Showing posts with label Subrahmanya. Show all posts
Showing posts with label Subrahmanya. Show all posts

Tuesday, October 27, 2015

Theme: Krishna in Bhagavad Gita's 10th Chapter

#DharmaQuiz Session 346: 27-Oct-2015

#DharmaQuiz 2116: In Gita, Krishna says that he's Gayatri among Chandas (meter).
Can you name any other Vedic Chandas that has 8 syllables? Ans: Anushtup is one example. 

#DharmaQuiz 2117: In Bhagavad Gita, Shri Krishna hints that among 4 Vedas, he's the most "melodious". Which one? Ans: Sama Veda.

#DharmaQuiz 2118: In Bhagavad Gita, Krishna Bhagawan says - I am ____ among 11 Rudras.
Fill the blank. Which Rudra? Ans: Shiva.
DQ 2118: pic: Blogspot
#DharmaQuiz 2119: In Bhagavad Gita, to which warrior-chief does Lord Krishna compare himself?
"Senaninam aham ______" Ans: Skanda or Subrahmanya.

#DharmaQuiz 2120: In Gita, Shri Krishna compares himself to which mighty mountain, among the world's mountains. Ans: Himalaya.

Scores for session 346 could not be complied on time. Next time!

Tuesday, September 17, 2013

DharmaQuiz Session 233: 10-Sep-2013

Theme: Ganesha.
  1. Who composed this Ganesha stotra in Sanskrit? - "Mudakaratha Modakam, Sada Vimukti Sadhakam" #DharmaQuiz 1541. Ans: Adi Shankaracharya, about 1200 years ago.
  2. Why is Bhagawan Ganesha called "Vishwambhara"? #DharmaQuiz 1542. Ans: Because he bears the entire universe in his stomach. Vishwa = Universe; bhara = inside.
  3. This may sound simple, but try.. Who is the elder brother? Ganesha or Subrahmanya (aka Murugan or Kartikeya)? #DharmaQuiz 1543. Ans: Ganesha.
  4. This 85ft tall Ganesha on Pune-Bengaluru highway is likely the world's tallest Ganesha. Where is it? #DharmaQuiz 1544. Ans: Chinmaya Ganadheesh, Chinmaya Sandeepani Ashram, Kolhapur, Maharashtra.
  5. Balagangadhar Tilak started the public Ganeshotsav practice 119 years back. Near with modern city? #DharmaQuiz 1545. Ans: Near Pune, Maharashtra.
For Dharmaquiz 1544; {walkthroughindia.com}



For Session 233 scoring was not done. Will do for the next session.

Jai Swami Ganapati!

Tuesday, October 23, 2012

DharmaQuiz Session 171: 23-Oct-2012

Theme: Nava Durgas or Nine forms of Devi Durga
  1. Among the Nava Durgas (9 Durgas) worshiped during Navaratri, which form of Devi derives its name from her son? #DharmaQuiz 1211. Ans: Skanda Mata (Mother of Subrahmanya or Skanda)
  2. Which of the 9 forms of Goddess Durga worshiped during Navaratri denotes her as being extremely fair complexioned?  #DharmaQuiz 1212. Ans: Maha Gauri (Gaura colour in Sanskrit means spotless white)
  3. Which of the 9 forms of Devi Durga worshiped during Navaratri denotes her as very dark in colour, ready to fight demons?  #DharmaQuiz 1213. Ans: Kala Raatri, fighting rakshasas Shumbha and Nishumbha.
  4. Goddess Durga wears a half moon, or crescent on her forehead during the 3rd day of Navaratri. What is she called that day?  #DharmaQuiz 1214. Ans: Chandra Ghanta. 
  5. Shiva worshiped Durga on 9th day of Navaratri and got powers. Which Nava Durga form he worshiped? #DharmaQuiz 1215. Ans: Siddhi Dhaatri (The one who bestows powers or siddhis).
Read more here:

Nava Durgas: http://hinduism.about.com/od/godsgoddesses/ss/navadurga_2.htm

Sequence of how Nava Durgas were formed: http://en.wikipedia.org/wiki/Navadurga#NavaDurga_Life_Phases

Top Scorers of session 171:
  1. @nanditathhakur : 5
  2. @AshutoshNSingh : 5
  3. @Amaresh80 : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @dolby_mehul : 5
  7. @abhipar7 : 5
  8. @man8shree : 5
  9. @suryakantpandey : 5
  10. @sharad_51 : 5
  11. @intodust_in : 5
  12. @DevNakshi : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Many congrats to:

@udgeetha : 4
@smna17 : 4

@ankushraj29 : 3
@harishkaushik15 : 3
@forevernivesh : 3

@keewwllguy : 2
@ochrerocker : 2

@Ajaymishra412 : 1
@iNeelSoni : 1
@lodyaashi : 1
@archie229 : 1
@meelogsin : 1
@Prach82 : 1
@dppoddar : 1
@IamSrivatsanV : 1

May Goddess Durga bless everyone! Peace.

Tuesday, June 28, 2011

DharmaQuiz Session 72: 24-June-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 52 updates.

Session 72: June 24,  2011
Theme: Subrahmanya and Naga/snake

  1. Name the pilgrimage place in the lush green western ghat forests of Karnataka, that's famous for Snake related worships. #DharmaQuiz 692. Ans: Kukke Subrahmanya
  2. Name what is regarded as Kalidasa's greatest work, describing poetically the birth of Kartikeya or Murugan or Subrahmanya. #DharmaQuiz 693. Ans: Kumara Sambhava. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kumarasambhavam
  3. Out of the Hindu Maha PuraNas, the longest one, with 81,100 verses, is dedicated to the life & deeds of Kartikeya. Name it. #DharmaQuiz 694. Ans: Skanda Purana. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Skanda_Purana
  4. The Atharva Veda describes Subrahmanya as 'Agnibhuh' or son of Agni, the fire god. In that context, who was his mother? #DharmaQuiz 695. Ans: Swaha, Agni's wife.
  5. The most important reason people throng to Subrahmanya temples is for remedy from 'Kuja Dosha'. Which planet is called Kuja? #DharmaQuiz 696. Ans: Kuja is Mangala or Mars
  6. In Hindu stories, who is termed as the eternal sworn enemy of the Nagas or serpent race? #DharmaQuiz 697. Ans: Garuda, the mount of Vishnu.
Just for this session, the list of people who got answers right is not being published. I much acknowledge that the response was quite good though. Thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.