Showing posts with label Aurobindo. Show all posts
Showing posts with label Aurobindo. Show all posts

Friday, July 24, 2015

Guru Mandala

#DharmaQuiz Session 339: 24-Jul-2015

All questions today are having answers in this Guru Mandala or collage of Gurus' picture.


 #DharmaQuiz 2081: Name the famous Guru from 17th century, who was born as Venkanna Bhatta, in today's Tamil Nadu region. Ans: Raghavendra Swami.

#DharmaQuiz 2082: Name the famous female Dharmic leader of 20th century, whose mother's name was Shyama Sundari Devi. Ans: Sharada Devi.

#DharmaQuiz 2083: Name the Rishi among Saptarshi' s (seven great sages), whose wife was Anusuya. Ans: Atri.

#DharmaQuiz 2084: Name the great Guru of 15 & 16th century CE, who was born in Asom & died in Poschim Bongo. Credited with Borgeet creation. Ans: Srimanta Sankar Deva.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 2085: She was born in France. Came to India in 1914. Founded a famous ashram. Known as The Mother. Who? Ans: Mirra Alfassa. Founder of the Aurobindo Ashram. 

Scores for session 339:
Did not collect. Will do next time.


Tuesday, July 22, 2014

Famous philosophers of India.

DharmaQuiz Session 289: 22-July-2014

#DharmaQuiz 1831: In which place did the the famous 12th century philosopher and reformer, Basavanna, die (Aikya)? Ans: Kudala Sangama, Karnataka.

#DharmaQuiz 1832: The great philosopher Sri Aurobindo's "Savitri" is based on which Hindu Itihasa
(epic)? Ans: Mahabharata.

#DharmaQuiz 1833: Name this 16th century Hindu reformer and philosopher, who started the "Vasudeva Sanstha" movement (house to house bhajan) Ans: Eknath.

#DharmaQuiz 1834: Thakur Jaidev Singh was a philosopher and chief producer of AIR. He was an expert on Shaivism. Of which region's Shaivism? Ans: Kashmiri Shaivism.

{Final,Open till 10.30PM} #DharmaQuiz 1835: Mandana Mishra, philosopher 1200 yrs ago, got what name after becoming Adi Shankara's shishya? Ans: Sureshwara Acharya.

Scores of session 289:
  1. @jitvg : 5
  2. @pramod_klr : 5
  3. @arunz : 5
  4. @abhipar7 : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @GuruCharan99 : 5
  1. @3f58ee17d4d34bb : 2
  2. @tradetoday99 : 2
  3. @ajaypawardr : 2
  1. @mrsnrao : 1
  2. @surnell : 1
  3. @seshasivasailam : 1
  4. @manjumca34 : 1
  5. @Hindu_Extremist : 1

Hope we learnt a bit more on the famous souls who guided us!

Tuesday, June 18, 2013

DharmaQuiz Session 221: 18-Jun-2013

Theme: 19th and 20th century Hindu Veda/Yoga Scholars.
  1. A great Swami of 19th century Gujarat, propounded the motto "Go back to Vedas". What was his birth name given by family? #DharmaQuiz 1481. Ans: Mul Shankar Tiwari later became Dayananda Saraswati.
  2. Name this Pandit born in 19th century Bihar, whose scientific interpretation of Vedas earned him a  title "2nd Veda Vyasa ". #DharmaQuiz 1482. Ans: Pandit Madhusudan Ojha - More: http://www.vedicpeeth.org/Madhusudan-Ojha.html
  3. This nationalist, Yogi and Guru, was born in 19th century Kolkata in a Ghosh family. Authored at least 4 Yoga books. Who? #DharmaQuiz 1483. Ans: Sri Aurobindo.
  4. This nationalist born in 19th century Maharashtra, authored "Shrimad Bhagavad Geeta Rahasya" at a Myanmar jail. Name him. #DharmaQuiz 1484. Ans: Bal Gangadhar Tilak
  5. Name this Hindu spiritual master of 20th century, born a Ghose, who was Hindu of the Year in 1997. #DharmaQuiz 1485. Ans: Sri Chinmoy.
Toppers for session 221:
  1. @rahulghildiyal : 5
  2. @manya_rao : 5
  3. @sharathinindia : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @natb786 : 5
  7. @vipulgupta1976 : 5
  8. @philAmit : 5
  9. @KaushikRg : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @iParamanand : 5
  12. @vijastha : 5
  13. @geophyraj : 5
Congrats to all these:
  1. @man8shree : 4
  2. @Parixyt : 4
  3. @Tasmayi : 4
  4. @GayathriSrinath : 4
  5. @brahmavith : 4
  1. @roshan_halwai : 3
  2. @dolby_mehul : 3
  3. @ComedyDivine : 3
  4. @MaheshwarBhatP : 3
  5. @sanjayleo : 3
  1. @ajittyagi1805 : 2
  2. @kaushkrahul : 2
  3. @punter_me : 2
  4. @S_Senshi : 2
  1. @iRushikesh : 1
  2. @shailendram1 : 1
  3. @bsr3012 : 1
  4. @mukunthaniyer : 1
  5. @DhanushKool : 1
  6. @Right__Click : 1
  7. @SujnanNayak : 1
  8. @MadhuRa_april : 1
  9. @Rasraj : 1
  10. @psychiatrycal : 1
  11. @IntrepidTrooper : 1
  12. @bajajsanjay : 1
  13. @bhrigupathi : 1
  14. @aveeksen : 1
  15. @SUBHRANSHUDASH1 : 1
  16. @kmukundra : 1
  17. @CalmAadmi : 1
  18. @geffbeck : 1
  19. @narayan_reddy : 1
  20. @suar4sure : 1
  21. @rishitwt : 1
  22. @prassingh : 1
  23. @udhbava : 1
  24. @harishinamdar : 1
  25. @SharmaJC : 1
  26. @TheArvindDhar : 1
  27. @dasaradhmanji : 1
  28. @Susri1210 : 1
  29. @kalyan_sk3011 : 1
  30. @mandukulkarni : 1
  31. @Daddajidheele : 1
  32. @cubicle_warrier : 1
  33. @trivedianupam : 1
  34. @psudo : 1

Glad that so many tried to answer and learned some things about these great luminaries of Hindu world. 
See you next Friday!

Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 180: 4-Dec-2012

Theme: Hindu Renaissance leaders of 19th century.
  1. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century who founded a new Samaj devoid of untouchability. Family name was Tiwari. #DharmaQuiz 1256. Ans: Swami Dayananda Saraswati -> http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Dayananda
  2. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, whose writing on Vedas came the book "The Secret of the Veda".   #DharmaQuiz 1257. Ans: Sri Aurobindo -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Aurobindo
  3. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who used ancient Upanishads as a vision of rationalist 'modern' India. #DharmaQuiz 1258. Ans: Raja Ram Mohan Roy. More ->   http://en.wikipedia.org/wiki/Ram_Mohan_Roy
  4. Name the Hindu Renaissance leader of 19th century, who immortalized the "Arise, Awake" message of Katha Upanishad.  #DharmaQuiz 1259. Ans: Swami Vivekananda. Kathopanishad says: “Uttishthata jagrata Prapyavarannibodhata, Kshurasydhara nishita”, meaning " Arise, awake, Empower yourself through knowledge, As sharp as the razor’s edge”. Vivekenanda used this splendidly in his speeches & slogans inspiring 100s of millions till date.
  5. Name this Hindu Renaissance leader of 19th century, who in 1894 started the public Ganesha poojas. #DharmaQuiz 1260. Ans: Bala Gangadhar Tilak --> http://en.wikipedia.org/wiki/Bal_Gangadhar_Tilak
Just for this session, I could not compile the full scores. So I will leave out that part. The response was very good and I had to browse through 100s of tweets. Sorry,  it got too late then.

Tuesday, August 21, 2012

DharmaQuiz Session 157: 21-Aug-2012

Theme: Sri Aurobindo
  1. When is the birth anniv of Indian scholar, litterateur, philosopher,patriot, social reformer & visionary, Sri Aurobindo? #DharmaQuiz 1141. Ans: 15th August
  2. What was Sri Aurobindo's surname given by his parents? #DharmaQuiz 1142. Ans: Ghose
  3. Name Sri Aurobindo's most famous epical work in English of 23,837 lines directing man towards the Supreme Being.  #DharmaQuiz 1143. Ans: Savitri.
  4. Name one upanishad over which Sri Aurobindo wrote extensive commentary. #DharmaQuiz 1144. Ans: Isha Upanishad
  5. {Final, open till 11PM} Where did Sri Aurobindo establish the famous Auroville Ashram? #DharmaQuiz 1145. Ans: Pudhucherry or Pondicherry.
For further study:
http://hinduism.about.com/od/gurussaintsofthepast/a/aurobindo.htm
http://hinduism.about.com/od/gurussaintsofthepast/a/Sri-Aurobindo-Top-10-Quotations.htm

Top Scorers:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @jemin_p : 5
  4. @deetham : 5
  5. @cpdarshi : 5
  6. @vinodvyas220 : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @abhipar7 : 5
  9. @shawjipk : 5
  10. @DevNakshi : 5
Congrats to:
  • @BhartiyaAgnosti : 4
  • @rahulghildiyal : 4
  • @DilipVyawahare : 4
  • @psychiatrycal : 4
  • @gnanambalam : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @sumashiv : 2
  • @tathagat12 : 2
  • @Sahyadri : 1
  • @Good_Bipin : 1
  • @seshasivasailam : 1
  • @Mihirkumarjha : 1
  • @NagPingili : 1
  • @grk001 : 1
  • @bhava326 : 1
  • @vikram_sharma09 : 1
  • @Primal_White : 1
  • @dharmakrit : 1
See you next Tuesday!