @vivekashenoy : 1
  15. @Arpithams : 1
  16. @IMeAndMine : 1

Have a bright, noisy and fun filled Deepavali.

Tuesday, September 17, 2013

DharmaQuiz Session 234: 17-Sep-2013

Theme: Festivals of Bhadrapada Month.
  1. Onam is a big festival in Kerala during the harvest season. It marks the homecoming of which famous Puranic King? - #DharmaQuiz 1546. Ans: King Mahabali, grandson of Prahlada. Sent to one of the underworld Sutala, by Vamana, the fifth avatar of Vishnu.
  2. Today is the Jayanti or birthday of Vishwakarma, the Deva Shilpi/architect. In Ramayana he built a golden palace. For whom? #DharmaQuiz 1547. Ans: For Shiva in Lanka, which was given to Pulastya by Shiva, later to grandson Kubera by Pulastya and then snatched by Ravana, Kubera's half brother.
  3. Tomorrow is Ganesha visarjan day in many places. It is always the day before full moon. What's that special day called? #DharmaQuiz 1548. Ans: Ananta Chaturdashi.
  4. The full moon day of Bhadrapada month is a special festival day for Buddhists of Bangladesh. What's the festival's name? #DharmaQuiz 1549. Ans: Madhu Purnima.
  5. Sighting moon on 2nd day of Bhadrapada invites suspicion. Which story's reading removes that curse? #DharmaQuiz 1550. Ans: Actually, it is sighting moon on the 4th day, which is Ganesha Chaturthi :) Reading Syamantaka Upakhyana will take away that curse.
Toppers of Session 234:
  1. @man8shree : 5
  2. ‏@CJ_Shekhar : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:
  1. @vijirak : 4
  2. @cgmagia : 4
  3. @Right2bRight : 4
  4. @PriyaLakar : 4
  1. @gandabherunda : 3
  2. @SamitLive : 3
  3. @jitvg : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Simuntweets : 2
  4. @ssmalani : 2
  1. @iKiranBS : 1
  2. @TheArvindDhar : 1
  3. @bruhannale : 1
  4. @pravinrao6750 : 1
  5. @Ameysd : 1
  6. @shettyindian : 1   
  7. @sreedharag : 1
  8. @karbhat : 1
  9. @ajay_bharadwaj : 1
  10. @sumanthbharatha : 1
  11. @nikhilnair55 : 1
  12. @tradetoday99 : 1
  13. @grinandtalk : 1
  14. @Sujithjust4u : 1
  15. @SharathVS : 1
  16. @yike19 : 1
  17. @vivek_joshy : 1
  18. @shamsunderts : 1
  19. @adityanegi21 : 1
  20. @kirangowda0007 : 1
  21. @kdpgrahi : 1
  22. @nitwit_duh : 1
  23. @AgentSaffron : 1
  24. ‏@mayureshgaikwad : 1
  25. @dolby_mehul : 1
  26. @oneandonlydilip : 1
  27. @kirankonnects : 1
  28. @ankushraj29 : 1
  29. @sanjaybafna : 1
  30. @Madirakshi : 1
  31. ‏@MadhuRa_april : 1
  32. ‏@raam_anuj : 1
  33. @Tirchi_Nazar : 1
  34. @amitssingh83 : 1
  35. @T90_S : 1

Hope you all had a great Ganeshotsava season!

Tuesday, August 28, 2012

DharmaQuiz Session 158: 28-Aug-2012

Theme: Onam
  1. Onam is a mega festival in Kerala. Starts from Atham and ends on Thiruvonam. How many days are in between these two?  #DharmaQuiz 1146. Ans: 8 days. But will consider 10 days as this was a trick question.
  2. During Onam festival, Malayalee people welcome Maveli very respectfully to their homes. What is the other name of Maveli?  #DharmaQuiz 1147. Ans: Bali Chakravarti.
  3. Puranic King welcomed during Onam is welcomed in Karnataka,Maharashtra etc during a different festival. Name that festival. #DharmaQuiz 1148. Ans: Bali Padyami or Bali Pratipada, during Deepavali.
  4. Name the avatara of Vishnu, that is linked to the generous emperor welcomed during Onam festival. #DharmaQuiz 1149. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 11PM} Onam is essentially a harvest festival with religious favour. Name any other Hindu harvest festival. #DharmaQuiz 1150. Ans: Sankranti in most of India, Pongal in TN, Bihu in Asom, Baisakhi & Lohri in Punjab.
Top Scorers:

  1. @anandt_05 : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @TwtbyKoushik : 5
  4. @DevNakshi : 5
  5. @simplybhavesh : 5
  6. @cybercalci : 5
  7. @sharad_51 : 5
  8. @philamit : 5
  9. @iSaakshi : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @intodust_in : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @surnell : 4
  • @udgeetha : 4
  • @Dilipmys : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @krisnendu : 2
  • @belurgsu : 2
  • @shyam012 : 2
  • @shripathi1984 : 2
  • @stormylook : 2
  • @jaideepb : 2
  • @Sahyadri : 2
  • @bkprajwal : 1
  • @RiddleBoza : 1
  • @Sanjaypro : 1
  • @raopm9 : 1
  • @Drksenthilkumar : 1
  • @R_Bhartiya : 1
  • @rajgunda : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @satyajitdas84 : 1
  • @KaileshRajdev : 1
  • @pvsswamy : 1
  • @bkprajwal : 1
  • @bips_98 : 1
  • @krimhumhrim : 1
  • @shylsmn : 1
  • @bezubaan : 1
  • @AmitRVSharma : 1
  • @SamitLive : 1
  • @hethal09 : 1
  • @GetAbhi : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @GanapathyI : 1
  • @Geminiseventh : 1
  • @ShubhamBhuyat : 1
  • @Georgian3761 : 1
  • @VenuSpeak : 1
  • @suhas_patel : 1
  • @jairajp : 1
  • @RishiShenoy : 1

Let's hope that this session helped you gain some info into Kerala's unique festival. I too learnt some things during my research.

Friday, August 3, 2012

DharmaQuiz Session 153: 3-Aug-2012

Theme: Puranas
  1. One of these Puranas have Krishna's life story. Which one? a) Vamana. b) Brahma. c) Agni . #DharmaQuiz 1121. Ans: b) Brahma Purana mainly. Agni Purana also has some details.
  2. This Purana describing many pilgrimage places, is also named after a Chiranjeevi. Name it: d) Matsya e) Skanda. f) Narada. #DharmaQuiz 1122. Ans: f) Narada Purana.
  3. This Purana has mentions of beginning of cosmos or Cosmology. Name it. g) Agni.  h) Markandeya. i) Bhavishya. #DharmaQuiz 1123. Ans: g) Agni Purana.
  4. How many Maha Puranas are there? k) 21. l) 16. m) 18. #DharmaQuiz 1124. Ans: m) 18. 
  5. {Final, Open till 11PM} Name any one Purana that is named after one of the 5 natural elements of this planet. #DharmaQuiz 1125. Ans: Vayu or Agni.Purana.
Top Scorers:
  1. @Tasmayi : 5
  2. @iSaakshi : 5
  3. @Dhanushm : 5
  4. @pirateadmiral : 5
  5. @abhipar7 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @Amaresh80 : 5
Congrats to:
  • @arunz : 4
  • @shawjipk : 4
  • @philAmit : 4
  • @vinodvyas220 : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @lodyaashi : 4
  • @ashutoshkulkar1 : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @udgeetha : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @iSumitRk : 3
  • @rahulghildiyal : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @sharathinindia : 3
  • @servantofkrsna : 2
  • @raopm9 : 2
  • @MyIdea_Of_India : 2
  • @anandt_05 : 2
  • @bezubaan : 2
  • @mayooravalli : 2
  • @bhijeetD : 1
  • @psudo : 1
  • @rasita : 1
  • @amanpaggarwal : 1
  • @PowercutIN : 1
  • @HaddHaiYaar : 1
  • @rpmkarthi : 1
  • @manu_bhaarat : 1
  • @laksarma : 1
  • @AmitK2K : 1
  • @Hitlerbai : 1
  • @shivangi_0703 : 1
See you next time. Leave comments if you have topic choices.