Showing posts with label Buddhist. Show all posts
Showing posts with label Buddhist. Show all posts

Friday, January 29, 2016

UNESCO Heritage Sites of India

#DharmaQuiz Session 354: 29-Jan-2016

#DharmaQuiz 2161: These 2000 year old Buddhist heritage monuments, are in which state of India?
Ans: Sanchi, Madhya Pradesh.
DQ 2161. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2162: This 700 year old temple for Surya (Arka), the sun god,  with 24 wheels, is in which Indian state? Ans: Konark, Odisha.

DQ 2162. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2163: This 1300 year old temple, fusion of Nagara (North) & Dravida (South) style, is in which state? Ans: Pattadakal, Karnataka

#DharmaQuiz 2164: A 1200+ year old temple took 200,000 tonnes of rock chipping to build, that too from top to bottom. In which state is it? Ans: Maharasthra. Ellora's Kailasa natha temple.

{Final, open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2165: Khajuraho is famous for erotic sculptures from 1000 years ago. Which dynasty built these temples? Ans: Chandela dynasty.

Scores for session 354:
  1. @Shree03 : 5
  2. @PrachinVaani : 5
  3. @iSaakshi : 5
  4. @nigh8bird : 5
  5. @karthikjana : 5
  6. @Appu_Chikku : 5
  1. @mamtan14 : 4
  2. @meenabg : 4
  3. @KumaraVaani : 4
  4. @RAMESH4184 : 4
  1. @dhpavan : 3
  1. @shivaparv : 2
  2. @ProtectIndia : 2
  3. @Songadiya : 2
  4. @megnyk : 2
  1. @surecussam : 1
  2. @Vishal_01 : 1
  3. @912ankita : 1
  4. @barbarindian : 1
  5. @Sridhar_Salem : 1
  6. @santaracounty : 1
  7. @ashvasant : 1
  8. @HarishSeetharam : 1
  9. @douknowjohnny : 1
  10. @maana2006 : 1
  11. @rightwingdesi : 1
  12. @paivijay : 1
  13. @aniltewatia : 1
  14. @BVShivaKumar : 1
  15. @manish_nadir : 1
  16. @patnaikt : 1
  17. @purnimchand : 1
  18. ‏@alsorun : 1
  19. @kumar_behuri : 1
  20. @anilkapur_ : 1
  21. @NandaSaby : 1
  22. @vermaaakash10 : 1
  23. @crazydiode : 1
  24. @Achiintya : 1
  25. @Anbesivam10 : 1
  26. @milindnigudkar : 1
  27. @AshBora : 1
  28. @kumarkm53 : 1
  29. @drdpknjf : 1
  30. @GSB_tweet : 1
  31. @Rasraj : 1
  32. @gurukataaksh1 : 1
  33. @user3352 : 1
  34. @UrObserver : 1
  35. @itsaadu : 1
  36. @shoksing : 1

Try visiting these great places!

Tuesday, March 24, 2015

Temples along the Krishna river.


#DharmaQuiz Session 324: 24-Mar-2015


#DharmaQuiz 2006: There's a famous Ganesh temple on the eastern bank of Krishna river in Maharashtra. Which district? Ans: Sangli.

DQ 2006. Pics from kolhapurtourism.org
#DharmaQuiz 2007: There's a gorgeous Durga temple over Indrakeeladri hill, on Krishna river's bank in AP. Which city? Ans: Kanaka Durga temple, Vijayawada.

DQ 2007. Pic: atvijayawada
#DharmaQuiz 2008: This is Kudala Sangama, on Krishna's banks in Karnataka. Which 12th cent reformer's samadhi's here? Ans: Basavanna.

DQ 2007. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2009: Rare Jyotir Linga & Shakti peetha in the same temple complex on Krishna's bank in AP.  Which place? Ans: Srisailam. Mallikarjuna (Jyotir Linga) and Bhramaramba (Shakti Peetha).
DQ 2009. Pic: reddywelfareassociationsrisailam
#DharmaQuiz 2010: Which place on Krishna's bank in AP has a Shiva temple & Buddhist stupa? Ans: Amaravati.
DQ 2010. Pic: Wiki
Scores for session 324:
  1. @NkBlr : 5
  2. @pramod_klr : 5
  3. @CJoshi28 : 5
  1. @KamalPremi2 : 4
  2. @UKKishor : 4
  1. @arunrush : 3
  2. @naonome : 3
  3. @prasad1654 : 3
  4. @chinnigs : 3
  1. @yesveees : 2
  2. @harishkrcr : 2
  3. @sameermathad : 2
  4. @biswajeetdash : 2
  5. @MrCoolkarni : 2
  6. @balaram_uchiha : 2
  1. @Venky1971 : 1
  2. @mohan0784 : 1
  3. @trueindian131 : 1
  4. @kikkeriv : 1
  5. @sri9011 : 1
  6. @SKSAHASRABUDHE : 1
  7. @SBSatpathy2 : 1
  8. @vaijrb : 1
  9. @sarvankarthik6 : 1
  10. @RRamgovind : 1
  11. @Dhanushm : 1
  12. @swapniljadhav47 : 1
  13. @manjuprasadns : 1
  14. @Geminiseventh : 1
  15. @Aish17aer : 1
  16. @123sri : 1
  17. @ShubhaPatil9 : 1
  18. @hiphopperzz : 1
  19. @vijaysumanth : 1
  20. @cenudlv : 1
  21. @spisupati : 1
  22. @SaratPatnaik2 : 1
  23. @ganeshgoud969 : 1
  24. @Anoopsri : 1
  25. @AkshayKongalla : 1
  26. @lchavan : 1
  27. @emsreenu : 1
  28. @gklmarali : 1
  29. @KishoreKeBol : 1
Take a trip along the Krishna river.. One of India's vital lifelines!

Tuesday, September 17, 2013

DharmaQuiz Session 234: 17-Sep-2013

Theme: Festivals of Bhadrapada Month.
  1. Onam is a big festival in Kerala during the harvest season. It marks the homecoming of which famous Puranic King? - #DharmaQuiz 1546. Ans: King Mahabali, grandson of Prahlada. Sent to one of the underworld Sutala, by Vamana, the fifth avatar of Vishnu.
  2. Today is the Jayanti or birthday of Vishwakarma, the Deva Shilpi/architect. In Ramayana he built a golden palace. For whom? #DharmaQuiz 1547. Ans: For Shiva in Lanka, which was given to Pulastya by Shiva, later to grandson Kubera by Pulastya and then snatched by Ravana, Kubera's half brother.
  3. Tomorrow is Ganesha visarjan day in many places. It is always the day before full moon. What's that special day called? #DharmaQuiz 1548. Ans: Ananta Chaturdashi.
  4. The full moon day of Bhadrapada month is a special festival day for Buddhists of Bangladesh. What's the festival's name? #DharmaQuiz 1549. Ans: Madhu Purnima.
  5. Sighting moon on 2nd day of Bhadrapada invites suspicion. Which story's reading removes that curse? #DharmaQuiz 1550. Ans: Actually, it is sighting moon on the 4th day, which is Ganesha Chaturthi :) Reading Syamantaka Upakhyana will take away that curse.
Toppers of Session 234:
  1. @man8shree : 5
  2. ‏@CJ_Shekhar : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:
  1. @vijirak : 4
  2. @cgmagia : 4
  3. @Right2bRight : 4
  4. @PriyaLakar : 4
  1. @gandabherunda : 3
  2. @SamitLive : 3
  3. @jitvg : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Simuntweets : 2
  4. @ssmalani : 2
  1. @iKiranBS : 1
  2. @TheArvindDhar : 1
  3. @bruhannale : 1
  4. @pravinrao6750 : 1
  5. @Ameysd : 1
  6. @shettyindian : 1   
  7. @sreedharag : 1
  8. @karbhat : 1
  9. @ajay_bharadwaj : 1
  10. @sumanthbharatha : 1
  11. @nikhilnair55 : 1
  12. @tradetoday99 : 1
  13. @grinandtalk : 1
  14. @Sujithjust4u : 1
  15. @SharathVS : 1
  16. @yike19 : 1
  17. @vivek_joshy : 1
  18. @shamsunderts : 1
  19. @adityanegi21 : 1
  20. @kirangowda0007 : 1
  21. @kdpgrahi : 1
  22. @nitwit_duh : 1
  23. @AgentSaffron : 1
  24. ‏@mayureshgaikwad : 1
  25. @dolby_mehul : 1
  26. @oneandonlydilip : 1
  27. @kirankonnects : 1
  28. @ankushraj29 : 1
  29. @sanjaybafna : 1
  30. @Madirakshi : 1
  31. ‏@MadhuRa_april : 1
  32. ‏@raam_anuj : 1
  33. @Tirchi_Nazar : 1
  34. @amitssingh83 : 1
  35. @T90_S : 1

Hope you all had a great Ganeshotsava season!

Friday, January 4, 2013

DharmaQuiz Session 185: 4-Jan-2013

Theme: Miscellaneous
  1. Which Jain Tirthankara was called the Omniscient Lord or "Arhanta"? #DharmaQuiz 1286. Ans: Mahavira. All Tirthankaras have this title, but the most used is for Mahavira.
  2. Who composed the very famous philosophical poem, "Bhaja Govindam" (Praise Govinda)?  #DharmaQuiz 1287. Ans: Adi Shankara.
  3. If Rudra Tandava is a violent form of dance of Shiva, the Lord of dance, which is the Tandava where he enjoys the dance? #DharmaQuiz 1288. Ans: Ananda Tandava.
  4. If Ellora caves have mostly Hindu and Jain art, which religion's 2300 year old art is found in Ajanta caves of Maharashtra? #DharmaQuiz 1289. Ans: Buddhist.
  5. {Final, Open till 10 PM} Out of the Nava Grahas (planets), which one is termed as Bhumi Putra or
  6. the son of planet Earth? #DharmaQuiz 1290. Ans: Angaraka or Mangala or Mars.
Top Scorers of session 186:
  1. @iDevNakshi : 5
  2. @gupta_n : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @geophyraj : 5
  5. @pradeepkhs : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @anandt_05 : 5
  8. @surnell : 5
  9. @iSaakshi : 5
  10. @abhipar7 : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12.  @cubicle_warrier : 5
Congrats to:
  1. @raopm9 : 4
  2. @Manku_Thimma : 4
  3. @anupam_t : 4
  4. @SamitLive : 4
  5. @nanditathhakur : 4
  6. @ankushraj29 : 4
  1. @ThejasMysore : 3
  2. @sriram_here : 3
  3. @stormylook : 3
  4. @karuvaki : 3
  1. @Rahulhr24 : 2
  2. @kshetragnya : 2
  3. @jemin_p ; 2
  4. @seshasivasailam : 2
  5. @BalachandarS : 2
  1. @mrsnrao : 1
  2. @pcrajendra : 1
  3. @Rajeev_RSS1925 : 1
  4. @ashishverma1994 : 1
  5. @_Innovision : 1
  6. @saikirankannan : 1
  7. @gboxam : 1
  8. @_shomy : 1
  9. @BalachandarS : 1
  10. @krish43 : 1
  11. @indianhindu16 : 1
  12. @_Innovision : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @achandwar : 1
  15. @bnnaren : 1
  16. @pradeepgoud11 : 1
  17. @lalitadvani : 1
  18. @harshvb : 1
Thanks for participating today!

Friday, December 14, 2012

DharmaQuiz Session 182: 14-Dec-2012

Theme: Ruins of Hindu Temples and University

1) This is the ruin of a very wealthy capital of a Hindu empire in South India. Name this capital.#DharmaQuiz 1266. Ans: Hampi, capital of Vijayanagara kingdom.
For Question 1
For Question 2
Picture 1: An 1868 photograph of the ruins of the Vijayanagara Empire at Hampi, now a UNESCO World Heritage site

2) This was one of the grandest Hindu temples in Kashmir long ago. Who was the main deity of this temple? #DharmaQuiz 1267. Ans: Surya or Sun God.

Picture 2: Photograph of the Surya Temple, The most impressive and grandest ruins in Kashmir, at Marttand-Hardy Cole's Archaeological Survey of India Report 'Illustrations of Ancient Buildings in Kashmir.' (1869)



3) These are the ruins of a 900 year extremely grand temple complex in south east Asia. In which country? #DharmaQuiz 1268. Ans: Combodia.

For Question 3
 
4) This was the ruin of a temple before the Iron Man of India said,enough is enough, rebuild it. Name it. #DharmaQuiz 1269. Ans: Somnath temple in Gujarat.
For Question 4

5) Name this ruin,that was once a grand university of Hindu & Buddhist learning. #DharmaQuiz 1270. Ans: Nalanda in Bihar. 

For Question 5
More reading material:
  1. en.wikipedia.org/wiki/History_of_Hinduism 
  2. http://www.boloji.com/index.cfm?md=Content&sd=Articles&ArticleID=855
  3. http://www.environmentalgraffiti.com/featured/seven-lost-cities-of-india/9982
  4. http://yadavhistory.com/famous_contributions/architecture
Top Scorers for this session:
  1. @vinodvyas220 : 5
  2. @surnell : 5
  3. @pradeepkhs : 5
  4. @krishnakkmumbai : 5
  5. @ThejasMysore : 5
Congrats to:
  1. @sweetandu : 4
  2. @anandt_05 : 4
  3. @AvinashCKM : 4
  4. @pvaidyaraj : 4
  5. @dolby_mehul : 4
  6. @Marut_ : 4
  7. @jp_surat : 4
And..
  1. @iDevNakshi : 3
  2. @rinku3009 : 3
  3. @abhipar7 : 3
  4. @iSumitRk : 3
  5. @bvrsreddy : 3
  6. @stormylook : 3
  7. @MANOJ_KOUL : 3
And..
  1. @mpramodkumar : 2
  2. @pawandurani : 2
  3. @MKanthaliya : 2
  4. @girikesavan : 2
  5. @deepak_aj : 2
  6. @RatnaniHitesh : 2
  7. @GanapathyI : 2
  8. @vipulIT : 2
And..
  1. @obi3e : 1
  2. @cgmagia : 1
  3. @guruswamy_c : 1
  4. @RiddleBoza : 1
  5. @Phirmi_Bodo : 1
  6. @bharat_no_india : 1
  7. @arpitmraval : 1
  8. @NayakPradeep : 1
  9. @kathalkar24 : 1
  10. @bitter_truth2 : 1
  11. @CJ_Shekhar : 1
  12. @Manjunaath : 1
  13. @_ankitG : 1
  14. @rahulbagati : 1
  15. @natrajan : 1
  16. @imharshp : 1
  17. @REINSTALLINDIA : 1
  18. @ksrasish : 1
  19. @ChorSipahi : 1
  20. @Kaushikyegnan : 1
  21. @nemkals : 1
  22. @SathyaSher : 1
  23. @can414 : 1
Hope you got a good glimpse of the hardship Hindu Dharma has undergone with these illustrations.