Tuesday, July 30, 2013

DharmaQuiz Session 226: 30-Jul-2013

Theme: Focus on Number 6 from Hindu Philosophy
  1. There are 6 passions defined in Hinduism (Shad Vairis or Arishadvargas) that prevent Moksha. Which one signifies jealousy? #DharmaQuiz 1506. Ans: Matsara - Jealousy. The others are Kama, Krodha, Lobha, Moha and Mada.
  2. Among the six Vedangas or the auxiliary disciplines of the Vedas, which one signifies ritual? #DharmaQuiz 1507. Ans: Kalpa. The others are Shiksha, Vyakarana, Chandas, Jyotisha and Nirukta.
  3. Among the six Ritus or seasons defined in Hinduism, which one primarily corresponds to the monsoon season in India?  #DharmaQuiz 1508. Ans: Varsha Ritu. July to September. The others are Vasanta, Grishma, Sharad, Hemanta and Shishira. 
  4. There are six defined duties for a Brahman since Vedic times (Shat Karmas). Which of those 6 is "teaching spirituality"? #DharmaQuiz 1509. Ans: Adhyapana. The other five are: Study of Spirituality (adhyayan), Performing sacrificial fires (yajan), Helping others do sacrificial fires (yaajan), Offering (daana) and Accepting offerings (pratigraha) 
  5. Among the 6 Aastika or orthodox schools of Hindu Philosophy (Shat Darshanas), which 1 is Logic? #DharmaQuiz 1510. Ans: Nyaya. The others are Yoga, Sankhya, Vaisheshika, Mimamsa and Vedanta.
Toppers of session 226:
  1. @Mamdhata : 5
  2. @Ravi__TG : 5
  3. @dolby_mehul : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @shawjipk : 5
  6. @KaushikRg : 5
  7. @karuvaki : 5
Also, congrats to:
  1. @brahmavith : 4
  2. @cubicle_warrier : 4
  3. @surenc1974 : 4
  4. @sharathinindia : 4
  5. @SangeetaRG : 4
  1. @kmukundra : 2
  2. @PrachinVaani : 2
  3. @bhargava_A : 2
  4. @Sai_swaroopa : 2
  1. @kshetragnya : 1
  2. @ankushraj29 : 1
  3. @manishwebmaster : 1
  4. @orsoraggiante : 1
  5. @Banjaara_ : 1
Have a good night!

DharmaQuiz Session 225: 26-Jul-2013

Theme: Rama Setu
  1. Rama Setu connects Mannar Island with Pamban Island. Which of these two islands are on the Indian side?  #DharmaQuiz 1501. Ans: Pamban island.
  2. Who was the chief architect and builder of Rama Setu? #DharmaQuiz 1502. Ans: Nala chiefly, with the assistance of Neela. Both were descendants of the heavenly architect Vishwakarma.
  3. Out of the 7 kandas or books within Valmiki Ramayana, name the one which talks about building of Rama Setu in Sarga 22. #DharmaQuiz 1503. Ans: Yuddha Kanda.
  4. Rama worshiped Shiva at Rameshwaram at Rama Setu's end,using a Linga made by Sita. Was this before or after killing Ravana? #DharmaQuiz 1504. Ans: After killing Ravana, for removing Brahma Hatya dosha.
  5. What's the exact phrase used in Valmiki Ramayana for "building of (Rama's) bridge"?  #DharmaQuiz 1505. Ans: Setu Bandhanam.
Toppers of session 225:
  1. @gupta_n : 5
  2. @vipulgupta1976 : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @surnell : 5
  5. @Tasmayi : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congrats to:
  1. @gboxam : 4
  2. @nareshdixit82 : 4
  3. @pradeepkhs : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  5. @anandt_05 : 4
  1. @surenc1974 : 3
  1. @Kesavaprakash : 2
  2. @rajsusraj : 2
  3. @shawjipk : 2
  4. @sharathinindia : 2
  5. @dremtee : 2
  6. @daredevilakshay : 2
  7. @KaminaMunda1 : 2
  1. @mrsnrao : 1
  2. @Thiru_0914 : 1
  3. @DrunkenPole : 1
  4. @ssushantt : 1
  5. @alakshya2 : 1
  6. @Giridhar02 : 1
  7. @ksjha_ngp : 1
  8. @rv_nath : 1
  9. @Sai_swaroopa : 1
  10. @atozatozatozato : 1
  11. @Ankitaaa_ : 1
  12. @sharimohan : 1
  13. @niku_sai : 1
  14. @CalmAadmi : 1
  15. @Pateltajm : 1
  16. @ankurjain200607 : 1
  17. @viveksingh16 : 1
  18. @agneepankh : 1
  19. @iamjhakaas : 1
  20. @mrigankgaurav : 1
  21. @srijai : 1
  22. @_FacelessIndian : 1
  23. @srinivasanands : 1
  24. @kgajith19 : 1
  25. @deepakmr27 : 1
  26. @Raj_Sakpal : 1
  27. @shivend68990559 : 1
  28. @ganeshmahnar : 1
  29. @rutdirectory : 1
  30. @IntrepidTrooper : 1
  31. @alok_bhatt : 1
  32. @usrnamecntblnk : 1
  33. @Ketoconazole_ : 1

Thanks for participating. This was a very very memorable night for me.


Friday, July 19, 2013

DharmaQuiz Session 224: 19-Jul-2013

Theme: Maha Janapadas or ancient Great Kingdoms of India.
  1. 2500 years ago, how many Maha Janapadas (Great Kingdoms) were there in India? #DharmaQuiz 1496 Ans: 16.
  2. Name the two Maha Janapadas or Great Kingdoms of India 2500 years ago, that were there to the west of river Sindhu (Indus). #DharmaQuiz 1497. Ans: Kamboja and Gandhara.
  3. Name the Mahajanapada or Great Kingdom 2600 years ago, that existed between Godavari and Krishna rivers in South India. #DharmaQuiz 1498. Ans: Assaka or Ashmaka.
  4. Kashi was a Mahajanapada 2500 years ago. True or False? #DharmaQuiz 1499. Ans: True.
  5. Name the Mahajanapada 2500 years ago in today's UP, from where Draupadi came during Mahabharata. #DharmaQuiz 1500. Ans: Panchala
Refer to this map from wiki for these regions:

Toppers during session 224:
  1. ‏@PrachinVaani : 5
  2. @kshetragnya : 5   
  3. @vijirak : 5
  4. ‏@sharathinindia : 5
  5. @surenc1974 : 5
  6. @manya_rao : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @ManiKSK : 5
  9. ‏@gupta_n : 5
  10. @KaushikRg : 5
  11. @sweetandu : 5
  12. @cubicle_warrier : 5
Also, congrats to:
  1. @cgmagia : 4
  2. @Simuntweets : 4
  1. @kmukundra : 3
  2. @Susri1210 : 3
  1. @ds54956 : 2
  2. @Rasraj : 2
  3. @CONgressMukt_IN : 2
  4. @manishkmishra : 2
  5. @pnthacker : 2
  6. ‏@JagannathAjnabi : 2
  1. @Rasraj : 1
  2. @drarora_gaurav : 1
  3. ‏@bsr3012 : 1
  4. @Keefarqpaindha : 1
We have now reached 1500 questions in Dharmaquiz series. Browse this site for all those questions and answers.


Tuesday, July 16, 2013

DharmaQuiz Session 223: 16-Jul-2013

Theme: Dakshinayana
  1. Today is Dakshinayana start date. For next 6 months, which way sun will move, when observed from the northern hemisphere? #DharmaQuiz 1491. Ans: Southwards.
  2. If Uttarayana is for enlightenment, then Dakshinayana is typically for what? a) Tarpanas. b) Purification. c) Both. #DharmaQuiz 1492. Ans: Both.
  3. Name 1 person from Mahabharata, who could die at will,so waited for Uttarayana Punyakala, instead of dying in Dakshinayana. #DharmaQuiz 1493. Ans: Bhishma
  4. One year of humans is one day for Devas. Is Dakshinayana the day for Devas or night?  #DharmaQuiz 1494. Ans: Night
  5. When Sun enters Makara rashi, Uttarayana begins. Which rashi does Sun enter to start Dakshinayana? #DharmaQuiz 1495. Ans: Karkataka.
Toppers for session 223:
  1. @surenc1974 : 5
  2. @man8shree : 5
  3. @Libreboy : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @sharathinindia : 5
Congratulations to:
  1. @Susri1210 : 4
  2. @intodust_in : 4
  3. ‏@manya_rao : 4
  4. @Tasmayi : 4
  5. @Tweelak : 4
  6. @cgmagia : 4
  1. @KaushikRg : 3
  2. @vachas9 : 3
  3. @cubicle_warrier : 3
  4. @PrachinVaani : 3
  1. @kirankonnects : 2
  2. @nitinsaini76 : 2
  3. @sushmitnath : 2
  4. ‏@sumat_patel : 2
  5. @SarathRamakrish : 2
  1. @venkataa : 1
  2. @ramana1729 : 1
  3. @geffbeck : 1
  4. @Swt_Sadhana : 1
  5. @kishoregubburi : 1
  6. ‏@madhuiyengar : 1
  7. @kbharada : 1
  8. @stormylook : 1
  9. @pushp_onenonly : 1
  10. @IamParinShah : 1
  11. @sunilmumbaikar : 1
  12. @vijaykk304 : 1
  13. @akshri_250 : 1
  14. @siyaramsharma : 1
  15. @mahakbhawani : 1
  16. @ranjandey007 : 1
  17. ‏@Rashtravaadi2 : 1
  18. @seeniram : 1
  19. ‏@Keefarqpaindha : 1
  20. @KARTHIKESHMOUDG : 1
  21. @theakarshan : 1
  22. @Bgiridharr : 1
  23. ‏@jemin_p : 1
  24. @DabanggHindu : 1
  25. @sreekannoth : 1
  26. ‏@voxindica : 1
  27. @kbarthwal : 1
  28. @ManishManke : 1
  29. @pvsswamy : 1
  30. @mishra_alpana : 1
  31. @Matressee : 1

Enjoy!

Friday, July 12, 2013

DharmaQuiz Session 222: 12-Jul-2013

Theme: Miscellaneous
  1. Lord Yama reveals the secret of death to a child in one particular upanishad. What is the name of this Upanishad? #DharmaQuiz 1486 Ans : Katha Upanishad
  2. Ashtavakra defeated a philosopher in Janaka's court to get back his father. Name the philosopher and whose son was he? #DharmaQuiz 1487. Ans: Bandhi, son of lord Varuna
  3. Ashtavakra was cured of his eight deformities by bathing in a river. What was the name of that river? #DharmaQuiz 1488. Ans : Samanga river
  4. In Srimad Bhagavatam, Dhruva praised Lord Vishnu in 12 verses, what is this called? #DharmaQuiz 1489. Ans: Ans: Dhruva Stuti
  5. Lord Vishnu's devotee, Dhruva, was transformed into a celestial body. Name that celestial body. #DharmaQuiz 1490. #DharmaQuiz 1490. Ans : Dhruva Nakshatra or Pole star or North Star.
 This particular session was conducted by Parikshit Mulani

Toppers for session 222:
  1. @manya_rao : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. @sharathinindia : 5
  4. @shawjipk : 5
  5. @vipulgupta1976 : 5
  6. @PrachinVaani : 5
Congratulations to:
  • @AntarikshG : 4
  • @abhipar7 : 4
  • @Ravi__TG : 4
  • @Simuntweets : 3
  • @Mrinology : 2
  • @gcmogre : 2
  • @surenc1974 : 2
  • @Sai_swaroopa : 2
  • @akshri_250 : 2

  • @ansierocks : 1
  • @Shiv5310 : 1
  • @Suyash75 : 1
  • @chutiya_paa : 1
  • @NaMoAllTheWay : 1
  • @vijayamaajgd : 1
  • @Padmaja31 : 1
  • @mrkunalkedia : 1
  • @MaheshwarBhatP : 1
  • @ABoni8 : 1
  • @keshabcacharya : 1
  • @KautilyaBharat : 1
  • @darshanbirur : 1
  • @reemsaied : 1
  • @KiranBjp : 1
  • @avitags : 1
  • @moebile : 1
  • @rn201959 : 1
  • @kirankonnects : 1
  • @sabarinathc : 1
Thanks for attempting!

Tuesday, June 18, 2013

DharmaQuiz Session 221: 18-Jun-2013

Theme: 19th and 20th century Hindu Veda/Yoga Scholars.
  1. A great Swami of 19th century Gujarat, propounded the motto "Go back to Vedas". What was his birth name given by family? #DharmaQuiz 1481. Ans: Mul Shankar Tiwari later became Dayananda Saraswati.
  2. Name this Pandit born in 19th century Bihar, whose scientific interpretation of Vedas earned him a  title "2nd Veda Vyasa ". #DharmaQuiz 1482. Ans: Pandit Madhusudan Ojha - More: http://www.vedicpeeth.org/Madhusudan-Ojha.html
  3. This nationalist, Yogi and Guru, was born in 19th century Kolkata in a Ghosh family. Authored at least 4 Yoga books. Who? #DharmaQuiz 1483. Ans: Sri Aurobindo.
  4. This nationalist born in 19th century Maharashtra, authored "Shrimad Bhagavad Geeta Rahasya" at a Myanmar jail. Name him. #DharmaQuiz 1484. Ans: Bal Gangadhar Tilak
  5. Name this Hindu spiritual master of 20th century, born a Ghose, who was Hindu of the Year in 1997. #DharmaQuiz 1485. Ans: Sri Chinmoy.
Toppers for session 221:
  1. @rahulghildiyal : 5
  2. @manya_rao : 5
  3. @sharathinindia : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @natb786 : 5
  7. @vipulgupta1976 : 5
  8. @philAmit : 5
  9. @KaushikRg : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @iParamanand : 5
  12. @vijastha : 5
  13. @geophyraj : 5
Congrats to all these:
  1. @man8shree : 4
  2. @Parixyt : 4
  3. @Tasmayi : 4
  4. @GayathriSrinath : 4
  5. @brahmavith : 4
  1. @roshan_halwai : 3
  2. @dolby_mehul : 3
  3. @ComedyDivine : 3
  4. @MaheshwarBhatP : 3
  5. @sanjayleo : 3
  1. @ajittyagi1805 : 2
  2. @kaushkrahul : 2
  3. @punter_me : 2
  4. @S_Senshi : 2
  1. @iRushikesh : 1
  2. @shailendram1 : 1
  3. @bsr3012 : 1
  4. @mukunthaniyer : 1
  5. @DhanushKool : 1
  6. @Right__Click : 1
  7. @SujnanNayak : 1
  8. @MadhuRa_april : 1
  9. @Rasraj : 1
  10. @psychiatrycal : 1
  11. @IntrepidTrooper : 1
  12. @bajajsanjay : 1
  13. @bhrigupathi : 1
  14. @aveeksen : 1
  15. @SUBHRANSHUDASH1 : 1
  16. @kmukundra : 1
  17. @CalmAadmi : 1
  18. @geffbeck : 1
  19. @narayan_reddy : 1
  20. @suar4sure : 1
  21. @rishitwt : 1
  22. @prassingh : 1
  23. @udhbava : 1
  24. @harishinamdar : 1
  25. @SharmaJC : 1
  26. @TheArvindDhar : 1
  27. @dasaradhmanji : 1
  28. @Susri1210 : 1
  29. @kalyan_sk3011 : 1
  30. @mandukulkarni : 1
  31. @Daddajidheele : 1
  32. @cubicle_warrier : 1
  33. @trivedianupam : 1
  34. @psudo : 1

Glad that so many tried to answer and learned some things about these great luminaries of Hindu world. 
See you next Friday!

Friday, June 14, 2013

DharmaQuiz Session 220: 14-Jun-2013

Theme: Buddhist heritage of India, Myanmar and Pakistan
  1. In which language did Emperor Ashoka get his edicts (mostly Buddhist) written in? #DharmaQuiz 1476. Ans: Many Prakrit languages like Pali and Magadhi. Brahmi script.
  2. What is the traditional name for Myanmar (Burma) Buddhist temples? #DharmaQuiz 1477. Ans: Pagoda
  3. Name the place where Buddha attained Nirvana. #DharmaQuiz 1478. Ans: Kushi Nagar.
  4. What is the common name for the three most sacred granthas (books) of Buddhism? #DharmaQuiz 1479. Ans: Tripeethaka.
  5. Name one university in today's Pakistan, where Buddhism flourished during ancient times. #DharmaQuiz 1480. Ans: Takshashila
Toppers for session 220:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @guunjanjha : 5
  3. @vipulgupta1976 : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @Gyan_ : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congratulations to all those who scored here:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @reach_alak : 4
  3. @talmukund : 4
  4. @GuruCharan99 : 4
  5. @man8shree : 4
  6. @ShatajitBasu : 4
  1. @Manjunaath : 3
  2. @Tweelak : 3
  3. @iSaakshi : 3
  4. @Susri1210 : 3
  5. @lodyaashi : 3
  6. @TheArvindDhar : 3
  7. @Simuntweets : 3
  8. @GayathriSrinath : 3   
  1. @kmukundra : 2
  2. @GirishSiddapura : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @maathinamalla : 2
  6. @akmis11 : 2
  1. @gboxam : 1
  2. @ss_ingh : 1
  3. @akshri_250 : 1
  4. @utkaws :  1
  5. @sandeepkuppur : 1
  6. @psudo : 1
  7. @ajittyagi1805 : 1
  8. @brassi76 : 1
  9. @sagarmitkary : 1
  10. @Deluzzionist : 1
  11. @r_Hindu : 1
  12. @cubicle_warrier : 1
  13. @ShrimanYogee : 1
  14. @tradetoday99 : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @sudarshan_v1 : 1
  17. @sweetandu : 1
  18. @SarathRamakrish : 1
  19. @iA3Hi : 1
  20. @DrunkenPole : 1
  21. @manavdas : 1
  22. @Dinuraghubansi : 1
  23. @darshanbirur : 1
  24. @MKanthaliya : 1
  25. @sridharkswamy : 1
  26. @KamalPremi2 : 1
  27. @CLawyersagainst : 1
  28. @rucheesharma : 1
  29. @Dishantkalia : 1
  30. @iA3Hi : 1
  31. @DrunkenPole : 1
  32. @manavdas : 1
  33. @Dinuraghubansi : 1
  34. @darshanbirur : 1
  35. @24krishnakanth : 1
  36. @Naagesh_tweets : 1
  37. @asha_gm : 1
  38. @jarjunmpradhant : 1
  39. @MandarSawant184 : 1
  40. @siddtalks : 1
  41. @Punit_shandilya : 1
  42. @minorityof1ne : 1
See you next week!