Showing posts with label Brahman. Show all posts
Showing posts with label Brahman. Show all posts

Tuesday, April 22, 2014

DharmaQuiz Session 270: 22-Apr-2014

Theme: Ramayana Events

#DharmaQuiz 1736: What was the ornament that Shri Rama presented to his wife Sita immediately after marriage, in Ramayana? Ans: Chudamani. A kind of hair ornament.

#DharmaQuiz 1737: Which vamsha or lineage did Ravana belong to, in Ramayana? Ans: Pulastya vamsha. (Brahman + Rakshasa lineage)

#DharmaQuiz 1738: In Ramayana, who was Maricha's mother? Ans: Tataka. Incidentally, Tataka was Ravana's maternal grand mother too.

#DharmaQuiz 1739: What's the name of the aeroplane that Ravana used to fly away with kidnapped Sita, in Ramayana? Ans: Pushpaka Vimana.

{Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1740: Which son of Dasharatha conducted his antya kriya (final rites), in Ramayana? Ans: Bharata.
Scores for session 270:
  1. ‏@KaushikRg : 5
  2. @pramod_klr : 5
  3. @shawjipk : 5
  4. @GayathriSrinath : 5
  5. @sweetandu : 5
  1. ‏@SAKottadamane : 4

  1. @sharathinindia : 3
  2. @sudhica84 : 3
  3. @showadarsh : 3
  4. @rohitsamvada : 3
  5. @Sunil_Rao_MS : 3
  6. @shivprasath : 3
  1. @enlightend_mind : 2
  2. @_S_T_F_ : 2
  3. @SriAiyerRS : 2
  4. ‏@rinku3009 : 2
  5. @QuickGunM1 : 2
  6. @anil_prongs : 2
  1. @renukaguru : 1
  2. @Tan_Tripathi : 1
  3. @Ravindra_Maiya : 1
  4. @rashmi_k_patel : 1
  5. @GirishSiddapura : 1
  6. @Band00k : 1
  7. @NileshTheGreat : 1
  8. @surendaradla : 1
  9. @iamak93 : 1
  10. @PYARIRADHA : 1
  11. @AshishCawnpore : 1
  12. @sreekannoth : 1
  13. @acrajesh : 1
  14. @IamSrivatsanV : 1
  15. ‏@raghav355 : 1
  16. ‏@Abhi_BJP : 1
  17. ‏@R_a_a_h_u_l : 1
  18. @param_dayal : 1
  19. @JustKedding : 1
  20. @vachas9 : 1
  21. ‏@hiraj13 : 1

Hope you enjoyed today. Feel free to tweet me or put in comments below, your topic suggestions.

Tuesday, July 30, 2013

DharmaQuiz Session 226: 30-Jul-2013

Theme: Focus on Number 6 from Hindu Philosophy
  1. There are 6 passions defined in Hinduism (Shad Vairis or Arishadvargas) that prevent Moksha. Which one signifies jealousy? #DharmaQuiz 1506. Ans: Matsara - Jealousy. The others are Kama, Krodha, Lobha, Moha and Mada.
  2. Among the six Vedangas or the auxiliary disciplines of the Vedas, which one signifies ritual? #DharmaQuiz 1507. Ans: Kalpa. The others are Shiksha, Vyakarana, Chandas, Jyotisha and Nirukta.
  3. Among the six Ritus or seasons defined in Hinduism, which one primarily corresponds to the monsoon season in India?  #DharmaQuiz 1508. Ans: Varsha Ritu. July to September. The others are Vasanta, Grishma, Sharad, Hemanta and Shishira. 
  4. There are six defined duties for a Brahman since Vedic times (Shat Karmas). Which of those 6 is "teaching spirituality"? #DharmaQuiz 1509. Ans: Adhyapana. The other five are: Study of Spirituality (adhyayan), Performing sacrificial fires (yajan), Helping others do sacrificial fires (yaajan), Offering (daana) and Accepting offerings (pratigraha) 
  5. Among the 6 Aastika or orthodox schools of Hindu Philosophy (Shat Darshanas), which 1 is Logic? #DharmaQuiz 1510. Ans: Nyaya. The others are Yoga, Sankhya, Vaisheshika, Mimamsa and Vedanta.
Toppers of session 226:
  1. @Mamdhata : 5
  2. @Ravi__TG : 5
  3. @dolby_mehul : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @shawjipk : 5
  6. @KaushikRg : 5
  7. @karuvaki : 5
Also, congrats to:
  1. @brahmavith : 4
  2. @cubicle_warrier : 4
  3. @surenc1974 : 4
  4. @sharathinindia : 4
  5. @SangeetaRG : 4
  1. @kmukundra : 2
  2. @PrachinVaani : 2
  3. @bhargava_A : 2
  4. @Sai_swaroopa : 2
  1. @kshetragnya : 1
  2. @ankushraj29 : 1
  3. @manishwebmaster : 1
  4. @orsoraggiante : 1
  5. @Banjaara_ : 1
Have a good night!

Friday, April 5, 2013

DharmaQuiz Session 207: 5-Apr-2013

Theme: Dharmic Philosophy

  1. 7 centuries ago, Vedanta Deshika was a famous Guru in Tamil Nadu. Which branch of Hindu philosophy did he follow? #DharmaQuiz 1396. Ans: Vishistadvaita.
  2. Name any one acharya of the Shuddha Advaita school of Hindu philosophy.   #DharmaQuiz 1397. Ans: Vallabha Acharya.
  3. Vasugupta, who composed the famous Shiva Sutras 1100 years ago, was a native of which north Indian state? #DharmaQuiz 1398. Ans: Jammu and Kashmir.
  4. Name any one Brahman community in India today, that is following the Purva Mimamsa philosophy,  involving lots of Yajnas. #DharmaQuiz 1399. Ans: The Namboodaris of Kerala.
  5. Name any one state in India, where the most famous Hindu festival is that of Shakta Philosophy. #DharmaQuiz 1400. Ans: Poschim Bongo, the Kali Pujas.
Toppers:

  1. @nanditathhakur : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @dolby_mehul : 5
  8. @Santhosht_ : 5
Congrats to:
  • @man8shree : 4
  • @sndpmysuru : 4    
  • @ankushraj29 : 4
  • @Tasmayi : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @gboxam : 3
  • @Ravi__TG : 2
  • @bbkhilari : 1
  • @AntarikshG : 1
  • @AnupamkPandey : 1
  • @Sharnarthee : 1
  • @Rona36 : 1
  • @AshGudAshItGets :  1
  • @sridharkswamy : 1
  • @sri709 : 1
  • @indianhindu16 : 1

See you next week..