Showing posts with label Upanishad. Show all posts
Showing posts with label Upanishad. Show all posts

Tuesday, August 4, 2015

Non Hindu Sanskrit scholars

#DharmaQuiz Session 341: 5-Aug-2015

#DharmaQuiz 2091: Which Mughal prince completed the translation of 50 Hindu Upanishads from their original Sanskrit into Persian in 1657? Ans: Dara Shikoh.

#DharmaQuiz 2092: Which German born 19th century Sanskrit scholar wrote "Sacred Books of the East", a 50 volume set of English translations? Ans: Max Muller.

#DharmaQuiz 2093: Which 19 century England born Sanskrit scholar is best known for Rig Veda translation to English? He studied Sayanacharya. Ans: Ralph TH Griffith

#DharmaQuiz 2094: 2300 years ago this Greek Ambassador to India wrote "Indica". Probably the 1st westerner to document India for west. Who? Ans: Megasthanes.

#DharmaQuiz 2095: A Persian scholar studied science in Sanskrit and wrote Kitab tarikh al-Hind 1000 years ago. Who? Ans: Ahmad al-Biruni.

Scores for session 340:
  1. @IndiafirstVM : 5
  1. @PrachinVaani : 4
  2. @Rickshaw_wala : 4
  1. @aham1857 : 3
  2. @SnookyBangalore : 3
  3. ‏@dhpavan : 3
  4. @deshi_mangoman : 3
  1. @prashu46 : 2
  2. @KumaraVaani : 2
  3. @psudo : 2
  1. ‏@madimpex1973 : 1
  2. @vasenvy : 1
  3. @vmguruprasath : 1
  4. ‏@shivaparv : 1
  5. @sourabhtaletiya : 1
  6. @lathaksjgd : 1
  7. @venksaiyan : 1
  8. @manish_nadir : 1
  9. ‏@AjaxNgp : 1
  10. @DivmeterPsycho : 1
  11. @vamshi_in : 1
  12. @raghavsapient : 1
  13. @ShubhaPatil9 : 1
  14. @ImInAntariksh : 1

Good to see interest in Indology scholar quiz.

Friday, February 13, 2015

Famous Hindu Quotes

#DharmaQuiz Session 319: 10-Feb-2015

#DharmaQuiz 1981: Vivekananda used - Uttishthata Jagrata Prapya Varan nibodhata.
Was from Katha upanishad. Who speaks these words there? Ans: Yama Dharma Raya to Nachiketa.

#DharmaQuiz 1982: Mano Buddhi Ahankaara Chitta ni naaham is a great Indian philosophical song. Who composed it? Ans: Adi Shankara. Known as Atma Shatakam.

Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Atma_Shatkam

#DharmaQuiz 1983: Atmano Mokshartham Jagat Hitaya Cha, is a Rig Veda's shloka that is the motto of a famous dharmic matha. Which one? Ans: Ramakrishna math, started by Vivekananda.

#DharmaQuiz 1984: Punarapi jananam punarapi maranam punarapi janani jathare shayanam. This great philosophical line is a part of which song? Ans: Bhaja Govindam by Adi Shankara.

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1985: Dharmo Rakshati Rakshitah = Dharma protects those who protect Dharma - is a part of which text? Ans: Manu Smriti.

Scores of session 319:
  1. @ramas_cal : 5
  2. @sumanthbharatha : 5

  1. @Simuntweets : 4
  1. @UKKishor : 3
  2. ‏@niranjanprabhu : 3
  3. @Aamchigele : 3
  4. @Telugutalli : 3
  5. @TrivediNcbhatt : 3
  6. ‏@DrSrishtiGupta : 3
  1. @aravozhukkam : 2
  2. @ravikantbhat : 2
  1. @puneethsamani : 1
  2. @padbalaram : 1
  3. @Pria12Rao : 1
  4. @Suprith_Mandara : 1
  5. @db_is_db : 2
  6. @PoonamV_ : 1
  7. @deshi_mangoman : 1
  8. ‏@sudhirapai : 1
  9. @Bruhannale : 1
  10. @arunrush : 1
  11. @aasare1 : 1
  12. @ANILKUMARAN5 : 1
  13. @pramodhbala : 1
  14. @balamura001 : 1
  15. ‏@realactivex : 1
  16. @shathrao : 1
  17. @Umeshkumarr26 : 1
Congratulations to all those who made to the score list.
 

Friday, October 17, 2014

Theme: Hindu Scriptures

DharmaQuiz Session 302: 17-Oct-2014

#DharmaQuiz 1896: Is Ramcharitmanas older or Artha Shastra? Ans: Artha Shastra by Kautilya. Almost 2000 years older than Ramcharitmanas of Tulasidas.

#DharmaQuiz 1897: Which one of these is a Vaishnava purana?
Padma or Brahmanda. Ans: Padma.

#DharmaQuiz 1898: Name any one Itihasa (historical account) from Hindu scriptures.
Ans: Ramayana or Mahabharata.

#DharmaQuiz 1899: Is Mundaka upanishad that contains "Brahma vid Brahmaiva bhavati", a part of Yajur veda or Atharva veda? Ans: Atharva veda.

#DharmaQuiz 1900: Shrauta sutra and Smarta sutra, are a part of which of the six Vedangas? Ans: Kalpa.

Scores for session 302:
  1. @sankarbe : 5
  2. @Telugutalli : 5
  3. @GuruCharan99 : 5
  1. @AmatyaKautilya : 4
  1. @PrinceArihan : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @kepalagudde : 3
  1. @nikhil__13 : 2
  2. @deshi_mangoman : 2
  3. @rajeshrajput1 : 2
  4. @23nutty : 2
‏@Beingamby : 1
  1. @ahmednkhan : 1
  2. @sanya53 : 1
  3. @Anirvachan : 1
  4. ‏@drarora_gaurav : 1
  5. @Karmasura : 1
  6. @anityakr : 1
  7. @bapufromzalawad : 1
  8. @srijai : 1
  9. @ProtectIndia : 1
  10. @SwathiRagha : 1
  11. @rinku3009 : 1
  12. ‏@sudhirapai : 1
  13. @TedhiLakeer : 1
Good show today.


Tuesday, May 20, 2014

DharmaQuiz Session 275: 20-May-2014

Theme: Muslims who contributed towards Hinduism in India.

#DharmaQuiz 1761: Name the Mughal prince who translated 50 Upanishads from Sanskrit into Farsi, naming, Sirr e Akbar (The Greatest Mystery). Ans: Dara Shikoh, son of Shah Jahan.

#DharmaQuiz 1762: Name this Bharat Ratna Musician, a Shia, but a great Goddess Saraswati devotee. He performed at Kashi Vishwanath temple. Ans: Ustad Bismillah Khan.

#DharmaQuiz 1763: Name this tatvapada(moral poems) Kannada poet who was born a Muslim, but but was made a Brahmin by guru Govinda Bhatta. Ans: Santa Shishunala Sharif.

#DharmaQuiz 1764: There is a Venkateshwara temple where Burqa clad Muslim women pray since centuries. In which state? Ans: Kadapa, Andhra Pradesh.


Read: http://www.thehindu.com/news/national/andhra-pradesh/muslims-offer-prayers-at-this-temple/article5855962.ece

{Final,Open till 10.30PM} #DharmaQuiz 1765: Each year Shaikh Jannat Hossain leads Durga Pooja committee. Which state? Ans: Odisha.



Read more: http://www.newindianexpress.com/states/odisha/article1311134.ece


Answers for session 275:
  1. @CJoshi28 : 5
  2. @PrashanthSai369 : 5
  3. @Ethirajans : 5
  4. @KaushikRg : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @showadarsh : 5
  1. @GuruCharan99 : 4
  2. @ChampakRoy : 4
  3. @Iam_BigV : 4
  1. @deshi_mangoman : 3
  2. @sweetandu : 3
  3. @Susri1210 : 3
  1. @rohitkumarnath : 2
  2. @iParamanand : 2
  3. ‏@kamshettysp : 2
  4. @mrsnrao : 2
  5. @JagannathAjnabi : 2
  1. @hooves2 : 1
  2. @sudha073 : 1
  3. @Viswajgd : 1
  4. ‏@KushiChand : 1
  5. @rajeshshenoy63 : 1
  6. @avinash8899 : 1
  7. @Beingamby : 1
  8. @Dil_nair : 1
  9. @SanathanBharat : 1
  10. @vkansagra : 1
  11. @vinaysagark : 1
  12. @rohit_batra : 1
  13. @igopik : 1
  14. @mayavarathaan : 1
  15. @samba3thy : 1
  16. @VinayCKBP : 1
  17. @kumardeepak2050 : 1
  18. @aaaryes : 1
  19. ‏@acakash : 1
  20. @Pputhige : 1
  21. @itsapollo13 : 1
  22. @sharnarthi90 : 1
  23. @srinivasanands : 1
  24. @mithlm10sg8 : 1
  25. @AmatyaKautilya : 1
  26. @akhileshsingh70 : 1
  27. @Oprabhu : 1
  28. @vmanumachu : 1
  29. ‏@imPhaniraj : 1
  30. @octotus : 1
Hope this was interesting.

Friday, January 24, 2014

DharmaQuiz Session 254: 24-Jan-2014

Theme: My Idea of India - Vedic quotes

#DharmaQuiz 1656: उदारचरितानां तु वसुधैव कुटुम्बकम् || udaracharitanam tu vasudhaiva kuṭumbakam - Found in which Upanishad? #MyIdeaOfIndia Ans: Mahopanishad

More: http://en.wikipedia.org/wiki/Vasudhaiva_Kutumbakam

#DharmaQuiz 1657: ॐ सर्वे भवन्तु सुखिनः।  सर्वे सन्तु निरामयाः। Om Sarve Bhavantu Sukhinah, Sarve santu niramayah. Found in which Upanishad? Ans: Brihadaranyaka Upanishad.

More: http://aumamen.com/mantra/om-sarve-bhavantu-sukhinah-universal-prayer-lyrics-and-meaning

#DharmaQuiz 1658:  आ नो भद्राः क्रतवो यन्तु विश्वतः Aano bhadrakratavo yantu vishwatah. Noble thoughts come from everyside. From which Veda? Ans: Rig Veda

#DharmaQuiz 1659: सत्यमेव जयते | satyam-eva jayate (Truth alone triumphs) - is from which Upanishad? #MyIdeaOfIndia Ans: Mundaka upanishad.

More: http://en.wikipedia.org/wiki/Satyameva_Jayate

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 1660: अहिंसा परमॊ धर्मः | Ahimsa Paramo Dharmah, mentioned many times in Mahabharata. Name one such Parva. Ans: Adi Parva and Anushasan parva.

More: http://www.hindupedia.com/en/Ahimsa_Paramo_Dharma

Answers to session 254
  1. @meenabg : 5
  2. ‏@deshi_mangoman : 5
  3. @GuruCharan99 : 5
  4. @man8shree : 5
  1. @Mamdhata : 2
  2. @neethapai : 2
  1. ‏@Susri1210 : 1
  2. @tallurisrao : 1
  3. @ShrrinG : 1
  4. @UKKishor : 1
  5. @ooltikhopdi : 1

See you next week.

Friday, November 29, 2013

DharmaQuiz Session 244: 29-Nov-2013

Theme: Famous mantras from Upanishads

#DharmaQuiz 1606: सत्यं वद। घर्मं चर। स्वाध्यायान्‌ मा.. "Satyam vada; dharmam chara" - This message about truth is from which Upanishad? Ans: Taittiriya Upanishad 1/11 (Shiksha Valli)
Read more in here: http://www.swaminarayan.org/essays/2010/0802.htm


#DharmaQuiz 1607: ॐ असतोमा सद्गमय । तमसोमा ज्योतिर्गमय "Om asato maa sad gamaya tamaso maa jyotir gamaya" - Which Upanishad is this from? Ans: Brihadaryanaka Upanishad 1.3.28
More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Brihadaranyaka_Upanishad


#DharmaQuiz 1608: उत्तिष्ठत जाग्रत प्राप्य वरान्निबोधत - Uthishtata jagrata, praapya varaan nibodhata - From which Upanishad is this from? Ans: Katha Upanishad 1.3.14

More here: http://www.haindavakeralam.com/HKPage.aspx?PageID=14158

#DharmaQuiz 1609: प्रज्ञानं ब्रह्म - prajnaanam Brahma - From which upanishad is this Maha Vakya?. Ans: Aithareeya Upanishad 3.3 of Rig Veda.

#DharmaQuiz 1610: तत् त्वम् असि - tat tvam asi - "Thou art That" - From which Upanishad is this Maha Vakya? Ans: Chandogya Upanishad 6.8.7 of the Sama Veda. In the dialogue between Shvetaketu and his father Uddalaka.

Toppers for session 244:

  1. @iParamanand : 5
  2. @GuruCharan99 : 5
  3. @bhaviknz : 5
  4. ‏@Tasmayi : 5
  5. @iRohitBhat : 5
  6. @sharathinindia : 5
  7. @surenc1974 : 5
  8. @KaushikRg : 5
  9. @PrachinVaani : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @ramas_cal : 5
Congrats to the following too:

@man8shree : 4
@Mamdhata : 4
@SriAiyer2RS : 4

@Talk_karma : 2
@rinku3009 : 2

@JagannathAjnabi : 1
@venkataa : 1
@jodhra63 : 1
@D_Shadz : 1
@Telugutalli : 1
@anantjoshi84 : 1
@brahmavith : 1

Please explore some nice mantras and mahavakyas from Upanishads when you have time.  Friend @PrachinVaani shared Upanishads chronologically ordered by him.
http://historyindianized.blogspot.in/2013/06/the-era-of-upanishads-2.html?m=1

Tuesday, November 26, 2013

DharmaQuiz Session 243: 26-Nov-2013

Theme: Hindu Dharma's Key Acharyas

#DharmaQuiz 1601: Who is termed as the greatest Paramacharya for classifying the sacred Vedas into four parts? Ans: Veda Vyasa.

#DharmaQuiz 1602: Can you name one famous Guru, who can fit into "Dharmacharya" title for writing exemplary bhashyas on Vedas & Upanishads? Ans: Adi Shankara as the most prominent.

#DharmaQuiz 1603: Name 1 Hindu Guru who can fit into "Karmacharya" title for outstanding work done in motivating and organizing Hindu society. Ans: Swami Vivekananda as one prime example.

#DharmaQuiz 1604: Name one Hindu Guru who can fit into "Vijnanacharya" title for tremendous contribution to science or mathematics scholarship. Ans: Bhaskaracharya as one prime example.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 1605: Name a Guru who formulated foundational sutras of Yoga, fit enough to be praised as "Yogacharya". Ans: Patanjali

Toppers for session 243:

@Bengalur_Huduga : 5
@GuruCharan99 : 5
@brahmavith : 5
‏@bhaviknz : 5
@Simuntweets : 5
@man8shree : 5
@KaushikRg : 5
@sweetandu : 5
@GayathriSrinath : 5

Congrats to:

@cubicle_warrier : 4
@rajeshrajput1 : 4
@sreekannoth : 4
@Mamdhata : 4

@showadarsh  : 3
@PankajBagla : 3
@venkataa : 3

@ijitendramodi : 2
@Archana1207 : 2
@tradetoday99 : 2
‏@right_advocate : 2

@ramanujam75 : 1
@mjrajput : 1
@PrashantRastog1 : 1
@njith : 1
‏@rao_deepak : 1
@shrivijaybk : 1
@imRaghu4mKoppal : 1
@imthe_Right : 1
@Atulkbhaskar : 1
@Ignoramusme : 1
@CurrAffairs : 1
@ManikGup92 : 1
@kathalkar24 : 1
@antapravah : 1
@ShubhamBhuyaat : 1
@Purusharth6 : 1
@theninjax : 1
@esgeeaar : 1
@pulkitgupta80 : 1
@DrSrishtiGupta : 1
@SriAiyer2RS : 1
‏@iNIMISH : 1
@GaneshChakravor : 1

See you on Friday.

Friday, July 12, 2013

DharmaQuiz Session 222: 12-Jul-2013

Theme: Miscellaneous
  1. Lord Yama reveals the secret of death to a child in one particular upanishad. What is the name of this Upanishad? #DharmaQuiz 1486 Ans : Katha Upanishad
  2. Ashtavakra defeated a philosopher in Janaka's court to get back his father. Name the philosopher and whose son was he? #DharmaQuiz 1487. Ans: Bandhi, son of lord Varuna
  3. Ashtavakra was cured of his eight deformities by bathing in a river. What was the name of that river? #DharmaQuiz 1488. Ans : Samanga river
  4. In Srimad Bhagavatam, Dhruva praised Lord Vishnu in 12 verses, what is this called? #DharmaQuiz 1489. Ans: Ans: Dhruva Stuti
  5. Lord Vishnu's devotee, Dhruva, was transformed into a celestial body. Name that celestial body. #DharmaQuiz 1490. #DharmaQuiz 1490. Ans : Dhruva Nakshatra or Pole star or North Star.
 This particular session was conducted by Parikshit Mulani

Toppers for session 222:
  1. @manya_rao : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. @sharathinindia : 5
  4. @shawjipk : 5
  5. @vipulgupta1976 : 5
  6. @PrachinVaani : 5
Congratulations to:
  • @AntarikshG : 4
  • @abhipar7 : 4
  • @Ravi__TG : 4
  • @Simuntweets : 3
  • @Mrinology : 2
  • @gcmogre : 2
  • @surenc1974 : 2
  • @Sai_swaroopa : 2
  • @akshri_250 : 2

  • @ansierocks : 1
  • @Shiv5310 : 1
  • @Suyash75 : 1
  • @chutiya_paa : 1
  • @NaMoAllTheWay : 1
  • @vijayamaajgd : 1
  • @Padmaja31 : 1
  • @mrkunalkedia : 1
  • @MaheshwarBhatP : 1
  • @ABoni8 : 1
  • @keshabcacharya : 1
  • @KautilyaBharat : 1
  • @darshanbirur : 1
  • @reemsaied : 1
  • @KiranBjp : 1
  • @avitags : 1
  • @moebile : 1
  • @rn201959 : 1
  • @kirankonnects : 1
  • @sabarinathc : 1
Thanks for attempting!

Friday, May 10, 2013

DharmaQuiz Session 213: 10-May-2013

Theme: Hindu Scriptures
  1. Ramayana is a:- a) Purana. b) Itihasa c) Sutra. #DharmaQuiz 1431. Ans: b) Itihasa.
  2. Shvetashvatara is a:- d) Chandas e) Brahmana. f) Upanishad. #DharmaQuiz 1432. Ans: f) Upanishad.
  3. Name any one Maha Purana that is also the name of a famous Rishi. #DharmaQuiz 1433. Ans: Markandeya, Narada or Skanda.
  4. Samhita is a division of:- g) Vedas. h) Puranas. i) Vedangas.  #DharmaQuiz 1434. Ans: g) Vedas
  5. Hindu temples are built following Agama Shastra.Which type of Agama is usually linked to Tantras? #DharmaQuiz 1435. Ans: Shakta Agama. (Shakti or Devi)
Top scorers for session 213:

  1. @Bacchuji : 5
  2. @prawinsays : 5
  3. @Sharnarthee : 5
  4. @stormylook : 5
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @manya_rao : 5
  7. @Mamdhata : 5
  8. @LoveAkkiKat4Eva : 5
  9. @Parixyt : 5
  10. @sundeeppatkar : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @CJ_Shekhar : 5
  13. @Gurush_ : 5
  14. @ComedyDivine : 5
  15. @DrShobha : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @MV_BN : 5
  18. @GayathriSrinath : 5
  19. @bhaviknz : 5
  20. @surenc1974 : 5
  21. @philAmit : 5
  22. @man8shree : 5
  23. @sweetandu : 5
  24. @Santhosht_ : 5

Congrats to:

  1. @Blstrngbrnacles : 4
  2. @GuruCharan99 : 4
  3. @anandt_05 : 4
  1. @mamtan14 : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @siddarthpaim : 3
  4. @Manushpareek1 : 3
  5. @ProudBharatiya1 : 3
  6. @sengar_nagendra : 3
  1. @drarora_gaurav : 2
  2. @jitvg : 2
  3. @bagshish : 2
  4. @venshu : 2
  5. @kartheeque : 2
  1. @namburi_ram : 1
  2. @Smarty_in : 1
  3. @drsharathhd : 1
  4. @ashishgaba : 1
  5. @sharmabrr : 1
  6. @TheArvindDhar : 1
  7. @venkataa : 1
  8. @anuraagdamle : 1
  9. @Sh07509514 : 1
  10. @seshasivasailam : 1
  11. @SamitLive : 1
  12. @ssmalani : 1
  13. @bajajsanjay : 1
  14. @sanjay1502 : 1
  15. @sanaatankumar : 1
  16. @kirankonnects : 1
  17. @ksmsundaram1975 : 1
  18. @s_hindurashtra : 1
  19. @kaushkrahul : 1
  20. @balmaa : 1
  21. @sriram20 : 1

See you next week with a brand new topic about Hindu culture.

Tuesday, April 9, 2013

DharmaQuiz Session 208: 9-Apr-2013


Theme: Famous quotes from Vedas.
  1. Which Veda has the remarkable saying "Ekam Sat, Viprah Bahuda Vadanti" (Truth is one, Experts call it with various names). #DharmaQuiz 1401. Ans: Rig Veda.
  2. From which Veda is this Maha Vakya "Ayam Atma Brahma" (This Self/Atman is Brahman), from?  #DharmaQuiz 1402. Ans: Mandukya Upanishad of Atharva Veda.
  3. Profound philosophical pondering line from ancient India, "Tat Tvam Asi" (Thou art That) is found in which of the 4 Vedas? #DharmaQuiz 1403. Ans: Chandogya Upanishad of Sama Veda.
  4. The famous Shanti Mantra (Bliss) "ॐ शं नो मित्रः शं वरुणः" (Om Sham No Mitrah Sham Varunah) is found in which Veda?  #DharmaQuiz 1404. Ans: Taittiriya Upanishad of Yajur Veda.
  5. Infinite but Complete Universe - Purnamadah purnamidam, purnat purnamudachyate, is from which Veda? #DharmaQuiz 1405. Ans: Yajur Veda.
Scores for session 208:
  1. @jitvg : 5
  2. @dimpsdawns : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @S_Mandalia : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @manya_rao : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @sweetandu : 5
  10. @sharathinindia : 5
  11. @surenc1974 : 5
  12. @Santhosht_ : 5
Also, congrats to:
  1. @srijai : 2
  2. @ssmalani : 2
  3. @cubicle_warrier : 2
  1. @shawjipk : 1
  2. @pious_Hindu : 1
  3. @TheArvindDhar : 1
  4. @MangoAdmi : 1
  5. @Prudent_Niks : 1
  6. @Tweelak : 1
  7. @Anirvachan : 1
Only the final Veda answer considered and hence many did not get into the scores as they limited the answer to the underlying upanishads.

This was not an easy one as many had to search around. But hope that you all found more info about the blissful and powerful sayings from the vedas.

Friday, February 22, 2013

DharmaQuiz Session 197: 22-Feb-2013

Theme: Physics and Science from ancient India.
  1. 12th century's Rasarnava describes a Magnet as having Bhramakam, Chumbakam, Karshakam, Dravakam and Romakam. Chumbakam means? #DharmaQuiz 1346. Ans: Chumbakam = attraction or clutching effect.
  2. Taittiriya Upanishad: From THAT (absolute cause) space came, then wind,fire, water & earth. What's the word used for space? #DharmaQuiz 1347. Ans: Aakasha
  3. Agastya Samhita describes generation of electrical energy using copper plates. What's the Sanskrit word for copper?  #DharmaQuiz 1348. Ans: Taamra.
  4. What's the most commonly used measurement of distance, during Ramayana and Mahabharata times? #DharmaQuiz 1349. Ans: Yojana.
  5. Newton's Cause & Effect was shown in Vaisheshika Darshanam. Is Vaisheshika a philosophy or ritual? #DharmaQuiz 1350. Ans: Philosophy
Top scorers of session 197:
  1. @JagannathAjnabi : 5
  2. @pradeepkhs : 5
  3. @abhipar7 : 5
  4. @indianomad : 5
  5. @S_Mandalia : 5
  6. @rahulghildiyal : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @cubicle_warrier : 5
  9. @surnell : 5
  10. @vinodvyas220 : 5
Congrats to:
  1. @Sahyadri : 4
  2. @surenc1974 : 4
  3. @vishal1818 : 4
  1. @sharathinindia : 3
  2. @kishor_narayan : 3
  3. @ankushraj29 : 3
  4. @dolby_mehul : 3
  5. @milindatkgp : 3
  6. @sumat_patel : 3
  1. @Kiran_Speaks : 2
  2. @shrutireplys : 2
  3. @AdwaitanWay : 2
  4. @pravinrao6750 : 2
  5. @Marut_ : 2
  6. @srikrishnaus : 2
  7. @manjunathkumarr : 2
  8. @abhi_bol : 2
  1. @aptwits : 1
  2. @ganeshh_k : 1
  3. @srikrishnaus : 1
  4. @rinku3009 : 1
  5. @punter_me : 1
  6. @ashok567 : 1
  7. @alien_lama : 1
  8. @bkn69 : 1
  9. @jusubha : 1
  10. @shriram78 : 1
  11. @lalit1988sa : 1
  12. @dominodeck : 1
  13. @sumanthbharatha : 1
  14. @Flyfiddlesticks : 1
  15. @jenaanindya : 1
  16. @Modi4India : 1
  17. @Saffronista : 1
Three more session to go before our 200th! A special prize will come on that day.

Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 180: 4-Dec-2012

Theme: Hindu Renaissance leaders of 19th century.
  1. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century who founded a new Samaj devoid of untouchability. Family name was Tiwari. #DharmaQuiz 1256. Ans: Swami Dayananda Saraswati -> http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Dayananda
  2. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, whose writing on Vedas came the book "The Secret of the Veda".   #DharmaQuiz 1257. Ans: Sri Aurobindo -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Aurobindo
  3. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who used ancient Upanishads as a vision of rationalist 'modern' India. #DharmaQuiz 1258. Ans: Raja Ram Mohan Roy. More ->   http://en.wikipedia.org/wiki/Ram_Mohan_Roy
  4. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who immortalized the "Arise, Awake" message of Katha Upanishad.  #DharmaQuiz 1259. Ans: Swami Vivekananda. Kathopanishad says: “Uttishthata jagrata Prapyavarannibodhata, Kshurasydhara nishita”, meaning " Arise, awake, Empower yourself through knowledge, As sharp as the razor’s edge”. Vivekenanda used this splendidly in his speeches & slogans inspiring 100s of millions till date.
  5. Name this Hindu Renaissance leader of 19th century, who in 1894 started the public Ganesha poojas. #DharmaQuiz 1260. Ans: Bala Gangadhar Tilak --> http://en.wikipedia.org/wiki/Bal_Gangadhar_Tilak
Just for this session, I could not compile the full scores. So I will leave out that part. The response was very good and I had to browse through 100s of tweets. Sorry,  it got too late then.

Tuesday, August 21, 2012

DharmaQuiz Session 157: 21-Aug-2012

Theme: Sri Aurobindo
  1. When is the birth anniv of Indian scholar, litterateur, philosopher,patriot, social reformer & visionary, Sri Aurobindo? #DharmaQuiz 1141. Ans: 15th August
  2. What was Sri Aurobindo's surname given by his parents? #DharmaQuiz 1142. Ans: Ghose
  3. Name Sri Aurobindo's most famous epical work in English of 23,837 lines directing man towards the Supreme Being.  #DharmaQuiz 1143. Ans: Savitri.
  4. Name one upanishad over which Sri Aurobindo wrote extensive commentary. #DharmaQuiz 1144. Ans: Isha Upanishad
  5. {Final, open till 11PM} Where did Sri Aurobindo establish the famous Auroville Ashram? #DharmaQuiz 1145. Ans: Pudhucherry or Pondicherry.
For further study:
http://hinduism.about.com/od/gurussaintsofthepast/a/aurobindo.htm
http://hinduism.about.com/od/gurussaintsofthepast/a/Sri-Aurobindo-Top-10-Quotations.htm

Top Scorers:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @jemin_p : 5
  4. @deetham : 5
  5. @cpdarshi : 5
  6. @vinodvyas220 : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @abhipar7 : 5
  9. @shawjipk : 5
  10. @DevNakshi : 5
Congrats to:
  • @BhartiyaAgnosti : 4
  • @rahulghildiyal : 4
  • @DilipVyawahare : 4
  • @psychiatrycal : 4
  • @gnanambalam : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @sumashiv : 2
  • @tathagat12 : 2
  • @Sahyadri : 1
  • @Good_Bipin : 1
  • @seshasivasailam : 1
  • @Mihirkumarjha : 1
  • @NagPingili : 1
  • @grk001 : 1
  • @bhava326 : 1
  • @vikram_sharma09 : 1
  • @Primal_White : 1
  • @dharmakrit : 1
See you next Tuesday!

Friday, June 8, 2012

DharmaQuiz Session 142: 8-Jun-2012

Theme: Hindu phrases in Modern Government Mottos.
  1. Life Ins Corp of India's motto is "Yogakshemam Vahaamyaham" = I shall take care of welfare. Which scripture is it from? #DharmaQuiz 1066. Ans: Bhagavad Gita
  2. "Satyameva Jayate", national motto of India is from Mundaka Upanishad. What is the very next word after SMJ in that mantra? #DharmaQuiz 1067. Ans: Naanrutam. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Satyameva_Jayate
  3. Rama said "Janani Janma bhumischa Swargadapi Gariyasi" at Lanka. Which Hindu majority country's national motto is it today? #DharmaQuiz 1068. Ans: Nepal. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Janani_Janmabhoomischa_Swargadapi_Gariyasi
  4. Indonesian Navy uses "Jaleshveva Jayamahe" as its motto derived from Sanskrit. What does "Jayamahe" mean?  #DharmaQuiz 1069. Ans: We will Win.
  5. {Final, Open till 11PM} Govt of Goa's seal has a Brihadaranyaka Upanishad mantra. "Sarve Bhadraani _____". Fill blanks. #DharmaQuiz 1070. Ans: "Pashyantu". The full phrase in the official seal is "Sarve bhadraani pashyantu, maa kaschit dhukha bhag bhavet". Read these: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Seal_of_Goa.png and http://www.tanhaa.net/index.php/2009/10/21/sarve-bhavantu-sukhinah/
Top Scorers:
  1. @vschanna : 5
  2. @TheArvindDhar : 5
  3. @shanthigrama : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @iSumitRk : 5
  6. @bhaviknz : 5
  7. @sharad_51 : 5
  8. @sweetandu : 5
  9. @pvaidyaraj : 5
  10. @lodyaashi : 5
  11. @iSaakshi : 5
Also, Congrats to:
  • @sanathandharma : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @NikhilShembekar : 3
  • @siddarthpaim : 3
  • @clumsycoder : 3
  • @Gurush_ : 1
  • @mayankmatador : 1
  • @bhattvihang : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @idhairya : 1
  • @AnkurTri : 1
  • @Satya046 : 1
  • @JagannathAjnabi : 1
Thanks to all those who participated!

Friday, March 9, 2012

DharmaQuiz Session 123: 2-Mar-2012

Theme: Mottos from Hindu scriptures in Indian Educational Institutes
  1. IIM-Bangalore and Andhra University have "Tejasvi Naavadheetamastu" as motto. Which Upanishad is it from? #DharmaQuiz 969. Ans: Taittariya Upanishad, but also found in Katha upanishad.
  2. Central Board of Secondary Education of India (CBSE) has asato maa sadgamaya as its motto. What does "Asat" mean? #DharmaQuiz 970. Ans: Untruth
  3. Indian Institute of Technology- Kharagpur, has 'Yogah karmasu kaushalam' from Gita as its motto. What does 'Kaushalam' mean? #DharmaQuiz 971. Ans: Kaushalam = Skill.
  4. Indian Institute of Technology Roorkee's motto is shramam vinaa, na kimapi saadhyam. What's 'vina' conveying here? #DharmaQuiz 972. Ans: Vinaa = Without
  5. A famous university in Hyderabad, has its motto as "tamaso maa jyotirgamaya" from Upanishad Shanti mantras. Name the Univ. #DharmaQuiz 973. Ans: Osmania University
  6. {Final, Open till 11PM} St. Xavier's school of a Steel City in Jharkhand has a motto rupantari karaneeyam. Name the city. #DharmaQuiz 974. Ans: Bokaro.
Top Scorers:
  • @pvaidyaraj : 6
  • @mamtan14 : 6
  • @iSaakshi : 6
  • @kishor_narayan : 6
  • @philAmit : 6
  • @nvignesh93 : 6
  • @rahulghildiyal : 6
  • @neerajstpl : 6
Congrats to:
  • @balakrshnanr : 5
  • @iSumitRk : 5
  • @sheefal : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @hindu_tweeter : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @rajputrahul19 : 4
  • @surenc1974 : 3
  • @chikchirp : 3
  • @shivsBHARAT : 3
  • @manojkagarwal : 3
  • @Mimaniya : 3
  • @gnanambalam : 2
  • @VishvambharV : 2
  • @RobbieSingh2 : 2
  • @TheRajarshi : 2
  • @kalyan_sk3011 : 1
  • @jarjunmpradhant : 1
  • @suar4sure : 1
  • @ramavenu : 1
  • @rahul10_02 : 1
  • @DevsChat : 1
  • @gnanambalam : 1
  • @luckyfresh : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @BeeerBal : 1
  • @dwellerinme : 1
  • @Flyfiddlesticks : 1
  • @sujeetpillai : 1
  • @Manju1102 : 1
  • @sharma_67 : 1
  • @kumar_vv : 1
Do leave your comments if you have suggestions. Thanks.

Friday, December 30, 2011

DharmaQuiz Session 110: 30-Dec-2011

Theme: Ancient India, Modern Concepts
  1. Which is the shortest Veda among the 4? #DharmaQuiz 904. Ans: Sama Veda
  2. Name the ancient Indian epic, in which possible artificial insemination technique was hinted, resulting in multiple births. #DharmaQuiz 905. Ans: Mahabharata, Birth of 100 Kauravas
  3. Vishwaruchi is termed to be the ancient Indian name for Blackhole concept. Which Upanishad is it found in? (Starts with M) #DharmaQuiz 906. Ans: Mundaka Upanishad
  4. 16 functions of human brain were first said to have been described in an Upanishad. Name it (starts with E). #DharmaQuiz 907. Ans: Eitereya Upanishad.
  5. By what name do we call Lord Shiva, when he is doing cosmic dance, symbolically describing cosmos? #DharmaQuiz 908. Ans: Nataraja
Just for this session, I will skip publishing the scores. It's the day before new year's eve, and past midnight too. Hope you will excuse me as it takes over an hour to get scores computed.

Happy new year 2012 to everyone!

Tuesday, November 29, 2011

DharmaQuiz Session 101: 22-Nov-2011


DharmaQuiz Session 101: 22-Nov-2011
Theme: Hindu Scriptures
  1. Technically, Ramayana and Mahabharata belong to which category of Hindu scriptures? a)Upanishad. b)Veda. c) Itihasa. - #DharmaQuiz 859. Ans: c- Itihasa.
  2. Dhanurveda belongs to which category of Hindu scriptures? d)Purana. e)Upaveda. f)Veda. #DharmaQuiz 860. Ans: e- Upaveda
  3. Among Hindu scriptures, Garuda is a type of; g)Gita. h)Upanishad. i)Purana. - #DharmaQuiz 861. Ans: Purana
  4. Jyotisha or Astrology is a type of what Hindu scripture? j)Nyaya k)Vedanga l)Purana. #DharmaQuiz 862. Ans: Vedanga
  5. Which category of Hindu scripture declares, "Ekam Sat, Viprah Bahuda vadanti"? #DharmaQuiz 863. Ans: Vedas, specifically Rig Veda.
For this particular session, I could not compile the answering tweeple IDs with scores. My apologies.

See you next time!

Tuesday, October 4, 2011

DharmaQuiz Session 91: 20-Sep-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 71 updates.

Session 91: September 20,  2011
Theme: Satya or Truth
  1. Among the four yugas mentioned in Hinduism, what position is Satya Yuga in? #DharmaQuiz 807. Ans: First
  2. The story of Yama granting Satyawan another chance of life was due to his very dedicated wife. Name her. #DharmaQuiz 808. Ans: Sati Savitri
  3. Satyam eva jayate or Truth Alone Truimphs, the national emblem of India, is from which upanishad? a)Mundaka b)Katha c) Kena #DharmaQuiz 809. Ans: Mundaka
  4. Buddha taught Arya Satyas during teaching of Dharma Chakras. How many Arya Satyas did he teach? a)2 b)8 c)4 - #DharmaQuiz 810. Ans: Four Arya Satyas
  5. Satya is a part of Mahavratas that Jain monks follow. How many mahavratas or vows totally are there? #DharmaQuiz 811. Ans: Five Mahavratas
List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @prashanthkpp : 5
  • @vipulgupta1976 : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @kishor_narayan : 5 
  • @rohitbhatta : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @divya1110 : 4
  • @kishan_harathi : 4
  • @itsmesuresh : 3
  • @man0jsharma : 3
  • @manohar_sram : 2
  • @matarishwan : 2
  • @bhootnath : 2
  • @Karmasura : 2
  • @rash_tipsntips : 2
  • @nationalizer : 2
  • @pchaturved : 1
  • @SAIRAMNATARAJA : 1
  • @brknanda : 1
  • @Scrap370 : 1
  • @miraclegirl9 : 1
  • @im_adi : 1
  • @laksarma : 1
  • @08sanjeev08 : 1
  • @eabhvee : 1
  • @sarfaroshhindu : 1
  • @odunghat : 1
  • @mukunthaniyer : 1
  • @krishnachethan : 1
  • @TorontoDreams : 1
  • @amit_sincy : 1
  • @Swabhimaan : 1
  • @psudo : 1
  • @Susri1210 : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.