Showing posts with label Gauri. Show all posts
Showing posts with label Gauri. Show all posts

Friday, September 6, 2013

DharmaQuiz Session 232: 6-Sep-2013

Theme: Parvati
  1. Devi Parvati is also known as Shailaja. What does the Samskrita name Shailaja mean? #DharmaQuiz 1536. Ans: Daughter of the mountains. Shaila = Mountain; Ja almost = Being Born
  2. Durga and Kali are two forms of Devi Parvati. Name any one other form. #DharmaQuiz 1537. Ans: Chandi, Annapurna and many more.
  3. Parvati's beloved son Ganesha is also known as Heramba. What does Heramba mean? #DharmaQuiz 1538. Ans: Mother's most beloved son (Ladla)
  4. Parvati is worshiped as Gauri (Gowri) in Bhadrapada month in Maharashtra and Karnataka. On which day of Shukla Paksha? #DharmaQuiz 1539. Ans: Bhadrapada Krisha Tritiya (3rd day)
  5. A 1200+ year old temple for Parvati, in the form of Mookambika. Where is it? #DharmaQuiz 1540. Ans: Kolluru, Karnataka.
Session 232 Toppers:
  1. @cubicle_warrier : 5
  2. @Bacchuji : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @V_in_U : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @GuruCharan99 : 5
  7. @Susri1210 : 5
  8. @sushmahari : 5
  9. @gboxam : 5
Congrats to:
  1. @sundeeppatkar : 4
  2. @The_5_Elements : 4
  3. @sweetandu : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  1. @Bengalur_Huduga : 3
  2. @KantakKantak : 3
  1. @vinirish : 2
  2. @vcd_87 : 2
  3. @Mamdhata : 2
  4. @ratnakarkulkarn : 2
  5. @akshri_250 : 2
  6. @pjha16 : 2
  7. @rajan_pundir : 2
  1. @roshanonline : 1
  2. @MediacrooksXpos : 1
  3. @pramodthap : 1
  4. @PappuRobot : 1
  5. @Ranjit_Varma : 1
  6. @sanjeevirao : 1
  7. @pranjal_punit : 1
  8. @aadugowda : 1
  9. @DrSatyaSaraswat : 1
  10. @Dhaval4192 : 1
  11. @deepak_aj : 1
  12. @Svishh : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @rucheesharma : 1
  15. @shamshanyogi : 1
  16. @ketan_thakkar : 1
  17. @ajitsinghtaimur : 1
  18. @avi31 : 1
  19. @mnithink : 1
  20. @tradetoday99 : 1
  21. @AmitIntruder : 1
  22. @vinaycs7 : 1
  23. @ganguli : 1
  24. @suhasn88 : 1
  25. @JeevanAzad : 1
  26. @rayapatiamruth : 1
Many thanks to all the participants. If you have suggestions for newer topics, leave a comment please.

Tuesday, October 23, 2012

DharmaQuiz Session 171: 23-Oct-2012

Theme: Nava Durgas or Nine forms of Devi Durga
  1. Among the Nava Durgas (9 Durgas) worshiped during Navaratri, which form of Devi derives its name from her son? #DharmaQuiz 1211. Ans: Skanda Mata (Mother of Subrahmanya or Skanda)
  2. Which of the 9 forms of Goddess Durga worshiped during Navaratri denotes her as being extremely fair complexioned?  #DharmaQuiz 1212. Ans: Maha Gauri (Gaura colour in Sanskrit means spotless white)
  3. Which of the 9 forms of Devi Durga worshiped during Navaratri denotes her as very dark in colour, ready to fight demons?  #DharmaQuiz 1213. Ans: Kala Raatri, fighting rakshasas Shumbha and Nishumbha.
  4. Goddess Durga wears a half moon, or crescent on her forehead during the 3rd day of Navaratri. What is she called that day?  #DharmaQuiz 1214. Ans: Chandra Ghanta. 
  5. Shiva worshiped Durga on 9th day of Navaratri and got powers. Which Nava Durga form he worshiped? #DharmaQuiz 1215. Ans: Siddhi Dhaatri (The one who bestows powers or siddhis).
Read more here:

Nava Durgas: http://hinduism.about.com/od/godsgoddesses/ss/navadurga_2.htm

Sequence of how Nava Durgas were formed: http://en.wikipedia.org/wiki/Navadurga#NavaDurga_Life_Phases

Top Scorers of session 171:
  1. @nanditathhakur : 5
  2. @AshutoshNSingh : 5
  3. @Amaresh80 : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @dolby_mehul : 5
  7. @abhipar7 : 5
  8. @man8shree : 5
  9. @suryakantpandey : 5
  10. @sharad_51 : 5
  11. @intodust_in : 5
  12. @DevNakshi : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Many congrats to:

@udgeetha : 4
@smna17 : 4

@ankushraj29 : 3
@harishkaushik15 : 3
@forevernivesh : 3

@keewwllguy : 2
@ochrerocker : 2

@Ajaymishra412 : 1
@iNeelSoni : 1
@lodyaashi : 1
@archie229 : 1
@meelogsin : 1
@Prach82 : 1
@dppoddar : 1
@IamSrivatsanV : 1

May Goddess Durga bless everyone! Peace.