Showing posts with label Bhadrapada. Show all posts
Showing posts with label Bhadrapada. Show all posts

Tuesday, September 9, 2014

Hindu Festivals in September 2014

DharmaQuiz Session 296: 9-Sep-2014

#DharmaQuiz 1866: Anant Chaturdashi is the day when Ganesha murtis are immersed in water.
It's also last day of Paryushana. For whom? Ans: Jains.

#DharmaQuiz 1867: Per Hindu lunar calendar, right now we are in Pitru Paksha.
On which day does Pitru Paksha end? Ans: Mahalaya Amavasya.

#DharmaQuiz 1868: During Pitru Paksha, pinda daana is given to ancestors.
What is pinda? Ans: Ball of rice.



DQ: 1868. Pic: bharatdiscovery.org
#DharmaQuiz 1869: Puja of a god, will be held this week. Who's this divine architect? Ans: Vishwakarma.

#DharmaQuiz 1870: What's the name of the Ekadashi that comes in Bhadrapada Krishna paksha, during pitru paksha? Ans: Ananda Ekadashi per Shalivahana Shaka and Indira Ekadashi per Vikrama Shaka.

Answers for session 296:
  1. @SamitLive : 5
  2. @surnell : 5
  1. @dharadhar : 4
  2. ‏@NilimaNilimas : 4
  3. @man8shree : 4
  4. @durgaramdas : 4
  1. @vjchats : 3
  1. @sudhica84 : 2
  2. @hegde_anirudh : 2
  3. @BihariView : 2
  1. @ppani76 : 1
  2. @Wiseywoman : 1
  3. @sud_roy : 1
  4. @balaijk : 1
  5. @alisaspeaks : 1
  6. @chweetdeepak : 1
  7. @deshi_mangoman : 1
  8. @AmalPar : 1
  9. @Tan_Tripathi : 1
  10. @AbhaySDube : 1
  11. @ganeshmahnar : 1
  12. ‏@Meenu_71 : 1
  13. @mithlm10sg8 : 1
  14. @Asach4 : 1
  15. @Rohit_Nagda : 1
  16. ‏@Raghav_Uvaach : 1
  17. @nikhil__13 : 1
  18. @BharatKandpal2 : 1
  19. ‏@A31X64Vijay : 1
  20. @asurabhi : 1
  21. @SanthoshPPrabhu : 1
  22. @surendaradla : 1
  23. @tradetoday99 : 1
  24. ‏@Aamchigele : 1
  25. @ravigupta00 : 1
  26. @Moskvaa : 1
Thanks for participating. Take away from this quiz. Learn the exact differences between various Hindu calendars. There are at least 7 of them!

Tuesday, September 17, 2013

DharmaQuiz Session 234: 17-Sep-2013

Theme: Festivals of Bhadrapada Month.
  1. Onam is a big festival in Kerala during the harvest season. It marks the homecoming of which famous Puranic King? - #DharmaQuiz 1546. Ans: King Mahabali, grandson of Prahlada. Sent to one of the underworld Sutala, by Vamana, the fifth avatar of Vishnu.
  2. Today is the Jayanti or birthday of Vishwakarma, the Deva Shilpi/architect. In Ramayana he built a golden palace. For whom? #DharmaQuiz 1547. Ans: For Shiva in Lanka, which was given to Pulastya by Shiva, later to grandson Kubera by Pulastya and then snatched by Ravana, Kubera's half brother.
  3. Tomorrow is Ganesha visarjan day in many places. It is always the day before full moon. What's that special day called? #DharmaQuiz 1548. Ans: Ananta Chaturdashi.
  4. The full moon day of Bhadrapada month is a special festival day for Buddhists of Bangladesh. What's the festival's name? #DharmaQuiz 1549. Ans: Madhu Purnima.
  5. Sighting moon on 2nd day of Bhadrapada invites suspicion. Which story's reading removes that curse? #DharmaQuiz 1550. Ans: Actually, it is sighting moon on the 4th day, which is Ganesha Chaturthi :) Reading Syamantaka Upakhyana will take away that curse.
Toppers of Session 234:
  1. @man8shree : 5
  2. ‏@CJ_Shekhar : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:
  1. @vijirak : 4
  2. @cgmagia : 4
  3. @Right2bRight : 4
  4. @PriyaLakar : 4
  1. @gandabherunda : 3
  2. @SamitLive : 3
  3. @jitvg : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Simuntweets : 2
  4. @ssmalani : 2
  1. @iKiranBS : 1
  2. @TheArvindDhar : 1
  3. @bruhannale : 1
  4. @pravinrao6750 : 1
  5. @Ameysd : 1
  6. @shettyindian : 1   
  7. @sreedharag : 1
  8. @karbhat : 1
  9. @ajay_bharadwaj : 1
  10. @sumanthbharatha : 1
  11. @nikhilnair55 : 1
  12. @tradetoday99 : 1
  13. @grinandtalk : 1
  14. @Sujithjust4u : 1
  15. @SharathVS : 1
  16. @yike19 : 1
  17. @vivek_joshy : 1
  18. @shamsunderts : 1
  19. @adityanegi21 : 1
  20. @kirangowda0007 : 1
  21. @kdpgrahi : 1
  22. @nitwit_duh : 1
  23. @AgentSaffron : 1
  24. ‏@mayureshgaikwad : 1
  25. @dolby_mehul : 1
  26. @oneandonlydilip : 1
  27. @kirankonnects : 1
  28. @ankushraj29 : 1
  29. @sanjaybafna : 1
  30. @Madirakshi : 1
  31. ‏@MadhuRa_april : 1
  32. ‏@raam_anuj : 1
  33. @Tirchi_Nazar : 1
  34. @amitssingh83 : 1
  35. @T90_S : 1

Hope you all had a great Ganeshotsava season!

Friday, September 6, 2013

DharmaQuiz Session 232: 6-Sep-2013

Theme: Parvati
  1. Devi Parvati is also known as Shailaja. What does the Samskrita name Shailaja mean? #DharmaQuiz 1536. Ans: Daughter of the mountains. Shaila = Mountain; Ja almost = Being Born
  2. Durga and Kali are two forms of Devi Parvati. Name any one other form. #DharmaQuiz 1537. Ans: Chandi, Annapurna and many more.
  3. Parvati's beloved son Ganesha is also known as Heramba. What does Heramba mean? #DharmaQuiz 1538. Ans: Mother's most beloved son (Ladla)
  4. Parvati is worshiped as Gauri (Gowri) in Bhadrapada month in Maharashtra and Karnataka. On which day of Shukla Paksha? #DharmaQuiz 1539. Ans: Bhadrapada Krisha Tritiya (3rd day)
  5. A 1200+ year old temple for Parvati, in the form of Mookambika. Where is it? #DharmaQuiz 1540. Ans: Kolluru, Karnataka.
Session 232 Toppers:
  1. @cubicle_warrier : 5
  2. @Bacchuji : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @V_in_U : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @GuruCharan99 : 5
  7. @Susri1210 : 5
  8. @sushmahari : 5
  9. @gboxam : 5
Congrats to:
  1. @sundeeppatkar : 4
  2. @The_5_Elements : 4
  3. @sweetandu : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  1. @Bengalur_Huduga : 3
  2. @KantakKantak : 3
  1. @vinirish : 2
  2. @vcd_87 : 2
  3. @Mamdhata : 2
  4. @ratnakarkulkarn : 2
  5. @akshri_250 : 2
  6. @pjha16 : 2
  7. @rajan_pundir : 2
  1. @roshanonline : 1
  2. @MediacrooksXpos : 1
  3. @pramodthap : 1
  4. @PappuRobot : 1
  5. @Ranjit_Varma : 1
  6. @sanjeevirao : 1
  7. @pranjal_punit : 1
  8. @aadugowda : 1
  9. @DrSatyaSaraswat : 1
  10. @Dhaval4192 : 1
  11. @deepak_aj : 1
  12. @Svishh : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @rucheesharma : 1
  15. @shamshanyogi : 1
  16. @ketan_thakkar : 1
  17. @ajitsinghtaimur : 1
  18. @avi31 : 1
  19. @mnithink : 1
  20. @tradetoday99 : 1
  21. @AmitIntruder : 1
  22. @vinaycs7 : 1
  23. @ganguli : 1
  24. @suhasn88 : 1
  25. @JeevanAzad : 1
  26. @rayapatiamruth : 1
Many thanks to all the participants. If you have suggestions for newer topics, leave a comment please.