Showing posts with label nakshatra. Show all posts
Showing posts with label nakshatra. Show all posts

Tuesday, August 19, 2014

27 Hindu Nakshatras

DharmaQuiz Session 293: 12-Aug-2014

#DharmaQuiz 1851: Out of the 27 Nakshatras or stars as a part of Hindu panchanga or astrology, which one translates as "Deer's head"? Ans: Mriga Shira.

#DharmaQuiz 1852: Out of the 27 Nakshatras of Hindu panchanga which one translates as "the eldest"? Ans: Jyeshtha.

#DharmaQuiz 1853: Out of the 27 Nakshatras of Hindu panchanga what does Shatabisha mean? Ans:
Comprising of a hundred physicians.

#DharmaQuiz 1854: If a girl is born in this nakshatra of Hindu panchanga, she's usually married to a
home without father-in-law. Which star? Ans: Mula, "the root". The belief is that after marriage, the
father in law of the bride would soon die.


{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1855: Pushya nakshatra is linked to Rama and Sita.
Name one event of their lives in that nakshatra. Ans: Sita was born per some, and Rama and Sita were married in this nakshatra per some other astrologers.

Scores for session 293:
Did not note. Sorry.

Friday, March 14, 2014

DharmaQuiz Session 261: 14-Mar-2014

Theme: Indian satellites and Dharmic name connection

#DharmaQuiz 1691 The very first satellite that India launched to space, was named after Arya Bhata. What was his profession 1500 years back? Ans: Astronomer, primarily.

#DharmaQuiz 1692: The third, fourth and fifth satellites India launched were named Rohini. Historically what was Rohini mostly referred to?. Ans: Nakshatra, or star.

#DharmaQuiz 1693: What does "Aayana" mean in Sanskrit? (Hint: Ramayana). Ans: Travel or path.

#DharmaQuiz 1694: An Indo-French satellite was launched last year, with a short-form name SARAL. What does Saral mean in Sanskrit?. Ans: Humble or Simple.

#DharmaQuiz 1695: A 1984 USSR stamp showed Aryabhata & 2 other Indian satellites.Named after which mathematician(s)? Ans: Bhaskara 1 and Bhaskara II.
DQ 1695: Image - Wiki
Answers to session 261:

  1. @GirishSiddapura :5
  2. @man8shree : 5
  3. @ajaypawardr : 5
  4. @Mamdhata : 5
  5. @KaushikRg : 5
  1. @Telugutalli : 4
  2. @ashujoshi27 : 4
  3. @Pputhige : 4
  • @atinmali : 3
  • @um_dubey : 2
  • @10votes : 2
  • @sensiblesuraj : 1
  • @n_dolli : 1
  • @Kachnarr : 1
  • @sangwanpooja117 : 1
  • @ashvasant : 1
  • @united_andhra1 : 1
  • @BhaghatGuru : 1
  • @AnithaNadsal : 1
  • @kamal26183 : 1
  • @Abhi_BJP : 1
  • @prkulkarni : 1
  • @duvijan : 1
  • @noop_1882 : 1
  • @ra101 : 1
  • @listen2dil : 1
  • @shivprasath : 1

Thanks for participating!

Tuesday, August 27, 2013

DharmaQuiz Session 230: 27-Aug-2013

Theme: Bhagawan Shri Krishna.
  1. On whose side did Krishna's brother Balarama fight the Kurukshetra war in Mahabharata? #DharmaQuiz 1526. Ans: He sided with the Kauravas, but went away for yatra during the war to avoid taking any side.
  2. How many horses were there for Ajuna's ratha during Kurukshetra war, for which Shri Krishna was the charioteer? #DharmaQuiz 1527. Ans: 4 horses. Names provided in Bhagavatam -  Saibya, Sugriva, Meghapushpa and Balahaka.
  3. The chariot that Krishna maneuvered during Mahabharata was was gifted to Arjuna by a God. Who? #DharmaQuiz 1528. Ans: Agni. 
  4. This gorgeous temple is 1 of the world's largest Krishna temples. Opened 16 years ago. Where is it?  #DharmaQuiz 1529. Ans: Bengaluru, Karnataka.
  5. Bhagawan Krishna's birth day is celebrated in Shravana month, Krishna paksha. On which Nakshatra? #DharmaQuiz 1530. Ans: Rohini nakshatra. Most say 3rd out of the 4 padas within Rohini nakshatra.


For DQ 1529 {Source: Wiki}

Top scorers for Session 230:
  1. @dolby_mehul : 5
  2. @V_in_U : 5
  3. @sambidhan : 5
  4. @Phirmi_Bodo : 5
  5. @anandt_05 : 5
  6. @surnell : 5
  7. @gboxam : 5
  8. @jairajp : 5
  9. @GuruCharan99 : 5
  10. @Tasmayi : 5
  11. @rahulghildiyal : 5
  12. @rasita : 5
  13. @manya_rao : 5
  14. @cgmagia : 5
  15. @KaushikRg : 5
  16. @Joojhaaru : 5
  17. @surenc1974 : 5
Congrats to all the scorers!
  1. @cubicle_warrier : 4
  2. @iParamanand : 4
  3. @Libreboy : 4
  4. @bhaviknz : 4
  1. @kmukundra : 3
  2. @ajittyagi1805 : 3
  3. @CurrAffairs : 3
  4. @MehulTewar : 3
  5. @BillionIndian : 3
  1. @Matressee : 2
  2. @asha_gm : 2
  3. @jaideepb : 2
  4. @vivek_joshy : 2
  5. @rexrao52 : 2
  6. @vageee : 2
  7. @kesarirang : 2
  8. @RaghuVamshee : 2
  9. @drarora_gaurav : 2
  10. @sharnarthi90 : 2
  11. @dv_tvit : 2
  12. @ankurjain200607 : 2
  13. @Mamdhata : 2
  1. @ShyamSRao8 : 1
  2. @KrishnaDharma : 1
  3. @BalMahadev : 1
  4. @Kannadiga1956 : 1
  5. @Anilkurmadih : 1
  6. @rumskmurthy : 1
  7. @talismaan : 1
  8. @rovats : 1
  9. @mypanchang : 1
  10. @TheHinduPhantom : 1
  11. @AnonDesi : 1
  12. @niranjanprabhu : 1
  13. @shreeramm : 1
  14. @pratik02pv : 1
  15. @RashtravadiM : 1
  16. @santhoshbjp : 1
  17. @rinku3009 : 1
  18. @Aghorii2 : 1
  19. @KantakKantak : 1
  20. @octotus : 1
  21. @Ameysd : 1
  22. @malleshwara : 1
  23. @deepak_aj : 1
  24. @mjrajput : 1
  25. @rinku85 : 1
  26. @sgopa75 : 1
  27. @jemin_p : 1
  28. @bhs7rocks : 1
  29. @TractorSingh : 1
  30. @realjayesh : 1
  31. @sitar_strings : 1
  32. @theprudent : 1
  33. @sibhaskaran : 1
  34. @rvaidya2000 : 1
  35. @mittaltushar : 1
  36. @sankararaman : 1
  37. @moebile : 1
  38. @V_R_R_K : 1
  39. @Dinuraghubansi : 1
  40. @vinod_gowda : 1
  41. @GRKini : 1
  42. @iDeipakk : 1
  43. @vinaygoel15 : 1
  44. @PunyaPrakop : 1
  45. @GiridharSarai : 1
  46. @viveksagrawal : 1
Happy Krishna Janmashtami to all! 

85 people got on to the scoreboard today, with many more attempting. Thanks to all.

Friday, July 12, 2013

DharmaQuiz Session 222: 12-Jul-2013

Theme: Miscellaneous
  1. Lord Yama reveals the secret of death to a child in one particular upanishad. What is the name of this Upanishad? #DharmaQuiz 1486 Ans : Katha Upanishad
  2. Ashtavakra defeated a philosopher in Janaka's court to get back his father. Name the philosopher and whose son was he? #DharmaQuiz 1487. Ans: Bandhi, son of lord Varuna
  3. Ashtavakra was cured of his eight deformities by bathing in a river. What was the name of that river? #DharmaQuiz 1488. Ans : Samanga river
  4. In Srimad Bhagavatam, Dhruva praised Lord Vishnu in 12 verses, what is this called? #DharmaQuiz 1489. Ans: Ans: Dhruva Stuti
  5. Lord Vishnu's devotee, Dhruva, was transformed into a celestial body. Name that celestial body. #DharmaQuiz 1490. #DharmaQuiz 1490. Ans : Dhruva Nakshatra or Pole star or North Star.
 This particular session was conducted by Parikshit Mulani

Toppers for session 222:
  1. @manya_rao : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. @sharathinindia : 5
  4. @shawjipk : 5
  5. @vipulgupta1976 : 5
  6. @PrachinVaani : 5
Congratulations to:
  • @AntarikshG : 4
  • @abhipar7 : 4
  • @Ravi__TG : 4
  • @Simuntweets : 3
  • @Mrinology : 2
  • @gcmogre : 2
  • @surenc1974 : 2
  • @Sai_swaroopa : 2
  • @akshri_250 : 2

  • @ansierocks : 1
  • @Shiv5310 : 1
  • @Suyash75 : 1
  • @chutiya_paa : 1
  • @NaMoAllTheWay : 1
  • @vijayamaajgd : 1
  • @Padmaja31 : 1
  • @mrkunalkedia : 1
  • @MaheshwarBhatP : 1
  • @ABoni8 : 1
  • @keshabcacharya : 1
  • @KautilyaBharat : 1
  • @darshanbirur : 1
  • @reemsaied : 1
  • @KiranBjp : 1
  • @avitags : 1
  • @moebile : 1
  • @rn201959 : 1
  • @kirankonnects : 1
  • @sabarinathc : 1
Thanks for attempting!

Friday, May 31, 2013

DharmaQuiz Session 219: 31-May-2013

Theme: Yoga, from Panchanga
  1. There are 27 Yogas in Vedic Astrology. How many of them are considered auspicious or good for muhurtas? #DharmaQuiz 1461. Ans: 16 Shubha or Auspicious Yogas. But some people say 18 considering  Dhruva and Dhriti, so that answer is also considered 
  2. Vyatipata, one of the 27 Yogas of Hindu Astrology is not considered auspicious. What does Vyatipata mean? #DharmaQuiz 1462. Ans: Calamity. 
  3. Ayushmaan is a good Yoga. What does it mean? #DharmaQuiz 1463. Ans: Longeivity 
  4. Vajra is one of the 27 Yogas of Vedic Astrology. Is that a good yoga or bad, for muhurtas?  #DharmaQuiz 1464. Ans: Inauspicious or bad.
  5. Yoga is a part of Panchanga or Hindu almanac. True or False. #DharmaQuiz 1465. Ans: True, along with Nakshatra, Vara, Tithi and Karana
Read more here: http://www.astrojyoti.com/naksatratithiyogainfo.htm

Top scorers for session 219:
  1. @manya_rao : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @GuruCharan99 : 5
  6. @anandt_05 : 5   
  1. @iCSM : 4
  2. @iSaakshi : 4
  3. @cgmagia : 4
  1. @VellaDev : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @Kaushikrg : 3
  1. @rkamath1982  : 1
  2. @cubicle_warrier : 1
  3. @vsumanthkumar : 1
Maybe this astrology topic was not that interesting for many. Will try something new next time.

Any topic suggestion?

Tuesday, January 1, 2013

DharmaQuiz Session 184: 21-Dec-2012

Theme: Hindu Nakshatras or Stars.
Details about Punarvasu - Source Wiki
  1. Which famous avatara of Vishnu was born in the Rohini nakshatra or star? #DharmaQuiz 1276. Ans: Shri Krishna.
  2. This bright nakshatra or star, 6th among the 27, is considered as an abode of Lord Shiva. Name it. #DharmaQuiz 1277. Ans: Ardra
  3. Rama was born in this nakshatra, a combination of 2 brightest stars in Gemini constellation. Name it. #DharmaQuiz 1278. Ans: Punarvasu.
  4. Krishna's elder brother had a wife, whose name is that of the last nakshatra among the 27. Name her (or it). #DharmaQuiz 1279. Ans: Revati.
  5. {Final, Open till 10 PM} The Vedic Hindus named the Pole star on a strong devotee of Vishnu. Name that devotee.  #DharmaQuiz 1280. Ans: Dhruva.
Here are the 27 Nakshatras in Sanskrit, Tamil, Telugu, Kannada, Malayalam, and Mongolian (why?)http://en.wikipedia.org/wiki/Nakshatra#Names_in_modern_languages

Top Scorers during session 184:

  1. @smna17 : 5
  2. @gbhat_ : 5
  3. @fas_gayi_garari : 5
  4. @vasenvy : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @Dhanushm : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
  8. @rasita : 5
  9. @anandt_05 : 5
  10. @shawjipk : 5
  11. @iCSM : 5
  12. @srkvanjari : 5
  13. @vijirak : 5
  14. @sharathinindia : 5
  15. @man8shree : 5
  16. @khaishk : 5
  17. @abhipar7 : 5
  18. @kr_upadhyaya : 5
  19. @philAmit : 5
  20. @ranganathabhatt : 5
  21. @krish43 : 5
  22. @ramas_cal : 5
  23. @Manjunaath : 5
  24. @dolby_mehul : 5
  25. @pradeepkhs : 5
Congratulations to:
  1. @indianhindu16 : 4
  2. @vinodvyas220 : 4
  3. @NeonQuark : 4
  1. @VijayShenli : 3
  2. @ThejasMysore : 3
  1. @Rajeev_RSS1925 : 2
  2. @ajith_shetty : 2
  3. @Supreeth_Ckm : 2
  4. @rk_kulkarni : 2
  5. @dnaveenvarma : 2
  6. @iirajii : 2
  7. @hd223 : 2
  8. @svelaga : 2
  9. @stormylook : 2
  1. @MKanthaliya : 1
  2. @mrsnrao : 1
  3. @shakkuiyer : 1
  4. @ekanthpathik : 1
  5. @_shomy : 1
  6. @Geminiseventh : 1
  7. @amolhi : 1
  8. @ankushraj29 : 1
  9. @pvsswamy : 1
  10. @zombiespirits : 1
  11. @AmiSri : 1
  12. @anityakr : 1
  13. @mpramodkumar : 1
  14. @jojshilp : 1
  15. @avinashkarn : 1
  16. @MaheshwarBhatP : 1
  17. @GanapathyI : 1
  18. @spicy_words : 1
  19. @iyernbk : 1
  20. @Hindu_Betrayed : 1
  21. @roshan_halwai : 1
  22. @iDevNakshi : 1
  23. @lalitadvani : 1
This was the last quiz of 2012. We have now covered 184 sessions. Check out the archives or tags on the side for 1280 questions and answers till date. Share with friends, or use for your quiz/tweets/research/FB posts etc.

Tuesday, August 14, 2012

DharmaQuiz Session 156: 14-Aug-2012

Theme: Hindu Chandramana Calendar

  1. As per the Chandramana Hindu Calendar, for how many months once, an "Adhika Maasa" or extra month occurs? Ans: a) 33 b) 22 c)44. #DharmaQuiz 1136. Ans: a) 33 months. Slightly less than 33, but rounded off. @surnell gives the exact thing -> 32 months, 16 days, 3 hours and 12 minutes.
  2. This is missing during an "Adhika Maasa" or extra month. Name it. d) Surya Tarpana.  e) Surya Grahana. f) Surya Sankranti. #DharmaQuiz 1137. Ans: f) Surya Sankranti.
  3. Which is the 5th basic element of a Hindu Pancha-anga, after Vaara, Tithi, Nakshatra & Yoga? g)Ganita. h) Maasa. i) Karana. #DharmaQuiz 1138. Ans: i) Karana.
  4. All 12 months of Hindu calendar have "Adhipatis" or gods. Whose different names are those 12? j)Shiva. k)Vishnu. l)Brahma. #DharmaQuiz 1139. Ans: k) Vishnu.
  5. How many days does Moon take per Hindu Chandramana calendar, to travel from Purnima to Purnima? m)29.531 n) 31.231 o) 27.898 #DharmaQuiz 1140. Ans: m) 29.531, after taking into account Earth's move around Sun.
Top Scorers:

  1. @pkagrawala : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @udgeetha : 5
  4. @CAKiranb : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
  6. @surnell : 5
  7. @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @sharathinindia : 4
  • @geophyraj : 4
  • @abhipar7 : 4
  • @singhrakeshk : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @wickedparam : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @dolby_mehul : 3
  • @prashanthkpp : 3
  • @pal_pec07 : 3
  • @Rasraj : 1
  • @bkapilyadav : 1
  • @navneet2frn : 1
  • @voxindica : 1

Thanks for everyone's participation. This was a bit tougher, but need us to research more thoroughly sometimes :)