Showing posts with label Chandra. Show all posts
Showing posts with label Chandra. Show all posts

Tuesday, November 25, 2014

Theme: Hindu Dharma in Nepal

DharmaQuiz Session 307: 25-Nov-2014

#DharmaQuiz 1921: Pashupatinath temple in Nepal has been getting the chief priests for 100s of years from a south Indian state. Which one? Ans: Karnataka.

#DharmaQuiz 1922: What is the official national calendar of Nepal called?
Hint: Named after a famous Hindu emperor of India. Ans: Bikram Sambat, named after Emperor Vikramaditya.

#DharmaQuiz 1923: The name Nepal is derived from Ne-pala.
Pala in Sanskrit or Pali means "protected". Tell about "Ne". Ans: Ne is the Hindu sage upon whose name is the country named. Protected by sage Ne.

#DharmaQuiz 1924: This is Sita temple at her birth place Janakpur Dham in Nepal.
Which Indian state does it border? Ans: Sitamarhi district of Bihar.



Before 1962 Nepal flag
DQ 1924: Pic from trekearth
Today's Nepal flag

#DharmaQuiz 1925: Nepal's flag is the world's only non rectangular flag.
It has 2 of nine Navagrahas.Which 2? Ans: Surya and Chandra.

Scores for session 307:
  1. ‏@sankarbe : 5
  2. @Simuntweets : 5
  3. @MatruBhakt : 5
  1. @Telugutalli : 4
  2. @mdbiyani : 4
  1. @sk__fan : 3
  2. @SanghiBeerbal : 3
  3. ‏@stormylook : 3
  4. @aloktg : 3
  1. @AmatyaKautilya : 2
  2. @mithlm88 : 2
  3. @Chin512 : 2
  1. @vsumanthkumar : 1
  2. ‏@anjaninandan : 1
  3. @paivijay : 1
  4. ‏@vjchats : 1
  5. ‏@molarcannine : 1
  6. ‏@DrAsisAcharya : 1
  7. @ganeshmahnar : 1
  8. @prashantwa : 1
  9. @kran8897 : 1
  10. @nishu_a : 1
  11. ‏@BharatBhakta : 1
  12. @elvi105 : 1
  13. @NaMo__Bhakt : 1
  14. @msranj10 : 1
  15. @affable_sandy : 1
  16. @kcrazy_4me : 1
  17. @ravi_saraogi : 1
  18. ‏@rofelia09 : 1
  19. @AnjaniShahi : 1
  20. @ravindrahg : 1
  21. @nandaakumar : 1
  22. ‏@puthrans : 1
  23. @SwathiRagha : 1
  24. @bezubaan : 1
  25. @naikencore : 1
  26. @kepalagudde : 1
  27. @Dilipmys : 1
  28. @bharatmelange : 1
  29. ‏@piyushkaul : 1
  30. ‏@Jag_HM : 1
  31. @Shivkamath : 1
  32. @MRVChennai : 1
  33. @DarKAgeAbhijitH : 1
  34. @chitralakshman : 1
  35. @Chanakya_74 : 1
  36. @rkedar1 : 1
  37. @emanistnrn : 1
  38. @maverickenator : 1
  39. @ishuaadi : 1
  40. @SrDPO : 1
  41. @bharatmelange : 1
  42. @VinayMysuru : 1
  43. @Mamdhata : 1
  44. @jhchopra : 1
  45. @Vamsee9002 : 1
  46. @IMeAndMine : 1
  47. @homorationalis : 1
  48. @SriAiyer2RS : 1

Hope we all learnt somethings new!


Tuesday, February 25, 2014

DharmaQuiz Session 257: 25-Feb-2014

Theme: Names of Puranic Hindu gods or deities.

#DharmaQuiz 1671: Hiraṇyagarbha (हिरण्यगर्भः) or the 'golden womb', is the name of which Deity in Hinduism? Ans: Primarily Surya or Sun God. Look into the 12 names of Surya when doing the famous Surya Namaskar. But Brahma and Vishnu also considered. Moreover, Hiranya Garbha himself is a deity too.

#DharmaQuiz 1672: In Hinduism, all the forms of water, particularly the oceans are governed by which deity or god?. Ans: Varuna.

#DharmaQuiz 1673: Who is chief progenitor of the Lunar Dynasty (Chandravamsha) rulers of India? She's also the wife of Lord Budha (Mercury). Ans: Ila

#DharmaQuiz 1674: Name this Hindu deity or god: He's a messenger from and to the other gods, ever young, and also immortal. Ans: Agni. But Narada is also considered.

{Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1675: Name this deity or god. His weapon is translated as diamond and his vehicle is a brand of KSRTC bus. Ans: Indra. His weapon is Vajra (diamond) and his elephant vehicle is named Airavata.

Answers to session 257:
  1. ‏@CJ_Shekhar : 5
  2. @Sai_swaroopa : 5
  3. @durgaramdas : 5
  4. @Mamdhata : 5
  5. @deshi_mangoman : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @kishor_narayan : 5
  8. ‏@man8shree : 5
  1. @philAmit : 4
  2. @SnookyBangalore : 4
  3. @Indude1 : 4
  4. @meenabg : 4
  5. @Right2bRight : 4
  6. ‏@harikumar13 : 4
  1. @Telugutalli : 3
  2. @ajith_shetty : 3
  3. @Susri1210 : 3
  4. @NaMo4Bharat : 3
  5. @sudhirapai : 3
  1. @SujnanNayak : 2
  2. @Dil_nair : 2
  3. @ShenoyVijeta : 2
  4. @luitelshravan : 2
  5. @betki : 2
  6. @adityaagnihotri : 2
  7. @kepalagudde : 2
  8. @Joojhaaru : 2
  9. @ashish_bht : 2
  10. @prkulkarni : 2
  11. @Pputhige : 2
  12. @6amiji : 2

  1. @ChiranjeevaP : 1
  2. @raam_anuj : 1
  3. @prasad1654 : 1
  4. @sighbaboo : 1
  5. @mdarshu : 1
  6. ‏@_aks5 : 1
  7. @gauravgkk : 1
  8. @RakeshChouhan : 1
  9. @DharmicFundoo : 1
  10. ‏@iamdharam : 1
  11. @amitchimanpure : 1
  12. @whitetiger2651 : 1
  13. @d_sugandhi : 1
  14. @KaushikRg : 1
  15. ‏@bsr3012 : 1
  16. ‏@bhrigupathi : 1
  17. ‏@ashishgyan : 1
  18. @sughosh_v : 1
  19. @Goyal_shilpa : 1
  20. @anshuul_kaul : 1
  21. @itsalps : 1
  22. @arisebharat : 1
  23. @rexrao52 : 1
  24. @ramayan_sharma : 1
  25. @nkgrock : 1
  26. @dharmalebnsraum : 1
  27. @ajaypawardr : 1
  28. @app_praveen : 1
  29. @manishkmishra : 1
  30. @SlsShankar : 1
  31. @TripathiGaurav : 1
  32. @praveenPU : 1
  33. @agneepankh : 1
  34. @kbsconsultants : 1
  35. @krishnamaroli : 1
  36. @UKKishor : 1
  37. @NeoJingoist : 1
  38. @basuhan9 : 1
  39. ‏@SWORDMUZIC : 1
  40. @HamaraBJP : 1
  41. @PankajBagla : 1
  42. @ganeshmahnar : 1
  43. @MaratheKarthik : 1
See you after Shiva Ratri. Have a great night of fasting and adoring Lord Shiva on Thursday.

Wednesday, March 13, 2013

DharmaQuiz Session 202: 12-Mar-2013

Theme: Five Virodhabasas or Contradictions associated with Lord Shiva
  1. If Shiva's neck has visha or poison, there's something over him that represents Amrita or immortal nectar. What's it?  #DharmaQuiz 1371. Ans: Moon or Soma, symbolic of Amrita. Yes, Ganga can also be life giving, but immortality was the key point here.
  2. Shiva's hair locks are holding the life giving Ganga. But there's something nearby which can destroy the world. What's it? #DharmaQuiz 1372. Ans: Shiva's third eye, which can send fire to destroy the creation, during a Pralaya.
  3. Shiva is feared as the Lord of destruction. But also praised as Lord helping to win over death. What's that Sanskrit term?  #DharmaQuiz 1373. Ans: Mrityunjaya or Amarnath.
  4. Something that Shiva keeps with him, can't live with what his wife Durga keeps with her, on our earth. What's that? #DharmaQuiz 1374. Ans: His vehicle Nandi or the Bull.
  5. {Final, Open till 10 PM} What's on Shiva's upper body, that in real world, can't live with something you see with Ganesha.  #DharmaQuiz 1375. Ans: Snake (Ganesh's vehicle is Mouse)
Top scorers of session 202:
  1. @ksmsundaram1975 : 5
  2. @pllks30 : 5
  3. @shawjipk : 5
  4. @DrSaisree : 5
  5. @sanity_insanity : 5
  6. @philAmit : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
Congratulations to all these:
  1. @_fallen7angel_ : 4
  2. @sharathinindia : 4
  3. @AntarikshG : 4
  4. @S_Mandalia : 4
  5. @dolby_mehul : 4
  6. @ComedyDivine : 4
  7. @verma_shefali : 4
  8. @rahulghildiyal : 4
  9. @anandt_05 : 4
  10. @Ankitaaa_  : 4
  11. @Santhosht_ : 4
  12. @Sai_swaroopa : 4
  13. @niraj_dave : 4
  14. @Tasmayi : 4
  15. @roshan_halwai : 4
  16. @vyasraj : 4
  17. @keewwllguy : 4
  18. @deshrajeev : 4
  19. @GayathriSrinath : 4
  20. @__aksa : 4
  21. @iDev007 : 4
  22. @kapilbodha : 4
  23. @Tweelak : 4
  1. @vishal1818 : 3
  2. @man8shree : 3
  3. @harishonbreak : 3
  4. @sridharkswamy : 3
  5. @ankushraj29 : 3
  6. @sndpmysuru : 3
  7. @shivsBHARAT : 3
  8. @amitscmishra : 3
  1. @rinku3009 : 2
  2. @numbbybirth : 2
  3. @pkaushal_99 : 2
  4. @kirankonnects : 2
  5. @Mamdhata : 2
  6. @PunyaPrakop : 2
  7. @j_daredevil : 2
  8. @s007kunal : 2
  1. @oneandonlydilip : 1
  2. @bajajsanjay : 1
  3. @Govind1603 : 1
  4. @rinku3009 : 1
  5. @5ajanya : 1
  6. @indianhindu16 : 1
  7. @Susri1210 : 1
  8. @ArunTatTvamAsi : 1
  9. @niravkbhagat : 1
  10. @AnInternetHindu : 1
  11. @manohar_sram : 1
  12. @bharathipura : 1
  13. @TyaunTyaun : 1
  14. @missionmodify : 1
  15. @Keefarqpaindha : 1
  16. @arora_chandan : 1
  17. @nikhilug : 1
  18. @piyush1062 : 1
  19. @Sreevathsaa : 1
  20. @emsreenu : 1
  21. @joshinav : 1
  22. @ASKL2013 : 1
  23. @Prach82 : 1
  24. @Mr_demented : 1
  25. @MeGirishBaliga : 1

If you have topic suggestions for future Dharma Quiz sessions, please leave a comment.
Thanks

Friday, March 8, 2013

DharmaQuiz Session 201: 8-Mar-2013

Theme: Bhagawan Shiva.
  1. Lord Shiva is praised as Tryambakam. What does "ambaka" mean in Samskritam? #DharmaQuiz 1366. Ans: Ambaka = eye.
  2. Bhagawan Shiva has a crescent moon over his head. What does 'Shekhara' mean in 'Chandrashekhara" title for him?  #DharmaQuiz 1367. Ans: Shekhara = crest or crown. Shikha is tuft of hair on top of the head. Meaning Moon as his crown.
  3. What's the name of that poison that Shiva drank, but stopped in his throat, making him a blue necked God?  #DharmaQuiz 1368. Ans: Halaahala or Kaalakootam.
  4. Tiger represents lust. Shiva sits on a tiger’s skin. What's the Sanskrit name given to him for sitting over a tiger's skin? #DharmaQuiz 1369. Ans: Krittivasa. {Some say Vyagrambara meaning dressed in tiger skin, but that is for wearing tiger skin, not sitting on it.}
  5. Which Asian mountain peak is considered as the world's most central Shiva linga? #DharmaQuiz 1370. Ans: Kailasa Parvata, in Tibet.
Top scorers of session 201:
  1. @Susri1210 : 5
  2. @surnell : 5
  3. @shawjipk : 5
  4. @anandt_05 : 5
  5. @Sahyadri : 5
  6. @ramas_cal : 5
  7. @S_Mandalia : 5
  8. @ankushraj29 : 5
  9. @man8shree : 5
  10. @Santhosht_ : 5
  11. @sweetandu : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @pllks30 : 5
  14. @dolby_mehul : 5
  15. @Tasmayi : 5
  16. @sumanthbharatha : 5
  17. @anandt_05 : 5
  18. @rahulghildiyal : 5
Congratulations to all these scorers:
  1. @surenc1974 : 4
  2. @vinodvyas220 : 4
  3. @cubicle_warrier : 4
  4. @geophyraj : 4
  5. @AntarikshG : 4
  6. @arunz : 4
  7. @iParamanand : 4
  8. @rinku3009 : 4
  9. @abhipar7 : 4
  1. @philAmit : 3
  2. @bhaviknz : 3
  3. @ajayjmun : 3
  4. @JagannathAjnabi : 3
  5. @sankararaman : 3
  6. @tripathi_v : 3
  7. @adiscover : 3
  8. @gboxam : 3
  9. @Mimaniya : 3
  10. @Ankitaaa_ : 3
  11. @RishiShenoy : 3
  1. @pramodthap : 2
  2. @vishal1818 : 2
  3. @Kiran_Speaks : 2
  4. @Purple_Truth : 2
  5. @voxindica : 2
  6. @dattakg : 2
  7. @TheArvindDhar : 2
  8. @BharatBhakta : 2
  9. @niraj_dave : 2
  10. @AdwaitanWay : 2

    1. @Adheesh_86 : 1
    2. @Vprksh : 1
    3. @jp_surat : 1
    4. @ramas_cal : 1
    5. @rovenky : 1
    6. @realbhartiya : 1
    7. @GuunjanJha : 1
    8. @Ameysd :  1
    9. @doubtinggaurav : 1
    10. @PunyaPrakop : 1
    11. @ronakdesai88 : 1
    12. @mbhagawat  : 1
    13. @AjeebLadki : 1
    14. @sri709 : 2
    15. @kvm_prakash : 1
    16. @suar4sure : 1
    17. @saggirex : 1
    18. @anantjoshi84 : 1

Note the number of people with 'S' handle start, who have scored top score in 'S'hiva quiz :)

Friday, February 10, 2012

DharmaQuiz Session 117: 10-Feb-2012

Theme: Mahabharata
  1. Who was the closest friend of Duryodhana in Mahabharata? #DharmaQuiz 939. Ans: Karna
  2. Which "Vamsha" or Lineage did Bhishma Pitamah belong to? #DharmaQuiz 940. Ans: Chandra Vamsha. Kuru vamsha is also accepted as the question was more broad.
  3. What was the name of conch or "Shankha" that Yudhishthira or Dharmaraja used for battle announcements? #DharmaQuiz 941. Ans: Ananta Vijaya
  4. What was the name of the only daughter, the blind King Dhritarashtra had in Mahabharata? #DharmaQuiz 942. Ans: Duhshala 
  5. In Mahabharata, which God came in front of Arjuna in the form of a Kirata?  #DharmaQuiz 943. Ans: Lord Shiva.
Top Scorers:

  • @iSaakshi : 5
  • @SandipPawar : 5
  • @surenc1974 : 5
  • @pkagrawala : 5
  • @kishor_narayan : 5
  • @kpark_kunal : 5
  • @talismaan : 5
Congratulations to:

  • @sheefal : 4
  • @gabbar01 : 4
  • @philAmit : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @nvignesh93 : 4
  • @Gaandeeva : 4
  • @sebiljoseph : 4
  • @dwellerinme : 4
  • @vcd_87 : 4
  • @RohitRajpurohit : 4
  • @VenkatKL : 4
  • @vijirak : 4
  • @CoolGazi : 3
  • @hindu_tweeter : 3
  • @FEEL4INDIA : 3
  • @SantaSingh : 3
  • @kapil_dev : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @neerajstpl : 3
  • @DaringDeepa : 3
  • @jiboyv : 3
  • @Dptoshniwal1 : 2
  • @nimeshchandra : 2
  • @netargument : 2
  • @jaideepb : 2
  • @vaidhiy4v : 2
  • @Sammy_2912 : 2
  • @Lawan22 : 2
  • @man0jsharma : 2
  • @voxindica : 2
  • @mayureshgaikwad : 2
  • @rahulsingh5385 : 1
  • @tyrantasorus : 1
  • @smkhant : 1
  • @ujjwalpareek : 1
  • @2KunalChoudhary : 1
  • @bhattvihang : 1
  • @gootypp : 1
  • @StrugDT : 1
  • @gkamitabh : 1
  • @centerofright : 1
  • @shaileshsoni : 1
  • @sharathinindia : 1
  • @Vikas_Indian : 1
  • @ChandaDebabrata : 1
  • @Manjunaath : 1
  • @sharmisthaNandy : 1
  • @Serendipity9090 : 1
Feel free to leave a comment or tweet telling me how to make this semi-weekly spiritual quiz better and more useful.