Showing posts with label Bhishma. Show all posts
Showing posts with label Bhishma. Show all posts

Friday, January 8, 2016

Theme: Kurukshetra war of Mahabharata

#DharmaQuiz Session 351: 8-Jan-2016

#DharmaQuiz 2146: Drona, the great teacher of Pandavas and Kauravas, was killed by whom in the Kurukshetra war? Ans: Dhrishtadyumna.

#DharmaQuiz 2147:  The day before Karna's death, who was the charioteer or sarathy of Karna, in the Kurukshetra war? Ans: Shalya, uncle of Nakula and Sahadeva.

#DharmaQuiz 2148: 18 days of Kurukshetra war in Mahabharata, saw many commanders for Duryodhana's Kaurava army. Who was the first one? Ans: Bhishma.

#DharmaQuiz 2149: The much talked about mace fight / gada yuddha between Bhima and Duryodhana, happened next to which pond, in Mahabharata? Ans: Dwaipayana Sarovara.

{Final, open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2150: Draupadi's name during ajnata vasa, is also a place of at silent valley in south India. Name it. Ans: Sairandhri.

Scores for session 351:
  1. ‏@jasshu7 : 5
  2. @mamtan14 : 5
  3. @shanthigrama : 5
  4. @Pputhige : 5
  5. @RAMESH4184 : 5
  6. @Simuntweets : 5
  1. @sridhar_savitha : 4
  2. @confusini : 4
  3. @mrsnrao : 4
  4. @BharatBhakta : 4
  1. @MukeshRIL : 3
  2. ‏@IndiafirstVM : 3
  3. @bulletguru : 3
  4. @vivaankj : 3
  5. @Keefarqpaindha : 3
  1. ‏@sujeetpillai : 2
  2. @raghavk2001 : 2
  3. @rinku3009 : 2
  4. @Sunil221010 : 2
  5. @anamika_99 : 2
  1. @maduraimanoj : 1
  2. @shriram78 : 1
  3. @arjun_eklavya : 1
  4. @shathrao : 1
  5. @raghu_lm : 1   
  6. @pankajtalkies : 1
  7. @CoolGuy12356 : 1
  8. @jkyadav12 : 1
  9. ‏@Mamdhata : 1
  10. @shettysuhasa : 1
  11. @bhat_shriraj : 1
  12. @PBnrg : 1
  13. ‏@santoshsm : 1
  14. @kapoormohit_mk : 1
  15. @nevesaydie : 1
  16. @NPIswaran : 1
  17. ‏@anujkapoor83 : 1
  18. @rkvk2001 : 1
  19. @proud_indian5 : 1
  20. ‏@enlightend_mind : 1
  21. @db_is_db : 1
  22. @VishalmKamath : 1
  23. @arunmramu : 1
  24. @nikhildubei : 1
  25. @chatteso : 1
  26. @shoksing : 1
  27. @RajnishTuli : 1
  28. @Raziel_646 : 1
  29. @prahashrjoshi : 1

Have a wonderful weekend!

Tuesday, December 17, 2013

DharmaQuiz Session 248: 17-Dec-2013

Theme: Bhagavad Gita

#DharmaQuiz 1626: Which are the three Gunas that Bhagavad Gita teaches? Ans: Satva, Rajas and Tamas.

#DharmaQuiz 1627: In terms of number of verses, what % of Mahabharata is Bhagavad Gita? a) Less than 1%. b) 1 to 5%. c) Greater than 5%. Ans: a) Less than 1%. Mahabharata has 1 lakh+ verses. Bhagavad Gita is 700 verses per Adi Shankara's research.

#DharmaQuiz 1628: There are 18 Parvas or books in Mahabharata. In which of those 18 parvas is Bhagavat Gita?. Ans: The sixth Parva - Bhishma Parva (The Book of Bhishma).

#DharmaQuiz 1629: Out of these two, which one is the start and which one is the end of Bhagavad Gita? "Neetirmatirmama" and "Dharmakshetre". Ans: Bhagavad Gita starts with Dharmakshetre Kurukshetre, and ends the 18th chapter with Bhutirdhruva Neetirmatirmama.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 1630: The names of every single chapter in Bhagavad Gita ends with a common word. What's that word?. Ans: Yoga.

Read a brief summary of Bhagavad Gita in here ->
http://hinduism.about.com/od/scripturesepics/fl/A-Brief-Introduction-to-the-Bhagavad-Gita.htm

Answers for session 248:
  1. @sreekannoth : 5
  2. @rasita : 5
  3. @PrateekBahl : 5
  4. @brahmavith : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @chetankshet : 5
  7. @pnthacker : 5
  8. @cubicle_warrier : 5
  9. @GuruCharan99 : 5
  10. @Telugutalli : 5
  11. @KaushikRg : 5
  12. @sri9011 : 5
  13. @sudhee26 : 5
  1. @GayathriSrinath : 4
  2. @nareshdixit82 : 4
  3. @shawjipk : 4
  1. @19Vinodha : 3
  2. @harish85228184 : 3
  3. @Turnermsh : 3
  4. @mrsnrao : 3
  1. @upen90 : 2
  2. ‏@siribhatta : 2
  3. @rajeshrajput1 : 2
  4. @SriAiyer2RS : 2
  5. @Ranga_RS : 2
  6. @ashujoshi27 : 2
  7. @DrSrishtiGupta : 2
  1. @shivaprasad_124 : 1
  2. @deshrajeev : 1
  3. @traghavendran : 1
  4. @imRaghu4mKoppal : 1
  5. @supreethkmurthy : 1
  6. @ChampakRoy : 1
  7. @VijaySekharB : 1
  8. @Ronakvijay : 1
  9. @T56_RF : 1
  10. @ajayjmun : 1
  11. @ijitendramodi : 1
  12. @srisriyash : 1
  13. @Viswajgd : 1
  14. @NPatnaik55 : 1
  15. @RejoiceImmortal : 1
  16. @SudheerKumr : 1
  17. @shrishailbhat : 1
  18. @sharathinindia : 1
  19. @apu_rocks : 1
  20. ‏@Panduranghari1 : 1
  21. @Uppinakayi : 1
  22. @deepaknagar : 1
  23. @Ashok_Parmar_ : 1
Jai Shri Krishna!

Friday, August 16, 2013

DharmaQuiz Session 228: 09-Aug-2013

Theme: Vishwa Roopa Darshana
  1. In which chapter of Bhagavad Gita Shri Krishna's Vishwa Roopa Darshana is described in detail?  #DharmaQuiz 1516. Ans: Chapter 11
  2. Did Sanjaya witness the glorious Vishwa Roopa Darshana of Lord Krishna, in Mahabharata? Yes/No.  #DharmaQuiz 1517. Ans: Yes - he had divya drishti.
  3. When dying on the bed of arrows, Bhishma pitamah was shown the Vishwa roopa darshan by Krishna. True or False?  #DharmaQuiz 1518. Ans: True.
  4. Among the various heads shown in Vishwa Roopa Darshana, there's a fire breathing Agni. True or False? #DharmaQuiz 1519. Ans: True.
  5. Identify one head from Vishwa Roopa Darshana here, that's from Ramayana. #DharmaQuiz 1520. Ans: Hanuman.
For Question 1520

Scores for session 228 not computed on time. Apologies.

Tuesday, July 16, 2013

DharmaQuiz Session 223: 16-Jul-2013

Theme: Dakshinayana
  1. Today is Dakshinayana start date. For next 6 months, which way sun will move, when observed from the northern hemisphere? #DharmaQuiz 1491. Ans: Southwards.
  2. If Uttarayana is for enlightenment, then Dakshinayana is typically for what? a) Tarpanas. b) Purification. c) Both. #DharmaQuiz 1492. Ans: Both.
  3. Name 1 person from Mahabharata, who could die at will,so waited for Uttarayana Punyakala, instead of dying in Dakshinayana. #DharmaQuiz 1493. Ans: Bhishma
  4. One year of humans is one day for Devas. Is Dakshinayana the day for Devas or night?  #DharmaQuiz 1494. Ans: Night
  5. When Sun enters Makara rashi, Uttarayana begins. Which rashi does Sun enter to start Dakshinayana? #DharmaQuiz 1495. Ans: Karkataka.
Toppers for session 223:
  1. @surenc1974 : 5
  2. @man8shree : 5
  3. @Libreboy : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @sharathinindia : 5
Congratulations to:
  1. @Susri1210 : 4
  2. @intodust_in : 4
  3. ‏@manya_rao : 4
  4. @Tasmayi : 4
  5. @Tweelak : 4
  6. @cgmagia : 4
  1. @KaushikRg : 3
  2. @vachas9 : 3
  3. @cubicle_warrier : 3
  4. @PrachinVaani : 3
  1. @kirankonnects : 2
  2. @nitinsaini76 : 2
  3. @sushmitnath : 2
  4. ‏@sumat_patel : 2
  5. @SarathRamakrish : 2
  1. @venkataa : 1
  2. @ramana1729 : 1
  3. @geffbeck : 1
  4. @Swt_Sadhana : 1
  5. @kishoregubburi : 1
  6. ‏@madhuiyengar : 1
  7. @kbharada : 1
  8. @stormylook : 1
  9. @pushp_onenonly : 1
  10. @IamParinShah : 1
  11. @sunilmumbaikar : 1
  12. @vijaykk304 : 1
  13. @akshri_250 : 1
  14. @siyaramsharma : 1
  15. @mahakbhawani : 1
  16. @ranjandey007 : 1
  17. ‏@Rashtravaadi2 : 1
  18. @seeniram : 1
  19. ‏@Keefarqpaindha : 1
  20. @KARTHIKESHMOUDG : 1
  21. @theakarshan : 1
  22. @Bgiridharr : 1
  23. ‏@jemin_p : 1
  24. @DabanggHindu : 1
  25. @sreekannoth : 1
  26. ‏@voxindica : 1
  27. @kbarthwal : 1
  28. @ManishManke : 1
  29. @pvsswamy : 1
  30. @mishra_alpana : 1
  31. @Matressee : 1

Enjoy!

Tuesday, May 28, 2013

DharmaQuiz Session 218: 28-May-2013

Theme: Bhagawan Vishnu


  1. What's the name of the gada or mace that Lord Vishnu carries? #DharmaQuiz 1456. Ans: Kaumodaki
  2. Who are the two dwarapalakas or gate keepers of Vishnu's abode, Vaikuntha? #DharmaQuiz 1457. Ans: Jaya and Vijaya.
  3. Vishnu Purana's Book 4 and Chapter 4, clearly talks about Rama Setu (bridge) between India and Sri Lanka. True or False? #DharmaQuiz 1458. Ans: True. Vishnu Purana - Book IV, Chapter4, Verses 40-49
  4. A very famous warrior chanted the 1000 names of Vishnu, on his deathbed, which became known as Vishnu Sahasra Nama. Who? #DharmaQuiz 1459. Ans: Bhishma, chanted this to Yudhishtira. This is per149th chapter of Anushasanaparva (verses 14 to 120) in Mahabharata.
  5. Name the mother of 2 brothers, Vishnu's gate keepers' avataras, to eliminate whom Vishnu came twice. #DharmaQuiz 1460. Ans: Diti, the mother of Hiranyaksha and Hiranyakashipu. Vishnu came in Varaha and Narasimha avataras to eliminate them, respectively.
 Top Scorers of Session 218:

  1. @biswajeetdash : 5
  2. @vschanna : 5
  3. @brahmavith : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @lodyaashi : 5
  6. @saikumar_k : 5
  7. @Tasmayi : 5
  8. @dolby_mehul : 5
  9. @sweetandu : 5
  10. @rahulghildiyal : 5
  11. @man8shree : 5
  12. @CJ_Shekhar : 5
  13. @Mamdhata : 5
  14. @Kaushikrg : 5
  15. @Parixyt : 5
  16. @amitscmishra : 5
  17. @dolby_mehul : 5
  18. @sharathinindia : 5
  19. @sreekannoth : 5
  20. @ComedyDivine : 5

Congrats to:
  1. @Simuntweets : 4
  2. @PrachinVaani : 4
  3. @sushmahari : 4
  4. @voxindica : 2
  5. @VellaDev : 4
  6. @Modi4India : 4
  1. @mukunthaniyer : 3
  2. @pundeerjitendra : 3
  3. @KamalPremi2 : 3
  4. @ssmalani : 3
  5. @ramprakashbagri : 3
  6. @ankushraj29 : 3
  7. @Shivsankar : 3
  1. @raopm9 : 2
  2. @Ameysd : 2
  3. @vijayamaajgd : 2
  4. @agneepankh : 2
  5. @SvenVish : 2
  6. @kshetragnya : 2
  7. @kv18 : 2
  8. @AshutoshNSingh : 2
  9. @natb786 : 2
  10. @veraghavan : 2
  1. @rn201959 : 1
  2. @mahnooj : 1
  3. @BhaghatGuru : 1
  4. @nanduhari : 1
  5. @manohar_sram : 1
  6. @Ethirajans : 1
  7. @infoHINDU : 1
  8. @karuvaki : 1
  9. @SelvakP : 1
  10. @madhusudan1908 : 1
  11. @prashanthv108 : 1
  12. @rodencha : 1
  13. @VAIDYALINGAMPUT : 1
  14. @niku_sai : 1
  15. @paritosh2608 : 1
  16. @RoshanSdrprop : 1
  17. @SPHEREHEADSAYS : 1
  18. @madhuiyengar : 1
  19. @IamSrivatsanV : 1
  20. @Satya046 : 1
  21. @KrishnHelpIndia : 1
  22. @Kannadiga1956 : 1
  23. @gantinm : 1
  24. @SadanandaAithal : 1
  25. @RocketLaunche10 : 1
  26. @NikhilShastry : 1
  27. @InternetHindu08 : 1
  28. @GIJurix : 1
  29. @vinod_gowda : 1
  30. @goldenarcher : 1
  31. @ramayanfestival : 1
  32. @letsgethere : 1
  33. @smartsam15 : 1
  34. @ProudDilliwala : 1

Congrats to all those who attempted and got into this list!

Feel free to leave a comment on your suggestions or corrections.

Tuesday, November 6, 2012

DharmaQuiz Session 172: 26-Oct-2012

Theme: Important Gunas (ethics) from Ramayana and Mahabharata
  1. Cite one person from Ramayana or Mahabharata who exemplified "Satya vaachi" or Ever Truthful. #DharmaQuiz 1216. Ans: Yudhishtira, Shri Rama, Pandavas towards Jayadratha, Bhishma, Sahadeva
  2. Cite one character from Mahabharata or Ramayana, that most displayed "Akrodha" or "never get angry" trait. #DharmaQuiz 1217. Ans: Vibhishana in Ramayana and Vidura in Mahabharata, Sita, Sanjaya.
  3. Cite any one incident from Ramayana or Mahabharata, where "Kshama" or forgiving trait was shown for an enemy or opponent. #DharmaQuiz 1218. Ans: Shishupala being forgiven by Krishna 100 times, Devavrata forgiving Saalva King, Sita forgiving rakshasis who tortured her, Rama forgiving Indrajitu for a day, Yudhishtira forgiving Sindhu raja, Pandavas forgiving Ashwatthama, Rama forgiving Manthara & Kaikeyi
  4. Vidya is an essential trait. Name one female from Mahabharata or Ramayana, who was an expert in Yuddha Vidya (warfare). #DharmaQuiz 1219. Satyabhama, Krishna's wife who fought Narakasura (Deepavali time), Chitrangada, Kaikeyi, Utthara, Uluchi (mother of Babruvahana), Hidimba
  5. Cite an incident from Ramayana or Mahabharata, where "Indriya Nigraha" or pefect control of senses, was demonstrated. #DharmaQuiz 1220. Ans: Arjuna treating Urvashi as mother, Rama ignoring Shurpanakha's advances, Lakshmana living a bachelor life after marriage for 14 years, Hanuman when searching for Sita at Ravana's antahpura, Sukhamuni seeing bathing girls, Bhishma who could have married Amba, Ambika or Ambalika, Bhishma at the bed of arrows.
Top Scorers for session 172:
  1. @ramas_cal : 5
  2. @shawjipk : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @anandt_05 : 5   
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @gbhat_ : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @surenc1974 : 5
  9. @lodyaashi : 5
  10. @TheArvindDhar : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @NPatnaik55 : 5
  13. @bhaviknz : 5
Congrats to:

@philAmit : 4
@pvaidyaraj : 4
@DevNakshi : 4

@PankajBagla : 3
@sharathinindia : 3
@Sanjaypro : 3

@FakeJourno : 2
@natrajan : 2
@psudo : 2
@raopm9 : 2
@Geminiseventh : 2
@shylsmn : 2
@stormylook : 2
@nimeshchandra : 2
@seeker8002 : 2

@pankajtalkies : 1
@__Alka : 1
@RishiShenoy : 1
@DAmunRa : 1
@bhijeetD : 1
@bhattvihang : 1
@roshan_halwai : 1
@khaishk : 1
@BeingJai : 1
@ankushraj29 : 1
@sudhee26 : 1
@Flyfiddlesticks : 1
@Bact_man : 1

Thanks for participating.

Tuesday, December 20, 2011

DharmaQuiz Session 108: 20-Dec-2011

Theme: Bhagavad Gita
  1. How many verses are there in Bhagavad Gita ?  #DharmaQuiz 894. Ans: 700
  2. Krishna says in Gita : "Karmanyeva Adhikaraste....". What does the Sanskrit word "Hetu' mean in that stanza? #DharmaQuiz 895. Ans: Hetu = cause
  3. Bhagavad Gita occurs in which "Parva" of Mahabharata? a)Shanti Parva. b)Bhishma Parva. c)Srishti Parva. #DharmaQuiz 896. Ans: b - Bhishma Parva's 25th through 42nd chapters.
  4. Apart from Arjuna, Hanuman's spirit & Sanjaya (divya drishti), who else was the direct audience of Krishna's Gita discourse? #DharmaQuiz 897. Ans: Barbarika, son of Ghatotkacha.
  5. All the 18 chapter titles of Bhagavad Gita end with a common word. Name it. #DharmaQuiz 898. Ans: Yoga.

Top Scorers:
  • @bhaviknz : 5
  • @Amaresh80 : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @shaileshsoni : 5
  • @iSaakshi :5
Also, congrats to:
  • @PriyaTweets_ : 4
  • @shawjipk : 4
  • @hindu_tweeter : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @Sammy_2912 : 4
  • @pvaidyaraj : 3
  • @biswajeetdash : 3
  • @AshutoshNSingh : 3
  • @sudhen03 : 3
  • @CAKiranb : 3
  • @chaitrabhat7 : 2
  • @pkagrawala : 2
  • @smna17 : 2
  • @Ind_Renaissance : 1
  • @VijayShenli : 1
  • @gaurishevatekar : 1
  • @tpratheesh : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @deepaksam5 : 1
  • @talismaan : 1
  • @Rasraj : 1
  • @manu_bhaarat : 1
  • @rsenthilkumar : 1
  • @nimeshchandra : 1
  • @DaringDeepa : 1
  • @mediacrooks : 1
Many congratulations to all those who attempted the above. Today being a Gita trend day on Twitter, it was a slightly tougher quiz, so understandably not many scoring top scores as session 106 for example. Still, a good show. 

Keep it up!

Friday, November 18, 2011

DharmaQuiz Session 100: 18-Nov-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 80 updates.

Session 100: November 18,  2011
Theme: General Hindu Items
  1. In Mahabharata, which prominent warrior waited till "Uttarayan Punyakaala" for his inevitable death? #DharmaQuiz 852. Ans: Bhishma
  2. What was the name of the Rakshasa or demon who turned into a golden deer form in Ramayana, visible to Sita?  #DharmaQuiz 853. Ans: Maaricha
  3. Vedas are the oldest religious books among the surviving religions of the world today. What is the 1st word in the 1st Veda? #DharmaQuiz 854. Ans: First 3 words: "Om AgnimeeLe Puroheetam" from Rig Veda.
  4. Name the very famous Guru of India, who established 4 mathas in 4 corners of India and revived Sanatana Dharma: #DharmaQuiz 855. Ans: Shankaracharya or Adi Shankara.
  5. Name the Purana which describes the marriage of Shiva and Parvati. It is also the largest among the 18 Maha Puranas. #DharmaQuiz 856. Ans: Skanda Purana. Note the "largest" purana hint too.
  6. Name the Hindu Goddess whose Sanskrit name essentially translates as "The Invincible". #DharmaQuiz 858. Ans: Durga
List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @shibu_kt : 6  (Clinched the first prize, which is "Transforming India" book for this special 100th edition of DharmaQuiz, with this fast and correct tweet: https://twitter.com/#!/shibu_kt/status/137507575636832256)
  • @pirateadmiral : 6
  • @sharathinindia : 6
  • @bickybadhera : 6
  • @Sammy_2912 : 6
  • @scharati : 6
  • @bhootnath : 6
  • @ramas_cal : 6
  • @vipulgupta1976 : 6
  • @amitgupta_lnct : 6
  • @arunz : 6
  • @Equateall : 5
  • @aparazzi : 5
  • @idurgesh : 5
  • @some_indian : 5
  • @twitrkshukla : 5
  • @Amaresh80 : 5
  • @man0jsharma : 5
  • @FEEL4INDIA : 5
  • @NPatnaik55 : 5
  • @shawjipk : 5
  • @shaileshsoni : 5
  • @sgdas2004 : 5
  • @nationalizer : 5
  • @kishan_harathi : 5
  • @stormylook : 5
  • @bhaviknz : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @jemin_p : 5
  • @venkateshkm : 5
  • @sharmisthaNandy : 5
  • @lodyaashi : 5
  • @kishor_narayan : 5
  • @saurabhvc : 5
  • @clumsycoder :5
  • @Dhruv_rathore : 4
  • @vcd_87 : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @itsmesuresh : 4
  • @rahulbagati : 4
  • @pchaturved : 4
  • @dwellerinme : 4
  • @chikchirp : 4
  • @gchellappan : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @iNIMISH : 4
  • @GauthamPG : 4
  • @pvaidyaraj : 4
  • @Mimaniya : 4
  • @RohitRajpurohit : 4
  • @chhayank : 3
  • @imukuvacha : 3
  • @ashwi26 : 3
  • @SaradhiTweets : 3
  • @jaideepb : 3
  • @manohar_sram : 3
  • @GirishLN : 3
  • @AbhiUwach : 3
  • @yourwhineguy : 2
  • @dhruvhere : 2
  • @mayaadvaita : 2
  • @luckyfresh : 2
  • @mukunthaniyer : 2
  • @NikhilNikunj : 1
  • @kapil_dev : 1
  • @nation1st : 1
  • @sudhen03 : 1
  • @boribunder : 1
  • @ganeshmahnar : 1
  • @vvsn : 1
  • @mahalikesme : 1
  • @gpg_28 : 1
  • @shutter_butter : 1
  • @Mahi_66 : 1
  • @2thsculptor : 1
  • @AmiSri : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @centerofright : 1
  • @VenkatKL : 1
Congratulations to the nearly 80 folks listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog. Without your active participation, there won't be any quiz :)

This was THE 100th edition!! A significant milestone achieved by this quiz started on one afternoon in a casual way. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 5 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.