Showing posts with label Dayananda Saraswathi. Show all posts
Showing posts with label Dayananda Saraswathi. Show all posts

Friday, April 10, 2015

Hindu Gurus

#DharmaQuiz Session 327: 10-Apr-2015

#DharmaQuiz 2021: In which state of India did Shankara, Basaveshwara, Ramanuja and Vidyaranya inspire new temples, traditions and kingdoms? Ans: Karnataka

#DharmaQuiz 2022: This sant, born in the 18th century Rajasthan, wrote bhashya on Upanishads and Yoga. Name him. Ans: Sant Charandas.

DQ 2022: Pic - Wiki
DQ 2023: pic - Wiki
#DharmaQuiz 2023: Name this Vaishnava saint, shishya of Chaitanya, who was from a Muslim family in today's Bangladesh. Ans: Haridasa Thakur.

#DharmaQuiz 2024: In which state of India you can find prominent ashrams of these two great Hindu thinkers and sants. Ans: Tamil Nadu. They are Swami Dayananda Saraswathi and Ramana Maharshi.

DQ 2024 - 1. Pic: arshavidyateertha.org
DQ 2024 - 2. Pic: dabase.org

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 2025: Name this Vedic scholar who inspired Swarajya, wrote Satyarth Prakash and said "Go Back to Vedas". Ans: Swami Dayananda.

Scores for session 327:
  1. @karthikjana : 5
  1. @mdbiyani : 4
  2. @arunrush : 4
  3. @sriksvenkat : 4
  1. @pramod_klr : 3
  2. @RSomesh52 : 3
  3. @stormylook : 3
  1. @SanthoshPPrabhu : 2
  2. @Simuntweets : 2
  1. @Vivek_Analyst : 1
  2. @sudhirapai : 1
  3. @harishkrcr : 1
  4. @kousik20 : 1
  5. @aolpri : 1
  6. @vizagobelix : 1
  7. @KrishSuresh7 : 1
  8. @_manish25 : 1
  9. @crazydiode : 1
  10. @db_is_db : 1
  11. @anikethanbucki : 1
  12. @ultapultanikhil : 1
  13. @JpackJack : 1
  14. @gauranga10 : 1
  15. @conphucius : 1
  16. @RAMESH4184 : 1
  17. @gorishankaryad1 : 1
  18. @Sheks65 : 1
  19. @Nikhil_7D : 1
  20. @Bhaskarg77G : 1

Jai Gurudev!

Tuesday, October 1, 2013

DharmaQuiz Session 236: 1-Oct-2013

Theme: Writings of famous Hindu Dharmic scholars
  1. Bankim Chandra Chattopadhyay composed Vande Mataram during which period?  a) 1800-50. b) 1850-99. c) 1900-49 CE. #DharmaQuiz 1561. Ans: b) 1850-99. Specifically published during 1882.
  2. Original Samskritam version of Pancha Tantra was composed by Vishnu Sharma during? d) 7th century BCE e) 3rd BCE f) 4th CE. #DharmaQuiz 1562. Ans: e) 3rd century BCE.
  3. Mahatma Gandhi wrote "The Moral Basis of Vegetarianism" book during which period? g) 1875-99 CE. h)1900-24 i) 1925-49. #DharmaQuiz 1563. Ans: i) 1925-49. 1931. You can read online here: http://www.ivu.org/history/gandhi/the_moral_basis_of_vegetarianism.pdf
  4. Bal Gangadhar Tilak wrote his famous "Gita Rahasya" in jail during which period? j) 1875-99. k) 1900-24. l) 1925-49 CE. #DharmaQuiz 1564. Ans: k) 1900-24.
  5. When did Swami Dayananda Saraswati publish Satyarth Prakash? m) 1800-49 CE n) 1850-99 o) 1900-49. #DharmaQuiz 1565. Ans: n) 1850-99 CE.
Top scorers for session 236:
  1. @KaushikRg : 5
  2. @GuruCharan99 : 5
  3. @ratnakarkulkarn : 5
  4. @man8shree : 5
  5. ‏@bhaviknz : 5
  6. @yike19 : 5
Congrats to:

@dominodeck : 2
@SandhyaSI : 1
@sanjayleo : 1
@akshri_250 : 1
@ranganaathan : 1
@vipul_kp : 1

See you on Friday.

Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 180: 4-Dec-2012

Theme: Hindu Renaissance leaders of 19th century.
  1. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century who founded a new Samaj devoid of untouchability. Family name was Tiwari. #DharmaQuiz 1256. Ans: Swami Dayananda Saraswati -> http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Dayananda
  2. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, whose writing on Vedas came the book "The Secret of the Veda".   #DharmaQuiz 1257. Ans: Sri Aurobindo -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Aurobindo
  3. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who used ancient Upanishads as a vision of rationalist 'modern' India. #DharmaQuiz 1258. Ans: Raja Ram Mohan Roy. More ->   http://en.wikipedia.org/wiki/Ram_Mohan_Roy
  4. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who immortalized the "Arise, Awake" message of Katha Upanishad.  #DharmaQuiz 1259. Ans: Swami Vivekananda. Kathopanishad says: “Uttishthata jagrata Prapyavarannibodhata, Kshurasydhara nishita”, meaning " Arise, awake, Empower yourself through knowledge, As sharp as the razor’s edge”. Vivekenanda used this splendidly in his speeches & slogans inspiring 100s of millions till date.
  5. Name this Hindu Renaissance leader of 19th century, who in 1894 started the public Ganesha poojas. #DharmaQuiz 1260. Ans: Bala Gangadhar Tilak --> http://en.wikipedia.org/wiki/Bal_Gangadhar_Tilak
Just for this session, I could not compile the full scores. So I will leave out that part. The response was very good and I had to browse through 100s of tweets. Sorry,  it got too late then.

Tuesday, July 3, 2012

DharmaQuiz Session 146: 3-Jul-2012

Theme: Guru Purnima or the day of a Guiding Teacher.
  1. Which famous Guru 1200 years back, created the extremely philosophical & invaluable 580 verse poem, "Viveka Chudamani"? #DharmaQuiz 1086. Ans: Adi Shankara. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Viveka_Chudamani
  2. Name this 19th century Guru, who authored "Satyarth Prakash". He was also the first to give a call for 'Swarajya". #DharmaQuiz 1087. Ans: Dayananda Saraswati. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Dayananda_Saraswati
  3. Name this recent Guru,whose birth name was Satyanarayana Raju. He preached: "Love All,Serve All" & "Help Ever, Hurt Never". #DharmaQuiz 1088. Ans: Satya Sai Baba.http://en.wikipedia.org/wiki/Satya_Sai_Baba
  4. Name this Guru maa, in her 40s,educated in a convent but preaches Upanishads, Yoga, Buddhism, Sikhism etc. Runs Shakti NGO. #DharmaQuiz 1089. Ans: Anandmurti Gurumaa - http://en.wikipedia.org/wiki/Anandmurti_Gurumaa
  5. {Final, Open till 11 PM} Name this aspect of Shiva, personifying ultimate awareness. Prayed with "Gurave Sarva Lokanaam..". #DharmaQuiz 1090. Ans: Dakshina Murthy. http://en.wikipedia.org/wiki/Dakshinamurthy and http://en.wikipedia.org/wiki/Dakshinamurthy_Stotram
Top Scorers this time:
  1. @philAmit : 5
  2. @anandt_05 : 5
  3. @bigvjp : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @ravighiyar : 5
  6. @MV_BN : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @DevNakshi : 5
Congratulations to all these scorers:
  • @sharathinindia : 4
  • @FEEL4INDIA : 4
  • @hindu_tweeter : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @vschanna : 4
  • @guruprasadbhat : 4
  • @pchaturved : 3
  • @Gaandeeva : 3
  • @hchaturv : 3
  • @dimpsdawns : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @sharad_51 : 3

  • @Hitlerbai : 2
  • @aparajiths : 1
  • @preethamsai : 1
  • @harsha_bsh : 1
  • @bkartic : 1
  • @Mangesh_skr : 1
  • @Gurush_ : 1
  • @BhatJayaram : 1
  • @hanmireddy : 1
  • @pvsswamy : 1
  • @kaushkrahul : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @prawinsays : 1
  • @voxindica : 1
  • @mohandoshi : 1
  • @s_paramvir1 : 1
  • @Marut_ : 1
Better luck next time.

Om Gurubhyo Namah! Harih Om..

Tuesday, November 29, 2011

DharmaQuiz Session 102: 25-Nov-2011

DharmaQuiz Session 102: 25-Nov-2011
Theme: Religious Conversion Quotes
  1. Name the very famous person of 20th century India who claimed: "I Call Myself a Sanatani Hindu" - #DharmaQuiz 864. Ans: Mahatma Gandhi
  2. Name the 19th century's most famous Hindu monk, who termed religious conversion as "religious perversion". #DharmaQuiz 865. Ans: Swami Vivekananda
  3. Name the very scholarly President of India who claimed: "The idea of one single religion for the humankind is illogical". #DharmaQuiz 866. Ans: Sarvepalli Radhakrishnan
  4. Name the 19th century monk, whose famous Samaj encourages conversion back to Hinduism for those who left earlier. #DharmaQuiz 867. Ans: Swami Dayananda Saraswathi, founder of Arya Samaj.
  5. {final,open till 11 PM} Name the Hindu educationalist, who propagated Sangathan & Shuddhi, a Hindu reform movement in 1920s. #DharmaQuiz 868. Ans: Swami Shraddhanand
Here is a collection of quotes from Hinduwisdom site: http://www.hinduwisdom.info/Conversion.htm

For this particular quiz, my apologies as I could not gather all correct answers on time to publish the scores. The new Twitter web interface with "Activity" incorporated, makes it very tough to gather the info.

Also, this particular session is a bit off topic to the general trend of Dharmaquiz which is usually focusing on scriptures & sampradayas (rituals) of Indic Dharma.

See you next time!