Showing posts with label Yamuna. Show all posts
Showing posts with label Yamuna. Show all posts

Tuesday, December 1, 2015

Women of Mahabharata

#DharmaQuiz Session 350: 1-Dec-2015

#DharmaQuiz 2136: Draupadi has a name in Mahabharata which means "the one born from a Yajna or fire-sacrifice". What's that name? Ans: Yajnaseni.

#DharmaQuiz 2137: Name the brave son of Chitraganda, the wife of Arjuna from Manipura. Ans: Babruvahana. 

#DharmaQuiz 2138: The great grand mother of Pandavas and Kauravas, Satyavati, was a fisherwoman on the bank of which mighty river? Ans: Yamuna.

#DharmaQuiz 2139: Name the wife of Bhima, who was a Rakshasi, for whom a temple exists today in Himachal Pradesh. Ans: Hidimba.

{Final, open till 9 PM} : #DharmaQuiz 2140: The Grandmother of warrior Arjuna in Mahabharata, Ambalika, was from which kingdom? Ans: Kashi.

Scores for session 350:
  1. @_akt05 : 5
  2. @Appu_Chikku : 5
  3. @sabal_abla : 5
  4. @anil_prongs : 5
  5. @Simuntweets : 5
  6. @jasshu7 : 5
  7. @sposavalike : 5
  8. @MangoAdmi : 5
  9. @durgaramdas : 5
  10. @deepti_nainwal : 5
  1. @AMoorthy : 4
  2. @mrsnrao : 4
  1. @katwamurali37 : 3
  2. @GayathriSrinath : 3
  3. @Tweelak : 3
  1. @HarMat24 : 2
  2. @NikhilShembekar : 2
  3. @bhsngr : 2
  4. @Mamdhata : 2
  5. @aditi2005 : 2
  6. @deva1956 : 2
  7. @arunmramu : 2
  8. @deshi_mangoman : 2
  9. @Susri1210 : 2
  10. @_krishna1_ : 2
  11. @manu_2k5 : 2
  12. @rajeshrajput1 : 2
  13. @jupallykk : 2
  14. @drarora_gaurav : 2
  1. @noniecool : 1
  2. @harishinamdar : 1
  3. @vamshitweet : 1
  4. @Ateendriyo : 1
  5. @vijayrkshetty : 1
  6. @c_bhargava : 1
  7. @gnb_351 : 1
  8. @shantheshkulur : 1
  9. @kum_1_09 : 1
  10. @ganeshmahnar : 1
  11. @ANILKUMARAN5 : 1
  12. @arshaileshapte : 1
  13. @ShivRTs : 1
  14. @Amaradma : 1
  15. @AshishSonwane : 1
  16. @sraman0603 : 1
  17. @vicky20680 : 1
  18. @InnovativeHindu : 1
  19. @rohitsamvada : 1
  20. @thebagchi : 1
  21. @apar_rajesh : 1
  22. @JAYPATEL1018 : 1
  23. @maverickmax1 : 1
  24. @drrajeshnaik : 1
  25. @rakeshjmishra : 1
  26. @krsnaloveu : 1
  27. @nation1st : 1
  28. @radhakras21 : 1
  29. @harianand_dr : 1
  30. @sachinvij : 1
  31. @saikripa1008 : 1
  32. @0ff1ceofRG : 1
  33. @kalpokashyap : 1
  34. @DesiHum0ur : 1
  35. @DrSndptripathi : 1
  36. @RAJ_KUMAR_VERMA : 1
  37. @aasare1 : 1
  38. @rahultri1977 : 1
  39. @Bhaskar42182097 : 1
  40. @arjun_eklavya : 1
  41. @Praveen_1singh : 1
  42. @harigunwant : 1
  43. @rinku3009 : 1
  44. @sanjaynparikh62 : 1
  45. @pramodgurav : 1
  46. @Kalyan_Chakraa : 1
  47. @jay2978ms : 1
  48. @vimalrajm : 1
  49. @Rajdarbar : 1
  50. @surya_mukhi : 1
  51. @vishaljammu : 1
  52. @AnshulAgarwal4 : 1
  53. @vicky20680 : 1
  54. @BhairaviAshar : 1
  55. @anna_do_kaudi : 1
  56. @arya_shaktar : 1
  57. @Rakeshbhaati : 1
  58. @harigunwant : 1
Thanks to the great participation today. We all learned more on Mahabharata's famous ladies.
 

Friday, July 17, 2015

Pushkarams Across Major Indian Rivers

#DharmaQuiz Session 338: 17-Jul-2015

#DharmaQuiz 2076: Right now #GodavariPushkaralu is happening. Name one famous temple town along Godavari where this Pushkaram is celebrated. Ans: Bhadrachalam, TS, Rajahmundry, AP, Nashik, MH and many more.

#DharmaQuiz 2077: In 2017, the big Kaveri Pushkaram will happen. Name 1 temple town along Kaveri, where you can bathe & celebrate pushkaram. Ans: Trichy, TN, Talakaveri, KA, Srirangapatna, KA etc.

#DharmaQuiz 2078: The Omkareshwar temple on Narmada river would see a big Pushkar every 12 years. When's the next one? Ans: 2024
DQ 2078: Pic - Wiki
#DharmaQuiz 2079: Last year, a famous Pushkaram happened in Uttarakhand, Haryana and Uttar Pradesh. Along which sacred river's banks? Ans: Yamuna.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 2080: Among the Nava Grahas, which particular planet entering a rashi triggers Pushkarams along rivers? Ans: Guru or Jupiter. Check this for more info on which Rashi triggers pushkaram in which river. http://hindupad.com/next-pushkarams/

Scores for session 338:
  1. @praveenbp21aug : 3
  2. @AmatyaKautilya : 2
  3. ‏@shivaparv : 2
  1. @SanjayKV16 : 1
  2. @ramu_nalamati : 1
  3. @sambharadwaja : 1
  4. ‏@PTSwami : 1
  5. @CHANDU7777777 : 1
  6. @Itz__Abhishek : 1
  7. @mrkotians : 1
  8. @crazydiode : 1
  9. @Sanjeevp02 : 1
  10. @viky_belathur : 1
  11. @KishoreKeBol : 1
  12. ‏@Sunil_Reddy : 1
  13. @vamshitweet : 1
  14. @UKKishor : 1
  15. @Sanjeevp02 : 1
  16. @sudhirapai : 1
  17. @hemant22973 : 1
Congrats to all those who got into this list!

Tuesday, June 4, 2013

DharmaQuiz Session 220: 4-Jun-2013

Theme: Women in Vedas
  1. A mantra in the Rig Veda is attributed to this highly educated, philosopher wife of Rishi Agastya. Who?  #DharmaQuiz 1466. Ans: Lopamudra.
  2. Wife of Rishi Yajnavalkya was a Brahmavadini or an expounder of the Veda. 10 Rig Veda mantras accredited to her. Who's she? #DharmaQuiz 1467. Ans: Maitreyi.
  3. This Vedic age philosopher challenged Rishi Yajnavalkya. Daughter of Vachaknu & Brihadaranyaka Upanishad mentions her. Who? #DharmaQuiz 1468. Ans: Gargi Vachaknavi.
  4. This celestial mother of Surya, is mentioned nearly 80 times in the Rigveda, the oldest religious text today. Who's she? #DharmaQuiz 1469. Ans: Aditi
  5. This female cited in Rig Veda's 10th mandala, is also associated with a river, Krishna & Yama. Who? #DharmaQuiz 1470. Ans: Yami. But Yamuna or Kalindi also considered.
You can refer to this for more information on Women in Vedas:

Women Rishikas in Vedas: http://www.hindupedia.com/en/Women_as_Rishikas_in_the_Vedas
Ancient India's Women Seers: http://historyindianized.blogspot.in/2013/01/women-seers-of-ancient-india-rishika.html?spref=tw

Toppers of session 220:
  1. @Bacchuji : 5
  2. @dolby_mehul : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @iSaakshi : 5
  5. @VellaDev : 5
  6. @Susri1210 : 5
  7. @ankushraj29 : 5
  8. @Sai_swaroopa : 5
  9. @MaheshwarBhatP : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @GayathriSrinath : 5
  12. @man8shree : 5
  13. @cgmagia : 5
  14. @philAmit : 5
  15. @PrachinVaani : 5
  16. @smna17 : 5
  17. @pangalanrao : 5
  18. @geophyraj : 5

Congrats to:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @R_Bhartiya : 4
  3. @ssmalani : 4
  4. @sharathinindia : 4
  5. @biswajeetdash : 4
  1. @iKumbhakarna : 3
  1. @Nalamara : 2
  2. @pundeerjitendra : 2
  3. @natb786 : 2
  1. @Kaushikrg : 1
  2. @angry_mumbaikar : 1
  3. @balamy : 1
  4. @drmenz : 1
  5. @manohar_sram : 1
  6. @sudarshan_v1 : 1
This session was to talk about the much maligned gender equality and gender importance roles among Hindus. This shows that Hindus of ancient India accorded the topmost space in the society for women, who showed the aptitude and ability to excel in philosophy. I don't know of any other major religious text in today's world, that has mantras (verses) revealed or attributed to women!

Friday, December 21, 2012

DharmaQuiz Session 183: 18-Dec-2012

Theme: Nagas or Serpents
  1. Name the poisonous Naga or serpent, upon whose head Shri Krishna danced at the Yamuna river, during Dwapara Yuga. #DharmaQuiz 1271. Ans: Kaaliya or Kaalinga Sarpa. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kaliya
  2. Name the Naga or Serpent that protected Gautama Buddha from heavy rains, when he was meditating below the Bodhi tree.  #DharmaQuiz 1272. Ans: Muchalinda. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Mucalinda
  3. Name this Naga or Serpent, a descendant of Rama, who lived in a city 32 KM from Pakistan's capital, built by Bharata's son. #DharmaQuiz 1273. Ans: Takshaka -> http://en.wikipedia.org/wiki/Takshaka
  4. Name this Naga or Serpent, used by Devas and Asuras during Samudra Manthan. He's also famous in China and Japan's epics. #DharmaQuiz 1274. Ans: Vasuki. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Vasuki
  5. {Final, Open till 10 PM} Name this Cosmic Naga who reincarnated many times on Earth, including twice as Vishnu's brother. #DharmaQuiz 1275. Ans: Sesha or Adi Shesha or Ananta Sesha. More here -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sesha
Top Scorers during session 183:
  1. @amitscmishra : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @anandt_05 : 5
  4. @gbhat_ : 5
  5. @cubicle_warrier : 5
  6. @vinodvyas220 : 5
  7. @khaishk : 5
  8. @dolby_mehul : 5
  9. @intodust_in : 5
  10. @Manjunaath : 5
Congrats to:

  1. @sharathinindia : 4
  2. @roshan_halwai : 4
  3. @philAmit : 4
  4. @ThejasMysore : 4
  5. @Susri1210 : 4
  6. @iDevNakshi : 4
  7. @iSumitRk : 4

And
  1. @iRohitBhat : 3
  2. @singhrakeshk : 3
  3. @shriram78 : 3
 And
  1. @mrsnrao : 2
  2. @RohitR_ : 2
  3. @shreeramm : 2
  4. @octotus : 2
  5. @Rajeev_RSS1925 : 2
  6. @Keefarqpaindha : 2
  7. @chaitanyadj : 2
  8. @JagannathAjnabi : 2
  And
  1. @psudo : 1
  2. @kalpesh0304 : 1
  3. @DaringDeepa : 1
  4. @harsha_bsh : 1
  5. @CJ_Shekhar : 1
  6. @man0jsharma : 1
  7. @spicy_words : 1
  8. @sandeepkram : 1
  9. @ksmsundaram1975 : 1
  10. @rameshnswamy : 1
  11. @vinod_gowda : 1
  12. @ABeautifulDawn : 1
  13. @raopm9 : 3
  14. @lalitadvani : 1
  15. @cgmagia : 1
  16. @maanasara : 1 
  17. @arora_chandan : 1
  18.  @srini091 : 1
  19. @mallikaarjuna24 : 1
  20. @BlueImpulse2517 : 1
  21. @hemantchoti : 1
  22. @idurgesh  : 1
  23. @KiranGowdaLAD : 1
  24. @jenaanindya : 1
  25. @malviyamit : 1
  26. @mpramodkumar : 1
  27. @DailyBreadIndia : 1
  28. @SandeepHBhat : 1


Many thanks to all participants!

Friday, November 16, 2012

DharmaQuiz Session 175: 16-Nov-2012

Theme: Basics of a Hindu Pooja or Worship.
  1. During poojas, the man doing pooja is asked to do "Achamana". What is Achamana? #DharmaQuiz 1231. Ans: Drinking spoon quantity of water three times, chanting Krishna's name. Purification of the body before worship. Essentially swallowing water 3 times from the base of the right thumb, while reciting different mantras in praise of the lord like Keshavaya Swaha, Narayanaya Swaha and Madhavaya Swaha. Names change based on local customs.
  2. Few Hindus worship Vishwaksena before the main deity. But whom do majority of Hindus worship as the first deity in a pooja? #DharmaQuiz 1232. Ans: Ganapati.
  3. When Hindus setup a Kalasha or pot for sacred water during pooja, symbolically how many rivers' water is invited in that?  #DharmaQuiz 1233. Ans: Seven rivers: Ganga, Yamuna, Godavari, Saraswati, Narmada, Sindhu and Kaveri.
  4. In any pooja, you symbolically wash the feet of Deva or Devi using "padya". Which is the very next step in most poojas? #DharmaQuiz 1234. Ans: Arghya or offering water to cleanse the hands. There are more meanings too: http://vedabase.net/a/arghya
  5. {Final, Open till 11PM} Usually poojas involve "Ashtottara" name chanting. Ashta = 8, Uttara =After. Eight after what? #DharmaQuiz 1235. Ans: Full name is Shata-Ashta-Uttara or 8 after 100. In short used as Ashtottara. There is also Sahasra-Ashta-Uttara or 1008.
Top scorers of session 175:
  1. @cubicle_warrier : 5
  2. @anandt_05 : 5
  3. @DevNakshi : 5
  4. @hindujanjagruti : 5
  5. @Right2bRight : 5
  6. @arunz : 5
  7. @Tasmayi : 5
  8. @man8shree : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @surnell : 5
  11. @vipulgupta1976 : 5
  12. @dolby_mehul : 5
  13. @sweetandu : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
  15. @sharathinindia : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @iSaakshi : 5
Congratulations to:
  • @Manojakrishna : 4
  • @raopm9 : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @philAmit : 3
  • @fas_gayi_garari : 3
  • @rainaamit : 3
  • @Rasraj : 2
  • @Keefarqpaindha : 2
  • @ishuaadi : 2
  • @khaishk : 2
  • @Manjunaath : 2
  • @dominodeck : 2
  • @rinku3009 : 2
  • @Darksider150 : 2
  • @psudo : 1
  • @PANDIT_SAURABH : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @AvinashCKM : 1
  • @aanchall : 1
  • @Vimzy_ : 1
  • @halovivek : 1
  • @yoginisd : 1
  • @antidespondent : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @saggirex : 1
  • @DAmunRa : 1
  • @rkjain2903 : 1
  • @DrShobha : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @Modi4India : 1
  • @SathyaSher : 1
  • @Anirvachan : 1
  • @im_adi : 1
See you next time. If you have topic ideas, please do drop in a comment. I will surely read and incororate it.

Friday, July 6, 2012

DharmaQuiz Session 147: 6-Jul-2012

Theme: The 7 Sacred Rivers for Hindus
  1. Kapila or Kabini a river originating in Kerala, joins one of the 7 most sacred rivers for Hindus. Name the sacred river. #DharmaQuiz 1091. Ans: Kaveri.
  2. This sacred river of India is termed in Hindu scriptures as the daughter of Saranyu (wife of Surya). Name the river. #DharmaQuiz 1092. Ans: Yamuna (or Yami)
  3. This river, among the 7 most sacred rivers for Hindus, touches the northernmost part of (Greater) Jammu & Kashmir. Name it. #DharmaQuiz 1093. Ans: Sindhu.
  4. This river, among the 7 most sacred for Hindus, is the second longest within Indian borders, after Ganga. Name it. #DharmaQuiz 1094. Ans: Godavari. 1465 KM long.
  5. {Final, Open till 11 PM} This river, among the 7 most sacred rivers for Hindus, was traditionally a boundary between North and South India. Name it. #DharmaQuiz 1095. Ans: Narmada.
Top Scorers:
  1. @MV_BN : 5
  2. @pvaidyaraj : 5
  3. @surnell : 5
  4. @sharad_51 : 5
  5. @surenc1974 : 5
Congratulations to:
  • @danjurious : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @neerajstpl : 4
  • @iCSM : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @lagudapandi : 3
  • @TheArvindDhar : 2
  • @amit8195 : 1
  • @Singh_ummm : 1
  • @proudHindu123 : 1
  • @Malligere : 1
  • @BKS_5 : 1
  • @chaitanyadj : 1
  • @chandrabhushanj : 1
  • @AnkurTri : 1
  • @Marut_ : 1
  • @anandt_05 : 1
  • @NectarSrc : 1
  • @hrishisays : 1
  • @pathak_rajiv : 1
See you next week, with a new edition of DharmaQuiz.
You can subscribe to @kiranks/dharmaquiz list for answers right into your Twitter inbox.