Showing posts with label Vishwakarma. Show all posts
Showing posts with label Vishwakarma. Show all posts

Wednesday, July 9, 2014

DharmaQuiz Session 285: 8-July-2014

Theme: Various Hindu Pujas.

#DharmaQuiz 1811: What's the name of this puja wherein young girls are worshiped as the embodiment of mother Goddess? Ans: Kanya Puja or Virgin Girl Child Worship.

DQ 1811: Pic thiagarajabhavanam.org
#DharmaQuiz 1812: What's the name of this Puja, wherein all the weapons and livelihood tools/devices are worshiped? Ans: Ayudha Puja or Shastra Puja, during Sharat Navaratri. Vishwa karma puja is also considered.




DQ 1812. Pic: thehindu.com
#DharmaQuiz 1813: This puja widely happens on a Purnima day. What's this puja of a life's guide, called? Ans: Guru Puja on Guru Purnima (full moon day)



DQ 1813. Pic: wordpress
#DharmaQuiz 1814: During a special occasion at home a cow (and calf) worshiped & let inside. When is that puja done? Ans: Primarily Griha Pravesha or house warming. But also on Gow Chauth and Bali Padyami during Deepavali.


DQ 1814. Pic: petermalakoff.jalbum.net
#DharmaQuiz 1815: Hindus worship various trees/plants. Which one is termed "Vriksha Raja"? Ans: Ashwattha, Bodhi, Peepul tree or Ficus religiosa L.
 
DQ 1815. Pic: shivallibrahmins.com


Scores for session 285:
  1. @Susri1210 : 5
  2. @durgaramdas : 5
  3. @tndsr : 5
  4. @GayathriSrinath : 5
  5. @pramod_klr : 5
  6. @SamitLive : 5
  7. @sushmahari : 5
  1. @Sunil_Rao_MS : 4
  2. @lodyaashi : 4
  3. @vipulgupta1976 : 4
  4. @CAPMohan : 4
  5. @yesbabunni : 4
  6. @mareekuree : 4
  7. @kiranGowda0007 : 4
  8. @gboxam : 4
  1. @ProtectIndia : 3
  2. @drarora_gaurav : 3
  3. @bhaskar1918 : 3
  4. @AmatyaKautilya : 3
  5. @mrsnrao : 3
  6. @oojnas : 3
  7. @SrDPO : 3
  1. @TiruppurTamil : 2
  2. @Govind1603 : 2
  3. @raamss : 2
  4. @bgnraju : 2
  5. @rahul07b : 2
  6. @gpkotekar1 : 2
  7. @hanumantweets : 2
  8. @rt_abad : 2
  9. @pdthakkar : 2
  1. @saishyam_k : 1
  2. @thapateros : 1
  3. @vishaldwivedi6 : 1
  4. @shankarkumaran : 1
  5. @rt_abad : 1
  6. @HelpAHindu : 1
  7. @nimesh_nagar : 1
  8. @Jooran2 : 1
  9. @ravichandrabr : 1
  10. @anandrk77 : 1
  11. @sandeshats : 1
  12. @adarshdgp : 1
  13. @jitendramehta70 : 1
  14. @piyush1062 : 1
  15. @AtulyaJena : 1
  16. @Supreeth_Ckm : 1
  17. @sumat_patel : 1
  18. @subbbugokarna : 1
  19. @SonunigamsingH : 1
  20. @samba3thy : 1
  21. @vikramkg : 1
  22. @rswaminatri : 1
  23. @nanditathhakur : 1
  24. @ImInAntariksh : 1
  25. @balamy : 1
  26. @Lalliuns : 1
  27. @BJPMember8 : 1
  28. @msvikram : 1
  29. @jayarajmathews : 1
  30. @drsc90 : 1
  31. @wtfex : 1
  32. @kalyanaram1 : 1
  33. @talismaan : 1
  34. @nnijagal : 1
  35. @praveenchandr8n : 1
  36. @BhagwanUvach : 1
  37. @rpmkarthi : 1
  38. @NilimaNilimas : 1
  39. @skdeshpande : 1
  40. @balamy : 1
  41. @Sravan : 1
  42. @prafullsaraf : 1
  43. @rohitkumarnath : 1
  44. @ibhupeshrai : 1
  45. @rajeshrajput1 : 1
  46. @akandpal : 1
  47. @raghumedicon : 1
  48. @yelvee : 1
  49. @kadian_anurag : 1

Thanks for participating in big numbers!

Tuesday, September 17, 2013

DharmaQuiz Session 234: 17-Sep-2013

Theme: Festivals of Bhadrapada Month.
  1. Onam is a big festival in Kerala during the harvest season. It marks the homecoming of which famous Puranic King? - #DharmaQuiz 1546. Ans: King Mahabali, grandson of Prahlada. Sent to one of the underworld Sutala, by Vamana, the fifth avatar of Vishnu.
  2. Today is the Jayanti or birthday of Vishwakarma, the Deva Shilpi/architect. In Ramayana he built a golden palace. For whom? #DharmaQuiz 1547. Ans: For Shiva in Lanka, which was given to Pulastya by Shiva, later to grandson Kubera by Pulastya and then snatched by Ravana, Kubera's half brother.
  3. Tomorrow is Ganesha visarjan day in many places. It is always the day before full moon. What's that special day called? #DharmaQuiz 1548. Ans: Ananta Chaturdashi.
  4. The full moon day of Bhadrapada month is a special festival day for Buddhists of Bangladesh. What's the festival's name? #DharmaQuiz 1549. Ans: Madhu Purnima.
  5. Sighting moon on 2nd day of Bhadrapada invites suspicion. Which story's reading removes that curse? #DharmaQuiz 1550. Ans: Actually, it is sighting moon on the 4th day, which is Ganesha Chaturthi :) Reading Syamantaka Upakhyana will take away that curse.
Toppers of Session 234:
  1. @man8shree : 5
  2. ‏@CJ_Shekhar : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:
  1. @vijirak : 4
  2. @cgmagia : 4
  3. @Right2bRight : 4
  4. @PriyaLakar : 4
  1. @gandabherunda : 3
  2. @SamitLive : 3
  3. @jitvg : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Simuntweets : 2
  4. @ssmalani : 2
  1. @iKiranBS : 1
  2. @TheArvindDhar : 1
  3. @bruhannale : 1
  4. @pravinrao6750 : 1
  5. @Ameysd : 1
  6. @shettyindian : 1   
  7. @sreedharag : 1
  8. @karbhat : 1
  9. @ajay_bharadwaj : 1
  10. @sumanthbharatha : 1
  11. @nikhilnair55 : 1
  12. @tradetoday99 : 1
  13. @grinandtalk : 1
  14. @Sujithjust4u : 1
  15. @SharathVS : 1
  16. @yike19 : 1
  17. @vivek_joshy : 1
  18. @shamsunderts : 1
  19. @adityanegi21 : 1
  20. @kirangowda0007 : 1
  21. @kdpgrahi : 1
  22. @nitwit_duh : 1
  23. @AgentSaffron : 1
  24. ‏@mayureshgaikwad : 1
  25. @dolby_mehul : 1
  26. @oneandonlydilip : 1
  27. @kirankonnects : 1
  28. @ankushraj29 : 1
  29. @sanjaybafna : 1
  30. @Madirakshi : 1
  31. ‏@MadhuRa_april : 1
  32. ‏@raam_anuj : 1
  33. @Tirchi_Nazar : 1
  34. @amitssingh83 : 1
  35. @T90_S : 1

Hope you all had a great Ganeshotsava season!

Tuesday, July 30, 2013

DharmaQuiz Session 225: 26-Jul-2013

Theme: Rama Setu
  1. Rama Setu connects Mannar Island with Pamban Island. Which of these two islands are on the Indian side?  #DharmaQuiz 1501. Ans: Pamban island.
  2. Who was the chief architect and builder of Rama Setu? #DharmaQuiz 1502. Ans: Nala chiefly, with the assistance of Neela. Both were descendants of the heavenly architect Vishwakarma.
  3. Out of the 7 kandas or books within Valmiki Ramayana, name the one which talks about building of Rama Setu in Sarga 22. #DharmaQuiz 1503. Ans: Yuddha Kanda.
  4. Rama worshiped Shiva at Rameshwaram at Rama Setu's end,using a Linga made by Sita. Was this before or after killing Ravana? #DharmaQuiz 1504. Ans: After killing Ravana, for removing Brahma Hatya dosha.
  5. What's the exact phrase used in Valmiki Ramayana for "building of (Rama's) bridge"?  #DharmaQuiz 1505. Ans: Setu Bandhanam.
Toppers of session 225:
  1. @gupta_n : 5
  2. @vipulgupta1976 : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @surnell : 5
  5. @Tasmayi : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congrats to:
  1. @gboxam : 4
  2. @nareshdixit82 : 4
  3. @pradeepkhs : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  5. @anandt_05 : 4
  1. @surenc1974 : 3
  1. @Kesavaprakash : 2
  2. @rajsusraj : 2
  3. @shawjipk : 2
  4. @sharathinindia : 2
  5. @dremtee : 2
  6. @daredevilakshay : 2
  7. @KaminaMunda1 : 2
  1. @mrsnrao : 1
  2. @Thiru_0914 : 1
  3. @DrunkenPole : 1
  4. @ssushantt : 1
  5. @alakshya2 : 1
  6. @Giridhar02 : 1
  7. @ksjha_ngp : 1
  8. @rv_nath : 1
  9. @Sai_swaroopa : 1
  10. @atozatozatozato : 1
  11. @Ankitaaa_ : 1
  12. @sharimohan : 1
  13. @niku_sai : 1
  14. @CalmAadmi : 1
  15. @Pateltajm : 1
  16. @ankurjain200607 : 1
  17. @viveksingh16 : 1
  18. @agneepankh : 1
  19. @iamjhakaas : 1
  20. @mrigankgaurav : 1
  21. @srijai : 1
  22. @_FacelessIndian : 1
  23. @srinivasanands : 1
  24. @kgajith19 : 1
  25. @deepakmr27 : 1
  26. @Raj_Sakpal : 1
  27. @shivend68990559 : 1
  28. @ganeshmahnar : 1
  29. @rutdirectory : 1
  30. @IntrepidTrooper : 1
  31. @alok_bhatt : 1
  32. @usrnamecntblnk : 1
  33. @Ketoconazole_ : 1

Thanks for participating. This was a very very memorable night for me.