Showing posts with label Kaveri. Show all posts
Showing posts with label Kaveri. Show all posts

Friday, November 18, 2016

Sacred Rivers and Temples

#DharmaQuiz Session 368: 15-Sep-2016

#DharmaQuiz 2231: Which is the longest parikrama of a river in India (walking completely around a river from start to sea)? Hint: 2600+KM
Answer: Narmada river. One of the world's most challenging walks.
Fastest 3 answers: @reply_err @jp_surat @nimeshchandra

#DharmaQuiz 2232: On which south flowing river's bank is this magnificent temple?
Ans: Hoogly.
DQ 2232. Pic from im.hunt.in
Fastest 3 answers: @ethicalman3, @gandabherunda and @supratimp

#DharmaQuiz 2233: Sangameswarar temple is at the sangam of Kaveri and Bhavani rivers. Name the third (mystic) river. Ans: Amutha also known as Agaya Ganga or Akasha Ganga.

DQ 2233. Pic from Wiki
Fastest 3 answers: @DVHeroor, @DrShobha and @siddhupalled

#DharmaQuiz 2234: This is a gorgeous Shri Rama temple on the banks of a mighty Indian river. Which river? Ans: Godavari river. Bhadrachalam, Telangana.

DQ 2234. Pic from pinimg.com
Fastest 3 answers: @Vandebharathi, @sobandevarajan and @Sravan

#DharmaQuiz 2235: This is a cave temple for Lord Shiva in Punjab. From Mahabharata era. Next to which river? Ans: Ravi river, Mukteshwar Mahadev temple near Pathankot.
DQ 2234. Pic from mukteshwarmahadev.com
Fastest 3 answers: @DVHeroor, @sooriks and @DrShobha

Thanks for participating!

Friday, July 17, 2015

Pushkarams Across Major Indian Rivers

#DharmaQuiz Session 338: 17-Jul-2015

#DharmaQuiz 2076: Right now #GodavariPushkaralu is happening. Name one famous temple town along Godavari where this Pushkaram is celebrated. Ans: Bhadrachalam, TS, Rajahmundry, AP, Nashik, MH and many more.

#DharmaQuiz 2077: In 2017, the big Kaveri Pushkaram will happen. Name 1 temple town along Kaveri, where you can bathe & celebrate pushkaram. Ans: Trichy, TN, Talakaveri, KA, Srirangapatna, KA etc.

#DharmaQuiz 2078: The Omkareshwar temple on Narmada river would see a big Pushkar every 12 years. When's the next one? Ans: 2024
DQ 2078: Pic - Wiki
#DharmaQuiz 2079: Last year, a famous Pushkaram happened in Uttarakhand, Haryana and Uttar Pradesh. Along which sacred river's banks? Ans: Yamuna.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 2080: Among the Nava Grahas, which particular planet entering a rashi triggers Pushkarams along rivers? Ans: Guru or Jupiter. Check this for more info on which Rashi triggers pushkaram in which river. http://hindupad.com/next-pushkarams/

Scores for session 338:
  1. @praveenbp21aug : 3
  2. @AmatyaKautilya : 2
  3. ‏@shivaparv : 2
  1. @SanjayKV16 : 1
  2. @ramu_nalamati : 1
  3. @sambharadwaja : 1
  4. ‏@PTSwami : 1
  5. @CHANDU7777777 : 1
  6. @Itz__Abhishek : 1
  7. @mrkotians : 1
  8. @crazydiode : 1
  9. @Sanjeevp02 : 1
  10. @viky_belathur : 1
  11. @KishoreKeBol : 1
  12. ‏@Sunil_Reddy : 1
  13. @vamshitweet : 1
  14. @UKKishor : 1
  15. @Sanjeevp02 : 1
  16. @sudhirapai : 1
  17. @hemant22973 : 1
Congrats to all those who got into this list!

Friday, July 3, 2015

Tamil Nadu Temples

#DharmaQuiz Session 336: 03-Jul-2015

#DharmaQuiz 2066: There are 3 prominent Ranganatha Swamy (Vishnu in sleeping pose) temples along Kaveri river. Which one is "Antya Ranga"? Ans: Srirangam, TN.

@benmoha informs: 

Aadi - Srirangapatna, Karnataka
Madhya - Shivana Samudra, Karnataka
Antya - Srirangam, Tamilnadu


#DharmaQuiz 2067: There are 5 ancient Shiva temples in south India, 1 for each pancha bhoota (basic element). Which one is for Jala / water? Ans: Tiruvaikaval or Jambukeshwara, TN.

#DharmaQuiz 2068: There's a famous Shani Temple in Thirunallar. 1000s take bath in this tank. In which state or UT? Ans: Puducherry.

DQ 2068. Image - Wiki
#DharmaQuiz 2069: This ancient Shiva temple is in a temple town of TN.
The Linga is slightly tilted. Name temple. Ans: Adi Kumbeswarar. Kumbakonam.

DQ 2069. Image - Wiki
@NR_Tatvamasi says: Quite a few shiva in TN are tilted. unless that gopura is well known for them tough for anyone.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 2070: Image from 1870s of a very famous "Dancing Shiva" temple in TN. Name it? Ans: Chidambaram.

DQ 2070. Image - Wiki

Scores for session 336:
  1. @Sricalifornia : 4
  2. @keshavaram : 4
  3. @BKottadamane : 4
  4. @sridhar_savitha : 4
  5. @ramkiprasad : 4
  6. @nandaakumar : 4
  1. @VG100000 : 3
  2. @pvaidyaraj : 3
  1. @ksrikantiyer : 2
  2. @benmoha : 2
  3. @mrsnrao : 2
  1. @SKK288999 : 1
  2. @strawsInTheWind : 1
  3. @kool_Mady : 1
  4. @rkthiyagarajan : 1
  5. @Sravan : 1
  6. @DrPannagDesai : 1
  7. @singh81arun : 1
  8. ‏@juyal_pravin : 1
  9. @pradeptk : 1
  10. @vsubbu48 : 1
  11. @thamzi_SH : 1
  12. @dsktweets : 1
  13. @_BeingSpiritual : 1
  14. ‏@UKKishor : 1
  15. @AvinashCKM : 1
  16. @tweeteringuise : 1
  17. @kikkeriv : 1
  18. @PaarthRudra : 1
  19. @seeniram : 1
  20. @TheTandav : 1
  21. @esgeeaar : 1

Have a great trip to these temples, at least once in your life time!

Tuesday, August 5, 2014

Hindu Temples On River Banks

DharmaQuiz Session 291: 5-Aug-2014

#DharmaQuiz 1841: Name this upanadi or tributary of Krishna river, on whose bank is a very famous Vithala temple. Ans: Bhima or Chandrabhaga river. Pandharapur kshetra.

#DharmaQuiz 1842: This river is one of the headstreams of Ganga, on whose bank is a peetha re-established by Adi Shankara. Name the river. Ans: Alaknanda. Badrinath peetha.

#DharmaQuiz 1843: This desert like place in south India that is famous for its pancha linga (5 linga) darshana is on which river's bank? Ans: Kaveri. Talakadu pancha linga darshana.

#DharmaQuiz 1844: There's a famous Rama temple in the south East of India, where Rama and Sita supposedly visited. On which river's bank? Ans: Godavari. Bhadrachalam temple.

#DharmaQuiz 1845: A Jyotir Linga in central India is on an Om shaped island. On which major river's bank? Ans: Narmada. Omkareshwar temple.

Scores for session 291:
  1. @hchaturv : 5
  2. @abhipar7 : 5
  3. @durgaramdas : 5
  4. @mareekuree : 5
  1. @chetankshet : 4
  2. @vipulgupta1976 : 4
  3. @mrsnrao : 4
  4. @gboxam : 4
  1. @keshavaram : 3
  2. @CJoshi28 : 3
  1. @harishinamdar : 2
  2. @kirtweetz : 2
  3. @kushleshsharma : 2
  1. @prasca : 1
  2. @DeepeshLakhera : 1
  3. @srinivasanands : 1
  4. @aseemcam : 1
  5. @ratnakarkulkarn : 1
  6. @RakeshChouhan : 1
  7. @rohitsamvada : 1
  8. @shreyasms : 1
  9. @Eagleeye47 : 1
  10. @DrSatyaSaraswat : 1

Thanks for participating!

Tuesday, October 22, 2013

DharmaQuiz Session 238: 22-Oct-2013

Theme: Hindu temples

1) Name the President of India who took part in the grand pratishtapana of Somnath temple's Jyotirlinga, after independence.  #DharmaQuiz 1576. Ans: Babu Rajendra Prasad.

2) From the December month of which year, is keertana, pooja and darshan of Ram Lalla happening at Ram janmabhumi, Ayodhya? #DharmaQuiz 1577. Ans: 1949. The gates were opened in 1980s but the pooja was happening much before on a small scale.

3) You can get to this famous Shiva temple in Karnataka, after climbing 7 beautiful hills. Name temple. #DharmaQuiz 1578. Ans: Male Mahadeshwara temple.

DQ 1578; Image: thehindu.com 

4)  This is the birth place of one of the 7 most sacred rivers for Hindus. Name the place. #DharmaQuiz 1579. Ans: Talakaveri.
DQ 1579: Image: Facebook

5) {Final, Open till 10PM} Pic from Bhartiya temple, Michigan, USA. Which festival is being celebrated? #DharmaQuiz 1580. Ans: Karva Chauth.

DQ 1580: Image: staticflickr.com
Toppers for session 238:

  1. @Manjunaath : 5
  2. @GuruCharan99 : 4
  3. @ashujoshi27 : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  5. @KaushikRg : 4
Congrats to:
  1. @talmukund : 3
  2. @arunk3707 : 3
  1. @Dilipmys : 2
  2. @pai_rajesh : 2
  3. @YashwantCharan : 2
  4. @nareshdixit82 : 2
  5. @V_R_R_K : 2

  1. @SnookyBangalore : 1
  2. @lodyaashi : 1
  3. @n_dolli : 1
  4. @sdpandya8 : 1
  5. @skdeshpande : 1
  6. @sushmitnath : 1
  7. @pwnprm : 1
  8. ‏@ganeshmahnar : 1
  9. @Ameysd : 1
  10. @siddarthpaim : 1
  11. @mrsnrao : 1
  12. @kapilvyas : 1
  13. ‏@Janamejayan : 1
  14. @Ammamymother : 1
  15. @HawaSoniya : 1
  16. @Mohandb : 1
  17. @himanshucs28 : 1
  18. @Del_Alpha : 1
  19. @mishrakmanoj : 1
  20. @neerajvakeel : 1
  21. ‏@pallavirajeev11 : 1
  22. @Nithin_Kumar_ : 1
  23. @mahanteshneel : 1
  24. @vishal_jamuar : 1
  25. @sanjeevirao : 1
  26. @FatAngryBird : 1
  27. @Susri1210 : 1
  28. @biswajeetdash : 1
  29. ‏@sushmahari : 1
  30. @beingNOMAD : 1
  31. @nanditathhakur : 1
  32. @AnupCommonMan : 1
See you next time.

Friday, November 16, 2012

DharmaQuiz Session 175: 16-Nov-2012

Theme: Basics of a Hindu Pooja or Worship.
  1. During poojas, the man doing pooja is asked to do "Achamana". What is Achamana? #DharmaQuiz 1231. Ans: Drinking spoon quantity of water three times, chanting Krishna's name. Purification of the body before worship. Essentially swallowing water 3 times from the base of the right thumb, while reciting different mantras in praise of the lord like Keshavaya Swaha, Narayanaya Swaha and Madhavaya Swaha. Names change based on local customs.
  2. Few Hindus worship Vishwaksena before the main deity. But whom do majority of Hindus worship as the first deity in a pooja? #DharmaQuiz 1232. Ans: Ganapati.
  3. When Hindus setup a Kalasha or pot for sacred water during pooja, symbolically how many rivers' water is invited in that?  #DharmaQuiz 1233. Ans: Seven rivers: Ganga, Yamuna, Godavari, Saraswati, Narmada, Sindhu and Kaveri.
  4. In any pooja, you symbolically wash the feet of Deva or Devi using "padya". Which is the very next step in most poojas? #DharmaQuiz 1234. Ans: Arghya or offering water to cleanse the hands. There are more meanings too: http://vedabase.net/a/arghya
  5. {Final, Open till 11PM} Usually poojas involve "Ashtottara" name chanting. Ashta = 8, Uttara =After. Eight after what? #DharmaQuiz 1235. Ans: Full name is Shata-Ashta-Uttara or 8 after 100. In short used as Ashtottara. There is also Sahasra-Ashta-Uttara or 1008.
Top scorers of session 175:
  1. @cubicle_warrier : 5
  2. @anandt_05 : 5
  3. @DevNakshi : 5
  4. @hindujanjagruti : 5
  5. @Right2bRight : 5
  6. @arunz : 5
  7. @Tasmayi : 5
  8. @man8shree : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @surnell : 5
  11. @vipulgupta1976 : 5
  12. @dolby_mehul : 5
  13. @sweetandu : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
  15. @sharathinindia : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @iSaakshi : 5
Congratulations to:
  • @Manojakrishna : 4
  • @raopm9 : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @philAmit : 3
  • @fas_gayi_garari : 3
  • @rainaamit : 3
  • @Rasraj : 2
  • @Keefarqpaindha : 2
  • @ishuaadi : 2
  • @khaishk : 2
  • @Manjunaath : 2
  • @dominodeck : 2
  • @rinku3009 : 2
  • @Darksider150 : 2
  • @psudo : 1
  • @PANDIT_SAURABH : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @AvinashCKM : 1
  • @aanchall : 1
  • @Vimzy_ : 1
  • @halovivek : 1
  • @yoginisd : 1
  • @antidespondent : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @saggirex : 1
  • @DAmunRa : 1
  • @rkjain2903 : 1
  • @DrShobha : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @Modi4India : 1
  • @SathyaSher : 1
  • @Anirvachan : 1
  • @im_adi : 1
See you next time. If you have topic ideas, please do drop in a comment. I will surely read and incororate it.

Friday, July 6, 2012

DharmaQuiz Session 147: 6-Jul-2012

Theme: The 7 Sacred Rivers for Hindus
  1. Kapila or Kabini a river originating in Kerala, joins one of the 7 most sacred rivers for Hindus. Name the sacred river. #DharmaQuiz 1091. Ans: Kaveri.
  2. This sacred river of India is termed in Hindu scriptures as the daughter of Saranyu (wife of Surya). Name the river. #DharmaQuiz 1092. Ans: Yamuna (or Yami)
  3. This river, among the 7 most sacred rivers for Hindus, touches the northernmost part of (Greater) Jammu & Kashmir. Name it. #DharmaQuiz 1093. Ans: Sindhu.
  4. This river, among the 7 most sacred for Hindus, is the second longest within Indian borders, after Ganga. Name it. #DharmaQuiz 1094. Ans: Godavari. 1465 KM long.
  5. {Final, Open till 11 PM} This river, among the 7 most sacred rivers for Hindus, was traditionally a boundary between North and South India. Name it. #DharmaQuiz 1095. Ans: Narmada.
Top Scorers:
  1. @MV_BN : 5
  2. @pvaidyaraj : 5
  3. @surnell : 5
  4. @sharad_51 : 5
  5. @surenc1974 : 5
Congratulations to:
  • @danjurious : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @neerajstpl : 4
  • @iCSM : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @lagudapandi : 3
  • @TheArvindDhar : 2
  • @amit8195 : 1
  • @Singh_ummm : 1
  • @proudHindu123 : 1
  • @Malligere : 1
  • @BKS_5 : 1
  • @chaitanyadj : 1
  • @chandrabhushanj : 1
  • @AnkurTri : 1
  • @Marut_ : 1
  • @anandt_05 : 1
  • @NectarSrc : 1
  • @hrishisays : 1
  • @pathak_rajiv : 1
See you next week, with a new edition of DharmaQuiz.
You can subscribe to @kiranks/dharmaquiz list for answers right into your Twitter inbox.

Friday, May 25, 2012

DharmaQuiz Session 140: 25-May-2012

Theme: Indian Train Names and Hinduism.
  1. This train named after a famous old woman from Ramayana, travels from Deccan plateau to the tip of South India. Name it.  #DharmaQuiz 1056. Ans: S(h)abari Express.
  2. This train, traveling from Mumbai to a major city in UP, is named after an ancient Indian flying plane. Name it. #DharmaQuiz 1057. Ans: Pushpak Express
  3. There is an express train on the western coast of India, named after the great grandmother of Pandavas & Kauravas. Name it. #DharmaQuiz 1058. Ans: Matsyagandha express.
  4. There is an train between Poschim Bongo and Odisha, literally meaning, "The Express of the Lord of the Earth". Name it. #DharmaQuiz 1059. Ans: Sri Jagannath Express.
  5. {Final, Open till 11PM} Name this train whose name is a combination of northern and southern sacred rivers of India. #DharmaQuiz 1060. Ans: Ganga Kaveri Express.
Top Scorers:
  1. @bips_98 : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @sharathinindia : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @sumeetgaarg : 5
  8. @vschanna : 5
Congrats to :
  • @shawjipk : 4
  • @keerthinarayan8 : 4
  • @saikumar_k : 4
  • @bhijeetD : 4
  • @geophyraj : 4
  • @Bgiridharr : 3
  • @TheArvindDhar : 3
  • @sanathandharma : 2
  • @abhipar7 : 2
  • @Dhanushm : 2
  • @mabhik : 2
  • @sharad_51 : 2
  • @arunohri : 2
  • @singhrakeshk : 2
  • @Scarysouthpaw : 2
  • @arora_chandan : 1
  • @Alex_Pandian : 1
  • @jp_surat : 1
  • @vkspathak : 1
  • @pp_chn : 1
  • @khaishk : 1
  • @Rajsan2012 : 1
  • @sohanjain : 1
  • @arbitvalue : 1
  • @beingkedar : 1
  • @debabrata2008 : 1
  • @_Innovision : 1
  • @shashi_b_prasad : 1
  • @paragbakshi : 1
  • @mayaadvaita : 1
  • @LMAATHUR : 1
  • @siddarthpaim : 1
  • @DevaSrik : 1
  • @amsrjn : 1
  • @drvijayr1 : 1
Thanks for your participation.