Showing posts with label Annapurna. Show all posts
Showing posts with label Annapurna. Show all posts

Tuesday, April 21, 2015

Akshaya Tritiya

#DharmaQuiz Session 329: 21-Apr-2015

#DharmaQuiz 2031: On #AkshayaTritiya, this benevolent Devi was said to be born. Name her. Ans: Devi Annapurna.
DQ 2031. Pic - aghori.it
#DharmaQuiz 2032: On #AkshayaTritiya, Jains give a ceremonial bath (Abhisheka) to Tirthankara Rishabhadeva. With which juice? Ans: Sugar cane juice.

#DharmaQuiz 2033: #AkshayaTritiya is when Ganga descended to earth. This is one of her origin points. Where is this? Ans: Gaumukh, Bhagirati's origin point. Bhagirati is one of Ganga's main starting tributaries.

DQ 2033. Pic - jyoti-kothari.hubpages.com
#DharmaQuiz 2034: He was made a custodian of wealth and property with Lakshmi on #AkshayaTritiya by Shiva. Who is he? Ans: Kubera.   

DQ 2034. Pic - blogspot.com
#DharmaQuiz 2035: On #AkshayaTritiya, Surya gifted a famous vessel to Yudhishtira. Name it. Ans: Akshaya Patra.

DQ 2035. Pic - Wiki
 Scores for session 329:
  1. @CJoshi28 : 5
  1. @yadavendraSS : 4
  2. @kmukundra : 4
  3. @stormylook : 4
  4. @karthikjana : 4
  1. @deshi_mangoman : 3
  1. @prasannarl1 : 2
  2. @vinodthakur3 : 2
  3. @GhostriderYahoo : 2
  4. @ChughShobu27 : 2
  5. @nandaakumar : 2
  6. @kpramodrai : 2
  7. @kirtweetz : 2
  8. @mpsharma56 : 2
  9. @rinku3009 : 2
  10. @bohrapankaj : 2
  11. @RAMESH4184 : 2
  12. @tweeteringuise : 2
  13. @gurudath29 :
  1. @developermv : 1
  2. @Harish8hs : 1
  3. @Vamsee9002 : 1
  4. @kharwar_banaras : 1
  5. @manoj_niketa : 1
  6. @BramhaKamal : 1
  7. @ashujoshi27 : 1
  8. @jain_hd : 1
  9. @Manjunaath : 1
  10. @SnghAP : 1
  11. @pareshmshah12 : 1
  12. @kkapilrai : 1
  13. @harishkrcr : 1
  14. @Rakesh_Hassan : 1
  15. @surimohnot : 1
  16. @abhilashbalu : 1
  17. @deepti_nainwal : 1
  18. @pinktoothjourno : 1
  19. @udayakandate : 1
  20. @Richanjgd : 1
  21. @Ay_Prashanth : 1
  22. @atul_doshi : 1
  23. @lalitadvani : 1
  24. @RaghuKandkur : 1
  25. @SonalShriv : 1
  26. @Chandra_bhs : 1
  27. @DharamaKshetra : 1
  28. @gorishankaryad1 : 1
  29. @anayaseth : 1
  30. @ispastwadi : 1
  31. @oojnas : 1
  32. @kartikanandan : 1
  33. @mithlm88 : 1

Hope you all had a great Akshaya Tritiya!

Friday, September 6, 2013

DharmaQuiz Session 232: 6-Sep-2013

Theme: Parvati
  1. Devi Parvati is also known as Shailaja. What does the Samskrita name Shailaja mean? #DharmaQuiz 1536. Ans: Daughter of the mountains. Shaila = Mountain; Ja almost = Being Born
  2. Durga and Kali are two forms of Devi Parvati. Name any one other form. #DharmaQuiz 1537. Ans: Chandi, Annapurna and many more.
  3. Parvati's beloved son Ganesha is also known as Heramba. What does Heramba mean? #DharmaQuiz 1538. Ans: Mother's most beloved son (Ladla)
  4. Parvati is worshiped as Gauri (Gowri) in Bhadrapada month in Maharashtra and Karnataka. On which day of Shukla Paksha? #DharmaQuiz 1539. Ans: Bhadrapada Krisha Tritiya (3rd day)
  5. A 1200+ year old temple for Parvati, in the form of Mookambika. Where is it? #DharmaQuiz 1540. Ans: Kolluru, Karnataka.
Session 232 Toppers:
  1. @cubicle_warrier : 5
  2. @Bacchuji : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @V_in_U : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @GuruCharan99 : 5
  7. @Susri1210 : 5
  8. @sushmahari : 5
  9. @gboxam : 5
Congrats to:
  1. @sundeeppatkar : 4
  2. @The_5_Elements : 4
  3. @sweetandu : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  1. @Bengalur_Huduga : 3
  2. @KantakKantak : 3
  1. @vinirish : 2
  2. @vcd_87 : 2
  3. @Mamdhata : 2
  4. @ratnakarkulkarn : 2
  5. @akshri_250 : 2
  6. @pjha16 : 2
  7. @rajan_pundir : 2
  1. @roshanonline : 1
  2. @MediacrooksXpos : 1
  3. @pramodthap : 1
  4. @PappuRobot : 1
  5. @Ranjit_Varma : 1
  6. @sanjeevirao : 1
  7. @pranjal_punit : 1
  8. @aadugowda : 1
  9. @DrSatyaSaraswat : 1
  10. @Dhaval4192 : 1
  11. @deepak_aj : 1
  12. @Svishh : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @rucheesharma : 1
  15. @shamshanyogi : 1
  16. @ketan_thakkar : 1
  17. @ajitsinghtaimur : 1
  18. @avi31 : 1
  19. @mnithink : 1
  20. @tradetoday99 : 1
  21. @AmitIntruder : 1
  22. @vinaycs7 : 1
  23. @ganguli : 1
  24. @suhasn88 : 1
  25. @JeevanAzad : 1
  26. @rayapatiamruth : 1
Many thanks to all the participants. If you have suggestions for newer topics, leave a comment please.

Tuesday, May 15, 2012

DharmaQuiz Session 137: 15-May-2012

Theme: Importance of Himalaya for Hindus

  1. Name the 10th tallest mountain in the world, which is in Himalayas and named after Goddess Parvati, the food giver. #DharmaQuiz 1041. Ans: Annapurna I - More here:  http://en.wikipedia.org/wiki/Annapurna
  2. This Uttarakhand mountain is named "Bliss Giving Goddess". It's the highest mountain fully within Indian borders. Name it. #DharmaQuiz 1042. Ans: Nanda Devi. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Nanda_Devi
  3. Name this extremely sacred mountain for Hindus and Buddhists, in Tibet, which has never been climbed by a human till date! #DharmaQuiz 1043. Ans: Kailash Parbat or Mount Kailash. More here - http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Kailash
  4. Name this very popular Hindu pilgrimage place in Himalayas, where a naturally formed structure within a cave is worshiped. #DharmaQuiz 1044. Ans: Amarnath. 
  5. Only one (undisputed) among the 12 Jyotir Lingas, is in the Himalayan mountain range. Name it. #DharmaQuiz 1045. Ans: Kedarnath.
 Top Scorers:

  1. @praveenmla : 5
  2. @ranganaathan : 5
  3. @manojkagarwal : 5
  4. @Sonal_Aga : 5
  5. @clumsycoder : 5
  6. @iCSM : 5
  7. @surnell : 5
  8. @ChandanYogendra : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @hchaturv : 5
  11. @bhaviknz : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @iSaakshi : 5
  14. @rinku3009 : 5
  15. @TheArvindDhar : 5
  16. @prashanthkpp : 5
  17. @ad_k : 5
  18. @chandrabhushanj : 5
  19. @shanthigrama : 5
Congrats to:
  • @geophyraj : 4
  • @Rasraj : 4
  • @sweetandu : 4
  • @Dhanushm : 4
  • @GirishPodar : 4
  • @jemin_p : 4
  • @NikhilShembekar : 3
  • @KumarAshish : 3
  • @drvivekhada : 3
  • @_Aniket : 3
  • @RightwingIndian : 2
  • @atulbadani : 2
  • @virendersj : 2
  • @pandya_varun : 2
  • @ShekharGokhale : 2
  • @sanathandharma : 1
  • @mjrajput : 1
  • @pradeepkhs : 1
  • @rk_kulkarni : 1
  • @drvijayr1 : 1
  • @vaswaniravi : 1
  • @poopa10 : 1
  • @anilkohli54 : 1
  • @Harsh1011 : 1
  • @stormylook : 1
  • @adityaagnihotri : 1
  • @NikhilVadia : 1
  • @sweetandu : 1
  • @upretivineet : 1
  • @abhipar7 : 1
  • @mbhagawat : 1
  • @shanthikod : 1
  • @amithk108 : 1
  • @satyajitdas84 : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @Narainised : 1
  • @CricRaks : 1
  • @vismayshah :  1
Nice to see so many people getting onto this score board. Please do read more about the shrines, mountains, lakes and rivers of Dharmic importance in the Himalayas. It's an incredibly importance region of the world for Hindus and other Dharmic tradition people.

Share any other interesting things you know, in the comments.