Showing posts with label Dakshinayana. Show all posts
Showing posts with label Dakshinayana. Show all posts

Friday, November 22, 2013

DharmaQuiz Session 242: 22-Nov-2013

Theme: Hindu Astrology and Calendar
  1. #DharmaQuiz 1596: Out of the 60 Hindu Samvatsaras, which samvatsara are we currently in?. Ans: Vijaya Nama Samvatsara.
  2. #DharmaQuiz 1597: During which calendar month (Jan to Dec) did Dakshinayana start in 2013? Ans: July.
  3. #DharmaQuiz 1598: Today is Sharad Ritu and Kartika maasa in South India. Which Ritu (ecological season) is it in most of North India today?. Ans: Hemanta Ritu (pre winter season). Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Ritu_%28Indian_season%29
  4. #DharmaQuiz 1599: As per the Hindu astronomical period of time measurement, we are in the 7th Manvantara. Which Manu is this attributed to?. Ans: Vaivaswata Manvantara. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Manvantara
  5. #DharmaQuiz 1600: There are four padas (quarters) for Kali Yuga. In which pada are we today, per Hindu Astrology?. Ans: First Pada.
Topper for session 242:
  • @SarathRamakrish : 5
  • ‏@KaushikRg : 5
  • ‏@shawjipk : 5
  • @GuruCharan99 : 5
 
Congrats to:
  1. @bsr3012 : 4
  2. @sndpmysuru : 4
  1. ‏@sweetandu : 3
  2. @man8shree : 3
  1. @gbhat_ : 2
  2. @madhukarmp : 2   
  3. @DrPannagDesai : 2
  4. @JagannathAjnabi : 2
  1. ‏@nareshdixit82 : 1
  2. @bhrigupathi : 1
  3. @Livenletlive33 : 1
  4. @shakkuiyer : 1
  5. @SriAiyer2RS : 1
  6. @kirankonnects : 1
  7. ‏@drarora_gaurav : 1
  8. @pvnananth : 1
  9. @Telugutalli : 1
See you next week.

Tuesday, July 16, 2013

DharmaQuiz Session 223: 16-Jul-2013

Theme: Dakshinayana
  1. Today is Dakshinayana start date. For next 6 months, which way sun will move, when observed from the northern hemisphere? #DharmaQuiz 1491. Ans: Southwards.
  2. If Uttarayana is for enlightenment, then Dakshinayana is typically for what? a) Tarpanas. b) Purification. c) Both. #DharmaQuiz 1492. Ans: Both.
  3. Name 1 person from Mahabharata, who could die at will,so waited for Uttarayana Punyakala, instead of dying in Dakshinayana. #DharmaQuiz 1493. Ans: Bhishma
  4. One year of humans is one day for Devas. Is Dakshinayana the day for Devas or night?  #DharmaQuiz 1494. Ans: Night
  5. When Sun enters Makara rashi, Uttarayana begins. Which rashi does Sun enter to start Dakshinayana? #DharmaQuiz 1495. Ans: Karkataka.
Toppers for session 223:
  1. @surenc1974 : 5
  2. @man8shree : 5
  3. @Libreboy : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @sharathinindia : 5
Congratulations to:
  1. @Susri1210 : 4
  2. @intodust_in : 4
  3. ‏@manya_rao : 4
  4. @Tasmayi : 4
  5. @Tweelak : 4
  6. @cgmagia : 4
  1. @KaushikRg : 3
  2. @vachas9 : 3
  3. @cubicle_warrier : 3
  4. @PrachinVaani : 3
  1. @kirankonnects : 2
  2. @nitinsaini76 : 2
  3. @sushmitnath : 2
  4. ‏@sumat_patel : 2
  5. @SarathRamakrish : 2
  1. @venkataa : 1
  2. @ramana1729 : 1
  3. @geffbeck : 1
  4. @Swt_Sadhana : 1
  5. @kishoregubburi : 1
  6. ‏@madhuiyengar : 1
  7. @kbharada : 1
  8. @stormylook : 1
  9. @pushp_onenonly : 1
  10. @IamParinShah : 1
  11. @sunilmumbaikar : 1
  12. @vijaykk304 : 1
  13. @akshri_250 : 1
  14. @siyaramsharma : 1
  15. @mahakbhawani : 1
  16. @ranjandey007 : 1
  17. ‏@Rashtravaadi2 : 1
  18. @seeniram : 1
  19. ‏@Keefarqpaindha : 1
  20. @KARTHIKESHMOUDG : 1
  21. @theakarshan : 1
  22. @Bgiridharr : 1
  23. ‏@jemin_p : 1
  24. @DabanggHindu : 1
  25. @sreekannoth : 1
  26. ‏@voxindica : 1
  27. @kbarthwal : 1
  28. @ManishManke : 1
  29. @pvsswamy : 1
  30. @mishra_alpana : 1
  31. @Matressee : 1

Enjoy!