Showing posts with label Kali. Show all posts
Showing posts with label Kali. Show all posts

Friday, October 11, 2013

DharmaQuiz Session 237: 11-Oct-2013

Theme: Devi Shakti's Navaratri Forms
  1. Name one form of Shakti (Devi) which is also a famous Indian raga (musical note).   #DharmaQuiz 1566. Ans. Bhairavi or Durga.
  2. One form of Devi Shakti is also the Goddess of the Hindu holy city Kashi or Varanasi. Name that. #DharmaQuiz 1567. Ans: Annapoorna. (Looking for this exact name)
  3. This form is probably the most famous form of Devi Shakti. Planet Mangala (Mars) is associated with it. Name that rupa. #DharmaQuiz 1568. Ans: Durga.
  4. This famous form of Devi Shakti has Virabhadra as her consort. Name her. #DharmaQuiz 1569. Ans: Bhadra Kali. 
  5. This form of Devi Shakti keeps her foot over a Shri Chakra. Name her.  #DharmaQuiz 1570. Ans: Lalita (Tripurasundari or Rajarajeshwari accepted too)
For DQ 1570. {Image: Wiki}
Toppers for Session 237.
  1. @KaushikRg : 5
  2. @iSaakshi : 4
  3. ‏@smna17 : 4
  4. @shanu1991 : 4
  5. @rahulghildiyal : 4
Congrats to:
  1. @meenabg18 : 3
  2. @AvinashCKM : 3
  3. @ankushraj29 : 3
  1. @agneepankh : 2
  2. @sheefal : 2
  1. @asha_gm : 1
  2. ‏@harishinamdar : 1
  3. @rao_deepak : 1
  4. @umesh511 : 1
  5. @shankarms237 : 1
  6. @shawjipk : 1
  7. ‏@rucheesharma : 1
  8. @maathinamalla : 1
  9. @trolleswar : 1
  10. @Gyan_ : 1
  11. @pooja_LuvIndia : 1
  12. @preethamsai : 1
  13. @MayankBhambhu : 1
  14. @jananisri77 : 1
  15. @ramprakashbagri : 1
  16. @PunyaPrakop : 1
  17. @cubicle_warrier : 1
  18. @lassi_da_glass : 1
  19. @MediaRebut : 1
  20. @geffbeck  : 1
  21. @saggirex : 1
  22. @stormylook : 1
  23. @suar4sure : 1
Happy Navaratri everyone!

Friday, September 6, 2013

DharmaQuiz Session 232: 6-Sep-2013

Theme: Parvati
  1. Devi Parvati is also known as Shailaja. What does the Samskrita name Shailaja mean? #DharmaQuiz 1536. Ans: Daughter of the mountains. Shaila = Mountain; Ja almost = Being Born
  2. Durga and Kali are two forms of Devi Parvati. Name any one other form. #DharmaQuiz 1537. Ans: Chandi, Annapurna and many more.
  3. Parvati's beloved son Ganesha is also known as Heramba. What does Heramba mean? #DharmaQuiz 1538. Ans: Mother's most beloved son (Ladla)
  4. Parvati is worshiped as Gauri (Gowri) in Bhadrapada month in Maharashtra and Karnataka. On which day of Shukla Paksha? #DharmaQuiz 1539. Ans: Bhadrapada Krisha Tritiya (3rd day)
  5. A 1200+ year old temple for Parvati, in the form of Mookambika. Where is it? #DharmaQuiz 1540. Ans: Kolluru, Karnataka.
Session 232 Toppers:
  1. @cubicle_warrier : 5
  2. @Bacchuji : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @V_in_U : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @GuruCharan99 : 5
  7. @Susri1210 : 5
  8. @sushmahari : 5
  9. @gboxam : 5
Congrats to:
  1. @sundeeppatkar : 4
  2. @The_5_Elements : 4
  3. @sweetandu : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  1. @Bengalur_Huduga : 3
  2. @KantakKantak : 3
  1. @vinirish : 2
  2. @vcd_87 : 2
  3. @Mamdhata : 2
  4. @ratnakarkulkarn : 2
  5. @akshri_250 : 2
  6. @pjha16 : 2
  7. @rajan_pundir : 2
  1. @roshanonline : 1
  2. @MediacrooksXpos : 1
  3. @pramodthap : 1
  4. @PappuRobot : 1
  5. @Ranjit_Varma : 1
  6. @sanjeevirao : 1
  7. @pranjal_punit : 1
  8. @aadugowda : 1
  9. @DrSatyaSaraswat : 1
  10. @Dhaval4192 : 1
  11. @deepak_aj : 1
  12. @Svishh : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @rucheesharma : 1
  15. @shamshanyogi : 1
  16. @ketan_thakkar : 1
  17. @ajitsinghtaimur : 1
  18. @avi31 : 1
  19. @mnithink : 1
  20. @tradetoday99 : 1
  21. @AmitIntruder : 1
  22. @vinaycs7 : 1
  23. @ganguli : 1
  24. @suhasn88 : 1
  25. @JeevanAzad : 1
  26. @rayapatiamruth : 1
Many thanks to all the participants. If you have suggestions for newer topics, leave a comment please.

Friday, April 5, 2013

DharmaQuiz Session 207: 5-Apr-2013

Theme: Dharmic Philosophy

  1. 7 centuries ago, Vedanta Deshika was a famous Guru in Tamil Nadu. Which branch of Hindu philosophy did he follow? #DharmaQuiz 1396. Ans: Vishistadvaita.
  2. Name any one acharya of the Shuddha Advaita school of Hindu philosophy.   #DharmaQuiz 1397. Ans: Vallabha Acharya.
  3. Vasugupta, who composed the famous Shiva Sutras 1100 years ago, was a native of which north Indian state? #DharmaQuiz 1398. Ans: Jammu and Kashmir.
  4. Name any one Brahman community in India today, that is following the Purva Mimamsa philosophy,  involving lots of Yajnas. #DharmaQuiz 1399. Ans: The Namboodaris of Kerala.
  5. Name any one state in India, where the most famous Hindu festival is that of Shakta Philosophy. #DharmaQuiz 1400. Ans: Poschim Bongo, the Kali Pujas.
Toppers:

  1. @nanditathhakur : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @dolby_mehul : 5
  8. @Santhosht_ : 5
Congrats to:
  • @man8shree : 4
  • @sndpmysuru : 4    
  • @ankushraj29 : 4
  • @Tasmayi : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @gboxam : 3
  • @Ravi__TG : 2
  • @bbkhilari : 1
  • @AntarikshG : 1
  • @AnupamkPandey : 1
  • @Sharnarthee : 1
  • @Rona36 : 1
  • @AshGudAshItGets :  1
  • @sridharkswamy : 1
  • @sri709 : 1
  • @indianhindu16 : 1

See you next week..

Tuesday, October 23, 2012

DharmaQuiz Session 171: 23-Oct-2012

Theme: Nava Durgas or Nine forms of Devi Durga
  1. Among the Nava Durgas (9 Durgas) worshiped during Navaratri, which form of Devi derives its name from her son? #DharmaQuiz 1211. Ans: Skanda Mata (Mother of Subrahmanya or Skanda)
  2. Which of the 9 forms of Goddess Durga worshiped during Navaratri denotes her as being extremely fair complexioned?  #DharmaQuiz 1212. Ans: Maha Gauri (Gaura colour in Sanskrit means spotless white)
  3. Which of the 9 forms of Devi Durga worshiped during Navaratri denotes her as very dark in colour, ready to fight demons?  #DharmaQuiz 1213. Ans: Kala Raatri, fighting rakshasas Shumbha and Nishumbha.
  4. Goddess Durga wears a half moon, or crescent on her forehead during the 3rd day of Navaratri. What is she called that day?  #DharmaQuiz 1214. Ans: Chandra Ghanta. 
  5. Shiva worshiped Durga on 9th day of Navaratri and got powers. Which Nava Durga form he worshiped? #DharmaQuiz 1215. Ans: Siddhi Dhaatri (The one who bestows powers or siddhis).
Read more here:

Nava Durgas: http://hinduism.about.com/od/godsgoddesses/ss/navadurga_2.htm

Sequence of how Nava Durgas were formed: http://en.wikipedia.org/wiki/Navadurga#NavaDurga_Life_Phases

Top Scorers of session 171:
  1. @nanditathhakur : 5
  2. @AshutoshNSingh : 5
  3. @Amaresh80 : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @dolby_mehul : 5
  7. @abhipar7 : 5
  8. @man8shree : 5
  9. @suryakantpandey : 5
  10. @sharad_51 : 5
  11. @intodust_in : 5
  12. @DevNakshi : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Many congrats to:

@udgeetha : 4
@smna17 : 4

@ankushraj29 : 3
@harishkaushik15 : 3
@forevernivesh : 3

@keewwllguy : 2
@ochrerocker : 2

@Ajaymishra412 : 1
@iNeelSoni : 1
@lodyaashi : 1
@archie229 : 1
@meelogsin : 1
@Prach82 : 1
@dppoddar : 1
@IamSrivatsanV : 1

May Goddess Durga bless everyone! Peace.

Friday, December 23, 2011

DharmaQuiz Session 109: 23-Dec-2011

Theme: Hindu cultural history of Indian city names.
  1. Name the Indian city, whose name was that of a state not so long ago, whose name is derived from demon Mahishasura.  #DharmaQuiz 899. Ans: Mysore from Mysuru derived from Mahishuru. (uru or ooru = city).
  2. This is probably the 2nd oldest city in India. Mughals renamed it as "Settled by (Islamic) God". Name this Hindu Holy city. #DharmaQuiz 900. Ans: Allahabad known earlier as Prayag.
  3. Name this megapolis of India, whose name is derived from the Hindu Goddess' name, "Maha Amba" or The Great Mother - #DharmaQuiz 901. Ans: Mumbai derived from Mumba Devi or Maha Amba Devi.
  4. Name this metro city of India, whose name by some versions means, "The Land of the Goddess Kali". #DharmaQuiz 902. Ans: Kolkata derived from Kali kata or Kali Kshetra originally.
  5. Name this city in the west of India, where Lakshmana is believed to have cut off Shurpanakha's nose. #DharmaQuiz 903. Ans: Nashik. (In Sanskrit, naasika = nose)
Top scorers for this session:
  • @bhaviknz : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @antidespondent : 5
  • @RohitRajpurohit : 5
  • @clumsycoder : 5
  • @sudhen03 : 5
  • @PriyaTweets_ : 5
  • @gdevraj : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @Sammy_2912 : 5
  • @pkagrawala : 5
  • @hindu_tweeter : 5
  • @voxindica : 5
  • @vijirak : 5
  • @nitinsaini76 : 5
Congratulations to these:
  • @dvijanma : 4
  • @Musunurii : 4
  • @keerthinarayan8 : 4
  • @khaishk : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @kirankarlmarx : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @psudo : 3
  • @jitndr : 3
  • @chaitanyabdesai : 3
  • @anivyas : 3
  • @vkspathak : 3
  • @sanrobin3 : 3
  • @malaylakhani : 3
  • @Susri1210 : 3
  • @biswajeetdash : 2
  • @madhu52 : 2
  • @manohar_sram : 2
  • @jaideepb : 2
  • @AvinashCKM : 2
  • @InternetVHindu : 2
  • @beingjyoti : 1
  • @madaddie24 : 1
  • @ParwezAhmedKhan : 1
  • @amitprabhu : 1
  • @stormylook : 1
  • @BHARATH_H_RAJU : 1
  • @rajivgaxdhi : 1
  • @Ace_Of_Pace : 1
  • @ishekhar_sk : 1
  • @nimeshchandra : 1
  • @miumesh : 1
  • @rajsekharpattem : 1
  • @MRWIndia : 1
  • @ankushraj29 : 1
  • @veenaazz : 1
  • @DaringDeepa : 1
  • @folotole : 1
  • @rajputrahul19 : 1
  • @mayaadvaita : 1
  • @asimhot : 1
  • @chhayank : 1
Many congratulations to all those listed above and those who attempted but couldn't manage to get here. Better luck next time!