Showing posts with label Tamil. Show all posts
Showing posts with label Tamil. Show all posts

Tuesday, December 3, 2013

DharmaQuiz Session 245: 3-Dec-2013

Theme: Mangala Sutra

#DharmaQuiz 1611: Name at least one language in which Mangala Sutra that women wear is called "Thaali". Ans: Kannada, Malayalam, Telugu or Tamil.

#DharmaQuiz 1612: The significance of the mangala sutra was first given in the book Soundarya Lahari, 1200 years ago. Who was the author? Ans: Adi Shankara.

#DharmaQuiz 1613: In South India, some Christian weddings also hv Mangala Sutra tying (called Minnu). In which state? Ans: Mainly Kerala (Syrian Christians), but also parts of coastal Karnataka.

DQ 1613: From coal-and-ice.blogspot.com
















#DharmaQuiz 1614: Can you identify in which state this design of Mangala sutra is predominantly used in wedding? Ans: Maharashtra. But also in Karnataka and Andhra Pradesh.
For DQ 1614. {From wamanharipethesons}
#DharmaQuiz 1615: While tying mangala sutra, "Mangalyam tantunanena..." chanted. What does "sharadah shatam" mean? Ans: Hundred Years by meaning one hundred Sharad Ritus (pre-winter season). It's a prayer from the groom to the bride, wishing her 100 years of happy life!

Toppers of session 245:
  1. ‏@sweetandu : 5
  2. @kincentric : 5
  3. @karuvaki : 5
  4. @kanchivsk : 5
  5. @Telugutalli : 5
  6. @sharathinindia : 5
  7. ‏@man8shree : 5
  8. @KaushikRg : 5
  9. @khaishk : 5
  10. @GuruCharan99 : 5
  11. @sudhee26 : 5
  12. @GirishSiddapura : 5
  13. @shawjipk : 5
  14. @cubicle_warrier : 5

Congrats to all of you:

  1. @kirankonnects : 4
  2. @Mamdhata : 4
  1. @Callme_VJ : 3
  2. @brahmavith : 3
  3. @VinayCKBP : 3
  4. @mamtan14 : 3
  5. @yarish_tweet : 3
  1. @Lawan22 : 2
  2. @tuckervenu : 2
  3. @IamSrivatsanV : 2
  4. ‏@rcknrollrefugee : 2
  5. ‏@jananisri77 : 2
  6. ‏@a_gopinathan : 2
  7. ‏@vsubbu48 : 2
  8. @ganeshchillara : 2
  1. @Right_Indian : 1
  2. @ThoughtHive : 1
  3. @DrPannagDesai : 1
  4. @mrsnrao : 1
  5. @Kesar_ : 1
  6. @niyraj : 1
  7. @rravi55 : 1
  8. @roshanmadhav4 : 1
  9. @LalooKant : 1
  10. @avinashpotnuru : 1
  11. @ASHISHTWITTED : 1
  12. @geffbeck : 1
  13. @AbhijitBurse : 1
  14. @aapolitical : 1
  15. @Shinchan_RCB : 1
  16. @Deshabhakta : 1
  17. @KuttyPG : 1
  18. @thamizhaaaaa : 1
  19. @deshrajeev : 1
  20. @kartikanandan : 1
  21. @rkghadai : 1
  22. @vinay_kpatil : 1
  23. @07_Joju : 1
  24. @joshi_shreyas : 1
  25. @vipin_madathil : 1
  26. @aumakhil : 1
  27. @BLRveera : 1
  28. @Simuntweets : 1
  29. @NaMoin543 : 1
  30. @DemocraticApple : 1
  31. @sridharkswamy : 1
  32. @mpadmasri : 1
  33. @iplay2winn : 1
  34. @Tripti_Uvaach : 1
  35. @me4fun21 : 1
  36. @pramoo : 1
  37. @Sravan : 1
  38. @vizagobelix : 1
  39. @siddappa19 : 1
  40. ‏@initinkumar : 1
  41. ‏@rajeshrajput1 : 1
  42. @TheArvindDhar : 1
  43. @cnu6820 : 1
  44. ‏@imRaghu4mKoppal : 1
  45. @SharathVS : 1
  46. @prasad1654 : 1
  47. ‏@k_rajah : 1

Take care. See you on Friday.


Tuesday, January 8, 2013

DharmaQuiz Session 186: 8-Jan-2013

Theme: Brahma
  1. What is the Tamil name for Lord Brahma? #DharmaQuiz 1291. Ans: Piraman, but Brahma or Brahman is also considered.
  2. There is a famous Brahma temple in Gujarat, close to Rajasthan border. The town also has 'brahma' in its name. Which town? #DharmaQuiz 1292. Ans: Khedbrahma.
  3. Which 2000+ year old parampara (some say religion) has the details of Baka Brahma, Brahma Sanatkumara and Mahabrahma? #DharmaQuiz 1293. Ans: Buddhism.
  4. In which country, the Hindu God of creation Brahma is celebrated as the 4 faced Phra Phrom (Veera Brahma)? #DharmaQuiz 1294. Ans: Thailand.
  5. Name the weapon named after Brahma, termed in Itihasa (Mahabharata) and Puranas, as the deadliest. #DharmaQuiz 1295. Ans: Brahmastra.
Top Scorers during session 187:
  1. @pradeepkhs : 5
  2. @arunz : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @PrateekBahl : 5
  5. @iSaakshi : 5
  6. @Tasmayi : 5
  7. @abhipar7 : 5
  8. @rahulghildiyal : 5
  9. @Dhanushm : 5
  10. @khaishk : 5
  11. @SamitLive : 5
  12. @iDevNakshi : 5
  13. @dolby_mehul : 5
  14. @geophyraj : 5
  15. @Amaresh80 : 5
  16. @sweetandu : 5
Congrats to:
  1. @S_Mandalia : 4
  2. @sharathinindia : 4
  1. @swetamishraa : 2
  2. @cubicle_warrier : 2
  3. @anupam_t : 2
  4. @shylsmn : 2
  5. @indian_thoughts : 2
  6. @vis25 : 2
  1. @indianomad : 1
  2. @kgulechha : 1
  3. @ved_a : 1
  4. @yash1m : 1
  5. @mediacrooks : 1
  6. @vasenvy : 1
  7. @zombiespirits : 1
  8. @konchady : 1
  9. @Susri1210 : 1
  10. @CAPMohan : 1
  11. @iVivekHr : 1
  12. @RishiShenoy : 1
  13. @natrajan : 1
  14. @BipinBihari_ : 1
  15. @rksinghghodasar : 1
  16. @vachas9 : 1
  17. @Hareshshel : 1
  18. @raviyadav1 : 1
  19. @svelaga : 1
  20. @czuns : 1
  21. @jaideepb : 1
  22. @Dattakumar : 1
  23. @Lohana1983 : 1
  24. @vkspathak : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @indianhindu16 : 1
  27. @ChdryPk : 1
  28. @adityaagnihotri : 1
See you on Friday!

Friday, November 30, 2012

DharmaQuiz Session 179: 30-Nov-2012

Theme: Festivals of Kartika month (Mostly November in 2012)
  1. Name this festival that occurred in Novmbr this year,where Maithili & Bhojpuri speaking women give arghya to thank Sun god. #DharmaQuiz 1251. Ans: Chhath Puja.
  2. During which Hindu calendar month, does the marriage of the most famous medicinal plant Tulasi, is symbolically celebrated? #DharmaQuiz 1252. Ans: Kartika month, Krishna Paksha, Dwadashi day.
  3. 2 days after Diwali, sisters remember the chiranjeevis like Bali & Hanuman, and wish brothers longevity. Name the festival. #DharmaQuiz 1253. Ans: Bhai Dooj.
  4. Day after Diwali is celebrated in South India as Bali Padyami. What's it celebrated in North, symbolizing nature worship? #DharmaQuiz 1254. Ans: Goverdhan pooja.
  5. A festival was celebrated 3 nights back by Telugu & Tamil Hindus,lighting lamps for Murugan. Name it. #DharmaQuiz 1255. Ans: Karthikai Deepam or Kartika Deepotsavam. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Karthikai_Deepam
Top scorers of session 179:
  1. @idurgesh : 5
  2. @ramas_cal : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @anandt_05 : 5
  5. @abhipar7 : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @sharathinindia : 5
  8. @fas_gayi_garari : 5
  9. @intodust_in : 5
  10. @philAmit : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @pradeepkhs : 5
  13. @DevNakshi : 5
  14. @ThejasMysore : 5
  15. @dolby_mehul : 5
Congrats to:

@servantofkrsna : 4
@SamitLive : 4
@iSumitRk : 4
@numbbybirth : 4

@tandonb : 3
@dominodeck : 3
@raopm9 : 3
@amitsinha19 : 3

@nitinjoshi20 : 2
@manohar_sram : 2
@emsreenu : 2
@mist_27 : 2
@shrutidharp : 2

@bezubaan : 1
@drvijayr1 : 1
@TheArvindDhar : 1
@RRMMZZ : 1
@LifeIsChels : 1
@Prach82 : 1
@bezubaan : 1
@iCSM : 1
@SthitaprajnaD : 1
@DAmunRa : 1
@sandeepmadhukar : 1
@alkeshtunara : 1
@navneet2frn : 1
@kanhaiyajaiswal : 1
@mbhagawat : 1
@vikasbsingh : 1

See you next time. Have a great Kartika month.

Friday, September 21, 2012

DharmaQuiz Session 164: 21-Sep-2012

Theme: Bhagawan Ganesha's Names in Different Languages
  1. Ganesha is called Pillayar in this language. Which one? #DharmaQuiz 1176. Ans: Tamil or Thamizh.
  2. Lord Ganesha is known as 'Shoten' in a country outside India. In which language? #DharmaQuiz 1177. Ans: Japanese
  3. In which language is Ganesha called as "Phra Pikanet"?. (Hint: 2004 Tsunami hit this nation) #DharmaQuiz 1178. Ans: Thai language.
  4. In which language is Ganapati called "Tsog gi dagpo, mar chen"? {Hint: Extremely cold nation}. #DharmaQuiz 1179. Ans: Tibetan (Chamdo, thanks to friend @Surnell )
  5. {Final, Open till 11 PM} From which is the most famous praise/slogan "Ganpati Bappa Morya" taken? #DharmaQuiz 1180. Ans: Marathi.
Top Scorers:
  1. @ManiKSK : 5
  2. @iSumitRk : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @abhipar7 : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
  6. @surenc1974 : 5
  7. @DevNakshi : 5
  8. @TheArvindDhar : 5
  9. @arunz : 5
  10. @pvaidyaraj : 5
  11. @surnell : 5
  12. @sharad_51  : 5
  13. @sweetandu : 5
  14. @Shree03 : 5
  15. @intodust_in : 5
  16. @bhaviknz : 5
  17. @deetham : 5
Congrats to:
  • @sharathinindia : 4
  • @jemin_p : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @alkeshtunara : 2
  • @ArunTatTvamAsi : 2
  • @VikranthKalva  : 2
  • @natrajan : 1
  • @nikysaji : 1
  • @SuryaTiranga : 1
  • @sweetsudha1 : 1
  • @Sreevathsaa : 1
  • @pvsswamy : 1
  • @murali_2ms : 1
  • @being_hassan : 1
  • @Dilipmys : 1
  • @nemkals : 1
  • @jai1900 : 1
  • @dhanu_lagna : 1
  • @bezubaan : 1
  • @siddarthpaim : 1
  • @shurabh : 1
  • @SukuNambi : 1
  • @oneandonlydilip : 1
  • @_Aniket : 1
  • @apthamitra : 1
  • @arun88twts : 1
  • @kharesm : 1
  • @sudsmobile : 1
  • @Twadda : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @ChandanYogendra : 1

Hope you all had a great Ganapati week. Keep sharing your comments here or on Twitter for improvement of DharmaQuiz. Thanks.